Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από την 24η ημέρα εισβολής
live-πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελ-561770809
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από την 24η ημέρα εισβολής

Αμερικανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την πρόταση η Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία τους ρωσικούς S-400 που διαθέτει, με πιθανό αντάλλαγμα ακόμη και την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35, σύμφωνα με τους New York Times. Οι οδομαχίες στη Μαριούπολη εμποδίζουν τη διάσωση των επιζώντων στο βομβαρδισμένο θέατρο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Στρατόπεδο καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιβ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:58

6.623 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πόλεις το Σάββατο μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Συνολικά 6.623 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Σάββατο τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος - πολύ λιγότεροι από αυτούς που κατάφεραν να διαφύγουν την προηγούμενη ημέρα.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε σε ανάρτηση στο διαδίκτυο ότι 4.128 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη. Την Παρασκευή, 9.145 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από πόλεις σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος

 

23:11

Αναστέλλεται η σιδηροδρομική σύνδεση Ουκρανίας - Λευκορωσίας

Δεν υπάρχει πλέον σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σιδηροδρομικού δικτύου της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Καμίσιν.

22:42

Η σύζυγος του Ζελένσκι ζητεί «πραγματικούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους»

Η Ολένα Ζελένσκα, σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC), οργάνωση που εκπροσωπεί 580 εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, να βοηθήσει στη δημιουργία «πραγματικών ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία.

22:27

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Σακελλαροπούλου με Ουκρανούς φοιτητές 

Με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Ουκρανία που φοιτούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -το οποίο έχει αναλάβει να τους καλύψει τα έξοδα σίτισης, διαμονής και καθημερινών αναγκών, εξαιτίας του πολέμου- συναντήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

22:17

O πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε παιδιά από την Ουκρανία σε νοσοκομείο της Ρώμης

Ο πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε παιδιά από την Ουκρανία που έχουν εισαχθεί στο καθολικό παιδιατρικό νοσοκομείο Μπαμπίν Τζεζού. Πρόκειται για παιδιά με νευρολογικά προβλήματα, ογκολογικές παθήσεις, αλλά και με σοβαρά τραύματα εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την αρχή της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Μπαμπίν Τζεζού, 50 παιδιά. Τα περισσότερα συνοδεύονται από τους γονείς τους.

22:12

Κάτοικοι της Μαριούπολης οδηγούνται στη Ρωσία, δήλωσε ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Μαριούπολης δήλωσε ότι χιλιάδες κάτοικοι της πόλης οδηγήθηκαν στη Ρωσία. Σε μήνυμά του στο Telegram, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε σύμφωνα με το BBC ότι ορισμένοι κάτοικοι ανακατευθύνθηκαν σε απομακρυσμένες πόλεις της Ρωσίας, ενώ η τύχη άλλων παραμένει άγνωστη. Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις αιτιάσεις του δημάρχου Μαριούπολης.

22:08

«Υποσχεθήκατε ότι θα υπάρξει βοήθεια, δώστε μας αυτή τη βοήθεια»

Αστυνομικός στη Μαριούπολη απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν.

21:50

Γερμανία: Ερευνά τη μεταβίβαση μετοχών που σχετίζονται με τον Ρώσο ολιγάρχη Μορντάσοφ

Οι γερμανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη μεταβίβαση ενός μεγάλου μετοχικού μεριδίου στην Tui, τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρεία στην Ευρώπη, από τον Ρώσο ολιγάρχη Αλεξέι Μορντάσοφ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

21:38

Τι είδους όπλα στέλνουν οι ΗΠΑ και πόσο θα ενισχύσουν την ουκρανική άμυνα;

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για την Ουκρανία περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος εξοπλισμού, από 25.000 στολές θωράκισης και κράνη μέχρι τουφέκια και χειροβομβίδες.

21:37

Το ρωσικό φυσικό αέριο διχάζει την ΕΕ 

Διχασμένοι ως προς το εάν θα έπρεπε ή όχι να επιβάλουν κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν οι Ευρωπαίοι.

21:23

Κίεβο: Η Ουκρανία θα λάβει περισσότερους αμερικανικούς πυραύλους Javelin και Stinger εντός ημερών

Νέα αμερικανικά όπλα, ανάμεσά τους πυραύλους Javelin και Stinger, πρόκειται να παραλάβει τις επόμενες ημέρες το Κίεβο, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.

20:40

Πρωθυπουργοί Ιαπωνίας – Ινδίας: Απαράδεκτες οι βίαιες μονομερείς αλλαγές στάτους κβο

Κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Νέο Δελχί, οι πρωθυπουργοί της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα επέκριναν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παίρνοντας θέση ενάντια σε κάθε προσπάθεια μονομερούς αλλαγής του στάτους κβο που γίνεται με τη χρήση βίας και ισχύος.

(AP Photo/Manish Swarup)
20:36

Αντιμέτωπη με τη λογοκρισία: Η ιστορία της Νατάλια Σιντέγεβα – «Θα μας είχαν εξαφανίσει όλους»

Η ιδρύτρια του ανεξάρτητου ρωσικού καναλιού Dozhd TV, Νατάλια Σιντέγεβα, μιλάει στην «Κ».

20:12

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 850 άμαχοι νεκροί σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Τουλάχιστον 847 άμαχοι, μεταξύ αυτών και 64 παιδιά, είχαν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία έως τις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

20:07

Μόσχα για στολές κοσμοναυτών: Μερικές φορές το κίτρινο είναι απλά κίτρινο

Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση των στολών των Ρώσων κοσμοναυτών -που έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) φορώντας κίτρινες στολές με μπλε λεπτομέρειες- με την Ουκρανία. «Μερικές φορές το κίτρινο είναι απλώς κίτρινο», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Roscosmos.

19:45

Μαριούπολη: Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής στο θέατρο

Δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής Maxar Technologies φανερώνουν τη ζημιά που έχει υποστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς το θέατρο της Μαριούπολης.

19:23

ΗΠΑ – Τουρκία: Σενάρια για αποστολή των S-400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα τα F-35

Σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα τους ρωσικούς S-400 που έχει παραλάβει, και έτσι να εξασφαλίσει την επιστροφή της στο πρόγραμμα των αμερικανικών F-35, κυκλοφορούν στα αμερικανικά ΜΜΕ.

19:09

Η Ουκρανία καλεί την Κίνα να καταδικάσει τη ρωσική βαρβαρότητα

Η ουκρανική προεδρία κάλεσε την Κίνα να ενωθεί με τους Δυτικούς και «να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα» στην Ουκρανία. «Η Κίνα μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, αν λάβει την σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων χωρών και καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με τη Μόσχα.

19:06

Μόσχα κατά Ιταλού υπ. Άμυνας: «Ζήτησε βοήθεια στην πανδημία και τώρα είναι από τους κύριους εμπνευστές της αντιρωσικής εκστρατείας»

Ο υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επιτέθηκε, Αλεξέι Παραμάνοφ, δήλωσε στο Ria Novosti ότι ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι «μας είχε αποστείλει αίτημα για παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τώρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεράκια που εμπνέουν την αντιρωσική εκστρατεία της ιταλικής κυβέρνησης».

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για απειλητικές δηλώσεις, τις οποίες απορρίπτει με αποφασιστικότητα και ζήτησε εκ νέου σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ «την άμεση λήξη της βάρβαρης και παράνομης επίθεσης κατά της Ουκρανίας», την οποία η ιταλική κυβέρνηση «καταδικάζει απερίφραστα».

18:58

Προειδοποίηση για νάρκες γύρω από λιμάνια της Ουκρανίας

Για νάρκες στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, κοντά σε ουκρανικά λιμάνια, προειδοποιεί με τηλεγράφημά του το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του υπουργείου Ναυτιλίας.

18:51

Οι διάσημοι Ουκρανοί που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο: Ηθοποιοί, χορευτές και αθλητές μεταξύ των θυμάτων

Ουκρανοί χορευτές, ηθοποιοί και αθλητές, γνωστοί εντός των συνόρων της χώρας τους αλλά και διεθνώς, έχουν πέσει νεκροί.

18:45

Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη

Βίντεο από drone αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής στη Μαριούπολη.

18:33

Σύνοψη (18:30)

  • Οι οδομαχίες στη Μαριούπολη εμποδίζουν τους διασώστες από το να προσεγγίσουν τους εκατοντάδες επιζώντες που έχουν παγιδευτεί στο υπόγειο, κάτω από το βομβαρδισμένο θέατρο - καταφύγιο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο. Όπως τόνισε στο BBC, οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκρατήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.
  • Η Ρωσία δήλωσε ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικά όπλα για να πλήξει υπόγεια στρατιωτική αποθήκη στη δυτική Ουκρανία.
  • Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται πλέον για περισσότερες από τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της.
  • Στη Ζαπορίζια επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.
  • Κατά τις βρετανικές αρχές, η Ρωσία έχει αιφνιδιαστεί από την κλίμακα της ουκρανικής αντίστασης.
  • Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν με τη Ρωσία για την απομάκρυνση των πολιτών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση. Τόνισε, δε, πως είναι καιρός να αποκατασταθεί η «εδαφική ακεραιότητα και δικαιοσύνη» για την Ουκρανία.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνομιλία του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες με «μη ρεαλιστικές προτάσεις».
  • Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε για την αρχή μιας «νέας εποχής εκφοβισμού» από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, εάν ο Πούτιν πετύχει τα σχέδιά του στην Ουκρανία.
  • Η Πολωνία πρότεινε στην Ε.Ε. να εφαρμόσει πλήρη απαγόρευση του εμπορίου με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.
18:03

Συγκέντρωση Ουκρανών

Άνδρες και γυναίκες από την Ουκρανία που ζουν στην Ελλάδα καθώς και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 4 μετά το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

18:02

Αντιπολεμικό - αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας 

Αντιπολεμικό - αντιρατσιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Συμμετείχαν κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, αντιρατσιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες στην Ελλάδα.

17:54

Ο δήμαρχος Μελιτόπολης μιλά για την απαγωγή του: «Μου ζήτησαν να στηρίξω την προσάρτηση στη Ρωσία»

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN για την απαγωγή του από τις ρωσικές δυνάμεις.

17:17

Στη Σούδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν»

17:14

Ουκρανός διαπραγματευτής: Καλεί το Πεκίνο να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή

Να πάρει τη «σωστή απόφαση» και να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή όπως έχουν ήδη κάνεις οι άλλες χώρες κάλεσε την Κίνα ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Η Κίνα θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας εάν λάβει τη σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων εθνών και να καταδικάσει τη βαρβαρότητα της Ρωσίας», σημείωσε ο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

17:06

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Κέρδη» για τους Ρώσους στα ανατολικά και νότια (χάρτης)

Η ρωσική προέλαση μπορεί να έχει «κολλήσει» σε κάποια σημεία βόρεια, ωστόσο την ίδια ώρα στα ανατολικά αλλά και στον ουκρανικό νότο οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να κερδίζουν έδαφος.

 

 

16:53

3,3 εκατ. οι πρόσφυγες

Περισσότεροι από 3,3 εκατ. πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ περί τα 6,5 εκατ. έχουν μετακινηθεί εντός της χώρας.

16:15

Λβιβ – δυτική Ουκρανία: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των ρωσικών βομβαρδισμών της Μαριούπολης

Reuters

 

15:58

Μπόρις Τζόνσον: «Καταστροφικό λάθος» για τον Πούτιν το ότι εισέβαλε στην Ουκρανία

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος σήμερα στο Μπλάκπουλ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε πως «είναι ξεκάθαρο πως ο Πούτιν έκανε ένα καταστροφικό λάθος» εισβάλλοντας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως η βρετανική πλευρά πρέπει να δώσει ένα τέλος στην εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.  

REUTERS

 

 

15:51

Λαβρόφ: Οι Αμερικανοί δεν αφήνουν το Κίεβο να συμφωνήσει με τη Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε σήμερα πως κατά πάσα πιθανότητα οι Αμερικανοί είναι εκείνοι που δεν αφήνουν την ουκρανική αντιπροσωπεία να συμφωνήσει με όσα της ζητά η ρωσική πλευρά στο πλαίσιο των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών που διεξάγονται παράλληλα με τον πόλεμο που συνεχίζεται.   

(Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

 

15:43

Ρωσικό ΥΠΕΞ κατά ιταλικής κυβέρνησης για την Ουκρανία: «Μη αναστρέψιμες οι συνέπειες εάν δεν συνέλθει η Ρώμη»

«Η Ρώμη πρέπει να συνέλθει, για να μην φτάσουμε σε μη αναστρέψιμες συνέπειες», διεμήνυσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica.

15:29

Νίκος Δένδιας: «Έγκλημα πολέμου η επίθεση στην Μαριούπολη»

Είναι ένα απολύτως διακριτό έγκλημα αυτό που συντελείται στην Ουκρανία, σημείωσε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην ΕΡΤ. «Η Ρωσία επιδιώκει τον διαμελισμό και την ουδετεροποίηση της Ουκρανίας… για εμάς η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι ιερό ευαγγέλιο», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

15:19

Ταϊλάνδη – Μπανγκόκ: Διαδήλωση κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

REUTERS/Athit Perawongmetha
REUTERS/Athit Perawongmetha

 

15:09

Νίκος Δένδιας: «Η Ρωσία επιδιώκει τον διαμελισμό της Ουκρανίας. Για εμάς η εδαφική ακεραιότητα είναι ιερό ευαγγέλιο»

Είναι ένα απολύτως διακριτό έγκλημα αυτό που συντελείται στην Ουκρανία, σημείωσε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην ΕΡΤ. «Η Ρωσία επιδιώκει τον διαμελισμό και την ουδετεροποίηση της Ουκρανίας… για εμάς η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι ιερό ευαγγέλιο», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

 

14:32

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πληροφορίες για πάνω από 80 νεκρούς έπειτα από τη ρωσική επίθεση στο Μικολάιβ

Ουκρανικό στρατόπεδο καταστράφηκε από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιβ της νοτιοδυτικής Ουκρανίας, κοντά στην Οδησσό, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τις επιχειρήσεις διάσωσης να συνεχίζονται.

14:14

Απειλητικές αναφορές Μόσχας: Η Ρώμη πρέπει να συνέλθει

«Η Ρώμη πρέπει να συνέλθει, για να μην φτάσουμε σε μη αντιστρέψιμες συνέπειες», διαμήνυσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica.

Σε απειλητική δήλωση προς την Ιταλία προχώρησε ο Αλεξέι Παραμόνοφ, υπεύθυνος του τομέα ευρωπαϊκών θεμάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι κυρώσεις δεν είναι δική μας επιλογή. Δεν θέλουμε, η λογική του Γάλλου υπουργού οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος κήρυξε ολικό χρηματοοικονομικό πόλεμο στην Ρωσία, να βρει θιασώτες στην Ιταλία, προκαλώντας μια σειρά από μη αντιστρέψιμες συνέπειες» δήλωσε ο Παραμόνοφ.

«Στη Ρώμη, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, περιμένουμε να συνέλθουν, να θυμηθούν τα βαθιά συμφέροντα των λαών τους και τις ειρηνικές σταθερές των προσδοκιών της εξωτερικής πολιτικής τους», συμπλήρωσε ο υπεύθυνος του τομέα ευρωπαϊκών θεμάτων του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών.

13:58

Σύμβουλος Ουκρανού προέδρου: Οι μάχες συνεχίζονται σε Μαριούπολη, Μικολάιβ, Χερσώνα, Ιζιούμ

Πηγή: Guardian

 

13:52

Πάνω από 80 οι νεκροί από το ρωσικό πλήγμα στην στρατιωτική βάση στο Μικολάιβ

Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο σημείο της ρωσικής επίθεσης στη δυτική Ουκρανία υποστηρίζουν πως μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περισσότεροι από 80 νεκροί μέσα από τα συντρίμμια, και πως ο συνολικός αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ανέβει.  

 

13:44

 

Λαβρόφ: Η συνεργασία Ρωσίας – Κίνας θα γίνει πιο ισχυρή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες η συνεργασίας «δύο μεγάλων δυνάμεων» όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα θα καταστεί «πιο ισχυρή» επειδή «η Δύση υπονομεύει τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει βασιστεί το διεθνές σύστημα».  

13:29

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι «στιλέτο» που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά ουκρανικών στόχων

Η ρωσική πλευρά μιλάει για οπλικά συστήματα τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σήμερα καμία αεράμυνα στον κόσμο. Οι Δυτικοί ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες αναφορικά με όσα ισχυρίζονται οι Ρώσοι.

 

12:47

Σφοδρές οδομαχίες στη Μαριούπολη εμποδίζουν τη διάσωση των εγκλωβισμένων

Οδομαχίες στο κέντρο της πολιορκούμενης Μαριούπολης εμποδίζουν τις προσπάθειες για απεγκλωβισμό των αμάχων που είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειο του θεάτρου της πόλης που βομβαρδίστηκε από τον ρωσικό στρατό την περασμένη Τετάρτη.

 

Σε δηλώσεις  του στο BBC, o δήμαρχος  Βαντίμ Μποϊτσένκο ανέφερε ότι τα σωστικά συνεργεία το μόνο που καταφέρνουν είναι να απομακρύνουν ερείπια και να ανασύρουν ανθρώπους μόνο όταν υπάρχει σιγή των όπλων.

«Υπάρχουν τανκς εδώ, το πυροβολικό βομβαρδίζει, η περιοχή βάλλεται με κάθε είδους οπλισμό», λέει.

Και προσθέτει: «Οι δυνάμεις μας κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις θέσεις τους στην πόλη αλλά οι δυνάμεις του εχθρού είναι μεγαλύτερες, δυστυχώς».

Την Παρασκευή, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν και ότι περισσότεροι από 1.000 εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο υπόγειο του θεάτρου, το οποίο άντεξε στην επίθεση.

Η Ρωσία αρνείται ότι βομβάρδισε το κτίριο, το οποίο είχε σαφή σήμανση ως καταφύγιο πολιτών.

Το στρατηγικό λιμάνι της πόλης έχει περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις και υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό και θέρμανση.

12:37

Πρωθυπουργός Πολωνίας: Ζητά να διακοπεί πλήρως το εμπόριο με τη Ρωσία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι πρότεινε σήμερα η ΕΕ να διακόψει πλήρως όλες τις εμπορικές της συναλλαγές με τη Ρωσία.

Σημειώνεται πως το θέμα των νέων κυρώσεων που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν από την πλευρά της ΕΕ κατά της Ρωσίας πρόκειται να συζητηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας (24-25 Μαρτίου).    

12:17

Εσωσε τα παιδιά της, δεν άντεξε η ίδια

Συγκίνηση έχει προκαλέσει στην Ιταλία ο θάνατος της Ουκρανής πρόσφυγα Ναταλία Κρετόβα, σαράντα πέντε ετών, η οποία πέθανε μόλις έφτασε στην Ρώμη, μετά από τριάντα ώρες ταξίδι. Η γυναίκα ταξίδεψε μέχρι την ιταλική πρωτεύουσα με τα δυο της παιδιά, 12 και 10 ετών.

File Photo/Reuters

 

Μόλις το πούλμαν έφτασε στην Ρώμη και οι επιβάτες κατέβηκαν, η Ναταλία Κρετόβα υπέστη καρδιακή προσβολή, μπροστά στα παιδιά της, τα οποία ζήτησαν βοήθεια από τους συνταξιδιώτες και τους άνδρες και τις γυναίκες της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

Παρά τις προσπάθειες δυο αστυνομικών που βρίσκονταν κοντά στο πούλμαν και την άμεση κλήση νοσοκομειακού, η άτυχη μητέρα δεν μπόρεσε να σωθεί.

Tα δυο παιδιά της μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται προσωρινά σε κέντρο προστασίας ανηλίκων της περιοχής Αλμπάνο, ένα χωριό λίγο έξω από την Ρώμη. Είναι σε κατάσταση σοκ και στηρίζονται συνεχώς από ομάδα ψυχολόγων.

«Πρόκειται για μια ακόμη, τραγική παράπλευρη απώλεια του ασύλληπτου αυτού πολέμου», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

12:01

Στην Ελλάδα φθάνει την Κυριακή ο Πρόξενος 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ο Γενικός Πρόξενος στην Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, βρίσκεται στη Ρουμανία και αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, από το Βουκουρέστι, αύριο Κυριακή.

11:51

Ολο και περισσότερα τα άδεια παιδικά καρότσια...

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έως τώρα έχουν σκοτωθεί 112 παιδιά στον πόλεμο.

Reuters

 

Η εισαγγελία ανέφερε μέσω Telegram ότι άλλα 140 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

Το Reuters δεν μπορούσε άμεσα να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

11:46

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Πρόξενο Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε σήμερα με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, τον συνεχάρη για τη γενναιότητα που επέδειξε και τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσέφερε και για τον δημόσιο λόγο του.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη τις επόμενες ημέρες.

10:52

Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν θάνατο Ρώσου στρατηγού

Το Γενικό Επιτελείο του Ουκρανικού Στρατού ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος στρατηγός Αντρέι Μορντίτσεφ, διοικητής της 8ης Στρατιάς Μεικτών Οπλων, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί, αναφέρει ο Guardian.

 

10:41

Ζελένσκι: Φαντασθείτε 14.000 πτώματα στο στάδιο της Μόσχας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε σήμερα με το δικό του μήνυμα στη χθεσινή εμφάνιση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν σε στάδιο της Μόσχας.

Οι δηλώσεις του έγιναν μια ημέρα αφού ο Πούτιν εξήρε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «ηρωική» αποστολή του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια πατριωτικής συγκέντρωσης στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας ενώπιον ενθουσιώδους πλήθους δεκάδων χιλιάδων Ρώσων.

Οι 100.000 μπροστά από το στάδιο, μαζί με τους 95.000 στην ίδια την αρένα αντιστοιχούν περίπου στον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ζελένσκι σε σημερινό μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

«Και τώρα φανταστείτε 14.000 πτώματα σε αυτό το στάδιο, επιπρόσθετα των δεκάδων χιλιάδων και πλέον που έχουν τραυματιστεί και ακρωτηριαστεί», δήλωσε ο ίδιος, συνοψίζοντας τις ουκρανικές εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Το Γερμανικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αυτά με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Ζελένσκι για άλλη μια φορά ζήτησε να τερματιστεί άμεσα η σύγκρουση. «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, οι προτάσεις της Ουκρανίας είναι στο τραπέζι», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στην ουκρανική πρωτεύουσα Ολεξίι Κουλέμπα δήλωσε νωρίς σήμερα ότι τουλάχιστον 50.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τα σημεία των συγκρούσεων στα βόρεια και τα βορειοδυτικά του Κιέβου και οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες διάσωσης από τις πλέον ευάλωτες περιοχές.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε σήμερα το πρωί ότι αναφέρονται νέες συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο Τσερνομπαγιέβκα, κοντά στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία.

09:45

Υπερηχητικούς πυραύλους χρησιμοποίησε ο ρωσικός στρατός

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι (Kh-47M2 Kinzhal) ή «στιλέτο» προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν έχει επαληθεύσει τις εν λόγω ανακοινώσεις με ανεξάρτητο τρόπο.

09:06

Βρετανικό Υπ. Αμυνας: Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική - Φόβοι για περισσότερες απώλειες αμάχων

Στη νεότερη ενημέρωσή του για την κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας, το Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης προειδοποιεί για αλλαγή στην τακτική του ρωσικού στρατού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους αμάχων.

 

«Το Κρεμλίνο έχει μέχρι στιγμής αποτύχει στους αντικειμενικούς του στόχους», αναφέρουν οι Βρετανοί, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει εκπλαγεί από την κλίμακα και την αγριότητα της ουκρανικής αντίστασης.

Εκτιμά δε ότι: «η Ρωσία έχει αναγκασθεί να αλλάξει την επιχειρησιακή της προσέγγιση και τώρα επιδιώκει μία στρατηγική φθοράς.

Αυτό είναι πιθανόν να εμπλέκει την χρήση πυρών αδιακρίτως οδηγώντας σε περισσότερες απώλειες αμάχων, καταστροφές ουκρανικών υποδομών και ένταση της ανθρωπιστικής κρίσης».

08:26

Ανθρωπιστικός διάδρομος στο Λουγκάνσκ

Ανθρωπιστικός διάδρομος για να απομακρυνθούν άμαχοι από την περιοχή του Λουγκάνσκ πρόκειται να ανοίξει σήμερα το πρωί, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι στο Telegram.

«Έχει συμφωνηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους και να φέρουμε τρόφιμα. Συμφωνήθηκε μία κατάπαυση πυρός από τις 9 το πρωί» δήλωσε Σέρχι Γκαϊντάι.

07:50

Κλίντον και Μπους μαζί σε Ουκρανική εκκλησία

«Η Αμερική, ενωμένη, στηρίζει τον λαό της Ουκρανίας στη μάχη του για ελευθερία και ενάντια στην καταπίεση», έγραψε ο Μπιλ Κλίντον στο twitter συνοδεύοντας την ανάρτησή του με το βίντεο της -από κοινού με τον Τζορτζ Μπους- επίσκεψής τους σε ουκρανική εκκλησία.   

07:23

Ζελένσκι: Ωρα για ουσιαστικές συνομιλίες με Ρωσία

Σε νέο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σε έντιμες και ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση.

«Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», είπε.

«Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε», πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις.

Ο κ. Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο.

«Αυτή είναι εσκεμμένη τακτική», υποστήριξε, «πρόκειται για έγκλημα πολέμου και (οι Ρώσοι) θα λογοδοτήσουν για αυτό, 100%», επέμεινε.

Ηγέτες της Δύσης κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες τη Ρωσία και προσωπικά τον ρώσο πρόεδρο για «εγκλήματα πολέμου», κάτι που η Μόσχα απορρίπτει ως «απαράδεκτο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες για το πόσοι είναι οι νεκροί σε θέατρο της πόλης της Μαριούπολης που καταστράφηκε την Τετάρτη. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι.

Έχουν διασωθεί πάνω από 130 άνθρωποι ως τώρα, είπε πάντως ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους

07:16

Μάχες για τον έλεγχο της Αζοφικής

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη.

«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν» τον στόχο τους στον «τομέα επιχειρήσεων του Ντανιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.

Η Ρωσία ανέφερε χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου οι τοπικές αρχές λένε πως το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές και ότι κάπου 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε καταφύγιο κάτω από κατεστραμμένο θέατρο.

Η Μαριούπολη, πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πάνω στις ακτές της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, μπήκε στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου, τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να αρχίσει αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η πόλη βρίσκεται πάνω στην οδό από δυσμάς, τη χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014, προς ανατολάς, προς την περιφέρεια Ντανιέτσκ, που εν μέρει ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η Ρωσία είχε υποστηρίξει ήδη από την 1η Μαρτίου πως οι δυνάμεις της έχουν κόψει την πρόσβαση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στην Αζοφική Θάλασσα.