Οι πειραγμένες αντλίες και τα συμβόλαια θανάτου

Οι πειραγμένες αντλίες και τα συμβόλαια θανάτου

Αρκετά συμβόλαια θανάτου συνδέονται με τον πόλεμο της μαφίας για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πόλεμο για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου καυσίμων συνδέονται αρκετά από τα συμβόλαια θανάτου της ελληνικής μαφίας.

Πληροφορίες της «Κ» μάλιστα αναφέρουν ότι προ μηνών Οικονομική Αστυνομία και ΣΔΟΕ είχαν πραγματοποιήσει ελέγχους σε δύο πρατήρια στον Νέο Κόσμο, που ανήκουν σε στενό συγγενικό πρόσωπο του πρόσφατα δολοφονημένου Βαγγέλη Ζαμπούνη.

Δεν είχε διαπιστωθεί νοθεία, ωστόσο η Υπηρεσία Ερευνών Δημοσίων Εσόδων είχε επιβάλει πρόστιμα για φορολογικού τύπου παραβάσεις. Τουλάχιστον πέντε από τα ισχυρά ονόματα της νύχτας που δολοφονήθηκαν την τελευταία πενταετία είχαν υπό τον έλεγχό τους δεκάδες βενζινάδικα στην Αττική, ενώ και ορισμένα από τα εναπομείναντα εν ζωή μέλη της Greek Mafia φέρονται να δραστηριοποιούνται στην εμπορία πετρελαιοειδών.

Επιπλέον, τρεις από τις εν ψυχρώ εκτελέσεις, με πιο πρόσφατη αυτή του Βαγγέλη Ζαμπούνη τα ξημερώματα της Κυριακής, έχουν λάβει χώρα μέσα σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Την τελευταία πενταετία τρεις δολοφονίες, με πιο πρόσφατη αυτή του Βαγγέλη Ζαμπούνη, έχουν λάβει χώρα σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Εξάρθρωση κυκλώματος

Τις σχέσεις των σκληρών ποινικών με το λαθρεμπόριο βενζίνης έχουν αποκαλύψει και οι κατά καιρούς έρευνες των διωκτικών Αρχών.

Το φθινόπωρο του 2019 η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας είχε εξαρθρώσει λαθρεμπορικό κύκλωμα που διακινούσε νοθευμένη βενζίνη σε πάνω από 20 πρατήρια στην Αττική. Για συμμετοχή σ’ αυτό είχαν κατηγορηθεί δύο στενά συγγενικά πρόσωπα του Γιάννη Σκαφτούρου, που δολοφονήθηκε το Πάσχα του 2022 στο εξοχικό του στα Σκούρτα.

Από την έρευνα είχε προκύψει ότι εισήγαν με πλαστά τιμολόγια χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία με παραλήπτριες εταιρείες-σφραγίδες που δήθεν δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή χρωμάτων, καλλυντικών κ.ο.κ. Εκρυβαν σε αποθήκες στον Ασπρόπυργο τους διαλύτες, τους οποίους στη συνέχεια διένειμαν σε πρατήρια που είχαν υπό τον έλεγχό τους, νοθεύοντας μ’ αυτούς τη βενζίνη. Τα κέρδη που εξασφάλιζαν ήταν τεράστια, καθώς αγόραζαν τη νοθευτική ουσία με 0,10 ευρώ το λίτρο και την πωλούσαν ως βενζίνη προς 1,8 ευρώ το λίτρο.

Τον Απρίλιο του 2022 τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο σε πρατήριο επί της λεωφόρου Αθηνών. Τυπικά το πρατήριο ανήκε σε μόνιμο κάτοικο Λάρισας, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανήκε στο δίκτυο πρατηρίων που είχε υπό τον έλεγχό του ο 38χρονος επιχειρηματίας Γιώργος Μήτσου.

Μυστικοί αστυνομικοί παρακολουθούσαν επί αρκετές ημέρες τις κινήσεις στο πρατήριο και όταν έγινε η έφοδος μπόρεσαν να εντοπίσουν μια κρυφή δεξαμενή, ένα βυτιοφόρο που ξεφόρτωνε χημικούς διαλύτες, αλλά και ένα button που απενεργοποιούσε το σύστημα εισροών-εκροών.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις αρχές Μαΐου, έπεσε νεκρός μέσα σε καταιγισμό πυρών από καλάσνικοφ ο Γιάννης Σκαφτούρος και ακολούθησε –αρχές Ιουνίου– η εκτέλεση του 38χρονου Γιώργου Μήτσου, σε ένα άλλο βενζινάδικο ιδιοκτησίας του, στη λεωφόρο Μαραθώνος. Τα σενάρια που διακινήθηκαν εκείνη την περίοδο ήθελαν τις συγκεκριμένες υποθέσεις να συνδέονται μεταξύ τους.

Στενά συγγενικά πρόσωπα του Γιάννη Σκαφτούρου ενεπλάκησαν σε μια ακόμη υπόθεση λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών, που έφερε στο φως και πάλι η Οικονομική Αστυνομία. Οπως και στην περίπτωση του 2019 οι διωκόμενοι κατηγορήθηκαν ότι εισήγαν χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία, τους οποίους αποθήκευαν στον Ασπρόπυργο πριν τους διανείμουν σε πρατήρια των Αγίων Αναργύρων.

Την ίδια περίοδο το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο και οι τελωνειακές αρχές, χάρη σε πληροφορίες από τη Europol προχώρησαν στη μεγαλύτερη κατάσχεση χημικών διαλυτών στη χώρα. Εντόπισαν σε πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Τεργέστη στην Πάτρα, 15 βυτιοφόρα με 500.000 λίτρα νοθευτικής ουσίας.

Κατηγορήθηκαν τρία άτομα, που συνδέθηκαν με αποθηκευτικό χώρο στο Σχηματάρι, με τις πληροφορίες πάντως από τις ελεγκτικές αρχές να συνδέουν την υπόθεση με ένα από τα ισχυρότερα δίκτυα διακίνησης πετρελαιοειδών της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή