ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παέγια θαλασσινών

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Θαλασσινά, Καλαμάρια, Γαρίδες, Μύδια, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Ζυμαρικά / Ρύζι

Δύσκολο / Προετοιμασία: 30΄ Μαγείρεμα: 35΄

Υλικά για 6 άτομα:
  • 400 γρ. καλαμάρι, καθαρισμένο και κομμένο σε μέτριες ροδέλες
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. ρύζι κίτρινο για πιλάφι
  • 2 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια κατεψυγμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 100 γρ. κατεψυγμένος αρακάς, κατά προτίμηση βιολογικός  
  • 2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1/2  κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • 1/2 κουτ. γλυκού ίνες κρόκου Κοζάνης
  • 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • 200 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 1.200 ml σπιτικός ζωμός γαρίδας, ζεστός ή ζωμός λαχανικών
  • 18 γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες (καθαρισμένες από τα κελύφη και το εντεράκι - αν θέλουμε, αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά)
  • 18 μύδια φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα (με ένα συρμάτινο βουρτσάκι για να φύγουν οι ακαθαρσίες και πλυμένα πολύ καλά με τρεχούμενο νερό. Μετά, πιάνουμε το βύσσο, το «γένι» τους, το τραβάμε μία-δύο φορές πάνω-κάτω και με μια απότομη κίνηση το αφαιρούμε)
  • 18 αχηβάδες ή γυαλιστερές ή και τα δύο μαζί, καλά πλυμένα (τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο κρύο νερό να «μουλιάσουν» περίπου 3 ώρες, ώστε η άμμος που είναι εγκλωβισμένη στις ραβδώσεις των οστράκων να κατακάτσει στον πυθμένα της λεκάνης. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά)
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • το ξύσμα από 1 μικρό ακέρωτο λεμόνι
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία:

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το καλαμάρι με το κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το ρύζι, την ντομάτα, τα φασολάκια, τον αρακά, την καπνιστή πάπρικα, το πιπέρι καγιέν (αν βάλουμε), τον κρόκο Κοζάνης, το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.

Ρίχνουμε τις γαρίδες και τα οστρακοειδή, ανακατεύουμε απαλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Οσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Σκορπίζουμε το ξύσμα λεμονιού και το μαϊντανό, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ