«Σήκω πάνω, κάτσε κάτω»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταιριαστό με την κατάσταση το σουξέ του Πάνου Γαβαλά, «σήκω πάνω, κάτσε κάτω, όλο με διέταζες…», θα μπορούσε να είναι μουσική υπόκρουση στη συζήτηση για τα μπαράκια, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης, όπου μέχρι πριν από λίγες μέρες είχαμε την επιλογή να παραμένουμε όρθιοι με ένα ποτό στο χέρι, αλλά με την αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων αναγκαζόμαστε να προσγειωθούμε ταχύτατα στις καρέκλες – μάλλον βιαστήκαμε να σηκωθούμε.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων των τελευταίων δύο εβδομάδων είναι πλέον τα 27 έτη και σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες διασκέδασης, όπως μας ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι το 32% των κρουσμάτων κατά την ιχνηλάτηση δηλώνει ως πιθανή έκθεσή του στον ιό συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. 

Να πούμε ότι δεν το περιμέναμε, θα είναι ψέμα. Ποιος δεν περίμενε παρέες νέων να συνωστίζονται σε beach bars και μπουζούκια; Ποιος δηλώνει έκπληκτος από τα ξέφρενα πάρτι και τα γλέντια χωρίς μέτρα που έρχονται τις τελευταίες μέρες στο φως της δημοσιότητας; Να συμφωνήσουμε ότι η διαχείριση της κατάστασης δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση. Να κατανοήσουμε ότι ειδικά ο χώρος της διασκέδασης αποτελεί γρίφο για την κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της πανδημίας. Ομως, το κάτσε-σήκω, σήκω-κάτσε δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, προκαλεί σύγχυση και εκνευρισμό. 

Το ίδιο ακριβώς ισχύει με την εστίαση. Το προτεινόμενο σύστημα που προβλέπει τη λειτουργία κλειστών χώρων για αμιγώς εμβολιασμένους και «μεικτών» χώρων, στους οποίους θα μπορούν να βρίσκονται και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αρνητικό τεστ, είναι ανεδαφικό και επί της ουσίας ανεφάρμοστο. «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον κλάδο της εστίασης ως έμμεσο μοχλό πίεσης για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί», δήλωσε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, και ίσως να μην έχει άδικο. Ο εστιάτορας καλείται να ελέγχει ποιος είναι εμβολιασμένος και ποιος φέρει αρνητικό τεστ, καλείται να διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα και να πιστοποιεί την ταυτότητα του πελάτη. Πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο; 

Η μετακύλιση της ευθύνης στους εστιάτορες είναι ημίμετρο· με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται ήδη εδώ, χρειάζονται μέτρα αποφασιστικά και εύκολα εφαρμόσιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή