Επίσκεψη Μπέρμποκ: Τα μηνύματα της Γερμανίδας ΥΠΕΞ προς Αθήνα και Άγκυρα

Επίσκεψη Μπέρμποκ: Τα μηνύματα της Γερμανίδας ΥΠΕΞ προς Αθήνα και Άγκυρα

«Στην Ελλάδα επισκέπτομαι έναν από τους πιο στενούς μας εταίρους στην Ευρώπη», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μνημείο του Ολοκαυτώματος, τα γερμανικά κρατητήρια της κατοχικής περιόδου στην Οδό Κοραή και τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό επισκέφθηκε χθες, κατά την πρώτη ημέρα επίσκεψής της στην Ελλάδα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Κατά την ξενάγησή της στη δομή προσφύγων η κ. Μπέρμποκ συνοδευόταν από τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τα γραφεία του Frontex, καθώς και την ΜΚΟ Solidarity Now.

Οπως η «Κ» είχε ήδη προϊδεάσει το αναγνωστικό κοινό της, η κ. Μπέρμποκ απέφυγε να συναντήσει στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Από τη γερμανική πλευρά αποδίδεται βαρύτητα στις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις (pushbacks) στο Αιγαίο και η κ. Μπέρμποκ περιλαμβάνει το σχετικό θέμα στην ατζέντα της. Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον ομόλογό της Νίκο Δένδια, ενώ θα γίνει δεκτή και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου θα τεθεί επί τάπητος το πραγματικό πρόβλημα για την ασφάλεια της περιοχής από την πλευρά της Αθήνας, ο επιθετικός αναθεωρητισμός της Τουρκίας.

Στη συνέχεια η κ. Μπέρμποκ θα μεταβεί στην Αγκυρα. Αλλωστε, η επίσκεψη σε Ελλάδα και Τουρκία ήταν συνδυασμένη. Μάλιστα, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέλεξε να στείλει μηνύματα και προς τις δύο πλευρές.

Τα μηνύματα της υπουργού Εξωτε- ρικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ προς την Αθήνα και την Αγκυρα – Σήμερα η συνάντησή της με τον κ. Δένδια.

Στις δηλώσεις που το γραφείο της αποδέσμευσε, πριν από την αναχώρησή της από το Βερολίνο, προς την Αθήνα και την Αγκυρα, η Ελλάδα περιγράφεται ως «ένας από τους στενότερους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρώπη», ενώ η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «αναντικατάστατος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ». Μάλιστα, η Τουρκία χαρακτηρίζεται «περισσότερο συνδεδεμένη με τη Γερμανία απ’ ό,τι σχεδόν καμία άλλη χώρα».

Στη δήλωσή της η κ. Μπέρμποκ ανέφερε, επίσης, τα εξής: «Στην Ελλάδα επισκέπτομαι έναν από τους πιο στενούς μας εταίρους στην Ευρώπη – στη στήριξη της Ουκρανίας, στην ευρωπαϊκή μας αντίσταση στην επίθεση της Ρωσίας, αλλά και στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και στην αποφασιστική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Και υπογράμμισε: «Σε πολλούς Γερμανούς η Ελλάδα είναι πολύ οικεία ως προορισμός διακοπών, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν το μέγεθος της ευθύνης που βαρύνει τη Γερμανία εξαιτίας των αποτρόπαιων πράξεων που διέπραξε εκεί η ναζιστική κατοχή στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για μένα είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή – γιατί αυτή είναι η προϋπόθεση για ένα καλό κοινό μέλλον».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή