Πειραιάς: Διπλάσια από το 2015 τα ενοίκια – Υπερβολές λόγω χρυσής βίζας στις τιμές πώλησης

Πειραιάς: Διπλάσια από το 2015 τα ενοίκια – Υπερβολές λόγω χρυσής βίζας στις τιμές πώλησης

Μόνο το 2023, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών στον Πειραιά αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2015 μέχρι σήμερα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών στον Πειραιά φαίνεται να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με την τιμή το 2023 να ανέρχεται στα 9,0 ευρώ/τ.μ., σύμφωνα με τα στοιχεία ανάλυσης του Spitogatos Insights. Στο μέτωπο των πωλήσεων, το έντονο ενδιαφέρον από το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα δημιουργεί υπερβολικές προσδοκίες στις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης, αυξητική, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είναι η πορεία των μέσων τιμών ενοικίασης κατοικιών στα προάστια του Πειραιά από το 2017 και μετά, με τη μέση ζητούμενη τιμή σήμερα να φτάνει τα 7,4€/τ.μ.

Πειραιάς: Διπλάσια από το 2015 τα ενοίκια – Υπερβολές λόγω Χρυσής Βίζας στις τιμές πώλησης-1

Μόνο το 2023, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών στον Πειραιά αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ στα Προάστια του Πειραιά η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας αυξήθηκε κατά 7,6%.

Στις πωλήσεις κατοικιών η εξέλιξη των τιμών από το 2015 μέχρι το 2023 είναι ελαφρώς διαφορετική, με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών στον Πειραιά και στα προάστιά του να σημειώνει μείωση μέχρι το 2018. Μετά το 2018, η πορεία των μέσων ζητούμενων τιμών τόσο στον Πειραιά όσο και στα προάστιά του είναι αυξητική, με τις μέσες ζητούμενες τιμές σήμερα να διαμορφώνονται στα 2.000€/τ.μ. και 1.653€/τ.μ. αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την πώληση κατοικιών, η μέση ζητούμενη τιμή στον Πειραιά σημείωσε αύξηση της τάξης του 15,9%, ενώ κατά 19,5% πιο ακριβές έγιναν οι κατοικίες προς πώληση στα προάστια του Πειραιά το 2023, σε σχέση με το 2022. Αυτή η σημαντική αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στον Πειραιά αλλά και στα προάστιά του το 2023 φαίνεται να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις αλλαγές των όρων του προγράμματος golden visa, οι οποίες έστρεψαν το ενδιαφέρον των αγοραστών στην περιοχή. Το έντονο ενδιαφέρον που έχει προσελκύσει η περιοχή του Πειραιά και των pροαστίων του φαίνεται να επηρεάζει τις προσδοκίες των ιδιοκτητών σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές που θέτουν για το ακίνητό τους, με αποτέλεσμα αυτές συχνά να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Πειραιάς: Διπλάσια από το 2015 τα ενοίκια – Υπερβολές λόγω Χρυσής Βίζας στις τιμές πώλησης-2

Πειραιάς & Προάστια Πειραιά: Οι οικονομικότερες και πιο ακριβές περιοχές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας

Οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας στον Πειραιά και στα προάστιά του είναι το Μοσχάτο (2.889€/τ.μ.), το Νέο Φάληρο (2.560€/τ.μ.) και η περιοχή Καστέλα-Πασαλιμάνι με τιμή 2,438€/τ.μ. Αντίθετα, οι οικονομικότερες περιοχές για να αγοράσει κανείς κατοικία στον Πειραιά και τα προάστιά του είναι το Πέραμα (1.340€/τ.μ.), ο Αγιος Ιωάννης Ρέντης (1.342€/τ.μ.) και το Κερατσίνι (1.432€/τ.μ.).

Για το 2023, οι περιοχές του Πειραιά και των προαστίων όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι η Καλλίπολη – Φρεαττύδα (24%), το Μοσχάτο (23,8%) και η Δραπετσώνα (23,7%).

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικιών, οι πιο ακριβές περιοχές του Πειραιά και των προαστίων του είναι το Μοσχάτο (9,4€/τ.μ.), η Καστέλα – Πασαλιμάνι (9,4€/τ.μ.) και το κέντρο του Πειραιά (λιμάνι) (9,4€/τ.μ.). Οι πιο οικονομικές περιοχές εντοπίζονται στα προάστια του Πειραιά και είναι η Νίκαια (7,3 €/τ.μ.), ο Κορυδαλλός (7,1€/τ.μ.) και το Κερατσίνι (6,8€/τ.μ.). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών ενοικίασης κατοικιών το 2023 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκαν στο Πέραμα (30,9%), στη Δραπετσώνα (22,2%) και στην περιοχή Ταμπούρια-Αγία Σοφία (15,1%).

Εξέλιξη τιμών επαγγελματικών ακινήτων στον Πειραιά και στα προάστιά του

Αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης και πώλησης επαγγελματικών ακινήτων σημειώθηκε το 2023 στον Πειραιά και στα προάστιά του. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση κατά 12,8% καταγράφηκε στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης επαγγελματικών ακινήτων στον Πειραιά (1.231€/τ.μ.), ενώ κατά 10,3% αυξήθηκε η αντίστοιχη τιμή στα προάστια του Πειραιά (993€/τ.μ.).

Πειραιάς: Διπλάσια από το 2015 τα ενοίκια – Υπερβολές λόγω Χρυσής Βίζας στις τιμές πώλησης-3

Οσον αφορά την ενοικίαση, το 2023 η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώθηκε στα 8,2 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 11,3% σε σχέση με το 2022, ενώ στα προάστια του Πειραιά η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης επαγγελματικών ακινήτων φτάνει τα 6,6 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 7,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πειραιάς: Διπλάσια από το 2015 τα ενοίκια – Υπερβολές λόγω Χρυσής Βίζας στις τιμές πώλησης-4

Οι πιο ακριβές και πιο οικονομικές περιοχές για αγορά και ενοικίαση επαγγελματικού ακινήτου

Οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά επαγγελματικού ακινήτου στον Πειραιά και στα προάστιά του για το 2023 είναι η περιοχή της Καστέλας – Πασαλιμάνι με τιμή 1.507 ευρώ/τ.μ., η Πειραϊκή-Χατζηκυριάκειο (1.367€/τ.μ.) και το κέντρο του Πειραιά (λιμάνι), με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης τα 1.334€/τ.μ. Αντίθετα, οι οικονομικότερες είναι ο Κορυδαλλός (717€/τ.μ.) στα προάστια του Πειραιά, η περιοχή Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά (844 ευρώ/τ.μ.) και η περιοχή Ταμπούρια-Αγία Σοφία (844€/τ.μ.).

Οι πιο ακριβές περιοχές του Πειραιά και των προαστίων του για ενοικίαση επαγγελματικού χώρου είναι το Νέο Φάληρο (8,8€/τ.μ.), η περιοχή Καστέλα-Πασαλιμάνι (8,7€/τ.μ.) και το κέντρο του Πειραιά (λιμάνι), με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 8,7€/τ.μ. Στον αντίποδα, οι πιο οικονομικές περιοχές για ενοικίαση επαγγελματικού ακινήτου είναι ο Αγιος Ιωάννης Ρέντης (4,5 ευρώ/τ.μ.), το Πέραμα (5,6€/τ.μ.) και τα Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά (6€/τ.μ.).

Πηγή: Moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT