Live – Ουκρανία: Σε τεντωμένο σχοινί η κρίση – Όλες οι εξελίξεις

Live – Ουκρανία: Σε τεντωμένο σχοινί η κρίση – Όλες οι εξελίξεις

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις για την ουκρανική κρίση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμιο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς η ένταση κλιμακώνεται. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι προχωρά σε μερική απόσυρση των στρατευμάτων της από τα σύνορα, πληθαίνουν οι φωνές από τη Δύση που κάνουν λόγο ακόμα και για επικείμενη εισβολή.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε εκ νέου ότι κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση κατά της Ουκρανίας «μέσα στις επόμενες ημέρες». Η Μόσχα κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο για κλιμάκωση της έντασης, ενώ νωρίτερα προχώρησε στην απέλαση του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία, κάτι που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «απρόκλητη ενέργεια». Ταυτόχρονα, σε απάντηση που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται. Το Κίεβο, από την πλευρά του, ανησυχεί για ρωσική προβοκάτσια ως πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση.

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι υποδαυλίζουν την ένταση στην Ουκρανία η οποία, σύμφωνα με το Πεκίνο, προέρχεται από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και «βρίσκεται σε ασυμφωνία με την εποχή μας».

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Συμβούλιο Ασφαλείας

Την έντονη προσήλωση των ΗΠΑ στη διπλωματία αναμένεται να υπογραμμίσει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών άλλαξε το πρόγραμμά του την τελευταία στιγμή, έπειτα από σχετική εντολή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να κάνει ένα πέρασμα από τη Νέα Υόρκη και να μιλήσει σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο ουκρανικό.

Νωρίτερα, η αμερικανική πλευρά (ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν καθώς και η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ) είχε κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αναζητά το πρόσχημα για μια στρατιωτική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία στην οποία θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα εάν το αποφασίσει, ενώ παράλληλα έγινε γνωστό πως οι ρωσικές Αρχές προχώρησαν και στην απέλαση ενός υψηλόβαθμου Αμερικανού διπλωμάτη, του νούμερο 2 της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα αναπληρωτή πρέσβη Μπαρτλ (Μπαρτ) Γκόρμαν.

Ειδήσεις σήμερα

Ουκρανία: Αναζωπύρωση της κρίσης – Βομβαρδισμοί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή