Fair play

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αισθάνομαι σαν να με σερβίρουν οι απαγωγείς μου», σχολίασε μια φίλη. Πέμπτη βράδυ σε εστιατόριο του κέντρου, όλα είναι παράξενα και πρωτοφανή. Οι σερβιτόροι με μαύρες μάσκες και γάντια, η επικοινωνία με «παράσιτα», αντί για χορτόπιτα καταλαβαίνεις κρεατόπιτα έτσι όπως ακούγεται αλλοιωμένη η φωνή πίσω απ’ τη μάσκα, χρειάζεσαι λίγο χρόνο και ίσως ένα ποτήρι κρασί για να χαλαρώσεις κάπως και να νιώσεις ότι περνάς καλά.

Βέβαια, καλύτερα έτσι, με μέτρα, σωστές αποστάσεις και προφυλάξεις, παρά άναρχα και ανεύθυνα, λες κι αυτό που ζήσαμε δεν ήταν μια πραγματικότητα, δεν μας κόστισε, λες και όλα είναι όπως πριν. Δεν είναι όλα όπως πριν. Μόνο που δεν το βλέπουν όλοι έτσι.

Μια βόλτα στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως όσα εστιατόρια, όσα μπαρ, όσα καφέ υπάρχουν, άλλες τόσες είναι οι προσεγγίσεις στο θέμα ασφάλειας απέναντι στην COVID-19. Μεταξύ απόλυτης συμμόρφωσης και απόλυτης αδιαφορίας, τα ενδιάμεσα στάδια είναι πάρα πολλά.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε συνοικιακά μαγαζιά όπου ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος, οι υγειονομικοί κανόνες δεν τηρούνται σχεδόν καθόλου και υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους. Το άγχος των ιδιοκτητών για επιβίωση υπερισχύει του φόβου απέναντι στον κορωνοϊό.

Προσπαθώντας να ισοφαρίσει τους δυόμισι χαμένους μήνες, ο επιχειρηματίας δεν επεμβαίνει, δεν απευθύνεται στον πελάτη, δεν κάνει συστάσεις.

Η μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονεί, δημιουργεί και μια κατάσταση αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης. Σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες του κέντρου της Αθήνας, οι κανονισμοί τηρούνται, ενώ την ίδια στιγμή καταστήματα στα γύρω στενά παρουσιάζουν εικόνα απόλυτης χαλαρότητας.

Οι κανόνες του «παιχνιδιού» πρέπει να είναι οι ίδιοι για όλους, τη στιγμή που όλοι οι επιχειρηματίες του χώρου επλήγησαν σε κάποιο βαθμό, όλοι επανεκκινούν από την ίδια αφετηρία και έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο καλοκαίρι με πολλά εμπόδια. Η συμμόρφωσή τους είναι ευθύνη της πολιτείας. Πρέπει να φροντίσει για fair play, για να μην επικρατήσει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή