Μια ιστορία μικρών θαυμάτων πίσω από τα εγκαίνια 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία»

Μια ιστορία μικρών θαυμάτων πίσω από τα εγκαίνια 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να κάνει το ελληνικό Δημόσιο μικρά θαύματα; Να αρθούν οι δημόσιοι λειτουργοί στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων στην περίοδο της πανδημίας; Η απάντηση είναι σαφέστατα «ναι» και η χειροπιαστή απόδειξη είναι τα πρόσφατα εγκαίνια των 50 κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο «Σωτηρία», που έγιναν με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων. Το εντυπωσιακό με την αποπεράτωση αυτού του έργου δεν είναι ότι η χρηματοδότηση προήλθε από το Κοινοβούλιο, με δωρεά ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς ο θεσμός είθισται να στηρίζει κοινωφελείς δράσεις, όπως λ.χ. η οικονομική ενίσχυση που διατέθηκε για το μεταναστευτικό ζήτημα ή για το Μάτι. Το απίστευτο είναι ο χρόνος μέσα στον οποίο ολοκληρώθηκε ένα κτίριο που ανηγέρθη εκ του μηδενός και εξοπλίστηκε με ιατρική τεχνολογία αιχμής, σε μια χρονική φάση κατά την οποία οι χώρες ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για την εξασφάλισή της.

Μια ιστορία μικρών θαυμάτων πίσω από τα εγκαίνια 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία»-1
Ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του σπουδαίου έργου.

Αξίζει να περιγράψουμε το σύντομο ιστορικό, όπως το διηγήθηκε στη στήλη ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, όχι για να ευλογήσει τα γένια του αλλά για να αποδείξει ότι υπάρχουν τεκμήρια πολιτικού πολιτισμού και καλών πρακτικών στη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. «Ηδη από την περίοδο της καραντίνας τον Μάρτιο, υπήρχε ο προβληματισμός πώς το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να συμβάλει με τον δικό του τρόπο στην ενδυνάμωση του εθνικού συστήματος υγείας, σε μια περίοδο κατά την οποία είχε διαφανεί το μέγεθος της ανάγκης. Επειτα από συζητήσεις με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, καταλήξαμε σε μια γενναία χορηγία που θα διετίθετο για την κατασκευή των 50 κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας. Ο προϋπολογισμός και οι προδιαγραφές του έργου ορίστηκαν στις 28 Μαρτίου και το έργο ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Και στις 19 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε το κατώφλι του νέου κτιρίου για να κάνει τα εγκαίνια».

Μια ιστορία μικρών θαυμάτων πίσω από τα εγκαίνια 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία»-2
Το κτίριο κατασκευάστηκε εκ θεμελίων μέσα σε μόλις έξι μήνες.

Τι συνέβη μέσα στο εξάμηνο που προηγήθηκε; Δύο πράγματα: υπήρξε αγαστή συνεργασία με τρομερά γρήγορους ρυθμούς ανάμεσα σε διαφορετικές υπηρεσίες της πολιτείας που ενεπλάκησαν στις θεσμικές αλλά και στις τεχνικές προδιαγραφές του εγχειρήματος. Η Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ενέκρινε τη χρηματοδότησή του. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε και κοστολόγησε την επιχορήγησή του. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το διαχειρίστηκε και το επέβλεψε, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε την οικοδομική άδεια και ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους. Τέλος, το Ελεγκτικό Συνέδριο ήλεγξε και επιβεβαίωσε με γοργούς ρυθμούς τη νομιμότητά του.

Ο όγκος των εργασιών ήταν απίστευτος. Από την ημέρα που ο υπουργός Υγείας έστειλε την επιστολή και ζητούσε αυτή τη συμπαράσταση μέχρι την ημέρα που ορίστηκε ανάδοχος, πέρασαν μόλις σαράντα ημέρες. Μέσα σ’ αυτές, εν μέσω πανδημίας, έγινε η μελέτη χιλίων σελίδων από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ) που είναι φορέας του Δημοσίου, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι, ύστερα από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, οι τρεις υποψήφιοι ανάδοχοι, που εκπροσώπησαν τις ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες για τη μελετοκατασκευή, συμφώνησαν εξαρχής να αποδεχθούν τη γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, ώστε να μη συμβούν καθυστερήσεις με τη μορφή των ασφαλιστικών μέτρων που συνήθως επιβάλλει ο ένας ανάδοχος στον άλλο σε έργα όπου ανακατεύεται το Δημόσιο.

Μια ιστορία μικρών θαυμάτων πίσω από τα εγκαίνια 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία»-3
Η δωρεά του Κοινοβουλίου ανήλθε στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Με απρόσκοπτη χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο κ. Τασούλας, όλα έγιναν στην ώρα τους με τη βοήθεια μιας πενταμελούς ειδικής επιτροπής που είχε συστήσει η ίδια η Βουλή, ώστε να παρακολουθείται και να ελέγχεται το έργο και εκ των έσω. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έργο «μόνιμη παρακαταθήκη για το σύστημα υγείας, η οποία θα μας συνοδεύει και όταν θα έχουμε τελειώσει με την COVID-19», όμως το πιο σημαντικό είναι η παρακαταθήκη διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας που αφήνει στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή