Πυρκαγιά στον Εβρο: Αγώνας δρόμου για να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές στη Δαδιά

Πυρκαγιά στον Εβρο: Αγώνας δρόμου για να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές στη Δαδιά

Mεγάλη οικολογική καταστροφή έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στον Εβρο, που καίει για 18η ημέρα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mεγάλη οικολογική καταστροφή έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στον Εβρο, που βρίσκεται σε ύφεση, καίγοντας για 18η ημέρα. Σύμφωνα με στοιχεία του Σαββάτου, η περίμετρος της φωτιάς ξεπερνάει τα 935.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι δασικές εκτάσεις. Τεράστια είναι η καταστροφή και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, από το οποίο έχει καεί περισσότερο από το μισό, συμπεριλαμβανομένου και σημαντικού τμήματος της ζώνης απόλυτης προστασίας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί αυτές τις ημέρες σε κάποιες επείγουσες παρεμβάσεις για την υποστήριξη της άγριας πανίδας και ορνιθοπανίδας.

Οι καμένες εκτάσεις στον Eβρο προσεγγίζουν πλέον το ένα τέταρτο της περιφερειακής ενότητας, η οποία είναι η 6η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την έκταση της καταστροφής (που εκδόθηκαν το περασμένο Σάββατο) από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι καμένες δασικές εκτάσεις ανέρχονται σε 440.180 στρέμματα (47%) της καμένης έκτασης. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος εξέφραζαν χθες την εκτίμηση ότι περίπου το 30% των δασικών εκτάσεων που βρίσκονται μέσα στο περίγραμμα της καμένης έκτασης έχει γλιτώσει σε μικρές άκαυτες νησίδες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγια για την εναπομείνασα πανίδα – κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.

Απογοητευτική είναι η κατάσταση στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου. Από τα 420.000 στρέμματα της έκτασής του είχαν μέχρι χθες καεί τα 251.000 στρ. (περίπου 41.000 στρ. στην α΄ ζώνη, την περιοχή απόλυτης προστασίας), χωρίς να συνυπολογίζεται η έκταση που κάηκε πέρυσι (47.000 στρ.). Ο «μεγάλος πυρήνας», όπου βρίσκονταν τα δύο τρίτα των φωλιών του μαυρόγυπα, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στον «μικρό πυρήνα» λόγω του βραχώδους αναγλύφου. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αισιοδοξούν ότι ο τελικός απολογισμός για τον πυρήνα του εθνικού πάρκου δεν θα είναι τόσο καταστροφικός, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι σε αρκετά σημεία η φωτιά ήταν έρπουσα και δεν έκαψε τα δέντρα.

Εχουν παραγγελθεί τεχνητές φωλιές για τους μαυρόγυπες, ενώ τοποθετείται φαγητό για τα μικρά σε ηλικία αρπακτικά ώστε να καταγραφεί πόσα έχουν διασωθεί.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), που είναι υπεύθυνος για τις προστατευόμενες περιοχές, ξεκίνησε ήδη κάποιες δράσεις με σκοπό την υποστήριξη της άγριας ζωής. Ηδη έχουν παραγγελθεί 15 κολόνες με δίχτυ, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε ψηλά δέντρα για να λειτουργήσουν ως φωλιές για τον μαυρόγυπα (αυτό το μέτρο λειτούργησε σε ανάλογη περίπτωση στην Ισπανία), αλλά και άλλων ειδών τεχνητές φωλιές. Παράλληλα τοποθετείται καθημερινά φαγητό σε συγκεκριμένα σημεία (ταΐστρες), όπου συνήθως πηγαίνουν τα μικρά σε ηλικία αρπακτικά, ώστε να παρακολουθήσουν πόσα έχουν διασωθεί.

Επίσης, στον ΟΦΥΠΕΚΑ επεξεργάζονται και άλλα μέτρα, όπως η συλλογή σπόρων μαύρης πεύκης για τη δημιουργία φυτωρίου για αναδασώσεις (ώστε να ενισχυθεί τεχνητά η διαδικασία φυσικής αποκατάστασης), καθώς και το να τοποθετηθούν μπάρες στις πιο ευαίσθητες περιοχές (ώστε να επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους κτηνοτρόφους ή σε όσους πραγματικά δραστηριοποιούνται ή κατοικούν σε αυτές τις περιοχές). Τέλος υπάρχει η πρόθεση φέτος και την επόμενη χρονιά να τοποθετηθούν σταδιακά πομποί στο σύνολο των μαυρογύπων (περίπου 35 ζευγάρια), ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα των μετακινήσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την περυσινή πυρκαγιά (που ήταν ελάχιστη σε σχέση με τη φετινή) είχε ανατεθεί μελέτη για το πώς αντέδρασε το οικοσύστημα και ειδικά η ορνιθοπανίδα. Εκτιμάται ότι τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης, η οποία θα παραδοθεί το φθινόπωρο, θα μπορούν να αξιοποιηθούν για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στο εθνικό πάρκο.

Κατά τα λοιπά, όπως ανακοινώθηκε προ εβδομάδος, ο κρατικός μηχανισμός κινείται σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση των «επειγόντων»: την κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές (παράλληλα με τη διαδικασία αποζημιώσεων και ενισχύσεων). Το κομμάτι της ανάταξης της περιοχής έχει ανατεθεί στον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ στο κομμάτι της αποκατάστασης του περιβάλλοντος συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο τέως υφυπουργός Περιβάλλοντος και σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Αμυράς. Ο κ. Αμυράς ωστόσο δεν αναμένεται να αναλάβει ρόλο ανάλογο με εκείνο του Σταύρου Μπένου στο πρόγραμμα αποκατάστασης της Εύβοιας, αλλά του έχει ζητηθεί να μεσολαβεί στις υπηρεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή