Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ε.Ε. είναι «αιχμάλωτη μοχθηρών πολιτικών της Ελλάδας και της Κύπρου»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ε.Ε. είναι «αιχμάλωτη μοχθηρών πολιτικών της Ελλάδας και της Κύπρου»

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την “ΤΔΒΚ”», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την “ΤΔΒΚ”», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τη δήλωση του Πίτερ Στάνο, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρμοδίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. σήμερα (12 Νοεμβρίου) σχετικά με την ένταξη της  “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

Η απόφαση σχετικά με την ιδιότητα μέλους παρατηρητή της “ΤΔΒΚ”, ενός από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022 και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρός μας.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό δικαίωμά τους να συνάπτουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.

Οι προσπάθειες της Ε.Ε. να αποτρέψουν τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ανοιχτά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη στις μοχθηρές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία) και της Ελλάδας.

Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την καταγραφή της κεκτημένης κυριαρχίας και ισότητας διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, η οποία έχει σφετεριστεί από το 1963.

Για αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την “ΤΔΒΚ”.
 
Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της “ΤΔΒΚ” και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr