Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις, μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις, μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης

Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν σημαντικά πλήγματα στον στρατό της Ουκρανίας τις τελευταίες 48 ώρες, καταστρέφοντας ολοσχερώς ουκρανικό στρατόπεδο στην πόλη Μικολάιβ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν σημαντικά πλήγματα στον στρατό της Ουκρανίας τις τελευταίες 48 ώρες, καταστρέφοντας ολοσχερώς ουκρανικό στρατόπεδο στην πόλη Μικολάιβ, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς. Έως και 40 στρατιώτες σκοτώθηκαν, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν οι μάχες ακόμη και στο κέντρο της Μαριούπολης. Οι οδομαχίες εμποδίζουν τη διάσωση των επιζώντων στο βομβαρδισμένο θέατρο, δήλωσε το απόγευμα ο δήμαρχος Μαριούπολης, σύμφωνα με τον οποίο άμαχοι που έφυγαν από την πόλη, οδηγήθηκαν στη Ρωσία. Σε άλλες περιοχές, ο στρατός της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι ανακατέλαβε πόλεις γύρω από τη Χερσώνα.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι πρότειναν η Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία τους ρωσικούς S-400 που διαθέτει, με πιθανό αντάλλαγμα ακόμη και την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ακολουθεί σύνοψη της 24ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία:

  • Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται πλέον για περισσότερες από τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή.
  • Αναφορές για δεκάδες νεκρούς στο Μικολάιβ, έπειτα από ρωσικό βομβαρδισμό σε ουκρανικό στρατόπεδο.
  • Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις της χρησιμοποίησαν προηγμένους υπερηχητικούς πυραύλους.
  • Οι οδομαχίες στη Μαριούπολη εμποδίζουν τους διασώστες από το να προσεγγίσουν τους εκατοντάδες επιζώντες που έχουν παγιδευτεί στο υπόγειο, κάτω από το βομβαρδισμένο θέατρο – καταφύγιο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο. Όπως τόνισε στο BBC, οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκρατήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.
  • Ο δήμαρχος Μαριούπολης κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι μετέφεραν Ουκρανούς στη Ρωσία.
  • Στη Ζαπορίζια επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.
  • Νέα αμερικανικά όπλα, ανάμεσά τους πυραύλους Javelin και Stinger, πρόκειται να παραλάβει τις επόμενες ημέρες το Κίεβο, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.
  • Κατά τις βρετανικές αρχές, η Ρωσία έχει αιφνιδιαστεί από την κλίμακα της ουκρανικής αντίστασης.
  • Περισσότεροι από 3,3 εκατ. πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ περί τα 6,5 εκατ. έχουν μετακινηθεί εντός της χώρας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
  • Τουλάχιστον 847 άμαχοι, μεταξύ αυτών και 64 παιδιά, είχαν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία έως τις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση. Τόνισε, δε, πως είναι καιρός να αποκατασταθεί η «εδαφική ακεραιότητα και δικαιοσύνη» για την Ουκρανία.
  • Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες με «μη ρεαλιστικές προτάσεις».
  • Η Πολωνία πρότεινε στην Ε.Ε. να εφαρμόσει πλήρη απαγόρευση του εμπορίου με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.
  • Αμερικανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την ιδέα η Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία τους ρωσικούς S-400 που διαθέτει, με πιθανό αντάλλαγμα ακόμη και την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35, σύμφωνα με τους New York Times.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, BBC, Guardian, New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από την 24η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή