Γαστρονόμος – συνταγή: Μελιτζάνες μεσογειακές με λουκάνικα και γιαούρτι

Γαστρονόμος – συνταγή: Μελιτζάνες μεσογειακές με λουκάνικα και γιαούρτι

Στην Ισπανία γεμίζουν τις μελιτζάνες με chorizo, στην Ίταλία με salsiccia, στο Μαρόκο με αρνίσιο λουκάνικο. Εμείς προτιμάμε το χωριάτικο.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ισπανία γεμίζουν τις μελιτζάνες με chorizo, στην Ιταλία με salsiccia, στο Μαρόκο με αρνίσιο λουκάνικο. Εμείς προτιμάμε το χωριάτικο. Ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να επιλέξουμε από μια μεγάλη ποικιλία, όπως πικάντικο, με πορτοκάλι, με πράσο, με μυρωδικά. Αν βρούμε κάποιο χωριάτικο από… χωριό ή κάποιο χειροποίητο κυκλαδίτικο, ακόμα καλύτερα!

Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Υλικά για 6 – 8 μερίδες

  • 8 μέτριες μακρόστενες μελιτζάνες φλάσκες, ολόκληρες, με το κοτσάνι
  • 250 γρ. λουκάνικα χωριάτικα, σε κυβάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, σε ψιλά καρέ
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, χοντροκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού, χοντροκομμένα
  • 90 ml ελαιόλαδο + επιπλέον, για το τηγάνισμα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό

Σάλτσα
200 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή ή καυτερή μερικά φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Κόβουμε κάθε μελιτζάνα κατά μήκος στη μέση, χαράζουμε χιαστί τη σάρκα τους, τις λαδώνουμε και τις βάζουμε σε ταψί που ιδανικά να τις χωράει ακριβώς, με τη σάρκα προς τα κάτω.
  3. Ψήνουμε για 20 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και τις γυρίζουμε ανάποδα (με τη σάρκα προς τα πάνω). Αφήνουμε τον φούρνο αναμμένο. ​​
  4. Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα λουκάνικα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Προσθέτουμε 60 ml από το λάδι, το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  6. Ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον δυόσμο, τον βασιλικό και αλατοπίπερο.
  7. Παραγεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα.
  8. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, ρίχνουμε στον πυθμένα του ταψιού 200 ml νερό και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
  9. Ψήνουμε για 30 λεπτά στον ήδη προθερμασμένο φούρνο, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα γεμιστά να ροδίσουν.

Σάλτσα

Βάζουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την πάπρικα και τον δυόσμο και βάζουμε 1 γεμάτη κουτ. σούπας σε κάθε μελιτζάνα.

Χρόνοι

Προετοιμασία 20 λεπτά
Μαγείρεμα 70 λεπτά

Τι πίνουμε; Φρέσκα Cabernet Sauvignon-Merlot που αγαπούν και τον δυόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή