Φαληρικός Ορμος: Πόλεμος για το έργο που δεν τελειώνει

Φαληρικός Ορμος: Πόλεμος για το έργο που δεν τελειώνει

Οι Δήμοι Μοσχάτου - Ταύρου και Καλλιθέας ζητούν από την Περιφέρεια την επιτάχυνση των έργων

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πόλεμος» έχει ξεκινήσει ανάμεσα στους Δήμους Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας με την Περιφέρεια Αττικής για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου. Οι δύο δήμοι με κοινό ψήφισμα ζητούν από την Περιφέρεια (που έχει αναλάβει το έργο) να ολοκληρώσει την πρώτη φάση των έργων άμεσα και να προχωρήσει έως τον Μάιο στη δημοπράτηση της δεύτερης φάσης, κατηγορώντας την για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Η Περιφέρεια απάντησε χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα «παρωδία», υποστηρίζοντας ότι η ανάπλαση θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν, με τους δύο δήμους να ανταπαντούν θυμίζοντας τις διαδοχικές (αλλά μη υλοποιημένες) δεσμεύσεις του περιφερειάρχη για την άμεση δημοπράτηση του υπόλοιπου έργου.

Η υπομονή των δημοτικών αρχών στις δύο περιοχές στις οποίες ανήκει διοικητικά το έργο δείχνει πλέον να έχει εξαντληθεί, καθώς η περιοχή έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο από το 2018, ενώ προηγήθηκαν δύο δεκαετίες απραξίας. Την προηγούμενη Δευτέρα, τα δημοτικά συμβούλια Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση για να συζητήσουν την πορεία του έργου και τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Στη συνεδρίαση, που ήταν ανοιχτή, προσήλθε και ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος κατηγόρησε τους δημάρχους Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου και Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο ότι δεν μετέφεραν στα δημοτικά τους συμβούλια την ενημέρωση που είχαν λάβει από τον ίδιο μερικές ημέρες νωρίτερα.

Η παρουσία του κ. Πατούλη δεν κατάφερε να αποτρέψει την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος για τον Φαληρικό Ορμο. Τα δύο δημοτικά συμβούλια ζήτησαν την άμεση αποπεράτωση των εργασιών της α΄ φάσης και την απομάκρυνση των μπάζων από τον χώρο του έργου (υποστηρίζοντας ότι έχουν παρανόμως μεταφερθεί μπάζα και από άλλα εργοτάξια της Αττικής). Παράλληλα ζήτησαν τη σύσταση φορέα διαχείρισης του χώρου με τη συμμετοχή και των δύο δήμων. Και προειδοποίησαν ότι αν δεν έχει δημοπρατηθεί η δεύτερη φάση των έργων έως το τέλος Μαΐου «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μαζικές κινητοποιήσεις πολιτών και φορέων των δύο δήμων».

Με ψήφισμά τους τα δύο δημοτικά συμβούλια απαιτούν την άμεση αποπεράτωση των εργασιών της α΄ φάσης.

Η θέση Πατούλη

Πριν από τέσσερις ημέρες η Περιφέρεια Αττικής επανήλθε με μια μακροσκελή ανακοίνωση, με τίτλο «11+7 αλήθειες για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου και το ψήφισμα των δήμων». Η Περιφέρεια τονίζει ότι πέτυχε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ όχι μόνο η συνέχιση του έργου αλλά και η α΄ φάση (δηλαδή να της επιστραφούν 110 εκατ. ευρώ). Ο κ. Πατούλης κατηγόρησε την προκάτοχό του Ρένα Δούρου ότι δεν είχε εξασφαλίσει πόρους για τη συνέχιση του έργου. Και τους κ. Κάρναβο και Ευθυμίου όχι μόνο ότι απέκρυψαν από τα δημοτικά τους συμβούλια την αναλυτική ενημέρωση που τους παρείχε λίγες ημέρες νωρίτερα, αλλά ότι η στάση τους είναι υποκριτική, αφού σε αυτή τη συνάντηση είχαν εκφράσει στον ίδιο την ικανοποίησή τους.

Οσον αφορά το ψήφισμα, που το χαρακτήρισε «παρωδία», ανέφερε ότι τα έργα της α΄ φάσης (σήμερα στο 97%) δεν μπορούν να ολοκληρωθούν για να αποτελέσουν «γέφυρα με την επόμενη φάση, προκειμένου με τον τρόπο αυτόν να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συνόλου της ανάπλασης». Ανέφερε ότι τα υλικά εκσκαφής δεν μπορούν να απομακρυνθούν «αν θέλουμε να μην εκτοξευθεί το συνολικό κόστος της ανάπλασης», καθώς θα χρησιμοποιηθούν στα έργα της β΄ φάσης. Υποστήριξε ότι η δημιουργία φορέα συνδιαχείρισης του χώρου δεν είναι εφικτή, καθώς «η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 365 εκατ. ευρώ δίδεται με δεδομένο ότι φορέας διαχείρισης είναι η Περιφέρεια». Δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένη απάντηση για την ημερομηνία δημοπράτησης της επόμενης φάσης της ανάπλασης. «Πρόθεση της διοίκησης της Περιφέρειας είναι η δημοπράτηση της β΄ φάσης του έργου να είχε γίνει χθες. Ομως δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε από δω και πέρα. Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν για προεκλογικούς λόγους επαναστατική γυμναστική, παρασέρνοντας τους δημότες τους σε αχρείαστες κινητοποιήσεις για να μαζέψουν ψήφους, ας το κάνουν. Η ανάπλαση θα γίνει και θα έχει τη σφραγίδα της διοίκησης Πατούλη», καταλήγει.

Νέα ανακοίνωση

Μία ημέρα αργότερα οι δύο δήμαρχοι εξέδωσαν νέα ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση του κ. Πατούλη «πρωτόγνωρη στην ιστορία του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας επίθεση». Οι δήμαρχοι Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας υπενθύμισαν ότι ο κ. Πατούλης έχει πολλάκις υποσχεθεί την τελευταία τριετία ότι θα προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση του υπολειπόμενου έργου. «Ο κύριος περιφερειάρχης αντί να επιτίθεται στους εκλεγμένους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους “περί έκδοσης ψηφίσματος-παρωδία” θα έπρεπε να ξαναδιαβάσει τις αλλεπάλληλες και ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις του για τη δημοπράτηση της β΄ φάσης του έργου –που έδινε είτε σε υπουργούς της κυβέρνησης είτε σε αρχηγούς κομμάτων που επισκέφθηκαν το έργο– μήπως και κατανοήσει τη δικαιολογημένη αγωνία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή