Ανάδειξη Συμβουλίων ΑΕΙ: Παρασκήνιο στο ΕΚΠΑ, εκλογές στο ΑΠΘ

Ανάδειξη Συμβουλίων ΑΕΙ: Παρασκήνιο στο ΕΚΠΑ, εκλογές στο ΑΠΘ

Σήμερα ολοκληρώνονται στα μεγάλα ΑΕΙ οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη των Συμβουλίων με βάση τον νόμο Κεραμέως

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται σήμερα στα μεγάλα και εμβληματικά ΑΕΙ της χώρας ο κύκλος των εκλογών για την ανάδειξη των Συμβουλίων με βάση το νέο σύστημα του νόμου Κεραμέως (ν. 4957/2022). Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα οργανωθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των πανεπιστημιακών που θα καλύψουν τις θέσεις των έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου. Χθες, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έγινε η πρώτη συνάντηση των ήδη εκλεγμένων έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, με θέμα τη διαδικασία ανάδειξης των πέντε εξωτερικών (άτομα εκτός ΑΕΙ από τον χώρο της επιστήμης, της οικονομίας, των τεχνών κ.λπ.) μελών με τα οποία θα ολοκληρωθεί η σύνθεση του 11μελούς Συμβουλίου, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι 15 υποψήφιοι

Ειδικότερα, υποψηφιότητα για το Συμβούλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν θέσει 15 πανεπιστημιακοί του ιδρύματος, οι Κυριάκος Αναστασιάδης (καθηγητής Ιατρικής Σχολής), Απόστολος Αποστολίδης (καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας), Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών), Αγγελική Ζιάκα (καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας), Γεώργιος Ζωγραφίδης (καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή), Ελευθερία Θανούλη (καθηγήτρια στο Τμήμα Κινηματογράφου), Αικατερίνη Κίτση (καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας), Αθανάσιος Κούγκολος (καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών), Γιώργος Λιτσαρδάκης (καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών), Γεώργιος Παπαδέλης (καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών), Λίνα Παπαδοπούλου (καθηγήτρια στη Νομική Σχολή), Παναγιώτης Πατσαλάς (καθηγητής Φυσικής), Παναγιώτης Σεφερλής (καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών), Ευστράτιος Στυλιανίδης (καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης), Χαράλαμπος Φείδας (καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας).

Το σύστημα της ταξινομικής ψήφου (πραγματικός γρίφος για πολλούς) εφαρμόζεται ώστε να μην υπερεκπροσωπούνται στο Συμβούλιο οι πολυπληθείς σε πανεπιστημιακούς σχολές.

Μετά την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων και στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, η πανεπιστημιακή κοινότητα επιχείρησε να διακρίνει μεταξύ των 15 τα φαβορί και τα αουτσάιντερ. Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που μίλησαν χθες στην «Κ», εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ως προς τα πρόσωπα που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλάβουν μία από τις έξι θέσεις, θα προκύψει ένα Συμβούλιο εσωτερικών μελών μοιρασμένων στα… τρία. Δηλαδή θα υπάρχουν τρία ζευγάρια πανεπιστημιακών, που το καθένα θα αναζητήσει μια συμμαχία με κάποιο άλλο ζευγάρι για την εκλογή του πρύτανη. Και αυτό διότι για να εκλεγεί ο πρύτανης θα πρέπει να συμφωνήσουν στο ίδιο πρόσωπο τα τέσσερα εκ των έξι μελών του Συμβουλίου.

Μια άλλη εκδοχή των… αριθμών είναι αυτή που προέκυψε μεταξύ των έξι καθηγητών που ήδη εξελέγησαν στο Συμβούλιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σε αυτό φέρεται τρεις εκλεγμένοι να έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπο του πρύτανη και να αναζητούν έναν «ανεξάρτητο» για να πάρουν την πλειοψηφία.

Το σύστημα της ταξινομικής ψήφου (πραγματικός γρίφος για πολλούς: οι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να ιεραρχήσουν τους υποψηφίους από την πρώτη έως την έκτη θέση. Κάθε υποψήφιος λαμβάνει μόνον όσες ψήφους είναι απαραίτητες για την εκλογή του με βάση το εκλογικό μέτρο και οι περισσευούμενες μεταβιβάζονται στις επόμενες επιλογές των ψηφοφόρων του, πολλαπλασιασμένες με ένα συντελεστή) που εφαρμόζεται υπηρετεί την πολιτική πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να μην υπερεκπροσωπούνται στο Συμβούλιο οι πολυπληθείς σε πανεπιστημιακούς σχολές, και ταυτόχρονα υποψήφιοι από μικρές σχολές να έχουν τη δυνατότητα να αναδειχθούν πρυτάνεις.

Αυτό ενδεικτικά προκύπτει στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου φέρεται τον πρυτανικό θώκο να διεκδικούν δύο πανεπιστημιακοί που εξελέγησαν με λίγες ψήφους.

Εξάλλου, χθες έγινε η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των έξι καθηγητών που εξελέγησαν στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα ουσιαστικά κριτήρια που ταιριάζουν στη φυσιογνωμία και στους στρατηγικούς στόχους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την επιλογή των πέντε εξωτερικών μελών του Συμβουλίου. Συνολικά κατετέθησαν 31 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ακαδημαϊκοί, καθηγητές του εξωτερικού, στελέχη ελληνικών εταιρειών, καλλιτέχνες, πολιτικοί και διπλωμάτες. Στη συνάντηση ετέθη και το θέμα της διερεύνησης μήπως κάποιος εκ των 31 δεν πληροί τους τυπικούς όρους της προκήρυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή