Συνωμοσία; Μάλλον ατύχημα…

Συνωμοσία; Μάλλον ατύχημα…

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως διαβάζουμε στην «Κ», έκθεση για την προέλευση της COVID-19 που διεξήγαγε αμερικανικό κρατικό εργαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση πως ο ιός ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας είναι εύλογη και αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω, ανέφερε σε άρθρο της, τη Δευτέρα, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα που έχουν γνώση του απόρρητου εγγράφου.

Η είδηση έχει τη σημασία της. Οχι μόνο για τους προφανείς λόγους. Την Κυριακή που μας πέρασε, και πάλι στην «Κ», η Σίσσυ Αλωνιστιώτου έγραφε ότι «η “παραπληροφόρηση” ή “ψευδής είδηση” του τελευταίου έτους γίνεται μέρος του κεντρικού, μη συνωμοσιολογικού, αφηγήματος και ό,τι δεν έβρισκε τον δρόμο προς το φως της ευρείας δημοσιότητας, της δημοσιογραφικής κάλυψης από τα ΜΜΕ, παίρνει την εκδίκησή του. Το Facebook δηλώνει ότι “υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων ερευνών σχετικά με την προέλευση της COVID-19 και σε συνεννόηση με ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας, δεν θα αφαιρούμε πλέον από τις εφαρμογές μας ως ψευδή τον ισχυρισμό ότι ο ιός είναι ανθρώπινο δημιούργημα ή κατασκευασμένος – man-made or manufactured”» («Οταν βρεθήκαμε με τους συνωμοσιολόγους», 6.6.2021).

Πολύ ενδιαφέρον. Είναι λοιπόν αυτό ένα σημείο επαφής με τους συνωμοσιολόγους; Περίπου. Δεν είναι, υπό την έννοια ότι οι θεωρίες συνωμοσίας περί την προέλευση του κορωνοϊού είναι πολλές και διάφορες: 5G, Μπιλ Γκέιτς, κορωνοϊός δεν υπάρχει καν κ.ο.κ. 

Με την έρευνα που προτείνουν οι Αμερικανοί, είναι κάπως πιο… πεζά τα πράγματα: διαχρονικά, σε ιατρικά εργαστήρια γίνονται πειράματα αντοχής των διαφόρων ιών (πειράματα που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους και όντως θέτουν ζητήματα βιοηθικής). Στο πλαίσιο αυτό ελέγχονται οι Κινέζοι, υπό την έννοια ότι αυτό που συνέβη στη Γουχάν ίσως (αυτό το «ίσως» να το τονίσουμε) να ήταν το «Τσερνόμπιλ» του εικοστού πρώτου αιώνα. 

Τονίζω το «ίσως» διότι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μιας έρευνας θεσμικού επιπέδου από τις ακλόνητες, αβασάνιστες, ατεκμηρίωτες και συχνά κωμικές βεβαιότητες των συνωμοσιολόγων. Και, υπόψη, οι συνωμοσιολόγοι δεν φαντασιώνονται συνωμοσίες μονάχα γύρω από τον κορωνοϊό αλλά επί παντός: προσσεληνώσεις, εξωγήινοι, εμβόλια, φάρμακα γενικώς, σεισμοί και τσουνάμι, Λέσχη Μπίντελμπεργκ, ακόμα και το Ολοκαύτωμα – όλα είναι σκευωρία. 

Γι’ αυτό που μπορούν να χαίρονται οι συνωμοσιολόγοι είναι ότι η συζήτηση περί της προέλευσης του κορωνοϊού φαίνεται να περνάει πλέον στους κόλπους του απεχθούς γι’ αυτούς «συστήματος». 

Κάτι ανάλογο φαίνεται πως πάει να συμβεί και με τη διαχρονικά περιθωριοποιημένη συζήτηση περί τα UFO. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ερευνά σοβαρά πρόσφατες θεάσεις από χειριστές του πολεμικού ναυτικού και αναμένεται να εκδώσει πόρισμα. Ξανά: το ότι μπορεί κάτι να υπάρχει «εκεί έξω» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι είναι εξωγήινοι. Εδώ το «ίσως» πρέπει να τονιστεί διπλά και τριπλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή