Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Ανοίξτε, για να μη σπάμε πόρτες…»

Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Ανοίξτε, για να μη σπάμε πόρτες…»

Με ειρηνική επέμβαση της Αστυνομίας τερματίστηκε η κατάληψη στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αστυνομικής επέμβασης εξελίχθηκε χθες νωρίς το πρωί στα κατειλημμένα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι καταληψίες δεν έφεραν αντίσταση. Τα μηνύματα από την ηγεσία του ΑΕΙ προς τους καταληψίες να αποχωρήσουν ήταν όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα εκείνο του πρωινού της Τετάρτης. Μάλιστα, οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. χθες ζήτησαν τη συνεργασία των καταληψιών ώστε η εκκένωση να γίνει ειρηνικά και χωρίς έκτροπα.

Ειδικότερα, η κατάληψη των Προπυλαίων χθες έκλεινε 18 ημέρες – εάν συνεχιζόταν και σήμερα θα ισοφάριζε το ρεκόρ ανάλογης κατάληψης επί ΣΥΡΙΖΑ που έληξε έπειτα από 19 ημέρες, στις 17 Απριλίου 2015. Οι καταληψίες ύψωσαν το μαύρο πανό για «κατάληψη» στο κτίριο των Προπυλαίων εν μέσω των διαδηλώσεων για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών –στο οποίο σκοτώθηκαν 57 επιβαίνοντες, πολλοί εκ των οποίων φοιτητές– και τις πολλαπλές ευθύνες που υπάρχουν.

Εξωπανεπιστημιακοί

H κατάληψη στα Προπύλαια δεν άργησε να «συνδεθεί» με εκείνη του κτιρίου του θεάτρου «Ρεξ» από φοιτητές δραματικών σχολών. Ο συνδετικός κρίκος των δύο καταλήψεων φέρεται να ήταν εξωπανεπιστημιακά και εξωθεατρικά άτομα, τα οποία ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η ηγεσία του ΕΚΠΑ ενημέρωσε με την έναρξη της κατάληψης τις αρμόδιες αρχές για το γεγονός, ωστόσο, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, υπήρξε αναμονή για τυχόν εκτόνωση της κατάληψης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάτι που δεν ήταν ορατό προ δεκαπενθημέρου, με δεδομένο τα συλλαλητήρια για το δυστύχημα των Τεμπών.

Μάλιστα, η Νομική Σχολή Αθηνών αποφάσισε το Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών να κλείσει για ένα τριήμερο, από την Τετάρτη 15/3, με στόχο την αποφυγή μιας φοιτητικής κατάληψης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος.

Ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

Από την αρχή της εβδομάδας οι συζητήσεις εντάθηκαν, καθώς η κατάληψη διαρκούσε επί μακρόν. Την Τετάρτη το πρωί το πρυτανικό συμβούλιο του ΕΚΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση-μήνυμα με αποδέκτες τις αρμόδιες αρχές. «Το πρυτανικό συμβούλιο ενημερώνει για τη συνεχιζόμενη κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του ιδρύματος από εξωπανεπιστημιακά άτομα και με θεματολογία που δεν μπορεί να επιλυθεί από το πανεπιστήμιό μας. Η λειτουργία του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι κομβικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος. Ενεργώντας με θεσμικότητα και σύνεση από την πρώτη στιγμή της κατάληψης, καταδικάζουμε συνεχώς την ενέργεια αυτή και επιμόνως ζητάμε την άμεση παράδοση του κτιρίου στην πανεπιστημιακή κοινότητα».

Ο κλοιός στένευε γύρω από τους καταληψίες. Γύρω στις 6.30 χθες το πρωί οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίστηκαν στα Προπύλαια. «Ανοίξτε την πόρτα, για να μη σπάμε πόρτες και τέτοια», ήταν η παραίνεση αστυνομικού προς καταληψία που ήταν στην κεντρική πόρτα και τραβούσε βίντεο (κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο).

«Να το συζητήσουμε λίγο; Δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε συνέλευση», απάντησε ο καταληψίας. «Τι να συζητήσουμε. Δεν υπάρχει συνέλευση. Ασε το κινητό και πήγαινε να ανοίξεις», ανταπάντησε ο αστυνομικός, για να λάβει την απάντηση: «Ενα λεπτό να ρωτήσω…», είπε ο καταληψίας ήρεμα.

Δέκα συλλήψεις

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε δέκα προσαγωγές, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας, πριν προσαχθεί, έμεινε πίσω για να δώσει κατάθεση στον εισαγγελέα και να κανονίσει τι θα γίνει με τα πράγματα των καταληψιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή