GROUND EURO

Το Χρυσό Ιωβηλαίο των βραβείων Nobel Οικονομίας
GROUND EURO

Την προσεχή Δευτέρα θα ανακοινωθούν τα βραβεία Nobel Οικονομίας για το 2019. Φέτος, συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την απονομή του πρώτου βραβείου οικονομικού Nobel. Κάθε χρόνο, από το 1969, βραβεύονται οι οικονομολόγοι για το συνολικό τους έργο, με το οποίο ανέδειξαν τη σημασία της οικονομικής επιστήμης και επηρέασαν ουσιωδώς την εξέλιξή της και το επιστημονικό της πεδίο. Με έμφαση στον επετειακό και μόνο χαρακτήρα του Βραβείου, ένας σύντομος απολογισμός αυτής της λαμπρής πεντηκονταετίας αποκαλύπτει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.


O Μακρόν έχει δίκιο: η Ευρώπη απειλείται
GROUND EURO

Στην ανοικτή επιστολή που απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν προς τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους στις αρχές Μαρτίου, έγραψε ότι στις επόμενες Ευρωεκλογές θα κριθούν οι αξίες μας λέγοντας ότι «ποτέ η Ευρώπη δεν βρέθηκε μπροστά σε έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο». Ο κίνδυνος δεν προέρχεται από κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα. 

Ο πραγματικός εσωτερικός εχθρός
GROUND EURO

Μιλώντας τον Ιούλιο του 1984 στην επιτροπή 1922 των απλών βουλευτών (back-benchers) του Συντηρητικού Κόμματος, η Μάργκαρετ Θάτσερ έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του πολέμου για τα νησιά Φώκλαντ και της σύγκρουση με την Εθνική Συνομοσπονδία των Ανθρακωρύχων (NUM), υπό την ηγεσία του ακροαριστερού Άρθουρ Σκάργκιλ. 

Eνας ευγενικός εμπειριστής, που υπηρέτησε δύο προέδρους
GROUND EURO

Ο Aλαν Κρούγκερ, ο 58χρονος οικονομολόγος του Princeton που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι το Σάββατο (από αυτοκτονία, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του), ήταν ένα λαμπρό μέλος της συνομοταξίας των καθηγητών-δημόσιων λειτουργών που έχουν εμπλουτίσει τη διαδικασία κατάρτισης της οικονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. 


Τεχνολογική επιχειρηματικότητα και ελληνική οικονομία: δεδομένα και προοπτικές
GROUND EURO

Οι πρόσφατες έρευνες οργανισμών οι οποίοι συμμετέχουν στο εγχώριο οικοσύστημα τεχνολογικών start-ups επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί παρατηρούμε σε καθημερινή βάση τα τελευταία χρόνια: ότι οι Έλληνες τεχνολόγοι επιχειρηματίες έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο κατά την τελευταία δεκαετία.

Το ελληνικό οικοσύστημα των start-ups: μια έκθεση προόδου
GROUND EURO

Πόσο ικανοποιημένοι πρέπει να είμαστε με την πρόοδο του εγχώριου οικοσυστήματος των τεχνολογικών start-ups; Το ερώτημα προέκυψε εκ νέου με αφορμή την έρευνα της Marathon Venture Capital, ενός από τα funds που χρηματοδοτούνται από το Equifund. 


Αντέχει η οικονομία αύξηση 11% του κατώτατου μισθού;
GROUND EURO

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,92%, από τα 586 στα 650 ευρώ. Σημειώνω ότι η επιτροπή εργασίας παρέδωσε πόρισμα στην κυβέρνηση (το οποίο όσοι ασχολούμαστε με τα χρηματοοικονομικά δεν είδαμε ποτέ!) το οποίο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», δικαιολογούσε αύξηση μεταξύ 5% και 10%.

Ο Ντράγκι στο Στρασβούργο
GROUND EURO

Τον κίνδυνο μίας παρατεταμένης επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης επέσεισε, μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μάριο Ντράγκι. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη δεν έχει μπει σε τροχιά ύφεσης, αλλά παραδέχθηκε ότι η περίοδος επιβράδυνσης «μπορεί να είναι εκτενέστερη από ότι αναμενόταν».

Ρυθμίσεις εκτός εποχής για την οικονομία της γνώσης
GROUND EURO

Η ιστορία της έμμισθης εργασίας χαρακτηρίζεται, στο μυαλό πολλών, από μια συνεχή πάλη για περισσότερο ελεύθερο χρόνο και υψηλότερους μισθούς. Ποιος έφερε το οκτάωρο, αν όχι οι αγώνες των εργαζομένων; Η σωστή απάντηση είναι: η άνοδος της παραγωγικότητας χάρη στην εκβιομηχάνιση, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση της αγοράς εργασίας.Ντάισελμπλουμ: Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα
GROUND EURO

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχθούμε είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών παραμένουν στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων, δηλώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας σημειώνει ότι ακόμα κι αν κριθεί αναγκαίο η Ευρώπη δεν μπορεί να τη διασώσει. 

Στιγμιότυπα από ένα συνέδριο που ανοίγει τα φτερά του
GROUND EURO

Ήταν Σάββατο, γύρω στις 5 το απόγευμα στο Philip House, κοντά στο Piccadilly Circus. Στην κατάμεστη κύρια αίθουσα του RGConnect 18, του πέμπτου ετήσιου συνεδρίου του Reload Greece, το κοινό παρακολουθούσε έναν από τους σημαντικότερους κοινωνικούς επιστήμονες διεθνώς, τον Τζέιμς Ρόμπινσον, να εξηγεί τη θεωρία που ανέπτυξε μαζί με τον Νταρόν Ατζέμογλου στο βιβλίο «Γιατί Αποτυγχάνουν τα Έθνη».

Ιταλικές αναταράξεις και κίνδυνος μετάδοσης
GROUND EURO

Την Παρασκευή το Ιταλικό χρηματιστήριο έπεσε μέχρι και 4,4% και το κόστος του 10-ετούς Ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε στο 3,25% μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να «συγκρουσθεί» με την Ευρωζώνη. Και τούτο επειδή η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει σε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το οποίο οι ηγέτες της Ευρωζώνης πιστεύουν οτι κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει στη μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους από το σημερινό 131% του ΑΕΠ. 


Μνήμες «θωρακισμένης οικονομίας»
GROUND EURO

Υπάρχουν πολλές ημερομηνίες που χρησιμοποιούνται ως σημεία αφετηρίας της ελληνικής κρίσης, ίσως όμως το σωστό ορόσημο να είναι ακριβώς δέκα χρόνια πριν από σήμερα, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008: τη μέρα που κατέρρευσε με πάταγο η επενδυτική Lehman Brothers, και που το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έπαθε καρδιακή προσβολή. 

Αμεση ανάλυση: Το σφυροκόπημα των αγορών προσγείωσε τον κ. Τσίπρα
GROUND EURO

Επι σειρά ημερών προετοίμαζε την επιστροφή του στο γνώριμο επαναστατικό του πρόσωπο, όπως αυτό είχε καταγραφεί στις αντί-G8 συγκεντρώσεις της Τζένοα το 2001. Δυστυχώς όμως, η απότομη άνοδος του κόστους δανεισμού των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα μετά την ηρωική, από τις 21 Αυγούστου και μετά, έξοδο μας από τα Μνημόνια (sic), τον επανέφεραν στην «τάξη».

Ανάσα ζωής μέχρι το 2033
GROUND EURO

Η συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους αποτιμάται θετικά, χωρίς να ξεχνάμε ότι κατέστη απαραίτητη λόγω της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του 2015 που αύξησε σημαντικά τις δανειακές ανάγκες.


Εμπορικός πόλεμος και «νομισματική ειρήνη»
GROUND EURO

Οι ρίζες της «νομισματικής ειρήνης», της διεθνούς δηλαδή συνεργασίας υπό το κοινό συμφέρον διατήρησης των νομισματικών διευθετήσεων της περιόδου πριν τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, αποτελούν ανάχωμα στους εμπορικούς πολέμους. 

«Βίοι παράλληλοι»: Ένα chat για τη νέα ιταλική κυβέρνηση
GROUND EURO

Με την άκρως ανορθόδοξη κυβέρνηση Λέγκας-Κινήματος Πέντε Αστέρων να βρίσκεται υπό διαμόρφωση στην Ιταλία και την ανησυχία να εξαπλώνεται στα κέντρα ισχύος της Ε.Ε., το Ground Euro θεώρησε τη στιγμή κατάλληλη για μία ακόμα κουβέντα μέσω WhatsApp.

Δημογραφικό: Μεταξύ κακού και ολέθριου (8)
GROUND EURO

Η εποχή των μνημονίων ήταν, εκτός όλων των άλλων, και μία περίοδος επιδείνωσης ενός προβλήματος που διογκώνεται εδώ και δεκαετίες και απειλεί τη χώρα μακροπρόθεσμα με οικονομικό μαρασμό: του δημογραφικού. Το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά μεταπολεμικά που καταγράφηκε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και τα πέντε επόμενα έτη (2012-6). 


Κατώτατος μισθός: Δύσκολες σταθμίσεις (7)
GROUND EURO

Η μείωση του κατώτατου μισθού, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου υπ’ αριθμόν 6 στα τέλη Φεβρουαρίου του 2012, έχει εξελιχθεί στα μάτια πολλών σε έμβλημα της κοινωνικής αναλγησίας της εποχής των μνημονίων.

Ανισότητα και φτώχεια: Αφόρητες πιέσεις σε ένα διάτρητο δίχτυ ασφαλείας (6)
GROUND EURO

Η μακρά, βαθιά ύφεση και τα μέτρα λιτότητας των τελευταίων οκτώ ετών έχουν δημιουργήσει ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Το κράτος πρόνοιας, ήδη προβληματικό στη διάρθρωσή του προ κρίσης, κλήθηκε στα χρόνια των μνημονίων να διαχειριστεί δραματικά αυξημένες ανάγκες με πολύ λιγότερους πόρους.

Παραγωγικότητα: Διολίσθηση παρά τις μεταρρυθμίσεις (5)
GROUND EURO

Ο πέμπτος δείκτης της τρέχουσας σειράς του Ground Euro είναι ο πιο αποθαρρυντικός για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Εκτός από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που κορυφώθηκε το 2009, η ελληνική οικονομία κατέγραφε προ κρίσης διογκούμενα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που το 2007-8 ξεπέρασαν το 15% του ΑΕΠ.