Κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Κατοχυρώνει το δικαίωμά τους στην υιοθεσία, αλλά δεν επεκτείνεται στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην παρένθετη μητρότητα – Στις 14 Φεβρουαρίου εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αρθρο 1350. Oροι για τη σύναψη γάμου. Ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ίδιου φύλου. Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία». Ετσι διαμορφώνεται η παράγραφος 1 του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα στο νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», διανύοντας με αυτές τις λίγες λέξεις μεγάλα βήματα για τα ίσα δικαιώματα στη χώρα.

Το νομοσχέδιο «για τον γάμο ομοφύλων», όπως είναι πιο γνωστό, κατατέθηκε χθες στη Βουλή και τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου θα κληθούν στην επιτροπή οι αρμόδιοι φορείς, ενώ την επόμενη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων, θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής και στις 15 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία. Εάν ψηφιστεί, η χώρα μας θα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι Ηνωμένες Πολιτείες (συνολικά 36 χώρες στον κόσμο).

Τα 13 άρθρα

Σε μόλις δεκατρία άρθρα και με ελάχιστες παρεμβάσεις στον Αστικό Κώδικα και τη λοιπή νομοθεσία, το νομοσχέδιο επιχειρεί να κατοχυρώσει τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν γάμο, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες σχετικές μεταβατικές διατάξεις που συνδέονται με αυτόν, ενώ προχωράει στις αναγκαίες παρεμβάσεις για ίση πρόσβαση των ομόφυλων ζευγαριών σε δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας. Επιπλέον, ενισχύει την προστασία από διακρίσεις, επεκτείνοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης και στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στην παροχή υπηρεσιών.

Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν. Ως γνωστόν μέχρι σήμερα, σε περίπτωση που πεθάνει ο αναγνωρισμένος γονέας το παιδί πάει σε ίδρυμα ή άλλους συγγενείς, αν πεθάνει ο μη αναγνωρισμένος γονέας το παιδί δεν έχει δικαίωμα σε κληρονομιά, αν το παιδί πάει σε νοσοκομείο ο μη αναγνωρισμένος γονέας δεν μπορεί να το φροντίσει, αν χωρίσουν οι γονείς ο μη αναγνωρισμένος δεν έχει υποχρέωση ανατροφής κ.ο.κ. Μεταξύ άλλων, τα παιδιά Ελλήνων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια ή να αναγνωριστούν ως τέκνα, διότι το πιστοποιητικό γέννησης αναγράφει ως γονείς δύο συζύγους ιδίου φύλου.

Μολονότι δεν περιλαμβάνει ξεχωριστό σχετικό άρθρο, το νομοσχέδιο κατοχυρώνει και το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην υιοθεσία, εφόσον η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο αυτόματα συνεπάγεται ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο των σχέσεων συγγένειας. Ωστόσο δεν επεκτείνεται το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η παρένθετη μητρότητα στα ομόφυλα ζευγάρια. Να σημειωθεί ότι δεν γίνεται αναφορά σε γονέας 1 / γονέας 2. Παραμένει το πατέρας / μητέρα, και δεν τροποποιείται καθόλου το πλαίσιο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Πρόσωπα του ιδίου φύλου που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν, εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του νέου νομοσχεδίου, να τελέσουν γάμο και να προβούν σε δήλωση στο ληξιαρχείο στο οποίο έχει καταχωριστεί το σύμφωνο ότι επιθυμούν να ισχύσει αναδρομικά ο γάμος τους από τον χρόνο τέλεσης του συμφώνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή