Ανοίξαμε και σας περιμένουμε (εμβολιασμένους)

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε (εμβολιασμένους)

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Και από επίσημα χείλη. Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό θα μπορεί να επισκεφθεί ένα εστιατόριο ή να πάει σινεμά. Οταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση, επιχειρηματολόγησε περί του αντιθέτου, λέγοντας ότι «πρόκειται για άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων όσων έχουν κάνει το εμβόλιο. Μπορεί να μη γνωρίζουμε ακόμη σε ποιο βαθμό τα άτομα αυτά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό αλλά σίγουρα ένας εμβολιασμένος δεν στερεί τον αναπνευστήρα από κάποιον άλλον, και αυτό σημαίνει ότι ένας από τους κεντρικούς λόγους περιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων παύει να ισχύει», εξήγησε ο Χάικο Μάας. 

Παρόμοιους προβληματισμούς έχουν και στη Βρετανία με την προοπτική απαγόρευσης εισόδου σε μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους ή θέατρα σε όσους δεν θα διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στο Ντουμπάι έχουν μεγαλύτερη φαντασία. Κάποιοι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν έκπτωση σε ποσοστό 10% στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και 20% σε όσους έχουν κάνει και τη δεύτερη. Η απάντηση στους πελάτες που έσπευσαν να παραπονεθούν στις επίσημες ιστοσελίδες τους, ήταν ότι με αυτόν τον τρόπο συμπαραστέκονται στις Αρχές υγείας του Ντουμπάι στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ των εμβολίων. 

Εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, χώρος του θεάματος, αεροπορικές εταιρείες, η λίστα είναι μεγάλη και αφορά πολλούς τομείς της ζωής μας. Οσο καθυστερεί η επιστροφή σε μια καθημερινότητα με μεγαλύτερη άνεση κινήσεων, όλο και περισσότεροι θα τάσσονται υπέρ ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα λειτουργεί ως κάρτα εισόδου και «διαβατήριο». Θεωρητικά αυτή η πρακτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί, επί της ουσίας όμως είναι ένα θέμα πολύπλοκο και ιδιαίτερα ευαίσθητο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάσεις ακόμη και σε διάσπαση της κοινωνίας. Η παροχή προνομίων δημιουργεί ερωτήματα τη στιγμή που, πρώτον, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και δεύτερον είναι μια διαδικασία που προχωράει πάρα πολύ αργά. 

Η συζήτηση μόλις άρχισε και δεν θα τελειώσει εύκολα, για την ώρα όμως ας περιμένουμε μέχρι να μάθουμε εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή