«Ελληνικό Κτηματολόγιο»: Σταδιακή εξομάλυνση της εξυπηρέτησης έως τις αρχές του 2023

«Ελληνικό Κτηματολόγιο»: Σταδιακή εξομάλυνση της εξυπηρέτησης έως τις αρχές του 2023

Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» αναγνωρίζει τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην εξυπηρέτηση των πολιτών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» αναγνωρίζει τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Εκτιμά ωστόσο ότι η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται σταδιακά μέσα στον χειμώνα, τόσο με το κλείσιμο των περισσότερων υποθηκοφυλακείων όσο και με την ολοκλήρωση της πρόσληψης νέων υπαλλήλων στη νέα δομή του κτηματολογίου, που θα λύσουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης των γραφείων. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, στα γραφεία που έχουν περάσει πλέον στην οριστική δομή του κτηματολογίου ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται κατά μέσον όρο στους δύο μήνες, με στόχο αυτός να βελτιωθεί.

Με βάση τα στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», από τον Απρίλιο του 2019 έως σήμερα έχουν κλείσει 131 από τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας. Τα γραφεία αυτά αντιστοιχούν στο 42% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στη χώρα. Ακόμη 40 υποθηκοφυλακεία έχουν λάβει έγγραφη ειδοποίηση από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο», δηλαδή πρόκειται να κλείσουν μέσα στο επόμενο διάστημα (αντιστοιχούν σε επιπλέον 20% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων). «Ο στόχος για το κλείσιμο όλων των υποθηκοφυλακείων παραμένει ο Ιανουάριος του 2023», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Σταθάκης, πρόεδρος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». «Μπορεί να απομένει μεγάλος αριθμός υποθηκοφυλακείων, δεν έχουν όμως όλα τα γραφεία τον ίδιο αριθμό δικαιωμάτων, κάποια είναι πολύ μικρά. Σημασία έχει ότι τα γραφεία που έκλεισαν, μαζί με όσα πρόκειται μέσα στο προσεχές διάστημα να κλείσουν, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 60% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, ένα μεγάλο επίτευγμα. Παράλληλα έχουν ανοίξει ήδη 57 από τα 92 γραφεία και υποκαταστήματα που προβλέπει η οριστική δομή του κτηματολογίου».

Κατά τον κ. Σταθάκη, τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή την περίοδο στην ταχύτητα εξυπηρέτησης των πολιτών είναι πραγματικά. «Σήμερα, στα κτηματολογικά γραφεία που έχουν περάσει στην οριστική δομή του κτηματολογίου ο χρόνος εξυπηρέτησης είναι περίπου 2 μήνες. Προφανώς δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο, όμως βελτιώνεται συνεχώς. Η ταχύτητα εξυπηρέτησης επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: από τεχνικά προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε συνεχώς, από την πανδημία που την προηγούμενη διετία έθεσε περιορισμό στη φυσική παρουσία των εξυπηρετούμενων. Παρακολουθούμε όμως τα γραφεία και βελτιωνόμαστε συνεχώς».

Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» υπόσχεται ότι μέσα στους επόμενους μήνες η ταχύτητα εξυπηρέτησης από τα κτηματολογικά γραφεία θα βελτιωθεί.

Στελέχωση υπηρεσιών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν σημαντικές κινήσεις για τη στελέχωση των κτηματολογικών γραφείων, πολλά από τα οποία «άδειασαν» από προσωπικό (πριν απαγορευτεί με νομοθετική ρύθμιση η «μετακίνηση» των παλαιών υπαλλήλων για την πρώτη διετία του νέου φορέα). «Στο τέλος Σεπτεμβρίου έρχονται 70 νέοι υπάλληλοι και ακόμη 150 έως το τέλος του έτους. Η στελέχωση της εταιρείας περνάει υποχρεωτικά από το ΑΣΕΠ, οπότε έχει καθυστερήσεις. Oμως η “τονωτική ένεση” του νέου προσωπικού, σε συνδυασμό με τις συμφωνίες που έχουμε κάνει με δικηγορικούς συλλόγους για την υποστήριξη των γραφείων, εκτιμούμε ότι θα αποδώσει καρπούς μέσα στους επόμενους μήνες».

Oσον αφορά το αίτημα των συμβολαιογράφων να μετατεθεί εκ νέου η υποχρέωση ψηφιακής υποβολής των εγγράφων (αρχίζει τον Οκτώβριο), ο κ. Σταθάκης είναι επιφυλακτικός: «Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουν σε αυτό. Είναι πολύ καλύτερο να εξυπηρετείσαι ψηφιακά από το να περιμένεις σε μια ουρά. Η υποχρεωτικότητα θεσπίστηκε για να αυξήσει την ψηφιακή υποβολή, που μέχρι πέρυσι ήταν μόλις στο 10%. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποια ειδικά θέματα, προσπαθούμε να τα λύσουμε σε συνεργασία με τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή