Αθήνα: Ποινές-χάδι για τα παράνομα τραπεζάκια στα πεζοδρόμια

Αθήνα: Ποινές-χάδι για τα παράνομα τραπεζάκια στα πεζοδρόμια

Πρόστιμα ασήμαντα σε σύγκριση με τα κέρδη από τα αυθαίρετα τραπεζοκαθίσματα εξηγούν γιατί πολλά καταστήματα αδιαφορούν για τις ποινές που τους επιβάλλονται

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν τα καταστήματα εστίασης για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε μεγαλύτερη έκταση από την άδεια την οποία διαθέτουν, είναι πολύ μικρότερα από το οικονομικό όφελος που αποκομίζουν. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με την αδυναμία τακτικού ελέγχου εκατοντάδων καταστημάτων που βρίσκονται στην Αθήνα (2.500 καταστήματα, σύμφωνα με τις επίσημες άδειες) από την υφιστάμενη δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας, αποτελούν δύο βασικούς παράγοντες καταστρατήγησης των ορίων του δημόσιου χώρου από πολλούς επιχειρηματίες. Αλλωστε, ό,τι και να γίνει, ο δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα να σταματήσει τη λειτουργία ενός καταστήματος όσες φορές και αν παρανομήσει.

Γιατί κάποια καταστήματα αδιαφορούν για τις ποινές που τους επιβάλλονται για παράνομη κατάληψη πεζοδρομίων.

Ενδεικτικά, πέρυσι, μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν εκδοθεί πάνω από 300 εντολές άρσης τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα εστίασης τα οποία βρέθηκαν επανειλημμένως να παραβιάζουν τα όρια της άδειάς τους. Η άρση τραπεζοκαθισμάτων επιβάλλεται από τον δήμο εφόσον η επιχείρηση δεν συμμορφώνεται μετά τον πρώτο έλεγχο και δεν αποσύρει αυτοβούλως τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα. Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να οργανωθεί επιχείρηση με φορτηγό για τη μεταφορά και στη συνέχεια την αποθήκευση. Για τα τραπεζοκαθίσματα 300 καταστημάτων εστίασης θα απαιτούνταν τεράστιοι χώροι που δεν υπάρχουν, εξηγούν πηγές του δήμου.

Ο Δήμος Αθηναίων πέρυσι την άνοιξη, έχοντας εντοπίσει δύο καφεστιατόρια στην πλατεία Ειρήνης, δύο τα οποία λειτουργούν επί της οδού Τσακάλωφ και ένα ακόμη στο Κουκάκι, τα οποία παρά τις επισημάνσεις και τις παρεμβάσεις του δήμου δεν συμμορφώνονταν, επέβαλε στις επιχειρήσεις αναστολή της άδειας τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιο χώρο για έξι μήνες. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν έως και 20.000 ευρώ. Δεδομένου του τρόπου που υπολογίζεται το πρόστιμο για παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου, το συγκεκριμένο κατάστημα στο οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο είχε επεκταθεί κατά πολύ πέραν της νόμιμης άδειάς του.

Στέλεχος της Δημοτικής Αστυνομίας αναφέρει ότι πολλοί επιχειρηματίες αδιαφορούν για τους ελέγχους, «κάτι που βέβαια δείχνει ότι κερδίζουν περισσότερα από όσα χάνουν». Από την άλλη, όπως επισημαίνει, οι έλεγχοι δεν μπορούν να είναι συνεχείς καθώς η Δημοτική Αστυνομία έχει πολλά ακόμη καθήκοντα. Πάντως, από χθες έως και την Παρασκευή, μεγάλες δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποιούν περιπολίες σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης και συγκεκριμένα στις οδούς Αριστοτέλους, 3ης Σεπτεμβρίου, Πατησίων, Αχαρνών, Φιλολάου, Υμηττού, Σπύρου Μερκούρη, Πανόρμου και Λένορμαν, προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή των πολιτών σε σχέση με το παράνομο παρκάρισμα.

Μοτοσικλέτες και περιπολικά με αναμμένο τον φάρο προειδοποιούν και ηχητικά εφόσον αυτό απαιτείται όσους επιχειρούν να παρκάρουν παράνομα. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στις ενέργειες που θα γίνουν για την υλοποίηση της δέσμευσης της δημοτικής αρχής να αποδώσει την πόλη στους κατοίκους της. Ενδεικτικά χθες στις οδούς Αχαρνών, Αριστοτέλους και 3ης Σεπτεμβρίου βεβαιώθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία 105 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 3 σε ράμπες ΑμεΑ και έγιναν 120 απομακρύνσεις, ενώ στην Πατησίων, από την πλατεία Ομονοίας έως τη Σαρανταπόρου, βεβαιώθηκαν 169 παραβάσεις. Από τη Δευτέρα, ωστόσο, η περίοδος ενημέρωσης λαμβάνει τέλος και ξεκινά η επιβολή προστίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή