Ν. Γκρανότ στην «Κ»: Αντιπαραγωγική η εξάρτηση από «ηλεκτρονικές» πληροφορίες

Ν. Γκρανότ στην «Κ»: Αντιπαραγωγική η εξάρτηση από «ηλεκτρονικές» πληροφορίες

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η Χαμάς έκανε πολύ καλή δουλειά στην εξαπάτηση, κρύβοντας την προετοιμασία της για πάνω από ένα χρόνο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σφοδρότητα της επίθεσης από την παλαιστινιακή Χαμάς εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα καταστροφικά λάθη στην κοινότητα των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών. «Οπως αποδείχθηκε, η εξάρτησή μας από τις “ηλεκτρονικές” πληροφορίες ήταν αντιπαραγωγική», θα αναφέρει στην «Κ» ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Μοσάντ, Ναφτάλι Γκρανότ. Τρία 24ωρα μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, οι πρώτες εκτιμήσεις για το «βραχυκύκλωμα» των υπηρεσιών πληροφοριών βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο απόστρατο αξιωματικό, «κρίνοντας από την εμπειρία μου και από αυτά που συγκεντρώνω αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι υπάρχουν τρία επίπεδα αποτυχίας».

Ν. Γκρανότ στην «Κ»: Αντιπαραγωγική η εξάρτηση από «ηλεκτρονικές» πληροφορίες-1«Το πρώτο επίπεδο αφορά τη λάθος διαχείριση των πληροφοριών. Οπως καταλαβαίνετε, να μην εντοπιστεί μια τέτοια επιχείρηση από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς συνέβη αυτό. Πιστεύω ότι η εξάρτηση της κοινότητας των πληροφοριών από όσες προέρχονται από τον κυβερνοχώρο και τη Sigint (συλλογή πληροφοριών μέσω υποκλοπών), το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουν αρκετές ανθρώπινες πηγές στο έδαφος και βασίζονται περισσότερο στις ηλεκτρονικές πληροφορίες, πιθανόν να οδήγησε σε αυτήν την αποτυχία».

«Οπως αποδείχθηκε, η εξάρτησή μας από τις “ηλεκτρονικές” πληροφορίες ήταν αντιπαραγωγική. Προφανώς, τα παιδιά που ήταν υπεύθυνα για την ανάλυση των πληροφοριών είχαν την εντύπωση ότι η Χαμάς στην πραγματικότητα ενδιαφέρεται μόνο για την ευημερία του πληθυσμού της και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και πως δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα κατά μήκος των συνόρων. Την ίδια στιγμή, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η Χαμάς έκανε πολύ καλή δουλειά στην εξαπάτηση, κρύβοντας την προετοιμασία της, που διήρκεσε πάνω από έναν χρόνο».

«Το δεύτερο επίπεδο αποτυχίας και κατά την άποψή μου πιο ανησυχητικό, αφορά την επιχειρησιακή αποτυχία που υπέστη η μεραρχία που είναι υπεύθυνη για την άμυνα της περιοχής. Δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την επίθεση, καθώς πολλοί βρίσκονταν σε άδεια λόγω των διακοπών που είχαμε την ίδια μέρα. Και η εξάρτηση από αυτόν τον φράχτη που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια με κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων οδήγησε επίσης σε μια αντίληψη πως θα μπορέσει να μας κερδίσει χρόνο και να μπλοκάρει την επίθεση, κάτι το οποίο αποδείχθηκε εντελώς λάθος. Οπότε πρόκειται για την κατάρρευση μιας επιχειρησιακής αντίληψης, όπως συνέβη το 1973».

«Και το τρίτο επίπεδο αποτυχίας είναι η πολιτική αποτυχία. Η κυβέρνηση παρερμήνευσε την πρόθεση της Χαμάς. Η κυβέρνηση ήταν απασχολημένη με τη δικαστική μεταρρύθμιση που δίχασε τη χώρα και, δυστυχώς, οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος. Παρόλο που ο IDF (ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) θεωρείται ο ισχυρότερος στρατός στην περιοχή, οι επιδόσεις του ήταν πολύ κακές. Κοιτάζοντας μπροστά, νομίζω ότι η εικόνα θα αλλάξει εντελώς τις επόμενες μέρες».

«Αξιολογώντας συνολικά την κατάσταση και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται ότι ο πόλεμος θα περιοριστεί στη Λωρίδα της Γάζας, εκτός κι αν συμβεί κάτι που θα προσελκύσει τη Χεζμπολάχ στον πόλεμο. Με βάση την υπόθεση ότι αυτή τη στιγμή η Χεζμπολάχ δεν έχει άμεσο ενδιαφέρον να εμπλακεί στον πόλεμο, δεν έχουν ξεκινήσει πολεμικές επιχειρήσεις. Επίσης, οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη είναι σχετικά ήρεμοι, ενώ και οι Αραβοϊσραηλινοί είναι επίσης ήρεμοι. Οπότε προς το παρόν –και πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η εικόνα μπορεί να αλλάξει εντελώς μέσα σε λίγες ώρες– φαίνεται ότι ο πόλεμος θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στη Λωρίδα της Γάζας».

Συνοψίζοντας τη σύντομη συζήτηση με τον πρώην αξιωματικό της Μοσάντ, ο έμπειρος πράκτορας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές επιθέσεις σε Ισραηλινούς πολίτες στο εξωτερικό. «Υπάρχουν ενδείξεις πως είτε υποστηρικτές της Χαμάς είτε ίσως άλλα στοιχεία που υποστηρίζουν τη Χαμάς θα προσπαθήσουν να επιτεθούν σε ισραηλινούς στόχους σε όλον τον κόσμο, ταυτόχρονα με την επίθεση από τη Γάζα. Είδαμε μια τέτοια επίθεση στην Αίγυπτο, όπου δύο Ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν. Στο Λονδίνο υπάρχουν πολλές διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς, ενώ έσπασαν παράθυρα σε μια εβραϊκή γειτονιά στο βόρειο Λονδίνο. Ολοι οι Ισραηλινοί πολίτες έχουν οδηγίες να κρατούν χαμηλό προφίλ όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να αποφύγουν την περιττή προσοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT