Χταπόδι: Το θαλασσινό με τη χαμηλή χοληστερίνη

Χταπόδι: Το θαλασσινό με τη χαμηλή χοληστερίνη

Δεν έχει λιπαρά, έχει χαμηλή χοληστερίνη και είναι καλή πηγή πρωτεϊνης. Πώς όμως το επιλέγουμε και πώς το μαγειρεύουμε;

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκατό φορές και μία», λένε οι ψαράδες που πολλάκις έχουν χτυπήσει τα φρεσκοαλιευμένα χταπόδια πάνω στα βράχια. Το χτύπημα και το παραγούλιασμα, το τρίψιμο όπως το λένε οι ειδικοί, είναι μέρος της διαδικασίας, απαραίτητο για να μαλακώσει και να μαγειρευτεί εύκολα το χταπόδι, αλλά και για να αποβάλει τις φυσικές χρωστικές ουσίες του, που προσδίδουν υπερβολική αλμύρα στο φαγητό. Το χταπόδι έχει αυξημένο νάτριο, 5 φορές περισσότερο από το καλαμάρι, γι’ αυτό όσοι πάσχουν από υπέρταση συνιστάται να μην το συνδυάζουν συχνά με άλλα υπερνατριούχα τρόφιμα, όπως π.χ. ο ταραμάς.

Ενώ το ίδιο το χταπόδι δεν είναι παχυντικό ή βλαβερό, ο τρόπος που συνήθως το μαγειρεύουμε (σε κρασάτες, κόκκινες σάλτσες με πολύ λάδι, με ζυμαρικά κ.λπ.), αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί εξαίσιο μεζέ για αλκοόλ (συνήθως μάλιστα το τρώμε με άλλα θαλασσινά), εκτινάσσουν τις θερμίδες που παίρνουμε και μας αναγκάζουν συχνά να το αφαιρούμε από το διαιτολόγιό μας. Κακώς, γιατί το χταπόδι έχει ελάχιστα λιπαρά, πολύ καλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, αρκετές βιταμίνες, σίδηρο, φώσφορο και μόλις 48 mg χοληστερίνης ανά 100 γρ., όταν η ημερήσια συνιστώμενη δόση για όσους έχουν πρόβλημα είναι 300 mg.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή