Μαθήματα ΑΕΙ υπό εξαφάνιση λόγω αποχωρήσεων καθηγητών

Μαθήματα ΑΕΙ υπό εξαφάνιση λόγω αποχωρήσεων καθηγητών

Με βάση τον προγραμματισμό των προσλήψεων δίνονται 105 θέσεις λιγότερες από τις 465 αφυπηρετήσεις

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία στις τέσσερις θέσεις καθηγητών που αποχωρούν από τα πανεπιστήμια δεν αναπληρώνεται. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τις θέσεις των επτά ιατρικών σχολών της χώρας, για τις οποίες πάντως υπάρχουν διαμαρτυρίες σχετικά με την κατανομή των νέων θέσεων που δόθηκαν για το 2024 ανά σχολή.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε στη Σύνοδο Πρυτάνεων ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Περικλής Μήτκας, ο προγραμματισμός προσλήψεων στον δημόσιο τομέα για το 2024 προβλέπει για τα πανεπιστήμια 630 θέσεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ), εκ των οποίων 270 στις ιατρικές, από πιστώσεις του υπουργείου Υγείας για πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, το 2023 αποχώρησαν –κυρίως λόγω συνταξιοδότησης– 542 καθηγητές πανεπιστημίου, εκ των οποίων 77 από ιατρικές. Ετσι προκύπτει ότι για τα μέλη ΔΕΠ πλην ιατρικών σχολών δίνονται 105 θέσεις λιγότερες από τις 465 αφυπηρετήσεις του 2023. Δηλαδή, σχεδόν μία στις 4 θέσεις (23%) που έμειναν κενές το 2023 δεν θα καλυφθεί. Η μη αναπλήρωση κάποιας θέσης πανεπιστημιακού σημαίνει ότι το μάθημα που διδάσκει ο πανεπιστημιακός είτε θα διδαχθεί από έναν άλλον με παρεμφερές επιστημονικό αντικείμενο είτε θα χαθεί, ιδίως σε περιφερειακά ΑΕΙ.

Οπως παρατηρεί σε ανακοίνωσή της η διοικούσα επιτροπή της συνδικαλιστικής παράταξης «Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ)», «είναι βέβαια απαραίτητη η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με αυξημένες θέσεις ΔΕΠ στις πανεπιστημιακές κλινικές –τρεισήμισι θέσεις για κάθε αποχώρηση–, μετά τα συσσωρευμένα κενά της περασμένης δεκαετίας, όταν επί χρόνια δεν δινόταν καμία θέση και στη συνέχεια δεν καλύπτονταν όλες οι αποχωρήσεις. Το ίδιο απαραίτητη όμως, προκειμένου να ανασχεθεί η πορεία υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, που εντείνεται από τη χρόνια υποχρηματοδότηση, τη χρόνια υστέρηση του μισθολογίου ΔΕΠ και μη αποκατάσταση των αποδοχών, και τη διαρκή αποψίλωση του προσωπικού την προηγούμενη δεκαετία, είναι μια εξίσου γενναία απόφαση για να δοθούν περισσότερες νέες θέσεις ΔΕΠ, για άμεση κάλυψη όλων των αποχωρήσεων του 2023 και προγραμματισμένη αναπλήρωση των συσσωρευμένων κενών της δεκαετίας και των επερχόμενων πολλών αποχωρήσεων τα επόμενα τρία χρόνια».

«Ανάγκη στελέχωσης»

Διαμαρτυρίες υπάρχουν για την κατανομή μεταξύ των ιατρικών σχολών των 270 θέσεων που τους δόθηκαν συνολικά. Συγκεκριμένα, δόθηκαν 101 θέσεις στην Ιατρική Αθηνών, 68 στην Ιατρική Θεσσαλονίκης, 30 στην Ιατρική Θεσσαλίας, 21 στην Ιατρική Θράκης, 20 στην Ιατρική Κρήτης και από 15 θέσεις στις ιατρικές Ιωαννίνων και Πατρών. «Στην Ιατρική Πατρών, το 2022 και 2023 κενώθηκαν συνολικά 18 θέσεις μελών ΔΕΠ, που θεράπευαν συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, οι οποίες παραμένουν κενές δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του τμήματος, τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στην κάλυψη των κλινικών αναγκών. Επιπλέον, σας υπενθυμίζουμε ότι, την περίοδο αναστολής των προσλήψεων, λόγω μεσοπρόθεσμου προγράμματος και μνημονικών δεσμεύσεων, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών αποστελεχώθηκε, καθώς το έτος 2010 υπηρετούσαν 156 μέλη ΔΕΠ, ενώ σήμερα υπηρετούν 113 μέλη ΔΕΠ», λέει ο πρύτανης του ιδρύματος Χρήστος Μπούρας σε επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. «Παρακαλούμε πολύ να λάβετε υπόψη σας τον μεγάλο αριθμό εισακτέων στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και το γεγονός ότι τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής προσφέρουν και σημαντικό κλινικό έργο στο Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Πατρών, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με αποτέλεσμα η ανάγκη στελέχωσης και υποστήριξης των Πανεπιστημιακών Κλινικών να είναι επιτακτική», προσθέτει ο πρύτανης, τονίζοντας ότι για να συνεχίσει η σχολή να παρέχει απρόσκοπτα εκπαιδευτικό, επιστημονικό, ερευνητικό και κλινικό έργο χρειάζεται να δοθούν επιπλέον τουλάχιστον 15 θέσεις μελών ΔΕΠ. Για την τεκμηρίωση του αιτήματος ο κ. Μπούρας ζητάει συνάντηση με τους δύο υπουργούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή