paraskeyas-paris-sfhkas-kathimerini-geyma-19-5-19-titina-chalmatzi

Πάρης Σφήκας: Κολοσσιαίο λάθος η συνένωση ΑΕΙ - ΤΕΙ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Το φαγητό έχει έλθει, τρώμε ινδικό, και εκείνος έχει αφεθεί με γαστριμαργική ορμή στην κουζίνα που τη λατρεύει, εκδηλώνοντας... πείνα παιδιού. Καθώς τον παρατηρούσα –σεμνός, μετρημένος, με προσεκτικό, επιστημονικό λόγο, ντυμένος διόλου επιτηδευμένα– και ενώ η συνάντηση έγινε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το πρώτο που τον ρωτώ είναι εάν θέλει να εμπλακεί με την πολιτική. «Η επιστήμη κυνηγά την απόλυτη αλήθεια, ενώ η πολιτική τον απόλυτο συμβιβασμό», απαντά γελώντας.

geuma

«Κουµάντο στα Εξάρχεια κάνουν οι µαφιόζοι»

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Κουµάντο στα Εξάρχεια κάνουν οι µαφιόζοι, που θέλουν την περιοχή άβατο για να κάνουν τις «µπίζνες» τους, ενώ πολλοί από τους νεαρούς δήθεν αναρχικούς έρχονται, καίνε και... επιστρέφουν στη µαµά τους, λέει στο Γεύµα µε την «Κ» η κ. Γιούλα Κουγιά, η οποία κατοικεί στην περιοχή σαράντα χρόνια.

ale3andros-kitroef--kathimerini-geyma-5-5-19-titina-chalmatzi

Αλέξανδρος Κιτροέφ: Οι ομογενείς θέλουν να βοηθήσουν, αλλά...

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Οι ομογενείς θέλουν πολύ να βοηθήσουν, αλλά δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάποιος φορέας που να στηρίζει τις πρωτοβουλίες τους, τονίζει, στο Γεύμα με την «Κ», ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, κάνοντας περιοδολόγηση της πορείας της ελληνικής διασποράς και προτείνοντας την ίδρυση σχετικού μουσείου.

giwrgos-papaliarhs-kathimerini-geyma-27-4-19-titina-chalmatzi

«Συνεχίζουµε τα έθιµα των προγόνων µας στην Πόλη»

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Είµαστε λίγοι, µαζί αµέτρητοι και συνεχίζουµε τα έθιµα των προγόνων µας, το µήνυµα που στέλνουν µέσω της «Κ» οι Ρωµιοί που απέµειναν στο ολοένα φθίνον ψυχοµέτρηµα –«να ’µαστε πια 3.000;»– συγκλώθοντας µνήµες ιερές, βαρύ ιστορικό φορτίο, µέρες πόνου και απαντοχής, φιλίας και ξεριζωµού: «Αξια εστί η κιβωτός µας».

gewrgios-mpampiniwths-kathimerini-geyma-21-4-19-titina-chalmatzi

Γεώργιος Μπαμπινιώτης στην «Κ»: Να κλείσουν συμβολικά τα πανεπιστήμια

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Εχει εδραιωθεί ως ο «εθνικός μας γλωσσολόγος», ακόμα κι αν κάποιοι στέκουν κριτικά στη γλωσσική διαδρομή του. Είναι διάσημος, χτίζοντας με προσοχή το ακαδημαϊκό προφίλ του μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές, την αρθρογραφία του, τις δημόσιες παρεμβάσεις του, τα λεξικά του, τα Αρσάκεια σχολεία. Εχει διοργανώσει εθνικό διάλογο για την Παιδεία, έχει διατελέσει –έστω και βραχύβιος, για μόλις δύο μήνες– υπουργός Παιδείας.

panos-moumtzis-kathimerini-geyma-14-4-19-titina-chalmatzi

Πάνος Μουμτζής στην «K»: Στη Συρία η ανθρωπότητα απέτυχε

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Το γραφείο του βρίσκεται στο Αμμάν της Ιορδανίας αλλά και στην Αγκυρα και στο Ιράκ, και στη βάση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Ομως ως περιφερειακός συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του Ηνωμένων Εθνων για την κρίση στη Συρία από το 2017, ο Πάνος Μουμτζής ταξιδεύει συνέχεια σε κάθε σημείο του πλανήτη. «Σπάνια κοιμάμαι πάνω από τρεις ημέρες στο ίδιο μέρος», λέει.

 

stefanos-manos-kathimerini-geyma-7-4-19-titina-chalmatzi

Στέφανος Μάνος στην «K»: «Δεν εμπιστεύεται κανείς την Ελλάδα»

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αθλια χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος μιλώντας, στο Γεύμα με την «Κ», για το τραγικό έλλειμμα εμπιστοσύνης, τη μεγάλη φυγή νέων επιστημόνων και τη μεταφορά έδρας πολλών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

lord-colin-renfrew-kathimerini-geyma-titina-chalmatzi

Λόρδος Κόλιν Ρένφριου στην «Κ»: Μου λείπει η Ελλάδα της δεκαετίας του ’60

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

«Δεν μπορώ να δειπνήσω μαζί σας στο Λονδίνο. Τι θα λέγατε όμως να πάρουμε ένα τσάι στο σπίτι μου στο Κέμπριτζ; Με το γρήγορο τρένο θα είστε σε 40 λεπτά εδώ». Αυτή η τελευταία φράση στο ευγενικό μέιλ του λόρδου Κόλιν Ρένφριου με οδήγησε ένα κρύο πρωινό του Μαρτίου στον σταθμό Κινγκς Κρος.

geoff-mulgan-kathimerini-geyma-24-3-18-titina-chalmatzi

Τζεφ Μάλγκαν στην «K»:Tο Brexit είναι ανόητος αυτοτραυματισμός

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Aνόητο αυτοτραυματισμό χαρακτηρίζει το Brexit o Τζεφ Μάλγκαν, πρώην «πρωτοπαλίκαρο» του Τόνι Μπλερ, νυν CEO του Ιδρύματος Καινοτομίας της Βρετανίας. Στο Γεύμα με την «Κ» μιλάει για την επικίνδυνη διάχυση του λαϊκισμού.

giorn-gkelstant-jorn-gjelstad-kathimerini-geyma-17-3-19-titina-chalmatzi

Γιορν Γκέλσταντ στην «K»: Οι Νορβηγοί CEO «βλέπουν» την Ελλάδα

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

Προσπαθούσαμε καιρό να συναντηθούμε για το Γεύμα με την «Κ», αλλά το πρόγραμμα του Γιορν Γκέλσταντ, του Νορβηγού πρέσβη ήταν μονίμως «γεμάτο». Με καθήκοντα και στην Κύπρο, μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στις δύο χώρες και ταξιδεύει πολύ συχνά σε όλη την Ελλάδα παρακολουθώντας την εξέλιξη μιας σειράς έργων που χρηματοδοτεί η Νορβηγία.

Περισσότερα