ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κλασικό γαλακτομπούρεκο

ΑΝΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γαλακτομπούρεκο, Γλυκά, Συνταγές, Ζύμες / Πίτες / Τάρτες, Κρέμα, Αυγά, Ζάχαρη και Αλεύρι

Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 45΄, Αναμονή: τουλάχιστον 2 ώρες

Υλικά (για 12-14 μερίδες)
  • 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο κρούστας (10-12 φύλλα)
  • 1 κούπα βούτυρο γάλακτος, για άλειμμα

Κρέμα

  • 4 κούπες γάλα πλήρες
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κάψουλες βανίλιας
  • φλούδα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα  

Σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 φλούδα από λεμόνι ακέρωτο
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού



Διαδικασία

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: Βράζουμε σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού για 4-5 λεπτά από τον κοχλασμό. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον χυμό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη το σιρόπι να κρυώσει μέχρι να το χρειαστούμε.

Φτιάχνουμε την κρέμα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και τη φλούδα λεμονιού. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις ζεσταθεί καλά το μείγμα, προτού πάρει όμως βράση, ρίχνουμε σαν βροχή το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να κοχλάσει και να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να αφομοιωθεί.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για 5-10 λεπτά. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην κόψει η κρέμα. Αφαιρούμε τη λεμονόφλουδα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Αλείφουμε ένα ένα τα μισά φύλλα με βούτυρο καθώς τα απλώνουμε στο ταψί.

Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα. Αν προεξέχουν, τα γυρίζουμε προς τα μέσα. Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια. Αν έχει περισσέψει βούτυρο, το ρίχνουμε από πάνω.

Ραντίζουμε με λίγο νερό την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν τα φύλλα. Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο και το περιχύνουμε σιγά σιγά με το σιρόπι.

Το αφήνουμε να σιροπιαστεί για τουλάχιστον 2 ώρες προτού το κόψουμε. Κόβουμε τα κομμάτια στο σημείο όπου τα έχουμε χαράξει.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ