Σύγκρουση δύο κόσμων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δύο αντιλήψεις που διαχρονικά συγκρούονται στη χώρα ως προς τα θέματα της εκπαίδευσης αλλά και τα ζητήματα ασφαλείας ανέδειξε το χθεσινό μπρα ντε φερ Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα στη Βουλή, όπως και οι τριήμερες αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας μέσω του οποίου επιχειρείται να ρυθμιστούν θέματα ανώτατης εκπαίδευσης και ασφάλειας των ΑΕΙ.

Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικότερα, αλληλοκαταγγέλθηκαν για υποκριτική στάση έναντι θεμάτων ποιότητας στην εκπαίδευση και προστασίας της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως, με αφορμή την επαναλαμβανόμενη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη λειτουργία των κολεγίων στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης, μνημονεύοντας επιλογές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ κατά την προηγούμενη πολιτική περίοδο, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είστε υποκριτής, κύριε Τσίπρα, και από αυτή την ασθένεια δεν πρόκειται να ξεφύγετε, γιατί για την υποκρισία δεν υπάρχει εμβόλιο και δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί εμβόλιο για την υποκρισία σας και για τον λαϊκισμό σας». 

Ως προς τη φύλαξη των πανεπιστημίων, πάντως, ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε και ομολογείτε ανοιχτά ότι ναι, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε ορισμένα πανεπιστήμια και το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Πρέπει να πω ότι εδώ έχω διακρίνει όντως μια αλλαγή στάσης. Αναρωτιέμαι εάν αυτή την άποψή σας τη συμμερίζονται και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματός σας». Για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Επίσης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ειδικά αυτού του είδους η βία στα πανεπιστήμια είχε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επέμεινε σε υψηλών τόνων αντιπαράθεση: «Μου προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι δεν βρήκατε ούτε στη δευτερομιλία σας μια κουβέντα να πείτε για τη φοιτητική σας παράταξη. Δεν βρήκατε στη δευτερομιλία σας μια κουβέντα να πείτε για το γεγονός ότι κάνατε υφυπουργό κάποιον που έστειλε τον πρύτανη της σχολής του στο νοσοκομείο», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν εμμέσως στον υφυπουργό Ναυτιλίας Κ. Κατσαφάδο, τον οποίο επωνύμως «έδειξαν» στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πρωταγωνιστή βίαιου επεισοδίου εις βάρος πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς το 2003. Για «προσβλητική και ψευδή» επίθεση εις βάρος του προσώπου του έκανε λόγο ο κ. Κατσαφάδος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, σημειώνοντας εκτός των άλλων ότι δικαστικά και αμετάκλητα είχε αθωωθεί για το συγκεκριμένο περιστατικό. Παραμένοντας στο γενικό πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει για τη χώρα «ό,τι συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια στον κόσμο», όχι μόνο για «την απαραίτητη ασφάλεια και την έκφραση της ελεύθερης άποψης εντός των πανεπιστημίων», αλλά και για τη διάρκεια των σπουδών.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, τέλος, συγκρούστηκαν αναφορικά και με τα ζητήματα των ειδικών φρουρών και της δημόσιας τηλεόρασης, ανταλλάσσοντας κατηγορίες σχετικά με το ποια κυβέρνηση, η σημερινή ή η προηγούμενη, έθεσε την ΕΡΤ υπό ασφυκτικό κομματικό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα πανεπιστήμια πίσω στους φοιτητές και στους καθηγητές

Αλέξης Τσίπρας: «Συμβόλαιο» συμφερόντων το νομοσχέδιο

Φώφη Γεννηματά: Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν όλο και περισσότερο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή