Ε.Ε.: Κυρώσεις για Χαμάς και Ισραηλινούς εποίκους στη συνεδρίαση των 27 ΥΠΕΞ

Ε.Ε.: Κυρώσεις για Χαμάς και Ισραηλινούς εποίκους στη συνεδρίαση των 27 ΥΠΕΞ

Τι θα περιλαμβάνει το «έγγραφο Μπορέλ», ένα επί της ουσίας προσχέδιο πλαισίου για την επόμενη «ημέρα» στη Γάζα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα «βήματα» σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να απασχολήσουν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες, θέμα που εξακολουθεί να «διχάζει» τα 27 κράτη-μέλη.

Ισπανία και Ιρλανδία τάσσονται κατά των ισραηλινών συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον της Γάζας, ενώ Γερμανία και Αυστρία τάσσονται στο πλευρό του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προετοίμασε ένα «σημείωμα προσανατολισμού» το οποίο έχει ήδη σταλεί στα κράτη-μέλη ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, που περιγράφει μια σειρά επόμενων «βημάτων», σε μια προσπάθεια να καταγραφούν όλα σε ένα έγγραφο και να συζητηθούν σήμερα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., όπως ενημέρωσαν την περασμένη Παρασκευή ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα προσχέδιο πλαισίου για την επόμενη «ημέρα» στη Γάζα, που βασίστηκε σε όσα συζητήθηκαν από τους υπουργούς στην προηγούμενη συνάντησή τους, τον Νοέμβριο. Στόχος η αναζήτηση συγκλίσεων και μια κοινή «βάση» των «27».

Κυρώσεις για Χαμάς και Ισραηλινούς εποίκους

Θέματα προς συζήτηση περιλαμβάνουν την τήρηση του διεθνούς δικαίου, πιθανή επιπρόσθετη ευρωπαϊκή βοήθεια για τη σταθεροποίηση της Γάζας (μετά το τέλος του πολέμου), καθώς και προώθηση της λύσης των δύο κρατών, αλλά και πολιτική «αναζωογόνηση» της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση που περιέχει το «έγγραφο Μπορέλ» αφορά τη Χαμάς, η οποία θεωρείται από την Ε.Ε. τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που διαθέτει κονδύλια ή περιουσιακά στοιχεία στην Ε.Ε. θα πρέπει να «παγώσουν». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εισηγείται να υπάρξουν στοχευμένες ενέργειες σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία της Χαμάς, αλλά και την παραπληροφόρηση. Ηδη την περασμένη Παρασκευή η Ε.Ε. ανέφερε ότι πρόσθεσε στη λίστα κυρώσεων τον Μοχάμεντ Ντεΐφ, τον γενικό διοικητή του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, καθώς και τον αναπληρωτή του Μαρουάν Ισα.

Ωστόσο, ο Ζοζέπ Μπορέλ έχει ήδη εκφραστεί εναντίον της αύξησης των επιθετικών ενεργειών Ισραηλινών εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Η Ε.Ε. έχει ήδη επισημάνει ότι αυτές οι ενέργειες έχουν οδηγήσει στον θάνατο 219 Παλαιστινίων από την έναρξη του πολέμου, ενώ συνολικά ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα έχει πλέον ξεπεράσει τις 18.000, με 49.000 τραυματίες, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Για τον λόγο αυτόν, στο έγγραφο Μπορέλ προτείνονται μέτρα απαγόρευσης ταξιδιών στην Ε.Ε. για όσους ευθύνονται για τους θανάτους αυτούς και άλλες κυρώσεις για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρόταση αυτή βρίσκει σύμφωνες τη Γαλλία και το Βέλγιο, με τον Βέλγο πρωθυπουργό μάλιστα να προτείνει πριν από λίγες μέρες την απαγόρευση εισόδου για «εξτρεμιστές εποίκους από τη Δυτική Όχθη».

Διάλογος και με τις δύο πλευρές

Δύσκολα πάντως θα επιτευχθεί συμφωνία γι’ αυτή την πρόταση, καθώς σκεπτικισμό εκφράζουν χώρες όπως η Αυστρία, η Τσεχία αλλά και η Ουγγαρία. Ωστόσο, η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει απαγόρευση έκδοσης βίζας για όσους αναμειγνύονται σε βίαια περιστατικά στη Δυτική Οχθη, όπως και η αντίστοιχη της Μ. Βρετανίας ίσως βοηθήσει στην υιοθέτησή της πρότασης Μπορέλ.

Σε ό,τι αφορά την «επόμενη ημέρα» η Ε.Ε θα ήθελε να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με τις δύο πλευρές. Για τον λόγο αυτόν το έγγραφο προτείνει να προσκληθούν για συζήτηση ξεχωριστά οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής σε επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Πάντως, οι σημερινές συζητήσεις θα διεξαχθούν λίγες μόνο ημέρες μετά τη σύνοδο του Νοεμβρίου μεταξύ αραβικών και ευρωπαϊκών κρατών στο Παρίσι, όπου συμφωνήθηκε ότι η λύση των δύο κρατών είναι η πιο ενδεδειγμένη για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με την απουσία ωστόσο του Ισραήλ, που αποφάσισε να μην παραστεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή