Ενστάσεις για τοπικά πολεοδομικά

Ενστάσεις για τοπικά πολεοδομικά

Οι υψηλές εκπτώσεις προκαλούν αμφιβολίες για την ολοκλήρωση των μελετών

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά υψηλές είναι οι εκπτώσεις που προσέφεραν τα μελετητικά γραφεία και στις επόμενες τέσσερις μελέτες πολεοδομικού σχεδιασμού που θα αναθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι εκπτώσεις για τα πολεοδομικά σχέδια της Αιγιαλείας, της Ηλιδας, της Μάνδρας και των Κεντρικών Τζουμέρκων κυμαίνονται από 63% έως 75%, όπερ σημαίνει ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι δηλώνουν ότι θα υλοποιήσουν τα κρίσιμα αυτά έργα με το ένα τρίτο του προϋπολογισμού τους. Ο τεχνικός κόσμος διαμαρτύρεται για τον τρόπο που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα πρέπει να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για την προσφορά τους, ειδάλλως θα «κοπούν».

Η υπόθεση, την οποία αποκάλυψε η «Κ», στις 20/10/21, αφορά την ομάδα μελετών για τοπικά πολεοδομικά σχέδια που προκηρύχθηκε πριν από λίγους μήνες μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Οπως και στις πρώτες μελέτες, έτσι και στις επόμενες τέσσερις που ανοίχθηκαν οι υποψήφιοι ανάδοχοι προσέφεραν πολύ υψηλές εκπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα:

1. Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο Μάνδρας διεκδίκησαν 11 σχήματα. Η υψηλότερη έκπτωση ήταν 63,76%, ενώ η χαμηλότερη 20,48%.

2. Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο Αιγιαλείας διεκδίκησαν 10 σχήματα. Η υψηλότερη έκπτωση ήταν 69,98%, ενώ η χαμηλότερη 15,43%.

Οσοι μειοδότες ξεπέρασαν κατά 10% τον μέσο όρο των εκπτώσεων θα κληθούν να αιτιολογήσουν την προσφορά τους.

3. Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο Ηλιδας διεκδίκησαν 14 σχήματα. Η υψηλότερη έκπτωση ήταν 74,27%, ενώ η χαμηλότερη 9,74%.

4. Τέλος, το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο Κεντρικών Τζουμέρκων διεκδίκησαν 14 σχήματα. Η υψηλότερη έκπτωση ήταν 75,77%%, ενώ η χαμηλότερη 8,79%.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες εκπτώσεις που προσέφεραν οι υποψήφιοι μειοδότες για το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Σύρου ήταν 55,52%, της Καρπάθου 74,08% και των Γρεβενών (α΄ μελέτη) 77,49%.

Οι μεγάλες εκπτώσεις που προσέφεραν μελετητικά γραφεία, διεκδικώντας να αναλάβουν την εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά αλλά και στον επιστημονικό κόσμο. «Οι προσφερόμενες εκπτώσεις, που ανέρχονται σε πολύ μεγάλα ποσοστά, έως το 77% του προτεινόμενου προϋπολογισμού, ευτελίζουν αφενός τη διαδικασία και τη μετέπειτα εκπόνηση αυτών των αναθέσεων και αφετέρου αναδεικνύουν σημαντικά ερωτήματα και κινδύνους σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ποιότητα των μελετών», αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος. «Επομένως η επιλογή της μειοδοτικής διαδικασίας στους διαγωνισμούς –και μάλιστα με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη προσφορά, χωρίς να εφαρμόζεται παράλληλα αξιολόγηση των προσφορών με βάση κριτήρια τεχνικής ικανότητας– αναδεικνύεται άστοχη».

«Τα συμπεράσματα μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών στους διαγωνισμούς των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και προβληματίζουν ιδιαίτερα το υγιώς σκεπτόμενο κομμάτι του μελετητικού κλάδου», σχολιάζει ο πολεοδόμος Αλέξανδρος Τσαβδάρογλου, η εταιρεία του οποίου (Σχεδιασμός Α.Ε.) διεκδίκησε κάποιες από τις μελέτες αυτές. «Είναι δεδομένο πως με τέτοιες εκπτώσεις το πρόγραμμα καρκινοβατεί και υπάρχουν πλέον σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχή ολοκλήρωσή του. Οι μελέτες αυτές, με βάση τις νέες προδιαγραφές τους, είναι ιδιαίτερα συνθέτες και απαιτητικές και δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν με αυτές τις εκπτώσεις. Θα πρέπει το ΥΠΕΝ να σκεφτεί σοβαρά την ακύρωση των πρώτων διαγωνισμών και την επαναπροκήρυξή τους, ώστε να διαφυλάξει την αξιοπιστία του όλου εγχειρήματος».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέτασε το θέμα, αλλά τελικά δεν οδηγείται στη λύση της ακύρωσης του διαγωνισμού. Πηγές του υπουργείου αλλά και του ΤΕΕ ανέφεραν στην «Κ» ότι όσοι μειοδότες ξεπέρασαν κατά 10% τον μέσο όρο των εκπτώσεων θα κληθούν να αιτιολογήσουν την προσφορά τους – και αν δεν το πράξουν επαρκώς, θα «κοπούν». Προειδοποιούν, δε, ότι θα επιδειχθεί αυστηρότητα, προκειμένου να γίνει αντιληπτό στον μελετητικό κόσμο ότι οι μελέτες δεν θα εκπονούνται απλώς από όποιον ζητάει τα λιγότερα. Παράλληλα, έχει πλέον αποφασιστεί ότι οι επόμενοι διαγωνισμοί θα δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς έναντι της οικονομικής (σε αναλογία 70-30 ή και περισσότερο). Αυτό που προβληματίζει τόσο το υπουργείο όσο και το ΤΕΕ είναι ο αστάθμητος παράγοντας των δικαστικών προσφυγών από όσους «κοπούν» ως έχοντες προσφέρει αναιτιολόγητα υψηλές εκπτώσεις, καθώς το πρόγραμμα εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Ειδήσεις σήμερα:

• Pfizer vs. Merck: Όσα γνωρίζουμε για τα δύο χάπια

Εγκυμοσύνη και εμβόλιο – Τι λένε οι ειδικοί

Μητσοτάκης: «Κλειδώνει» για αρχές Δεκεμβρίου η συνάντηση με Πούτιν

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή