Ρύθμιση οφειλών 2,65 δισ. στο 7μηνο μέσω εξωδικαστικού

Ρύθμιση οφειλών 2,65 δισ. στο 7μηνο μέσω εξωδικαστικού

Οφειλές 2,65 δισ. ευρώ μέσω 7.257 επιτυχών ρυθμίσεων έχουν διακανονιστεί έως τα τέλη Ιουλίου μέσα από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού οφειλών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οφειλές 2,65 δισ. ευρώ μέσω 7.257 επιτυχών ρυθμίσεων έχουν διακανονιστεί έως τα τέλη Ιουλίου μέσα από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού οφειλών, με τον μήνα Ιούλιο να καταγράφεται νέο ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον Ιούλιο του 2023:

• Πραγματοποιήθηκαν 931 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών ύψους 400 εκατ. ευρώ.

• Υποβλήθηκαν συνολικά 3.727 νέες αιτήσεις (βρίσκονται σε διαδικασία συμπλήρωσης στοιχείων για να υποβληθούν).

• Στις 2.291 ανήλθαν οι νέες οριστικές υποβολές.

Το 66,5% των ρυθμίσεων προς τράπεζες και funds έλαβε «κούρεμα» από 8% έως και άνω του 50%.

Στο στάδιο της αρχικής υποβολής της αίτησης για την άντληση στοιχείων από την πλατφόρμα παραμένουν 18.880 αιτήσεις για συνολικές οφειλές 11,7 δισ. ευρώ και σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η πλειοψηφία των αιτήσεων βρίσκεται στο εύρος οφειλής μεταξύ 50.000-200.000 ευρώ, ενώ οι οφειλές άνω του 1 εκατ. αθροίζουν 11,6 δισ. ευρώ και αποτελούν το 59% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού. Η πλειοψηφία των οφειλετών που υποβάλλουν αίτηση έχει είτε καθυστερημένες είτε καταγγελμένες οφειλές και μόλις το 8% των οφειλών είναι ενήμερο.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο, «η πορεία των ρυθμίσεων αντανακλά το ενδιαφέρον των πολιτών και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου, η οποία τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται δυναμικά δίνοντας λύση σε χιλιάδες οφειλέτες». Το 66,5% των ρυθμίσεων προς χρηματοπιστωτικούς φορείς (τράπεζες και funds), έλαβε «κούρεμα» από 8% έως και άνω του 50% (26% κατά μέσο όρο), ενώ το 45,7% αυτών έλαβε «κούρεμα» μεγαλύτερο του 30%. Αντίστοιχα το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε στο 18%, ενώ το συνολικό ποσό διαγραφής ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 782,92 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό των απορρίψεων από την πλευρά των οφειλετών παραμένει υψηλό και διαμορφώνεται σε 36% σε ό,τι αφορά τις πολυμερείς ρυθμίσεις, δηλαδή αυτές που περιλαμβάνουν χρέη τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς χρηματοπιστωτικούς φορείς, ενώ σε ό,τι αφορά τις διμερείς ρυθμίσεις με το Δημόσιο, το ποσοστό απόρριψης περιορίζεται στο 21%. Η δυνατότητα απόρριψης της ρύθμισης που προκύπτει από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού βάσει ενός αλγορίθμου, αποτελεί δυνατότητα που παρέχεται τόσο στους οφειλέτες όσο και στους πιστωτές. Από την πλευρά των πιστωτών η εγκρισιμότητα είναι σε υψηλά επίπεδα και φθάνει το 76,2%, ενώ στο 75,65 ανέρχεται το ποσοστό εγκρισιμότητας βάσει των οφειλών.

Αν και η πλειοψηφία των οφειλετών δεν αιτιολόγησε την απόφαση να απορρίψει την πρόταση, μεταξύ αυτών που απάντησαν σε ποσοστό 21% προβάλλουν την «αδυναμία εξυπηρέτησης της πρότασης για ρύθμιση» ως πρώτη βασική αιτία και αμέσως μετά ακολουθεί η απόρριψη της ρύθμισης ως «μη συμφέρουσα πρόταση» σε ποσοστό 9,25%. Από την πλευρά των πιστωτών το 19,73% των απορρίψεων αποδίδονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης της αιτούμενης ρύθμισης από τον οφειλέτη, ενώ σε ποσοστό 15,18% απορρίπτεται καθώς κρίνεται ότι ο εξωδικαστικός δεν είναι το πιο κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής λόγω του ύψους ή της φύσης της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή