13 Ελληνίδες οινοποιοί μέσα από τα κρασιά τους: Οι ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε

13 Ελληνίδες οινοποιοί μέσα από τα κρασιά τους: Οι ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε

Ο Αρης Σκλαβενίτης μάς προτείνει 13 ετικέτες πίσω από τις οποίες κρύβονται ισάριθμες πολύ δραστήριες γυναίκες του ελληνικού κρασιού

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον χώρο του ελληνικού κρασιού συναντάμε όλο και περισσότερες εξαιρετικές οινοποιούς και οινολόγους, ενώ εδώ και κάποια χρόνια, από το 1997, έχει ιδρυθεί και ο σύνδεσμος «Ελληνίδες του Κρασιού» (www.womenofwine.gr), έπειτα από πρωτοβουλία της οινοποιού Ανν Κοκοτού από το ομώνυμο Κτήμα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, παρουσιάζουμε 13 ετικέτες που αξίζει να έχετε στην κάβα σας, με λίγα λόγια για τις αξιολογότατες δημιουργούς τους.

Χλόη Χατζηβαρύτη –  Κτήμα Χατζηβαρύτη

13 Ελληνίδες οινοποιοί μέσα από τα κρασιά τους: Οι ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε-1

Wanderlust Rosé, Ξινόμαυρο, Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα

Η Χλόη Χατζηβαρύτη ύστερα από αρκετά ταξίδια σε όλο τον κόσμο επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση για να αναλάβει τα ηνία και να την οδηγήσει σε μια νέα εποχή. Το Wanderlust είναι μια νέα ετικέτα από το Κτήμα, ένα ροζέ κρασί με έντονο χρώμα, ώριμα αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών, τονισμένη οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Βασιλική –  Ευαγγελία Παλυβού – Κτήμα Παλυβού

13 Ελληνίδες οινοποιοί μέσα από τα κρασιά τους: Οι ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε-2

Viognier, Κτήμα Παλυβού, Πελοπόννησος

Η νέα γενιά του οινοποιείου Παλυβού, η Βασιλική και η Ευαγγελία (επίσης και νέες μαμάδες, ετοιμάζουν την επόμενη γενιά!), έχουν αναλάβει το οινοποιείο από τον πατέρα τους Γιώργο και με τη βοήθειά του συνεχίζουν να κάνουν εξαιρετικά κρασιά από Αγιωργίτικο αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως είναι το Viognier, με καταγωγή από τον Ροδανό, το οποίο ταιριάζει στη χώρα μας. Στο Viogner του Κτήματος Παλυβού βλέπουμε μια ωραία εκδοχή της ποικιλίας, με ζουμερά αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου, ανανά και μπανάνας, αρώματα δρυός, λιπαρή υφή, μέτρια οξύτητα και γεμάτο σώμα.

Ηλιάνα Μαλίχιν – Iliana Malihin

13 Ελληνίδες οινοποιοί μέσα από τα κρασιά τους: Οι ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε-3
Φωτογραφία: Έφη Παρούτσα

Λιάτικο Ροζέ, Iliana Malihin, Κρήτη

Η Hλιάνα Μαλίχιν είναι γνωστή για την αγάπη της στους παλιούς αμπελώνες και την έμφαση στην ποιότητα. Στην Κρήτη βρήκε τη βάση της και δημιουργεί κρασιά από τοπικές γηγενείς ποικιλίες, όπως το Λιάτικο, σε μια ροζέ εκδοχή, ιδιαίτερα γαστρονομική, με έντονα αρώματα ώριμων μαρμελαδιασμένων κόκκινων φρούτων, αρώματα τσαγιού, βοτάνων, ντομάτας και γήινων και ζωικών στοιχείων. Εχει έντονη αλλά ισορροπημένη οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Μeli Ligas – Κτήμα Λίγας

13 Ελληνίδες οινοποιοί μέσα από τα κρασιά τους: Οι ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε-4
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Bucephale, Ξινόμαυρο, Κτήμα Λίγας, Πέλλα

Η Μελισάνθη Λίγα σπούδασε στη Γαλλία πριν αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση του οινοποιείου. Ο σεβασμός στη φύση και στο περιβάλλον είναι από τις βασικές αρχές του οινοποιείου, που ακολουθεί τη φιλοσοφία της περμακουλτούρας στην παραγωγή των κρασιών. Ο Βουκεφάλας είναι ένα «ατίθασο» Ξινόμαυρο με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, γήινο χαρακτήρα, έντονη οξύτητα και δυνατές τανίνες.

Μελίνα Τάσσου – Κτήμα Κίκονες

Λημνιό, Κτήμα Κίκονες, Μαρώνεια

Η Μελίνα Τάσσου, που είναι οινολόγος-γεωπόνος με σπουδές στο Bordeaux, το 2004 αποφάσισε να δημιουργήσει το πρώτο οινοποιείο στην περιοχή της Ροδόπης, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλία Λημνιό, μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες κρασιού. Το Λημνιό του Κτήματος έχει ελαφρύ χρώμα, έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτάνων και γήινο χαρακτήρα, μέτρια οξύτητα, μαλακές τανίνες και μέτριο σώμα.

Ιωάννα Τσιλιλή –  Tsilili Terres

13 Ελληνίδες οινοποιοί μέσα από τα κρασιά τους: Οι ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε-5
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Ιώ, Syrah-Λημνιώνα-Ξινόμαυρο, Tsilili Terres, Μετέωρα

Η Ιωάννα Τσιλιλή είναι μια νέα οινοποιός που τη γνωρίζαμε από το οικογενειακό οινοποιείο Τσιλιλή. Τώρα έχει δημιουργήσει ένα νέο project, το Tsilili Terres. Το Ιώ είναι ένα ροζέ κρασί με μέτριας έντασης χρώμα και φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων και έχει μια έντονη φυτικότητα που την ισορροπούν τα αρώματα των εσπεριδοειδών. Η οξύτητα και το σώμα του είναι μέτρια. Αξίζει τα χρήματα του και με το παραπάνω.

Σωσάννα Κατσικώστα – Αχαιών Οινοποιητική

Laura Nera, Μαυροδάφνη, Αχαϊών Οινοποιητική, Αίγιο

Η Σωσάννα Κατσικώστα είναι επικεφαλής οινολόγος του Κτήματος Αχαιών, με σπουδές οινολογίας στη Γαλλία και έχει εργαστεί σε διάσημα σπίτια του Bordeaux, πριν επιστρέψει στην περιοχή της το Αίγιο. Η Laura Nera είναι μια φρέσκια εκδοχή της Μαυροδάφνης με έντονο φρέσκο ζουμερό μαύρο φρούτο, δροσερή οξύτητα, μέτριο σώμα και μαλακές τανίνες!

Θοδώρα Ρούβαλη – Αμπελώνες Ρούβαλη

13 Ελληνίδες οινοποιοί μέσα από τα κρασιά τους: Οι ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε-6
Φωτογραφία: Μαρίκα Τσουδερού

Τσιγκέλω, Μαυροδάφνη, Οινοποιείο Ρούβαλη, Αίγιο

Η Θοδώρα Ρούβαλη συνεχίζει την παράδοση της οικογενείας της, τη δημιουργία υψηλής ποιότητας κρασιών από την περιοχή της Αιγιαλείας. Τη θυμάμαι από τη σχολή, όταν ήμασταν φοιτητές – το πάθος, η όρεξη και η διάθεσή της δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Η Τσιγκέλω είναι ο καλύτερος κλώνος της ποικιλίας Μαυροδάφνη, ένα κρασί με κόκκινο και μαύρο φρούτο, μπαχαρικά και βοτανικά στοιχεία, με δροσερή οξύτητα, μέτριες τανίνες και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Ανν Κοκοτού – Κτήμα Κοκοτού

13 Ελληνίδες οινοποιοί μέσα από τα κρασιά τους: Οι ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε-7
Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη

Σαββατιανό Βαρέλι, Κτήμα Κοκοτού, Αττική

Η Ανν Κοκοτού είναι αυτή που ξεκίνησε τον σύνδεσμο «Ελληνίδες του Κρασιού». Πάντα πρωτοπόρος, κοιτάει μπροστά. Το Σαββατιανό Βαρέλι είναι ένα κρασί με μέτρια ένταση, αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων και εσπεριδοειδών, δρυός, και ξηρών καρπών, με ισορροπημένη οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και επίγευση.

Λητώ Παρασκευοπούλου/Σοφία Καράτσαλου – Γαία Οινοποιητική

13 Ελληνίδες οινοποιοί μέσα από τα κρασιά τους: Οι ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε-8
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Θαλασσίτης, Ασύρτικο, Γαία Οινοποιητική, Σαντορίνη

Η Λητώ Παρασκευοπούλου και η Σοφία Καράτσαλου, η νέα γενιά της Γαίας Οινοποιητικής, έχει έρθει να προσθέσει νέο αέρα και στιλ στο γνωστό οινοποιείο από τη Σαντορίνη και τη Νεμέα. Ο Θαλασσίτης είναι μια από τις πιο κλασικές Σαντορίνες, ένα κρασί με έντονες ορυκτές νότες, αρώματα εσπεριδοειδών και άγουρων πυρηνόκαρπων φρούτων, υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Elsa Picard – La Tour Melas

Idylle d’ Achinos, Grenache-Syrah-Αγιωργίτικο, La Tour Melas, Φθιώτιδα

Η Elsa Picard, με τον γαλλικό αέρα και τη φινέτσα της, είναι ο άνθρωπος που δημιουργεί τα μοναδικά κρασιά του La Tour Melas. Το Idylle είναι με διαφορά το απόλυτο ροζέ κρασί του καλοκαιριού, και όχι μόνο. Εχει έντονα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι, φράουλα, αρώματα βοτάνων και μίνεραλ χαρακτήρα, έντονη οξύτητα και μέτριο σώμα.

Κική Σιαμέλη – Οινοποιείο Πετρακόπουλος

Mavro 2019, Μαυροδάφνη, Οινοποιείο Πετρακόπουλου

Η Κική Σιαμέλη είναι μια ακόμη οινολόγος με χαμηλό προφίλ. Αφήνει τα εξαιρετικά κρασιά της να προηγηθούν και να ταξιδέψουν τη φήμη της. Το οινοποιείο ξεκίνησε επίσημα το 2002 στον Ελιό από τον Νίκο Πετρακόπουλο, ενώ το 2006 στην ομάδα προστέθηκε η Κική. Το Μαύρο έχει πάρει το όνομά του από την ποικιλία Μαυροδάφνη, και είναι μια ξηρή εκδοχή της ποικιλίας, με αρκετό βαρέλι, ένα κρασί με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, βάθος και πολυπλοκότητα.

Μελιτινή Ξενάκη – Οινοποιείο Τετράμυθος

13 Ελληνίδες οινοποιοί μέσα από τα κρασιά τους: Οι ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε-9

Roditis Natur Pet-Nat, Ροδίτης, Οινοποιείο Τετράμυθος, Καλάβρυτα

Η Μελιτινή είναι ακόμα μια εξαιρετική οινολόγος (ήμασταν συμφοιτητές στην οινολογία) και δουλεύει εδώ και πολλά χρόνια στο οινοποιείο Τετράμυθος. Μαζί με τον Παναγιώτη δημιουργούν κρασιά εξαιρετικής ποιότητας. Ο ροδίτης Pet-Nat είναι ένα λευκό αφρώδες κρασί, θολό (δεν έχει φιλτραριστεί) – θα χρειαστεί να το παγώσετε αρκετά καλά πριν το ανοίξετε, γιατί έχει έντονο αφρισμό. Είναι ένα κρασί με αρκετό όγκο (λόγω του μη φιλτραρίσματος), θολό στο χρώμα, με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινων και πυρηνόκαρπων φρούτων.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή