Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από τη 12η ημέρα της ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελί-561750871
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από τη 12η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός σε πολλές ουκρανικές πόλεις, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 το πρωί αύριο Τρίτη (ώρα Ελλάδας) ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ απηύθυνε κάλεσμα για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Συνεχίστηκαν για δωδέκατη ημέρα οι σφοδροί βομβαρδισμοί και οι σκληρές μάχες σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας. Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκεται το Μικολάιβ και η Οδησσός.

Άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μαριούπολη και το Ιρπίν. Προκειμένου να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων, η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός σε πολλές ουκρανικές πόλεις, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας).

Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι δεν στρατολογηθούν πολίτες προκειμένου να πολεμήσουν στην Ουκρανία και ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο επαγγελματίες στρατιώτες. «Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν συμμετέχουν και δεν θα συμμετάσχουν στις μάχες. Δεν θα υπάρξει επίσης επιστράτευση των εφέδρων» δήλωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε πως: «Οι καθορισμένοι στόχοι υλοποιούνται μόνο από επαγγελματίες στρατιώτες. Είμαι βέβαιος ότι εξασφαλίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την ασφάλεια και την ειρήνη του ρωσικού λαού».

Λίγη ώρα πριν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε σε μήνυμά του στο Facebook: «Μένω στο Κιέβο. Στην Μπανκόβα (πρωθυπουργικό μέγαρο). Χωρίς να κρύβομαι. Και δεν φοβάμαι κανέναν. Όσο χρειάζεται για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο!».

Μικρή ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, καταγράφηκαν «μικρές θετικές υποχωρήσεις στη βελτίωση της επιμελητείας των ανθρωπιστικών διαδρόμων». Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε κάλεσμα για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν. «Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτός είναι που παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ειδικά τώρα», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα. Αν και ο Πούτιν δεν φοβάται, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν να μιλήσουν».

00:31

Σύνοψη 12ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Στο λιμάνι της Οδησσού ακούστηκαν στις 12 τα μεσάνυχτα τρεις ή τέσσερις δυνατές εκρήξεις από τα δυτικά, σημειώνει το BBC. Το Βρετανικό ΜΜΕ γράφει ότι το ουκρανικό αμυντικό σύστημα κατέρριψε ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία που βρίσκονται στα ανοιχτά.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σε αυτό το στάδιο για ενδεχόμενο εμπάρκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

  • Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια «πραγματική λύση» για τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων».
  • «Άλλη μια κλήση με τον Μπλίνκεν. Συντονίζουμε εντατικά τα κρίσιμα περαιτέρω βήματα για να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία. Όσο ο Πούτιν αρνείται να τερματίσει τον ανούσιο και βάρβαρο πόλεμο του στην Ουκρανία, η πίεση θα αυξάνεται. Ευγνώμονες προς τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν στρατολογηθούν πολίτες προκειιμένου να πολεμήσουν στην Ουκρανία και ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο επαγγελματίες στρατιώτες. 

  • Νέο βίντεο στο Facebook ανέβασε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μένω στο Κιέβο. Στην Μπανκόβα (πρωθυπουργικό μέγαρο). Χωρίς να κρύβομαι. Και δεν φοβάμαι κανέναν. Όσο χρειάζεται για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο!».
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αντιτίθενται στην αποστολή πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, όμως θεωρούν ότι υπάρχουν υλικοτεχνικά προβλήματα σε αυτήν την κίνηση, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

  • Περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Τσεχία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η χώρα και άλλα κράτη στην κεντρική Ευρώπη εντείνουν τις προσπάθειες για να δεχτούν Ουκρανούς που τρέπονται σε φυγή μετά τη ρωσική εισβολή.

  • Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός σε πολλές ουκρανικές πόλεις, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 το πρωί αύριο Τρίτη (ώρα Ελλάδας) ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

  • Η Ρωσία δεν έχει σημειώσει καμία αξιοσημείωτη πρόοδο στην εισβολή της στη βόρεια και βορειοανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

  • Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε για απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε δραματική έκκληση στους Αμερικανοεβραίους για υποστήριξη ενάντια στην ρωσική εισβολή, δίνοντας με σπαρακτικό τόνο έναν απολογισμό της καταστροφής στη χώρα του από την ρωσική εισβολή, καταστροφή που την συνέκρινε με εκείνην που προκάλεσε ο ναζιστικός γερμανικός στρατός κατά την προέλασή του σε όλη την Ευρώπη.

  • Χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα έληξε ο 3ος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς διπλωμάτες. Μικρή πρόοδος σημειώθηκε όσον αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

  • Μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός βοήθησε στην εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από την εμπόλεμη ζώνη. Η Ρωσία υποστήριξε ότι άνοιξε ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και Σάμι. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι άνοιξε διαδρόμους με προορισμό είτε τη Ρωσία είτε τη Λευκορωσία, χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή «ανήθικη».
  • Σφοδρές μάχες στο Μικολάιβ, υπάρχουν πληροφορίες για αρκετούς νεκρούς. Το Κίεβο υποστήριξε ότι ανακατέλαβε την πόλη Τσουχουίφ κοντά στο Χάρκοβο και το αεροδρόμιο του Μικολάιβ.
  • Τουλάχιστον 13 άμαχοι έπεσαν νεκροί μετά από Ρωσικό βομβαρδισμό σε εργοστάσιο παραγωγής άρτου στην Μακάριβ, έξω από το Κίεβο.
  • Νεκρός έπεσε ο δήμαρχος του Χοστόμελ, πόλης βορείως του Κιέβου, όπου επί μέρες μαίνονται μάχες. Ο δήμαρχος, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουκρανική πλευρά, σκοτώθηκε ενώ διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 1,7 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τη στιγμή που άρχισε η εισβολή.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε βιντεοκλήση για πάνω από μία ώρα με Τζόνσον, Μακρόν και Σολτς. «Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος για τη Ρωσία για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της στην Ουκρανία», τόνισε ο Λευκός Οίκος.
  • Ο δήμαρχος του Λβιβ, στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, διαμήνυσε ότι η πόλη έχει φτάσει στα όρια της όσον αφορά στην αντοχή της να φιλοξενεί πρόσφυγες.
  • Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Μόσχα έχει κινητοποιήσει το 100% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα.
  • Ο Ουκρανός υπ. Υποδομών ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει υποστεί ζημιές αξίας 10 δισ. δολ. από τη στιγμή της εισβολής.
  • Το ρούβλι υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
  • Η Ε.Ε. θα θέσει επί τάπητος την Ουκρανική πρόταση ένταξης εντός της εβδομάδας, γνωστοποίησε ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είχε σήμερα συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι. 
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία αύριο Τρίτη στο Βρετανικό Κοινοβούλιο μέσω βιντεοδιάσκεψης. Αναμένεται να ζητήσει την επιβολή no-fly zone.
  • Η ΕΕ στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο κατά σχεδόν 80% το 2022, μετέδωσε το Bloomberg.
  • Εάν η Δύση απαγορεύσει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τεράστια αύξηση της τιμής, πάνω από 300 δολάρια το βαρέλι, ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας.
00:23

Ουκρανός δημοσιογράφος δημοσιεύει βίντεο με επιτυχημένο πλήγμα σε Ρωσικούς στόχους μέσω των τουρκικών drones Μπαϊρακτάρ

00:18

Ισχυρές εκρήξεις στο λιμάνι της Οδησσού

Στο λιμάνι της Οδησσού ακούστηκαν στις 12 τα μεσάνυχτα τρεις ή τέσσερις δυνατές εκρήξεις από τα δυτικά, σημειώνει το BBC. Το Βρετανικό ΜΜΕ γράφει ότι το ουκρανικό αμυντικό σύστημα κατέρριψε ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία που βρίσκονται στα ανοιχτά.

00:11

Πάνω από 742.000 πολίτες χωρίς ρεύμα στην Ουκρανία

Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 742.000 άνθρωποι δεν έχουν αυτήν τη στιγμή πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια σε όλη τη χώρα.

Ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη στην αμφισβητούμενη από τη Ρωσία περιοχή του Ντονέτσκ στα ανατολικά, όπου πάνω από 233.000 είναι «εντελώς αποσυνδεδεμένοι».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 238.000 Ουκρανοί είναι χωρίς φυσικό αέριο.

00:08

«Χρειαζόμαστε πραγματικές κυρώσεις. Χρειαζόμαστε πολιτική βούληση για να τελειώσει ο Πούτιν»

Ο Γκάρι Κασπάροφ δήλωσε στο SkyNews πώς «ένας δικτάτορας πρέπει να ανατραπεί». 

23:50

Ο Μπάιντεν δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής απόφαση για ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σε αυτό το στάδιο για ενδεχόμενο εμπάρκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Είπε ότι το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, τονίζοντας: «Έχουμε διάφορες δυνατότητες», προσθέτοντας πως οι συζητήσεις συνεχίζονται στο εσωτερικό της χώρας για το θέμα καθώς αξιωματούχοι εξετάζουν επιλογές για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε πως η Γερμανία ειδικότερα αντιτίθεται σε οποιοδήποτε εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται πολύ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν λίγο ρωσικό αργό.

23:31

UNICEF: 27 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο

Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι, από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία, τουλάχιστον 27 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 42 έχουν τραυματιστεί.

Πρόσθεσε ότι οι μισοί από τους 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία είναι παιδιά.

«Τόσα πολλά παιδιά έχουν τραυματιστεί βαθιά», υπογράμμισε.

23:28

Ο Μακρόν πιστεύει ότι δεν θα βρεθεί λύση εντός των επόμενων ημερών 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια «πραγματική λύση» για τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων», κάτι που σημαίνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

Είπε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα εμπλακούν στη σύγκρουση αυτή επειδή «ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα ήταν παγκόσμιος πόλεμος με μια δύναμη» που διαθέτει πυρηνικά όπλα.

«Είμαι ξεκάθαρος: βραχυπρόθεσμα, ο πόλεμος μάλλον θα συνεχιστεί» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πιστεύει πως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα υπάρξει μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων». Τόνισε όμως ότι «το ελπίζει και κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει» στην εξεύρεση λύσης.

23:25

NEXTA: Εικόνα από την κατάρριψη αεροσκάφους κοντά στο Κίεβο

23:23

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Συντονίζουμε τα βήματα μας με τις ΗΠΑ

«Άλλη μια κλήση με τον Μπλίνκεν. Συντονίζουμε εντατικά τα κρίσιμα περαιτέρω βήματα για να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία. Όσο ο Πούτιν αρνείται να τερματίσει τον ανούσιο και βάρβαρο πόλεμο του στην Ουκρανία, η πίεση θα αυξάνεται. Ευγνώμονες προς τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας». 

«Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Ευχαριστώ την ΕΕ για την στάση της και για μια σειρά αποφασιστικών ενεργειών. Ωστόσο, η ανάγκη επιβολής ενός νέου γύρου σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία είναι επιτακτική. Η Ρωσία δεν σταματά τις θηριωδίες της στην Ουκρανία, επομένως η πίεση πρέπει να ενταθεί».

23:21

Πούτιν: Δεν θα στρατολογήσουμε ανθρώπους να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι δεν στρατολογηθούν πολίτες προκειιμένου να πολεμήσουν στην Ουκρανία και ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο επαγγελματίες στρατιώτες. 

«Τονίζω ότι στρατεύσιμοι στρατιώτες δεν συμμετέχουν σε εχθροπραξίες και δεν θα συμμετάσχουν σε αυτές. Και δεν θα υπάρξει πρόσθετη κλήση εφέδρων», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικό μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

23:18

Εκρήξεις πριν από λίγη ώρα στην Οδησσό

23:15

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Δεν φοβάμαι κανέναν

Νέο βίντεο στο Facebook ανέβασε πριν 1 λεπτό ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μένω στο Κιέβο. Στην Μπανκόβα (πρωθυπουργικό μέγαρο). Χωρίς να κρύβομαι. Και δεν φοβάμαι κανέναν. Όσο χρειάζεται για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο!».

23:12

Λευκός Οίκος: Η Ουάσιγκτον δεν αντιτίθεται στην αποστολή πολωνικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αντιτίθενται στην αποστολή πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, όμως θεωρούν ότι υπάρχουν υλικοτεχνικά προβλήματα σε αυτήν την κίνηση, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Είπε ότι η Ουάσινγκτον «ασφαλώς δεν παρεμποδίζει ή αποθαρρύνει» την Πολωνία. Εξήγησε όμως ότι «δεν είναι τόσο απλή η μεταφορά αεροσκαφών» επειδή θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα στην προσπάθεια να αντικατασταθούν από αμερικανικά μαχητικά.

23:05

Παραιτήθηκε από τα Μπαλέτα Μπαλσόι ο Βραζιλιάνος χορευτής Νταβίντ Μότα Σοάρες 

Ο Βραζιλιάνος χορευτής των περίφημων Μπαλέτων Μπαλσόι, Νταβίντ Μότα Σοάρες, ανακοίνωσε ότι παραιτείται, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία. «Με μεγάλη μου θλίψη αποχωρώ από το Θέατρο Μπαλσόι, αφήνω τους δασκάλους, τους συναδέλφους, τους φίλους μου και τον τόπο που θεωρούσα σπίτι μου επί τόσα χρόνια», έγραψε ο 24χρονος χορευτής του κλασικού μπαλέτου στο Instagram.

«Δεν μπορώ να συνεχίσω σαν να μην συνέβη τίποτα. Δεν καταλαβαίνω πώς έγινε ξανά αυτό και νόμιζα ότι είχαμε πάρει μαθήματα από το παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο Σοάρες υπογράμμισε ότι έχει «πολλούς φίλους» στην Ουκρανία και «δεν μπορεί να φανταστεί πόσο υποφέρουν». Ο Νταβίντ Μότα Σοάρες μεγάλωσε στο Κάμπο Φρίο και έγινε δεκτός στη θρυλική σχολή χορού των Μπαλσόι σε ηλικία 12 ετών. 

23:03

Τσεχία: Έχει δεχθεί πάνω από 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες

Περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Τσεχία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η χώρα και άλλα κράτη στην κεντρική Ευρώπη εντείνουν τις προσπάθειες για να δεχτούν Ουκρανούς που τρέπονται σε φυγή μετά τη ρωσική εισβολή.

Τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, με τους περισσότερους να περνούν στην ανατολική Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη βόρεια Ρουμανία.

22:59

Συνάντηση Δένδια με την Λιζ Τρας 

O πόλεμος στην Ουκρανία και ο συντονισμός των χωρών της Δύσης για την αντιμετώπιση της Ρωσικής εισβολής ήταν τα βασικά θέματα της συζήτησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την βρετανίδα ομόλογο του Λιζ Τρας. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα στο Foreign Office. Άλλωστε οι δύο τους είχαν ξανασυναντηθεί στο πρόσφατο παρελθόν. 

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία και ανέλυσαν τα σενάρια από εδώ και πέρα «εξετάζοντας τους τρόπους συντονισμού και συνεργασίας των δύο χωρών για τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατόν», είπε στο Αθηναϊκο Πρακτορείο διπλωματική πηγή.

22:52

Ρωσία: Κατάπαυση του πυρός από αύριο στις 09:00 (ώρα Ελλάδας) για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός σε πολλές ουκρανικές πόλεις, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 το πρωί αύριο Τρίτη (ώρα Ελλάδας) ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Την ανακοίνωση επικαλούνται πολλά ρωσικά ΜΜΕ.

22:41

SkyNews: Μικρή πρόοδο των Ρωσικών δυνάμεων στα βόρεια και βορειοανατολικά της Ουκρανίας, βλέπει το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Η Ρωσία δεν έχει σημειώσει καμία αξιοσημείωτη πρόοδο στην εισβολή της στη βόρεια και βορειοανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Χερσώνα και τώρα προσπαθούν να περικυκλώσουν τη Μαριούπολη.

H Ουκρανία εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο της Μαριούπολης, όπου σημειώθηκαν δύο αποτυχημένες προσπάθειες για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων αυτό το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: SkyNews

22:37

Η Ουκρανία ζητά απευθείας συνομιλίες Ζελένσκι - Πούτιν

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε για απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία γνωρίζει ότι ο κ. Πούτιν είναι το πρόσωπο που παίρνει τις αποφάσεις στη Μόσχα, καθώς ο τρίτος γύρος συνομιλιών ολοκληρώθηκε χωρίς αποτελέσματα.

«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτός είναι που παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ειδικά τώρα», είπε και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα. Αν και ο Πούτιν δεν φοβάται, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν να μιλήσουν».

22:26

Δραματική έκκληση Ζελένσκι στους Αμερικανοεβραίους

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε δραματική έκκληση στους Αμερικανοεβραίους για υποστήριξη ενάντια στην ρωσική εισβολή, δίνοντας με σπαρακτικό τόνο έναν απολογισμό της καταστροφής στη χώρα του από την ρωσική εισβολή, καταστροφή που την συνέκρινε με εκείνην που προκάλεσε ο ναζιστικός γερμανικός στρατός κατά την προέλασή του σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτό είναι απλώς μια καθαρά ναζιστική συμπεριφορά. Δεν μπορώ την χαρακτηρίσω με άλλο τρόπο», είπε μέσω βίντεο στη Διάσκεψη των Προέδρων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να πιέζει για παράδοση στην Ουκρανία περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών από τη Δύση και την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που το ΝΑΤΟ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει.

22:21

Ελβετός δημοσιογράφος «στοχοποιήθηκε» από ρωσική επίθεση

Ένας Ελβετός φωτορεπόρτερ δημοσίευσε φωτογραφίες του που τον δείχνουν να αιμορραγεί.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) διένειμαν την εικόνα του Γκιγιόμ Μπρικέ, σημειώνοντας ότι βρισκόταν στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας με ένα αυτοκίνητο με σαφείς σημάνσεις Press όταν σημειώθηκε η επίθεση.

22:10

SkyNews: Βρετανοί ανάμεσα σε ξένους εθελοντές που πολεμούν στην Ουκρανία

Χιλιάδες ξένοι εθελοντές μαχητές εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην απόκρουση της Ρωσικής εισβολής.

 

21:54

Σύνοψη 12ης ημέρας από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα έληξε ο 3ος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς διπλωμάτες. Μικρή πρόοδος σημειώθηκε όσον αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
  • Μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός βοήθησε στην εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από την εμπόλεμη ζώνη. Η Ρωσία υποστήριξε ότι άνοιξε ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και Σάμι. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι άνοιξε διαδρόμους με προορισμό είτε τη Ρωσία είτε τη Λευκορωσία, χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή «ανήθικη».
  • Σφοδρές μάχες στο Μικολάιβ, υπάρχουν πληροφορίες για αρκετούς νεκρούς. Το Κίεβο υποστήριξε ότι ανακατέλαβε την πόλη Τσουχουίφ κοντά στο Χάρκοβο και το αεροδρόμιο του Μικολάιβ.
  • Τουλάχιστον 13 άμαχοι έπεσαν νεκροί μετά από Ρωσικό βομβαρδισμό σε εργοστάσιο παραγωγής άρτου στην Μακάριβ, έξω από το Κίεβο.
  • Νεκρός έπεσε ο δήμαρχος του Χοστόμελ, πόλης βορείως του Κιέβου, όπου επί μέρες μαίνονται μάχες. Ο δήμαρχος, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουκρανική πλευρά, σκοτώθηκε ενώ διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 1,7 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τη στιγμή που άρχισε η εισβολή.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε βιντεοκλήση για πάνω από μία ώρα με Τζόνσον, Μακρόν και Σολτς. «Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος για τη Ρωσία για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της στην Ουκρανία», τόνισε ο Λευκός Οίκος.
  • Ο δήμαρχος του Λβιβ, στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, διαμήνυσε ότι η πόλη έχει φτάσει στα όρια της όσον αφορά στην αντοχή της να φιλοξενεί πρόσφυγες.
  • Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Μόσχα έχει κινητοποιήσει το 100% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα.
  • Ο Ουκρανός υπ. Υποδομών ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει υποστεί ζημιές αξίας 10 δισ. δολ. από τη στιγμή της εισβολής.
  • Το ρούβλι υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
  • Η Ε.Ε. θα θέσει επί τάπητος την Ουκρανική πρόταση ένταξης εντός της εβδομάδας, γνωστοποίησε ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είχε σήμερα συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι. 
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία αύριο Τρίτη στο Βρετανικό Κοινοβούλιο μέσω βιντεοδιάσκεψης. Αναμένεται να ζητήσει την επιβολή no-fly zone.
  • Η ΕΕ στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο κατά σχεδόν 80% το 2022, μετέδωσε το Bloomberg.
  • Εάν η Δύση απαγορεύσει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τεράστια αύξηση της τιμής, πάνω από 300 δολάρια το βαρέλι, ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας.
21:49

Bloomberg: Η ΕΕ στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο κατά σχεδόν 80% το 2022

Σχέδιο για απεξάρτηση έως και κατά 80% από τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας αναμένεται να παρουσιάσει αύριο η Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές από τους ευρωπαϊκούς κύκλους που επικαλείται το Bloomberg.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Κομισιόν σχεδιάζει στροφή 180 μοιρών στην ενεργειακή της ασφάλεια, προκειμένου να περιορίσει το ενεργειακό πλεονέκτημα της Ρωσίας. Μεταξύ των μέτρων της νέας στρατηγικής που πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο συγκαταλέγεται η αύξηση νέων πηγών παροχής ενέργειας και η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από τον μεγαλύτερο πάροχο ορυκτών καυσίμων πολύ νωρίτερα από το προσδοκώμενο. Αναλυτικά

21:48

Ρώσος αντιπρόεδρος: Το εμπάργκο πετρελαίου θα μπορούσε να διπλασιάσει τις τιμές

Εάν η Δύση απαγορεύσει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τεράστια αύξηση της τιμής, πάνω από 300 δολάρια το βαρέλι, ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας.

Ο Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να αντικαταστήσει η Ευρώπη τις ρωσικές παραδόσεις.

«Είναι απολύτως σαφές ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», δήλωσε.

Μια ώθηση για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου συζητείται ως ένας πιθανός τρόπος για να αυξηθεί η πίεση στη χώρα, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι θα έπληττε πολύ σκληρά ορισμένες χώρες.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, προμηθεύεται το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

21:32

Κούβα: Σχεδόν 900 Ρώσοι τουρίστες επιστρέφουν με πτήσεις τσάρτερ στη Μόσχα

Σχεδόν 900 Ρώσοι τουρίστες, από τους περισσότερους από 5.000 που είχαν μπλοκαριστεί στην Κούβα αφότου διακόπηκαν οι τακτικές αεροπορικές πτήσεις των ρωσικών εταιρειών, επιβιβάστηκαν το βράδυ της Κυριακής σε πτήσεις τσάρτερ, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα.

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ένα στέλεχος του αεροδρομίου του Βαραδέρο, ενός θερέτρου στα ανατολικά της Αβάνας, είπε στους δημοσιογράφους ότι 927 Ρώσοι επιβάτες πέταξαν την Κυριακή για τη Μόσχα και άλλοι 940 θα επιστρέψουν σήμερα στη χώρα τους.

21:21

Μπάιντεν και δυτικοί ηγέτες «θα συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος για τη Ρωσία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε νωρίτερα βιντεοκλήση για πάνω από μία ώρα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας. 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν πραγματοποίησε μια ασφαλή βιντεοκλήση σήμερα με τον Πρόεδρο Μακρόν, τον Καγκελάριο Σολτς και τον Πρωθυπουργό Τζόνσον. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος για τη Ρωσία για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της στην Ουκρανία».

21:00

ΕΕ: 10.000 κλίνες είναι διαθέσιμες στην ΕΕ για ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία

Στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα βρέθηκε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία ανέφερε ότι 10.000 κλίνες είναι διαθέσιμες στην ΕΕ για τους ασθενείς και τους τραυματίες από την Ουκρανία. «Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις οικογένειες να διαλύονται, να διώχνονται από τα σπίτια τους εξαιτίας ενός παράλογου και παράνομου πολέμου, χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει το αύριο», ανέφερε.

20:56

Ο Ζελένσκι θα εκφωνήσει «ιστορική» ομιλία στους Βρετανούς βουλευτές

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα εκφωνήσει «ιστορική ομιλία» στους Βρετανούς βουλευτές αύριο Τρίτη.

20:43

ΗΠΑ: Η Ρωσία έχει αναπτύξει στην Ουκρανία σχεδόν 150.000 στρατιώτες

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον αναπτύξει στην Ουκρανία σχεδόν το 100% των τουλάχιστον 150.000 στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί εκτός της χώρας πριν από την εισβολή, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ.

«Αυτή είναι η καλύτερη εκτίμησή μας αυτή τη στιγμή», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το Πεντάγωνο διέταξε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την ανάπτυξη 500 επιπλέον στρατιωτών στην Ευρώπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων εκεί σε περίπου 100.000, είπε ο αξιωματούχος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε χώρες, νατοϊκούς συμμάχους.

20:42

Τι υποστηρίζει πρώην λογογράφος του Πούτιν

«Αν ο Πούτιν ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δεν θα το είχε κάνει ποτέ». Ποιος το λέει αυτό; Ένας άνθρωπος που -κατά κάποιο τρόπο- ήταν η φωνή του Ρώσου προέδρου, είχε μπει στο μυαλό του. Ο άλλοτε λογογράφος του, Αμπάς Γκαλιάμοφ.

Μιλώντας σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Γκαλιάμοφ, που πλέον ζει μόνιμα στο Ισραήλ, είπε: «Ο Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει την εισβολή, αλλά χρειάζεται κάποιο τρόπαιο για να το παρουσιάσει στο ρωσικό κοινό και στις ρωσικές ελίτ».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Πούτιν πίστευε ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν γρήγορη και αποφασιστική και θα τελειώσει σε «δύο ή τρεις ημέρες» μετά από τις οποίες θα ήταν σε θέση να επιβάλει μια κυβέρνηση-μαριονέτα. «Ο Ρώσος πρόεδρος καταλαβαίνει ότι μπήκε σε μπελάδες και σίγουρα δεν το υπολόγιζε», πρόσθεσε.

20:32

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους των χωρών της Βαλτικής

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στη Βαλτική που φοβούνται ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία στην προσπάθεια να επανασχεδιάσει τα σύνορα της Ευρώπης.

Ο Μπλίνκεν έκανε περιοδεία το Σαββατοκύριακο σε Πολωνία και Μολδαβία, προτού επισκεφθεί τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Απευθυνόμενος στον Μπλίνκεν, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα προειδοποίησε ότι «η απερίσκεπτη επιθετικότητα της Ρωσίας» θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». «Η αποτροπή δεν είναι πλέον επαρκής και χρειαζόμαστε εμπρόσθια άμυνα εδώ, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ αργά εδώ, κύριε υπουργέ. Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία εάν δεν τον σταματήσουν», είπε ο Ναουσέντα.

20:27

Μικολάιβ: Οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν

Συνολικά οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επιδρομής στην περιοχή του Μικολάιβ τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης.

Η περιοχή χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς, με πλάνα νωρίτερα να καταγράφουν την σφοδρή επίθεση σε κατοικημένη περιοχή.

Το ουκρανικό λιμάνι της Όλβια επλήγη επίσης από στρατιωτικό χτύπημα.

20:25

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική εξέλιξη η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο

«Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ειδικά σε μια περίοδο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης, είναι επιβεβλημένη και ως εκ τούτου, εάν επιβεβαιωθεί, αποτελεί θετική εξέλιξη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

«Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης και απώτερο σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ».

20:16

Η United Airlines ανέστειλε επ' αόριστον δύο πτήσεις προς την Ινδία μετά την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ρωσίας

Η United Airlines ανακοίνωσε ότι ανέστειλε επ' αόριστον δύο πτήσεις της προς την Ινδία αφότου διέκοψε τις πτήσεις των αεροσκαφών της στον εναέριο χώρο της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διέκοψε τα δρομολόγια μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Δελχί και μεταξύ Νιούαρκ και Βομβάης. 

20:11

Πληροφορίες για ισχυρές εκρήξεις αυτή τη στιγμή στο Κίεβο

19:58

Ολοκληρώθηκε ο 3ος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ρωσική και την Ουκρανική αποστολή

«Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε. Υπάρχουν μικρές θετικές υποχωρήσεις στη βελτίωση της επιμελητείας των ανθρωπιστικών διαδρόμων... Συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό μπλοκ των κανονισμών, μαζί με την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας», τόνισε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Το Reuters μετέδωσε ότι σύμφωνα με Ουκρανό διαπραγματευτή, οι συνομιλίες δεν πέτυχαν κάποια σημαντική βελτίωση της κατάστασης.

19:50

Στο βίντεο αυτό καταγράφηκε μια απίστευτη σκηνή ανάμεσα στον Ουκρανικό στρατό και μερικούς πολίτες - Δείτε το έως το τέλος

19:47

Στρατιώτης συνοδεύει άτομα με παιδιά από το Κεντρικό Νοσοκομείο Παίδων του Κιέβου σε ένα τρένο εκκένωσης

REUTERS/Gleb Garanich 

19:44

Η Ουκρανία έχει υποστεί ζημιές περίπου 10 δισ. δολαρίων στις υποδομές της

Η πλειονότητα των κατεστραμμένων κατασκευών θα επισκευαστεί σε ένα χρόνο και οι πιο δύσκολες σε δύο χρόνια, δήλωσε ο ο υπουργός Υποδομών της χώρας.

Ο Κουμπράκοφ είπε ότι 40.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Χάρκοβο την Κυριακή.

19:36

Ο ΟΗΕ ζητά να προστατευθούν 100.000 παιδιά που ζουν σε ιδρύματα και πρέπει να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες ζώνες 

Σχεδόν 100.000 παιδιά στην Ουκρανία, τα μισά εκ των οποίων είναι ανάπηρα, ζουν σε ινστιτούτα ή σε οικοτροφεία και είναι κρίσιμης σημασίας να ληφθούν όλα τα μέτρα για να μεταφερθούν σε άλλες χώρες, ώστε να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και η επικεφαλής της Unicef ένωσαν τη φωνή τους για να υπενθυμίσουν ότι μια εκκένωση χωρίς να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα μπορεί να τελειώσει άσχημα, να πέσουν τα παιδιά αυτά στα χέρια αρπακτικών και διακινητών ανθρώπων.

19:23

Συμπλοκές στη Χερσώνα ανάμεσα σε Ουκρανούς πολίτες που διαμαρτύρονται στους Ρώσους στρατιώτες

19:12

Νεκρός έπεσε ο δήμαρχος του Χοστόμελ

Ρωσικά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δήμαρχο του Χοστόμελ, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Η πόλη βρίσκεται κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο και φιλοξενεί αεροδρόμιο, ένα βασικό στρατηγικό σημείο το οποίο έχει γίνει θέατρο σφοδρών συγκρούσεων.

Το δημοτικό συμβούλιο είπε ότι ο Γιούρι Πρύλυπκο σκοτώθηκε ενώ μοίραζε ψωμί και φάρμακα σε όσους χρειάζονται βοήθεια στην πολιορκημένη περιοχή.

Νεκροί έπεσαν ακόμα δύο άνδρες, ο Ρουσλάν Κάρπενκομ και ο Ιβάν Ζορ.

Σε δήλωση του , το Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε ότι «πέθανε ως ήρωας», προσθέτοντας ότι είναι αδύνατο να γίνει αμέσως κηδεία λόγω του πολέμου. 

19:03

Ουκρανοί στρατιώτες αχρήστευσαν Ρωσική φάλαγγα ανεφοδιασμού σε περιοχή κοντά στο Τσερνίχιβ ενώ όδευε πριος το Κίεβο

18:57

Εικόνες καταστροφής στο Μικολάιβ

Σφοδρή μάχη τανκ ξέσπασε μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των ουκρανικών στρατευμάτων που υπερασπίζονται το αεροδρόμιο στο Μικολάιβ, με εκρήξεις που ακούγονταν σε όλη τη στρατηγικής σημασίας νότια πόλη.

Tyler Hicks/The New York Times
18:55

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε «παγκόσμια κατάρρευση»

Η αποστολή ξένων όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια «παγκόσμια κατάρρευση», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το Interfax.

Ένα άλλο ρωσικό πρακτορείο, το TASS, επικαλέστηκε την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, που είπε ότι η Δύση, στέλνοντας μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία θα προκαλούσε μία νέα καταστροφική εξέλιξη της κατάστασης εκεί.

18:52

Ρουκέτες στα περίχωρα του Κιέβου

18:44

Ουκρανικά ΜΜΕ: Η Γερμανία απορρίπτει το προτεινόμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Ο Σολτς είπε ότι «προτιμά να επικεντρωθεί στη «βιώσιμη» πίεση στη Μόσχα που δεν θα επιβάλει πολύ μεγάλο βάρος στους Γερμανούς». 

18:43

To πρώτο κανάλι της ραδιοφωνίας της Rai μεταδίδει τα δελτία ειδήσεών του από το Λβιβ

Ο διευθυντής του Radio Uno, Αντρέα Βιανέλο, τόνισε, ότι παρά τις δυσκολίες, είναι ένας συμβολικός αλλά και ουσιαστικός τρόπος για να εκφραστεί αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, όπως και μια ξεκάθαρη επιλογή υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

18:42

CNN: Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής συστημάτων αεράμυνας σε συμμάχους του ΝΑΤΟ εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις απειλές της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν κρίσιμα συστήματα αεράμυνας σε συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκτόξευσης πυραύλων ή αεροσκαφών κατά της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

«Οι ΗΠΑ εξετάζουν μια σειρά δυνατοτήτων», είπε.

Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά η ιδέα επικεντρώνεται στην ανησυχία ότι ρωσικοί πύραυλοι ή αεροσκάφη ενδέχεται να επιτεθούν εσκεμμένα σε στόχους εντός του εδάφους του ΝΑΤΟ κάποια στιγμή, εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει ότι αυτά τα έθνη αποτελούν κίνδυνο για την εισβολή του λόγω της υποστήριξής τους στην Ουκρανία.

18:40

Ρώσος δισεκατομμυριούχος: Χρειαζόμαστε την ειρήνη το συντομότερο δυνατό

O Ρώσος δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα δήλωσε ότι η ειρήνη είναι απαραίτητη το συντομότερο δυνατό στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα είναι διαφορετική μετά από την πολεμική σύγκρουση. «Όλος ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά από αυτά τα γεγονότα και η Ρωσία θα είναι διαφορετική», δήλωσε.

18:37

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ καταγγέλλει Ισραηλινή εταιρεία

18:36

Ουκρανικό ΥΠΕΣ: 4.000 ακόμα άνθρωποι πρέπει να εκκενώσουν μια περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου

Υποστηρίζουν ότι η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

18:30

Ζελένσκι: Μποϊκοτάρετε τα Ρωσικά προϊόντα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα τη Δευτέρα να μποϊκοτάρει τις ρωσικές εξαγωγές. «Εάν δεν θέλουν να συμμορφωθούν με πολιτισμένους κανόνες, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν αγαθά και υπηρεσίες ούτε από τον πολιτισμό. Ας τους ταΐσει ο πόλεμος».

Κάλεσε επίσης τους δυτικούς συμμάχους να στείλουν αεροσκάφη στην Ουκρανία για να τα χρησιμοποιήσει η αεροπορία του. 

«Δεν υπάρχει αίμα στη σημαία μας. Δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν ποτέ μαύρα στίγματα πάνω της. Δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρχουν ποτέ σβάστικες πάνω της. Η ουκρανική σημαία είναι η γη. Ειρηνικό, γόνιμο, χρυσό και χωρίς τανκς. Αυτός είναι ο ουρανός. Ειρηνικός, καθαρός, μπλε και χωρίς βλήματα. Ετσι ήταν. Και έτσι θα είναι», τόνισε σε νέο διάγγελμα του.

18:17

Όλες οι επιλογές στο τραπέζι δηλώνει ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, είπε: «Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία».

Πρόσθεσε πως επιλογές που ήταν αδιανόητες πριν από τρεις εβδομάδες βρίσκονται πλέον στο τραπέζι όταν ρωτήθηκαν αν οι ευρωπαϊκές χώρες εξέταζαν την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου λόγω της εισβολής του στην Ουκρανία.

18:12

Η Nissan αναστέλλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Αγία Πετρούπολη 

Η Nissan Motor Co ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Αγία Πετρούπολη τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Νωρίτερα, η Nissan ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις εξαγωγές οχημάτων στη Ρωσία και ότι αναμένει περαιτέρω προκλήσεις να οδηγήσουν σε διακοπές και αναστολές της τοπικής παραγωγής της.

18:10

Η εκκένωση της Ιρπίν

Εικόνες του φωτορεπόρτερ του AFP, Άρη Μεσσήνη.

18:01

Ο Πούτιν προτρέπει το Κίεβο να «σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο»

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πούτιν προέτρεψε την ΕΕ να πιέσει τις αρχές στο Κίεβο να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν οι ανθρωπιστικές πτυχές της κατάστασης στην Ουκρανία και ότι ο Πούτιν ενημέρωσε τον Μισέλ για τις συνομιλίες της Ρωσίας με τους Ουκρανούς εκπροσώπους.

Όπως ανέφερε σε μήνυμά του ο Μισέλ, κατά τη συνομιλία, «συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία». «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», είπε.

Κάλεσε τον Πούτιν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να διασφαλιστεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

17:58

Το Λβιβ δεν έχει άλλη δυνατότητα να βοηθήσει πρόσφυγες

Ο δήμαρχος του Λβιβ είπε ότι η πόλη της δυτικής Ουκρανίας έχει φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν μετά τη ρωσική εισβολή. Η πόλη είναι ένα από τα μέρη στα οποία έχουν ταξιδέψει πολλοί πρόσφυγες προκειμένου να περάσουν τα σύνορα προς την Πολωνία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη περάσει από το Λβιβ καθώς κατευθύνονταν δυτικά, ενώ περίπου 200.000 παρέμειναν εκεί.

17:55

Η ΕΕ θα συζητήσει αυτή την εβδομάδα το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27 κρατών μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ, σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη.

17:54

Οι άμαχοι εγκαταλείπουν σήμερα το Ιρπίν χωρίς να δέχονται πυρά

Οι άμαχοι εγκαταλείπουν την πόλη Ιρπίν που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, χωρίς να δέχονται πυρά, μία ημέρα αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου το 30% του Ιρπίν, αλλά η υπόλοιπη πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

17:51

Λιθουανία: Ομοφωνία για αύξηση των αμυντικών δαπανών

Τα πολιτικά κόμματα στη Λιθουανία συμφώνησαν να υποστηρίξουν μία πρόταση της κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών το 2022, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2,5% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε.

Το αρχικό πλάνο της Λιθουανίας προέβλεπε αμυντικές δαπάνες 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

17:49

Πυρετός διαβουλεύσεων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. 

Μακρόν και Σολτς θα έχουν αύριο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

17:47

Το Κίεβο απαιτεί τον τερματισμό επιθέσεων σε αμάχους

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατά την έναρξη ενός τρίτου γύρου συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκoβο, τη Βολνοβάχα και το Μικολάιφ, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας. «Αυτό εμποδίζει την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικών διαδρόμων για Ουκρανούς και ξένους πολίτες, καθώς και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

17:44

Το εξώφυλλο του The New Yorker

17:36

Καναδάς: Νέες κυρώσεις εις βάρος 10 «συνεργών» στη ρωσική εισβολή

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε 10 άτομα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είπε ότι θα στοχοποιήσουν πρώην και νυν αξιωματούχους, ολιγάρχες και υποστηρικτές του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα ονόματα αυτών των ατόμων προέρχονται από μια λίστα που συνέταξε ο φυλακισμένος Αλεξέι Ναβάλνι.

«Οι κυρώσεις θα ασκήσουν αυξημένη πίεση» στη Μόσχα, «ιδιαίτερα τη στενή φρουρά» του Ρώσου προέδρου Πούτιν, διαβεβαίωσε.

17:35

Δουβλίνο: Φορτηγό έπεσε στις πύλες της ρωσικής πρεσβείας

Ένας άνδρας συνελήφθη στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όταν ένα μεγάλο φορτηγό έπεσε στις πύλες της ρωσικής πρεσβείας.

Η ιρλανδική αστυνομία είπε ότι το φορτηγό χτύπησε τις πύλες της πρεσβείας στην οδό Όργουελ στο νότιο Δουβλίνο.

Η πρεσβεία έχει γίνει πεδίο διαμαρτυριών τις τελευταίες ημέρες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

17:34

Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε εργοστάσιο

Τα πτώματα 13 αμάχων ανασύρθηκαν από ερείπια μετά από αεροπορική επιδρομή σε εργοστάσιο παρασκευής ψωμιού στην ουκρανική πόλη Μακράριβ στην περιοχή του Κιέβου τη Δευτέρα, ανέφεραν οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Πέντε άνθρωποι διασώθηκαν.

Συνολικά περίπου 30 άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονταν στο εργοστάσιο πριν από την επίθεση.

17:31

Έφυγε από την Ουκρανία ο Βρετανός πρέσβης

Ο Βρετανός πρέσβης στην Ουκρανία έφυγε από την Ουκρανία εξαιτίας «σοβαρών λόγων ασφαλείας» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας.

Λίγο νωρίτερα, το βρετανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να παράσχει αυτοπροσώπως προξενική βοήθεια στην Ουκρανία, επικαλούμενο την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα. 

17:29

Γερμανία: Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία θα μείνουν για καιρό, εκτιμά ο υπ. Εργασίας 

Ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ εκτιμά ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία θα χρειαστεί να παραμείνουν για καιρό στη Γερμανία, απαιτείται, επομένως, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη φιλοξενία τους. 

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι το πρωί είχαν καταγραφεί στη Γερμανία 50.294 άτομα που ζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πραγματικός αριθμός ωστόσο, διευκρινίζεται, μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος, καθώς στα σύνορα π.χ. της Πολωνίας δεν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι, αλλά μόνο περιστασιακοί. 

17:25

Συνεδρίαση του ΣΑ για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί αργότερα σήμερα για να συζητήσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν τραπεί σε φυγή από τη ρωσική εισβολή και έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Κεντρική Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

17:24

Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το αεροδρόμιο Μικολάιφ

Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν ο κεντρικό αεροδρόμιο στη νότια περιοχή Μικολάιφ της Ουκρανίας, του οποίου οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν νωρίτερα ανακτήσει τον έλεγχο από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ σε διαδικτυακή ανάρτησή του. 

17:15

Κάμεραμαν του ΙΤΝ ανάρτησε την παρακάτω φωτογραφία από το σταθμό του Χαρκόβου

17:11

Το σημερινό πρωτοσέλιδο των New York Times

17:03

Μπόρις Τζόνσον: Ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση 175 εκατ. στερλινών προς την Ουκρανία

17:00

Ενεργειακό σοκ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας θα παρουσιάσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το πλήγμα που θα επιφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

16:59

Visa και Mastercard αφήνουν τους Ρώσους χωρίς πρόσβαση στα χρήματά τους

Όταν η Visa και η MasterCard ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι θα ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, οι πρώτοι άνθρωποι που ένιωσαν τον αντίκτυπο ήταν οι Ρώσοι που εγκατέλειψαν τη χώρα επειδή αντιτάχθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι τραπεζικές κάρτες που εκδίδονται στη Ρωσία δεν λειτουργούν πλέον στο εξωτερικό, ενώ οι κάρτες με τα λογότυπα των εταιρειών αναμενόταν να συνεχίσουν να λειτουργούν εντός της χώρας, καθώς ένας τοπικός επεξεργαστής χειρίζεται αυτές τις συναλλαγές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΥΤ, αυτό σήμαινε ότι οι πολλοί δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και άλλοι που έφυγαν από τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες -επειδή φοβούνταν τη στρατολόγηση ή τη δίωξη τους- θα έχαναν την πρόσβαση στους ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Οι πλούσιοι Ρώσοι επηρεάστηκαν λιγότερο επειδή ήταν πιο πιθανό να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

16:55

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 406 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι τουλάχιστον 406 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 27 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 801 τραυματίστηκαν από τη ρωσική εισβολή.

Οι πραγματικοί αριθμοί είναι σχεδόν σίγουρα πολύ μεγαλύτεροι, τόνισαν παρατηρητές του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι μάχες έχουν καθυστερήσει τις ροές πληροφοριών από περιοχές έντονων εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένης της Volnovakha, μιας πόλης βόρεια της πολιορκημένης Μαριούπολης, όπου υπήρξαν αναφορές για εκατοντάδες θύματα.

16:53

Mακρόν: «Ηθικός και πολιτικός κυνισμός» οι προτάσεις Πούτιν περί ανθρωπιστικών διαδρομών

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Mακρόν σε συνέντευξή του προς γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει την Ουκρανία με όλα της τα μέσα αλλά και ότι θέλει να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς αυτή να εμπλακεί.

16:41

Οι Ρωσικοί όροι στις διαπραγματεύσεις

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο πριν ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ για τους όρους του Κρεμλίνου προς την Ουκρανική κυβέρνηση

 

16:32

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ο στρατός της κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό που πάνω από το Χάρκοβο

Σύμφωνα με το Sky News, που ανάρτησε σχετικό tweet, δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για ρωσικό αεροσκάφος. 

16:25

Σε εξέλιξη ο 3ος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσική και την Ουκρανική αντιπροσωπεία

«Σε λίγα λεπτά, θα αρχίσουμε να μιλάμε με εκπροσώπους μίας χώρας που πιστεύει σοβαρά ότι η μεγάλης κλίμακας βία κατά των αμάχων είναι επιχείρημα. Αποδείξτε ότι αυτό δεν ισχύει. Μην δίνετε σημασία σε διάφορα τοξικά ονόματα όπως Γιανουκόβιτς, Μπόικο, Μουράεφ, που είναι ανόητοι Ρώσοι», τόνισε ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

16:21

NEXTA: Οι Ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές στο Νικολάεφ

16:14

Ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών καλεί για μόνιμη παρουσία των Αμερικανικών δυνάμεων στην Λετονία, ως απάντηση στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς κάλεσε τη Δευτέρα για μόνιμη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Λετονία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Βλέποντας τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι για τη μόνιμη παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ εδώ στη Λετονία», είπε ο Ρίνκεβιτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν έχουμε πια αυταπάτες για τη Ρωσία του Πούτιν, δεν βλέπουμε πραγματικά κανέναν καλό λόγο να υποθέσουμε ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει την πολιτική της», τόνισε. 

16:13

Πάνω από 900 ουκρανικές κοινότητες χωρίς ρεύμα, θέρμανση, νερό από επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων

Οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων έχουν αφήσει πάνω από 900 κοινότητες στην Ουκρανία χωρίς παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και θέρμανσης, δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ. «Βάρβαροι του 21ου αιώνα. Η Ρωσία κατέστρεψε 202 σχολεία, 34 νοσοκομεία, πάνω 1500 κτίρια κατοικιών», έγραψε στο Twitter.

Το υπουργείο Ενέργειας είπε ότι 646.000 άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ότι 130.000 χωρίς παροχή φυσικού αερίου. 

16:08

Ο Ζελένσκι ανακοινώνει φορολογική αργία και άλλα μέτρα για να βοηθήσει την οικονομία της Ουκρανίας

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα απαλλάσσονται από την καταβολή φόρων για υπαλλήλους που στρατεύονται ή υπηρετούν στις εδαφικές αμυντικές δυνάμεις του έθνους, καθώς προσπάθησε να δώσει ώθηση σε μια οικονομία που κλυδωνίζεται μετά τη ρωσική εισβολή.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες θα απαλλάσσονται από τους φόρους γης και δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν ενοίκιο για τη χρήση κρατικών ή κοινοτικών γαιών.

Παρόλο που η χώρα του αγωνίζεται για την επιβίωσή της, είπε ότι είναι σημαντικό να κοιτάξουμε προς το μέλλον και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «εργάζεται ήδη για το πώς να αποκαταστήσει το κράτος μετά τη νίκη».

Στόχος, είπε, είναι να δώσουμε «δύναμη στη χώρα όσο πολεμάμε».

Πρόσθεσε ότι έχει δημιουργηθεί ειδικό πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις και ότι όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα θα ισχύουν όσο η χώρα βρίσκεται σε στρατιωτικό νόμο και για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά. 

16:04

Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν εμφανίστηκε στην ακρόαση στο ΔΠΔ για τη συζήτηση περί «γενοκτονίας» Ουκρανών 

Η Ρωσία μποϊκόταρε τις ακροάσεις στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, κατά τις οποίες η Ουκρανία επιδίωξε επείγουσα εντολή για διακοπή των εχθροπραξιών, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα καταπατά τη νομοθεσία περί γενοκτονίας για να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του του Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει «το συντομότερο δυνατό» σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για επείγουσα εντολή προς τη Ρωσία για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Οι ακροάσεις ξεκίνησαν στο Δικαστήριο χωρίς νομική εκπροσώπηση της Ρωσίας.

«Το γεγονός ότι το έδρανο της Ρωσίας είναι κενό μιλά από μόνο του. Δεν βρίσκονται εδώ σε αυτό το Δικαστήριο: βρίσκονται στο πεδίο μάχης και διεξάγουν επιθετικό πόλεμο εναντίον της χώρας μου», δήλωσε ο Ουκρανός απεσταλμένος Αντόν Κορίνεβιτς.

Προέτρεψε τη Ρωσία «να καταθέσει τα όπλα και να παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία».

15:56

Τζόνσον: Η Βρετανία είναι γενναιόδωρη με τους πρόσφυγες

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε καλέσματα για τη Βρετανία προκειμένου να αποσύρει τους ελέγχους σε πρόσφυγες από την Ουκρανία που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνοντας ότι η Βρετανία έχει ήδη φερθεί γενναιόδωρα, αλλά είναι αναγκαίο να διατηρήσει τους ελέγχους σε όσους φτάνουν στα σύνορά της.

«Είμαστε μια πολύ, πολύ γενναιόδωρη χώρα. Αυτό που επιθυμούμε είναι ο έλεγχος και επιθυμούμε να μπορούμε να κάνουμε ελέγχους«, είπε.

15:50

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στο σημείο των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία

Τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας έφτασαν στην Λευκορωσία για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

15:49

Το ρωσικό ρούβλι υποχωρεί σε νέα χαμηλά

Το ρούβλι έφτασε στα 131,25 ανά δολάριο και 143,3 ανά ευρώ το πρωί της Δευτέρας.

Η διολίσθηση έρχεται καθώς όλο και περισσότερες διεθνείς επιχειρήσεις αποχωρούν από τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα, ο φινλανδικός κολοσσός του ομίλου τροφίμων Valio δήλωσε ότι εγκαταλείπει τη ρωσική αγορά, ενώ οι λογιστικές εταιρείες PwC και KPMG ανακοίνωσαν επίσης το Σαββατοκύριακο ότι σταματούν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Νωρίτερα, μια σειρά από διεθνείς εταιρείες όπως η Toyota, η Honda, η Nike, η Apple, η Exxon, η Ford, η Netflix και η Ikea δήλωσαν ότι σταματούν κάθε δραστηριότητά τους στη Ρωσία.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 15% το 2022.

«Η Ρωσία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος του IIF.

15:43

Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει επιπλέον επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές υγειονομικής περίθαλψης 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επιβεβαιώσει επτά επιθέσεις σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, από τέσσερις την προηγούμενη ημέρα, ανέφερε ο Οργανισμός.

15:41

Επικοινωνία με Πούτιν και Ζελένσκι είχε ο Σαρλ Μισέλ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι είχε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ. 

Όπως αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter, κατά τη συνομιλία, «συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία». «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», τονίζει ο Μισέλ, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να διασφαλιστεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, εν μέσω εχθροπραξιών. 

Στο τηλεφώνημά του με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειες να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο που προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας και να διασφαλίσει την πυρηνική ασφάλεια. «Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Θα συζητήσουμε την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», δηλώνει.

15:40

Η ουκρανική κρίση οξύνει τα προβλήματα της πανδημίας

Στο μάτι του κυκλώνα ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα και πληθωρισμός.

15:31

«Περιμένω να μου πουν απλά ένα “ζούμε”»: Μαρτυρία μίας Ουκρανής που ζει στην Ελλάδα

«Για πρώτη φορά στη ζωή μου το “καλημέρα, τι κάνεις;” έγινε κάτι σαν αγένεια, δεν μπορείς να στείλεις ένα τέτοιο μήνυμα… Γιατί η μέρα δεν είναι καλή και ούτε μπορεί να σου γράψει ο άλλος “καλά, εσύ;”. Πλέον στέλνω “πως είστε;” και με αγωνία περιμένω ένα “ζούμε…“».

Η Μαρίνα Σκουρόβα βρίσκεται στην Ελλάδα από τα παιδικά της χρόνια, ωστόσο η καταγωγή της είναι από την Ουκρανία, όπου ζει η οικογένεια της. Από όταν άρχισε η Ρωσική εισβολή στη χώρα της βιώνει μία μόνιμη αγωνία, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές το τελευταίο διάστημα που ένιωσε δυσάρεστα από σχόλια, είτε διά ζώσης είτε στα social media.

15:27

Ο παγκόσμιος αθλητισμός απάντησε συντεταγμένα στη βία του πολέμου στέλνοντας ηχηρό μήνυμα

15:19

Έφτασαν στη Μολδαβία 34 άτομα από Οδησσό - Στη Ρουμανία ο Γενικός Πρόξενος

Η επιχείρηση «Νόστος 5», για την απομάκρυνση 34 ατόμων από την Οδησσό, περιλαμβανομένων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου, ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Ο Γενικός Πρόξενος, καθώς και τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, θα συνεχίσουν να εργάζονται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

15:15

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας τη Δευτέρα για να συζητήσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει τους συμμάχους της για ενδεχόμενη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. 

15:04

Ντράγκι: Παγώσαμε ρωσικά αγαθά αξίας 140 εκατ. ευρώ

«Στην Ιταλία, μέσω του υπουργείου οικονομικών, παγώσαμε αγαθά των Ρώσων ολιγαρχών, αξίας 140 εκατομμυρίων ευρώ. Η Τράπεζα της Ιταλίας ζήτησε από όλες τις τράπεζες της χώρας, να της κοινοποιούν λεπτομερώς τα σχετικά μέτρα που λαμβάνουν. Θα ήθελα να ληφθούν ανάλογα μέτρα από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Πρέπει όλοι μας να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς, σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό», τόνισε ο Ντράγκι. 

Ανέφερε ότι η χώρα του διέθεσε 110 εκατομμύρια ευρώ στην ουκρανική κυβέρνηση και ότι συνεχίζει να στηρίζει τους πρόσφυγες, με οικονομική και υγειονομική βοήθεια. «Δεν έχουμε αναφερθεί σε αυτό, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν και νέες κυρώσεις», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, υπογράμμισε ότι «η Ιταλία την στηρίζει, αλλά πρόκειται για διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, αφού το προαπαιτούμενο είναι, για κάθε χώρα, μια σειρά από βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές». 

15:02

Το ουκρανικό Ναυτικό κατάφερε πλήγμα σε ρωσικό πλοίο

Οι Ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ρωσικό πλοίο στη διάρκεια μάχης στην περιοχή της Οδησσού, ανακοίνωσε το Π.Ν. της Ουκρανίας. Το πλοίο δέχτηκε πυρά στη Μαύρη Θάλασσα. «Ο εχθρός υποχώρησε ξανά», αναφέρεται σε σύντομη δήλωση.

Η Οδησσός είναι βασικό λιμάνι στη νότια Ουκρανία και αποτελεί σημαντικό στόχο για τη Ρωσία. Εάν οι Ρωσικές δυνάμεις πάρουν τον έλεγχο της πόλης, θα αποκόψουν την Ουκρανία από εισαγωγές και εξαγωγές διά θαλάσσης.

14:57

NEXTA: Η ΕΕ θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Πιθανόν θα συμπεριλαμβάνει ιδιώτες και νομικές οντότητες από τη Λευκορωσία.

14:52

Ρωσία: Αυτές είναι οι «μη φιλικές χώρες»

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όλες οι επιχειρηματικές συμφωνίες με εταιρίες, αλλά και πρόσωπα από τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως «μη φιλικές» θα πρέπει τώρα να έχουν την έγκριση μιας κυβερνητικής επιτροπής, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η ρωσική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενέκρινε μία λίστα χωρών και περιοχών που προχωρούν σε «μη φιλικές ενέργειες» κατά της Ρωσίας, των εταιριών και των πολιτών της, μετά από την εφαρμογή δραστικών οικονομικών κυρώσεων για τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία.

14:46

Ο Όρμπαν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη δυτική Ουγγαρία - «Όχι» στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία μέσω της επικράτειάς της

Η Ουγγαρία επιτρέπει σε στρατεύματα του ΝΑΤΟ να αναπτυχθούν στη δυτική Ουγγαρία και αποστολές όπλων να περάσουν από το έδαφός της προς άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διάταγμα που υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και δημοσιεύτηκε σήμερα στην ουγγρική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το διάταγμα, ωστόσο, αναφέρει ότι η Ουγγαρία δεν επιτρέπει αποστολές όπλων στην Ουκρανία μέσω της επικράτειάς της.

14:25

Κρεμλίνο: Οι ρωσικές δυνάμεις θα «σταματήσουν στη στιγμή» εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο πριν ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ για τους όρους του Κρεμλίνου προς την Ουκρανική κυβέρνηση

 

14:18

Η Ουκρανία «ανακαταλαμβάνει πόλη»

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τον έλεγχο της πόλης Τσουχουίβ στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο Ολεξέι Αρεστόβιτς.

Σύμφωνα με το SkyNews, δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο.

Η πόλη βρίσκεται στην περιοχή του Χάρκοβο, όπου οι μάχες ήταν σφοδρές από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της πριν από 12 ημέρες.

Εν τω μεταξύ, νοτιότερα, τμήμα του ουκρανικού λιμανιού Όλβια έχει δεχθεί πλήγμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας. Κανείς δεν τραυματίστηκε στην επίθεση στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Μικολάιβ.

Πριν λίγο οι Ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο του Μικολάιβ.

14:00

Περίπου 2.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη Ιρπίν κοντά στο Κίεβο

Περίπου 2.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από την πόλη Ιρπίν κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία. Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε σε ποιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν οι εκκενώσεις. 

Ουκρανοί που τράπηκαν σε φυγή από την Ιρπίν έγιναν στόχος βομβαρδισμών από ρωσικές δυνάμεις την Κυριακή και αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγια να για να προστατευτούν, ανέφεραν μάρτυρες του Reuters.

 

13:56

Επλήγη τμήμα του λιμανιού Όλβια της Μαύρης Θάλασσας

Το υπουργείο υποδομών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τμήμα του λιμανιού Όλβια της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο είναι υπό παραχώρηση στην εταιρεία θαλάσσιων λιμένων του Κατάρ, QTerminals, επλήγη από στρατιωτικό «χτύπημα». Κανείς δεν τραυματίστηκε, ανέφερε το υπουργείο χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

13:52

Πέτσας: Σχέδιο για υποδοχή περίπου 15.000 προσφύγων από την Ουκρανία

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο για να υποδεχτεί περίπου 15.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία.

13:47

Η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο αναρτά το χθεσινό tweet του Μπόρις Τζόνσον που σημειώνει ότι ο «Πούτιν θα πέσει»

13:37

Στις 16.00 επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες ανάμεσα στη ρωσική και την ουκρανική αντιπροσωπεία στο Μπρεστ της Λευκορωσίας

Πρόκειται για τον 3ο γύρο συνομιλιών. Ο Μικαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, έκανε μία ανάρτηση με τη φωτογραφία του ενώ μπαίνει στο ελικόπτερο.

13:19

Τσαβούσογλου: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια την Πέμπτη 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν διαβουλεύσεις στην Αττάλεια της Τουρκίας την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου.

«Η συνάντηση θα είναι σε τριμερή μορφή. Θα συμμετάσχω και εγώ», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

13:18

Φον ντερ Λάιεν: Νέες κυρώσεις κατά Μόσχας, απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

Στις κοινές δηλώσεις της με τον Ιταλό πρωθυπουργό, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει απεξάρτηση από τους Ρώσους στην ενέργεια και προσέθεσε ότι αύριο αναμένονται προτάσεις από την πλευρά της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι με τον Μάριο Ντράγκι θα συζητηθεί επίσης ένα επιπλέον πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν «κενά» στα περιοριστικά μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί.

13:02

Μπλίνκεν: Ιερή η δέσμευση τω ΗΠΑ στο άρθρο περί συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ έχουν μία «ιερή» δέσμευση στο Άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) αναφορικά με την εγγύηση της συλλογικής άμυνας μεταξύ των κρατών-μελών, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λιθουανία.

12:53

Στις 2 μ.μ. ο νέος γύρος συνομιλιών

Οι συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας στη Βρέστη της Λευκορωσίας θα ξεκινήσουν στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο Belta.

12:49

Παραμένουν κλειστοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερετσούκ.
Η Βερεστσούκ είπε ότι υπάρχουν σχεδόν 300.000 άμαχοι που είναι άμεσης ανάγκης να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε σύμφωνα με το Reuters.

12:25

Ο Ζελένσκι ζητά στρατιωτικά αεροσκάφη και μποϊκοτάζ στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικά αεροσκάφη και να μποϊκοτάρει ρωσικό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου και άλλες εξαγωγές.

«Αν η εισβολή (στην Ουκρανία) συνεχιστεί και η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της κατά της Ουκρανίας, τότε χρειάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων...για χάρη της ειρήνης», είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

12:11

Λιθουανός πρόεδρος σε Μπλίνκεν: Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα προειδοποίησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι αν η παγκόσμια κοινότητα δεν σταματήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό θα οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη.

Ο κ. Ναουσέντα επεσήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία» και ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει υποχρέωση να βοηθήσει τους Ουκρανούς «με κάθε διαθέσιμο μέσο». «Εννοώ όντως κάθε διαθέσιμο μέσο, αν θέλουμε να αποφύγουμε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιλογή είναι στα χέρια μας», υπογράμμισε σύμφωνα με το Reuters.

Ο κ. Μπλίνκεν πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής και εκτός από τη Λιθουανία πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα και αύριο τη Λετονία και την Εσθονία.

12:09

Παιδιά που πάσχουν από καρκίνο απομακρύνονται από νοσοκομεία

Παιδιά από την Ουκρανία, τα οποία πάσχουν από καρκίνο, εγκαταλείπουν τα νοσοκομεία και μεταφέρονται στην Πολωνία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC.

12:06

Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του φυσικού αερίου

Η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, την ώρα που ΗΠΑ και Ε.Ε. συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον τομέα ενέργειας της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενα προβλήματα στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που παρέχει το 40% του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, έφτασε σε νέο ρεκόρ, στα 345 ευρώ η μεγαβατώρα.

12:05

Ουκρανία: Η χώρα επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές κάποιων γεωργικών προϊόντων

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές κάποιων γεωργικών προϊόντων για το 2022 εν μέσω ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax Ukraine, επικαλούμενο απόφαση των αρχών. Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή το βράδυ, πλεόν απαιτείται άδεια από τις αρχές για την εξαγωγή σιταριού, κρέατος πουλερικών, αυγών και ηλιελαίου. Επίσης επιβλήθηκαν ποσοστώσεις στις εξαγωγές ζώων φάρμας, του κρέατός τους, αλατιού, ζάχαρης, βρώμης, σίκαλης, κεχριού και φαγόπυρου.

11:38

Τι σημαίνει ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: 7 αναλυτές απαντούν

Σε μία πλήρη ανατροπή του σκηνικού για την παγκόσμια οικονομία οδηγούν τα σενάρια για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν  δηλώνει ότι το θέμα συζητείται με τους Ευρωπαίους συμμάχους, όμως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει, σε πρώτη φάση, και χωρίς αυτούς. Με τις τιμές του πετρελαίου να φτάνουν ήδη σχεδόν στα 140 δολάρια το βαρέλι, είναι σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πλέον όχι μόνο ένα πληθωριστικό σοκ, αλλά ενδεχομένως και μια απειλή ύφεσης, καθώς οι αναλυτές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν  το έως σήμερα επικρατέστερο σενάριο, που μιλούσε για έναν σκληρό αλλά σύντομο πόλεμο στην Ουκρανία. 

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

11:36

Η Ουκρανία απορρίπτει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς Ρωσία και Λευκορωσία

Το Κίεβο απορρίπτει τους προτεινόμενους από τη Μόσχα διαδρόμους προς Λευκορωσία και Ρωσία, σύμφωνα με τη Μόσχα.

11:32

Επιχείρηση «Νόστος 5»: Απομακρύνονται 34 άτομα από Οδησσό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Νόστος 5», για την απομάκρυνση 34 ατόμων από την Οδησσό, με κατεύθυνση τη Μολδαβία.

Μεταξύ των 34 ατόμων περιλαμβάνονται 25 ναυτικοί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Την επιχείρηση συντονίζει ο Γενκός Πρόξενος Δημήτρης Δόχτσης.

11:22

Google: Πιο δημοφιλής από ποτέ η αναζήτηση «πώς να φύγω από τη Ρωσία»

Κατά τον Economist, τα δεδομένα από το Google Trends δείχνουν ότι η αναζήτηση «πώς να φύγω από τη Ρωσία» είναι πιο δημοφιλής από ποτέ τα τελευταία 18 χρόνια, περίοδο κατά την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Οι αναζητήσεις στη ρωσική γλώσσα για τους όρους «πολιτικό άσυλο», «μετανάστευση», «πτήσεις» και «βίζα» σημείωσαν άλμα στη Ρωσία τις ημέρες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.

11:15

Εννέα νεκροί από αεροπορική επιδρομή

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βινιτσκά της Ουκρανίας, σύμφωνα με διασώστες.

11:08

Ρωσικό υπ. Άμυνας: Καταρρίφθηκαν ουκρανικά μαχητικά, ελικόπτερα και drones 

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία κατέρριψε τρία ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27, ένα Su-25, δύο ελικόπτερα και μερικά drones. Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή, σύμφωνα με το Reuters.

11:07

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες επιτέθηκαν στη Μαριούπολη

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, με μάχες να σημειώνονται κυρίως στο δυτικό της τμήμα, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 400.000 κατοίκους.

11:04

Ρωσική αντιπροσωπεία αναχώρησε προς Λευκορωσία για τον νέο γύρο συνομιλιών

Ρωσική αντιπροσωπεία αναχώρησε για τη Λευκορωσία, προκειμένου να έχει συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά, σύμφωνα με το Sputnik.

10:45

Ρωσία: 5.000 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση χθες για συμμετοχή σε διαδηλώσεις

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση χθες Κυριακή σε 69 πόλεις της Ρωσίας επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.

Πρόκειται για έναν πρωτοφανή αριθμό συλλήψεων μέσα σε μία ημέρα, πολύ υψηλότερο από αυτόν που είχε καταγραφεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που ξέσπασαν στις αρχές του 2021 στη Ρωσία κατά της σύλληψης του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Περίπου 2.300 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση στη Μόσχα χθες και 1.253 στη Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Τουλάχιστον 320 από αυτούς πέρασαν τη νύκτα στα αστυνομικά τμήματα. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες άλλες πόλεις της Ρωσίας.

10:43

Σημαντικές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μία από τις οποίες είναι η κατακόρυφη άνοδος της τιμής του πετρελαίου που ενδέχεται να αυξήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

Το Παρίσι σημείωσε πτώση 2,88% και η Φρανκφούρτη 3,67% στο άνοιγμα της συνεδρίασης, το Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,05% και το Μιλάνο κατά 2,45%.

10:36

Κίνα: Η φιλία με τη Ρωσία είναι «ισχυρή σαν βράχος»

Η φιλία της Κίνας με τη Ρωσία είναι «ισχυρή σαν βράχος» και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας πολύ ευρείες, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι. Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αποφέρει οφέλη και συμβάλλει στην ευημερία των λαών και των δύο χωρών, τόνισε ο Κινέζος υπουργός στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι οι τρίτοι δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός θα προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του να συνεχιστεί ο διάλογος.

10:33

Μόσχα: Ανοίγουν έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θα ανοίξουν έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία.

10:33

Κίεβο για ανθρωπιστικούς διαδρόμους: «Εντελώς ανήθικη» η στάση της Μόσχας – Στέλνουν τους πολίτες σε Ρωσία και Λευκορωσία

Η Ουκρανία δήλωσε ότι η ρωσική πρόταση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη», αφού η Μόσχα πρότεινε ότι θα επιτρέψει στους πολίτες να εγκαταλείψουν τις ουκρανικές πόλεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα φύγουν στη Λευκορωσία ή τη Ρωσία.

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσω του εδάφους της Ουκρανίας. Κατηγόρησε, δε, τη Ρωσία ότι εσκεμμένα παρεμπόδισε προηγούμενες απόπειρες εκκένωσης.

10:14

Η Βρετανία θα εξετάσει την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη, ο Τζέιμς Κλέβερλι, μετά τη δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συζητούν το ενδεχόμενο αυτό.

10:13

Παρίσι: Υπάρχει περιθώριο για νέες κυρώσεις κατά Μόσχας

Η Γαλλία και η Ευρώπη έχουν ακόμη περιθώριο ελιγμών για να επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

09:33

Πόλεμος στην Ουκρανία: 869 πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο 24ωρο (6/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 869 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 285 ανήλικοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επικαλούμενο στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 757
  • Από Ευζώνους: 8
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 23
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 65 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 16.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 4.649 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.431 ανήλικοι.

09:31

Το Λονδίνο ενδέχεται να χαλαρώσει τους κανόνες για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ επιθυμεί να καταρτίσει ένα νέο πλαίσιο ώστε να μπορέσουν να πάνε στη χώρα περισσότεροι πρόσφυγες από την Ουκρανία, ανέφερε σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Sun.

09:28

BBC: Ορισμένοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι οδηγούν στη Λευκορωσία ή τη Ρωσία

Σύμφωνα με το BBC, οι διαδρομές εκκένωσης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, δείχνουν ότι οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ο διάδρομος από το Κίεβο θα οδηγεί στη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία, ενώ οι πολίτες από το Χάρκοβο θα έχουν μόνο έναν διάδρομο που οδηγεί στη Ρωσία.

Οι διάδρομοι από τις πόλεις Μαριούπολη και Σούμι θα οδηγούν τόσο σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας όσο και στη Ρωσία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

08:48

Ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ο χρυσός

Πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά κινούνται οι τιμές του χρυσού, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια εν μέσω των γεωπολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Διαβάστε αναλυτικά στο moneyreview.gr.

08:39

Τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων

Ο τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων προγραμματίζεται να γίνει σήμερα, αλλά οι ελπίδες επιτυχίας των συνομιλιών χαρακτηρίζονται απειροελάχιστες, με δεδομένο ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση το Κίεβο να αποδεχθεί όλες τις ρωσικές αξιώσεις, ιδίως αυτές για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την ανακήρυξη της ουδετερότητας της χώρας.

Στους δύο προηγούμενους κύκλους συνομιλιών, στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας και Πολωνίας-Λευκορωσίας αντίστοιχα, το μόνο απτό αποτέλεσμα ήταν πρακτικά η συμφωνία για τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

08:38

Ρωσικοί πύραυλοι κοντά στην Οδησσό

Ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα έπληξαν σήμερα το χωριό Τούζλι, στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην περιοχή, ο Σεργκέι Μπρατσούκ. Εξήγησε ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο «κρίσιμες υποδομές». Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί.

08:38

Κίεβο: Ρωσική έφοδος «εντός ημερών»

Στο Κίεβο, ο ουκρανικός στρατός διαμηνύει πως είναι έτοιμος να καταστρέψει την τελευταία γέφυρα που συνδέει την πόλη με τις δυτικές επαρχίες, για να φρενάρουν την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης. Το επιτελείο αναμένει τη ρωσική έφοδο «εντός ημερών». «Αν λάβουμε διαταγή, ή αν δούμε τους Ρώσους να προελαύνουν, θα την ανατινάξουμε (...) με όσα περισσότερα άρματα του εχθρού πάνω της είναι δυνατό», δήλωσε ο λοχίας «Κάσπερ», μέλος μονάδας ουκρανών εθελοντών.

Σκληρές μάχες διεξάγονταν όλη μέρα χθες στην περιφέρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ειδικά γύρω από τους οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη Ζιτόμιρ (150 χλμ. δυτικά) και την Τσερνιγκίβ (150 χλμ. βόρεια). Σε δυτικά προάστια του Κιέβου, ιδίως στο Ιρπίν, βομβαρδίζονταν κτίρια «από το πρωί ως το βράδυ», κατόπιν «μπήκε άρμα μάχης».

08:27

Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με στόχους μεταξύ άλλων αθλητικό συγκρότημα τοπικού πανεπιστημίου και πολιτικές κτιριακές υποδομές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη Χαρκίβ, στην Τσερνιγκίβ (βόρεια), στη Σούμι (βορειοανατολικά) και στη Μικολάγεφ (νότια), ενώ «συγκεντρώνουν πόρους για να εξαπολύσουν έφοδο» στο Κίεβο.

08:16

Στα 139 δολάρια έφτασε το πετρέλαιο εν μέσω συζητήσεων για εμπάργκο

Άλμα μέχρι και 18% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ, αγγίζοντας πρόσκαιρα και τα 139 δολάρια, αφότου οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό ότι εξετάζουν την απαγόρευση των εισαγωγών από τη Ρωσία ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή των συμμάχων στην Ευρώπη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.  Κατόπιν τούτου, κάποιοι traders ποντάρουν ακόμα και σε άνοδο του πετρελαίου πάνω από τα 200 δολάρια το βαρέλι πριν από τα τέλη του Μαρτίου, όπως δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια.  Αυτή την ώρα, το μπρεντ έχει περιορίσει τα κέρδη του στο 9,9%, στα 129,8 δολάρια το βαρέλι. 

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

07:47

BBC: Αναφορές για βομβαρδισμό στο Μικολάιβ τα ξημερώματα

Σύμφωνα με το BBC, υπήρξαν αναφορές για νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Μικολάιβ, στον νότο της Ουκρανίας.

07:37

Νέα προσπάθεια για απομάκρυνση αμάχων

Ο ρωσικός στρατός θα τηρήσει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιέβου, από τις 9 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, που σχεδιάζεται να ανοίξουν επίσης στις πόλεις Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι, δημιουργούνται κατόπιν προσωπικού αιτήματος του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη Μόσχα.

07:27

WSJ: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι στρατολογεί Σύρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Η Ρωσία στρατολογεί το τελευταίο διάστημα σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στις τάξεις της στην Ουκρανία, ανέφερε χθες Κυριακή η Wall Street Journal επικαλούμενη Aμερικανούς αξιωματούχους.

07:26

Η Αυστραλία καλεί την Κίνα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή 

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εκτίμησε σήμερα ότι έχει έρθει «η ώρα της επιλογής» για την Κίνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάλεσε το Πεκίνο να πάψει να στηρίζει πολιτικά και οικονομικά τη Μόσχα.

07:26

Ρωσία: Το TikTok αναστέλλει τη δυνατότητα ανάρτησης νέων βίντεο από τη χώρα

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι αναστέλλει τη δυνατότητα ανάρτησης νέων βίντεο στην πλατφόρμα του από τη Ρωσία, εξαιτίας της νέας ρωσικής νομοθεσίας που ποινικοποιεί τη μετάδοση ειδήσεων που έχουν στόχο να «δυσφημούν» τον ρωσικό στρατό με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

07:25

Πολλές δυτικές χώρες ζητούν την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στην Interpol

Πολλές δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ζήτησαν από την Interpol να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτό τον διεθνή οργανισμό, ανακοίνωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ. Εκτός από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ζήτησαν «την άμεση αναστολή της πρόσβασης της Ρωσίας σε όλα τα συστήματα» του οργανισμού, που διαθέτει 194 χώρες μέλη, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Πατέλ.

07:25

Ιαπωνικά μέσα: Η Ιαπωνία συζητά με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε την ενδεχόμενη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία

Η ιαπωνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πιθανότητα να απαγορευθεί η εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

07:24

Το Κογκρέσο «εξετάζει» την επιβολή απαγόρευσης στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι έκανε γνωστό χθες Κυριακή ότι το σώμα «εξετάζει» το ενδεχόμενο κατάρτισης σχεδίου νόμου για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στη χώρα και ότι το Κογκρέσο έχει σκοπό να εγκρίνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, αντιδρώντας στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

07:23

Η απομάκρυνση των μελών της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί»

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ ότι η απομάκρυνση των ξένων μελών της αποστολής του στην Ουκρανία, που εντελλόταν να επιτηρεί την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί».

07:23

Η τιμή της ουγγιάς χρυσού ξεπερνά τα 2.000 δολάρια

Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά στις ασιατικές αγορές σήμερα το πρωί, καθώς αρκετοί επενδυτές καταφεύγουν σε αυτό το πολύτιμο μέταλλο θεωρώντας το ασφαλές, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία. Η τιμή της ουγγιάς χρυσού έφθασε ως και τα 2.000,86 δολάρια, ή με άλλα λόγια στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Σεπτέμβριο του 2020.

07:22

Η τιμή του βαρελιού του Brent άγγιξε τα 140 δολάρια

Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent Βόρειας Θάλασσας – μιας από τις ποικιλίες αναφοράς στις διεθνείς αγορές αργού – πλησίασε σήμερα τα 140 δολάρια, με άλλα λόγια το ιστορικό της υψηλό, που ήταν τα 147,5 δολάρια όπου είχε φθάσει τον Ιούλιο του 2008.

07:21

Ο Ζελένσκι επικρίνει τη σιωπή της Δύσης μετά την απειλή της Ρωσίας να βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέκρινε χθες Κυριακή τη σιωπή των δυτικών ηγετών, την έλλειψη αντίδρασης μετά την απειλή της Ρωσίας ότι θα βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων.

07:21

Βερολίνο: Αν υπήρχε κάποιο μέτρο ικανό να σταματήσει τα ρωσικά τανκς, θα το αποφασίζαμε σήμερα

«Αν υπήρχε κάποια κύρωση που θα σταματούσε αύριο τα τανκς του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, θα την αποφασίζαμε σήμερα», δήλωσε χθες βράδυ η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, παραδεχόμενη παράλληλα ότι η Ευρώπη είναι εξαρτημένη σε υπερβολικό βαθμό από τη ρωσική ενέργεια.

Για το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο από το ΝΑΤΟ, η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθούσε εξάπλωση του πολέμου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

07:20

Η Γαλλία στέλνει στο Κίεβο φάρμακα και ταμπλέτες ιωδίου

Η Γαλλία έστειλε στην Ουκρανία «διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα», συμπεριλαμβανομένου ιωδίου, για το ενδεχόμενο να σημειωθεί πυρηνικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια της σύρραξης με τον ρωσικό στρατό, δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

07:19

Μόσχα: Η Ρωσία θα βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον της βιομηχανίας όπλων της Ουκρανίας, διεμήνυσε χθες εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

07:15

Σύνοψη της 11ης ημέρας (Κυριακή, 6 Μαρτίου) 

  • Οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές έχουν πέσει στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, μετά τα ρωσικά στρατιωτικά πλήγματα, σύμφωνα με την Περιφερειακή Διοίκηση.
  • Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν οδηγεί τη Ρωσία προς το βάραθρο. Οι Ρώσοι πολίτες διαδηλώνουν κατά του πολέμου, αλλά του ζητούν και να σώσει την χώρα του», υπογράμμισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.
  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
  • Ο ενημερωτικός ιστότοπος Mediazona, μια από τις τελευταίες ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι οι αρχές τον μπλόκαραν λόγω του τρόπου με τον οποίο κάλυπτε την εισβολή στην Ουκρανία.
  • Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
  • Η American Express είναι η τελευταία εταιρεία πιστωτικών καρτών που ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.
  • Η TikTok αναστέλλει τη ζωντανή ροή και νέο περιεχόμενο στην υπηρεσία βίντεο της στη Ρωσία λόγω του νόμου για τις «ψευδείς ειδήσεις».
  • Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητά της, στις συνομιλίες της με τη Ρωσία, ωστόσο θα μπορούσε να συζητήσει ένα «μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ» για το μέλλον της, δήλωσε Ουκρανός διαπραγματευτής στο αμερικανικό δίκτυο Fox News.
  • Η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος είχε τηλεφωνικές επαφές με Μακρόν και Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της είτε με διαπραγμάτευση είτε με πόλεμο».
  • Για δεύτερη συναπτή ημέρα απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες – εδώ και μέρες η πόλη έχει αποκοπεί από τρόφιμα, θέρμανση και ηλεκτρισμό.
  • Ο Ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι απέκρουσε επιτυχώς τις Ρωσικές δυνάμεις βόρεια του Κιέβου και συγκρατεί τους Ρώσους στα ανατολικά. Σφοδροί βομβαρδισμοί προκάλεσαν το θάνατο σε τρία μέλη μιας οικογένειας που προσπαθούσαν να εκκενώσουν την περιοχή. Τραγική η κατάσταση στην Ιρπίν. Η εικόνα από όλα τα μέτωπα
  • Ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ρωσική επίθεση στο Μικολάϊβ, επιβραδύνοντας την προέλασή προς το βασικό νότιο λιμάνι της Οδησσού. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι καταστράφηκε το αεροδρόμιο της Βιννίτσια, στα δυτικά της χώρας.
  • Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε ο ΟΗΕ.
  • Ανακοίνωσε επίσης ότι 1,5 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία μέσα σε 10 ημέρες από την έναρξη της εισβολής. Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν από την Ουκρανία στην Πολωνία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, όπως ανακοίνωσε η πολωνική συνοριοφυλακή.
  • Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια βρίσκεται υπό τις διαταγές του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων.
  • Τουλάχιστον 4.357 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε 56 πόλεις στη Ρωσία την Κυριακή.
  • ΗΠΑ και ΕΕ «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε ο Μπλίνκεν.
  • Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας, σε Ca από B3 προχώρησε η Moody’s.