Χαρίζονται… αστέρια

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​o βίντεο στη σελίδα του στο Facebook με το οποίο ανακοινώνει την πρωτοφανή απόφασή του έχει ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο προβολές. Τα σχόλια που το συνοδεύουν είναι χιλιάδες, και τα περισσότερα απ’ αυτά εγκωμιαστικά, για την επιλογή του να απορρίψει αυτό που πολλοί συνάδελφοί του ονειρεύονται σε όλη τους την επαγγελματική ζωή, ζητώντας να εξαιρεθεί από τον ταξιδιωτικό οδηγό Michelin, τη «βίβλο» της υψηλής γαστρονομίας. Ο βραβευμένος με τρία αστέρια Μισελέν σεφ του εστιατορίου «Le Suquet» στο Λαγκιόλ της Αβερόν, Σεμπαστιάν Μπρα, προφανώς δεν ήθελε άλλο. Τι δεν ήθελε; Το είπε καθαρά ο ίδιος: «Δεν άντεχα την πίεση». Το διαρκές κυνήγι της τελειότητας, την τεράστια αγωνία να είσαι κάθε βράδυ, σε κάθε πιάτο που σερβίρεις, στην παραμικρή λεπτομέρεια, άψογος, να μην αφήνεις κανένα απολύτως περιθώριο για κακή κριτική που μπορεί να σου κοστίσει ένα αστέρι. Απάντηση για το αίτημά του δεν έχει λάβει ακόμη από τους υπευθύνους του οδηγού, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεσμεύονται να το εξετάσουν. Αλλά το τι θα απαντήσουν δεν έχει πραγματικά καμία σημασία.

Η ουσία βρίσκεται στην επιθυμία του 46χρονου σεφ, στον εξαιρετικά συγκινητικό και βαθιά πολιτικό, σύντομο λόγο του. Ο Μπρα μίλησε με την καρδιά του, εκφράζοντας την ειλικρινή επιθυμία του να «ελευθερωθεί», να πετάξει από πάνω του το άγχος των αστεριών, να πάψει να βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο των ειδικών. Ο Μπρα ήταν εξαιρετικός μάγειρας πριν από τα αστέρια και θα συνεχίσει να είναι και χωρίς αυτά. Τα Μισελέν δεν τον έκαναν απαραίτητα καλύτερο, αυτό που σίγουρα του χάρισαν ήταν δόξα. Μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτή.

Θα έχει και πάλι το ίδιο πάθος, την ίδια αφοσίωση και αγάπη στη δουλειά του. Ο χώρος της κουζίνας, ιδίως σ’ αυτό το επίπεδο, μοιάζει με πεδίο μάχης. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, η επιβίωση δύσκολη υπόθεση, πρέπει να το λέει η ψυχή σου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που λύγισαν, οι καριέρες τους καταστράφηκαν, έφτασαν μέχρι και την αυτοκτονία.

Σε μια συνέντευξή του ο Σεμπαστιάν Μπρα αναφέρθηκε σε ένα τραγικό γεγονός. Εξομολογήθηκε ότι αρκετές φορές το μυαλό του πήγαινε στον συνάδελφό του Μπερνάρ Λουαζό, ο οποίος το 2003 τίναξε τα μυαλά του στον αέρα όταν έμαθε ότι του αφαίρεσαν ένα από τα τρία αστέρια Μισελέν. Η είδηση αυτή είχε τότε συνταράξει τον χώρο της υψηλής κουζίνας. Δυστυχώς δεν ήταν η μοναδική περίπτωση. Πριν από λίγα χρόνια ήταν ο πολυβραβευμένος σεφ Homaro Cantu, που έδωσε τέλος στη ζωή του, αλλά και ο Γαλλοελβετός, κάτοχος τριών αστεριών, Μπενουά Βιολέ. Αν και οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν συνδεθεί ευθέως με την πίεση των Μισελέν, έγινε πολύς λόγος γύρω απ’ αυτά.

Απ’ ό,τι φαίνεται, κάποιοι έχουν αρχίσει να το νιώθουν σαν σιδερένια μπάλα στα πόδια τους. Ποτέ δεν είναι αργά να σπάσεις τις… αλυσίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή