Ουκρανία: Βαρύς ο φόρος αίματος για τους Ρώσους – Ισχυρή η ουκρανική αντίσταση

Ουκρανία: Βαρύς ο φόρος αίματος για τους Ρώσους – Ισχυρή η ουκρανική αντίσταση

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, έως 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί ή αγνοούνται στην Ουκρανία. Εξ αυτών, εκτιμάται ότι 7.000 έως 15.000 έχουν χάσει τη ζωή τους. 

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα βρεθεί την Πέμπτη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των μελών του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν για την ενίσχυση των δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας μαζί με την ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, δήλωσε ο γ.γ. της Συμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, έως 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί ή αγνοούνται στην Ουκρανία. Εξ αυτών, εκτιμάται ότι 7.000 έως 15.000 έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Στο πεδίο, Ουκρανοί στρατιώτες αντεπιτέθηκαν, ανακτώντας εδάφη σε ορισμένες περιοχές, κατά το Πεντάγωνο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αναφορές, η ουκρανική σημαία υψώθηκε ξανά στο προάστιο Μακάριβ, δυτικά της πρωτεύουσας, Κιέβου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, συνεχίζονται αμείωτοι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, στην οποία εκτιμάται πως έχουν παγιδευτεί περίπου 100.000 άνθρωποι. Ανώτατο στέλεχος της διοίκησης του λιμανιού της Μαριούπολης, που δραπέτευσε από την πολιορκημένη πόλη, δήλωσε στο BBC ότι παρότι μεγάλο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί ολοσχερώς, η περιοχή του λιμανιού παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη.

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και δύο ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά όταν οβίδες έπληξαν τον χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου σε συνοικία βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά το πρωί όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν συνοικία του Κιέβου, ενώ πολλές κατοικίες στο σημείο υπέστησαν ζημιές, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η διαπιστώνει επισήμως ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Σύνοψη της 28ης ημέρας πολέμου στην Ουκρανία

Ακολουθεί σύνοψη της 28ης ημέρας πολέμου στην Ουκρανία

  • Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.
  • Η Ρωσία προέβη στην απέλαση αδιευκρίνιστου αριθμού Αμερικανών διπλωματών, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον – Μόσχας.
  • Έως 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί ή αγνοούνται, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ. Εξ αυτών, 7.000 έως 15.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.
  • Οι ηγέτες των μελών του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν κατά τη διάρκεια της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, για την ενίσχυση των δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας μαζί με την ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, δήλωσε ο γ.γ. της Συμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
  • Ουκρανοί στρατιώτες αντεπιτέθηκαν, ανακτώντας εδάφη σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
  • Συνεχίζονται αμείωτοι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, στην οποία εκτιμάται πως έχουν παγιδευτεί περίπου 100.000 άνθρωποι.
  • Ανώτατο στέλεχος της διοίκησης του λιμανιού της Μαριούπολης, που δραπέτευσε χθες από την πολιορκημένη πόλη, δήλωσε στο BBC πως παρότι μεγάλο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί ολοσχερώς, η περιοχή του λιμανιού παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη.
  • Συμφωνία επετεύχθη ώστε να καταβληθούν προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις της Ουκρανίας μέσω εννέα «ανθρωπιστικών διαδρόμων», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να προχωρήσουν στην Ουκρανία παρά τους συνεχιζόμενους σφοδρούς βομβαρδισμούς πόλεων και κωμοπόλεων, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
  • Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί δύο ανταλλαγές Ρώσων και Ουκρανών αιχμαλώτων, χωρίς να διευκρινίσει πότε έγινε αυτό ή πόσους αιχμαλώτους αφορούσε.
  • Στους βουλευτές και γερουσιαστές της Γαλλίας απευθύνθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατηγορώντας ευθέως τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου, ενώ κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να φύγουν από τη Ρωσία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικοινώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για τη στήριξή του στην Ουκρανία ενόψει των Συνόδων του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της G7.
  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς συζήτησαν για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
  • Η Κίνα τάχθηκε σήμερα κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από την επόμενη σύνοδο της G20, κάτι που εξετάζουν οι ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
  • Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta, η Λευκορωσία κάλεσε Ουκρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα και αποφάσισε να κλείσει το ουκρανικό προξενείο στην πόλη Μπρεστ.
  • Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ρωσίας απαγόρευσε την πρόσβαση στο Google News, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.
  • Η Renault ανακοίνωσε αναστολή των δραστηριοτήτων της στο εργοστάσιό της στη Μόσχα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή