Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 76η ημέρα ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελίξε-561850516
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 76η ημέρα ρωσικής εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:08

Μίνι σύνοψη

  • Οι ΗΠΑ λένε ότι ο πόλεμος έχει φτάσει σε «λίγο αδιέξοδο», χωρίς να κερδίζουν επί του παρόντος ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία. 
  • Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έδωσαν τις τελευταίες εκτιμήσεις τους σε μια σπάνια δημόσια ακρόαση - η Χάινς τόνισε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια παρατεταμένό χρονικά πόλεμο.
  • Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει ανακαταλάβει τέσσερις οικισμούς στην περιοχή του Χαρκόβου.
  • Οι ουκρανικές αρχές στη Μαριούπολη ισχυρίζονται ότι έχουν συγκεντρωθεί 800 αναφορές εγκλημάτων πολέμου από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή.
  • Η Ουκρανία θρηνεί τον πρώτο της πρόεδρο μετά την ανεξαρτησία, τον Λέοναρντ Κράβτσουνκ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 88 ετών. 
22:53

Μαριούπολη: 800 αναφορές για εγκλήματα πολέμου

Οι αρχές στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης έχουν συγκεντρώσει 800 αναφορές για εγκλήματα πολέμου από κατοίκους που κατάφεραν να διαφύγουν.

Οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία της περιοχής, δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο στο Media Center Ukraine.

Τόνισε δε ότι οι αναφορές περιλαμβάνουν μαρτυρίες για σημαντικά χτυπήματα στη Μαριούπολη, όπως «το μαιευτήριο της Μαριούπολης που καταστράφηκε από το εχθρικό αεροπλάνο και το θέατρο, όπου πέθαναν πολλές γυναίκες και παιδιά, και ένα νοσοκομείο, όπου κάτοικοι της Μαριούπολης με σοβαρά τραύματα κάηκαν ζωντανοί».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εγκλημάτων πολέμου του ρωσικού στρατού κατοχής με επικεφαλής τον κύριο εγκληματία τους, Πούτιν».

22:46

Συνάντηση Μπάιντεν-Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισαν τη διατλαντική ενότητα για την απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

«Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας θα είναι πάντα ισχυροί και, αν μη τι άλλο, αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία τις έκανε ισχυρότερες. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να μας διχάσει. Απέτυχε, είμαστε ενωμένοι», είπε ο Ντράγκι στον Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος φιλοξένησε τον Ντράγκι στο Οβάλ Γραφείο, επανέλαβε το ίδιο, αναφερόμενος σε σχόλια στον Ρώσο πρόεδρο ενώ ήταν παρόντες οι δημοσιογράφοι.  

«Ο Πούτιν πίστευε ότι θα μπορούσε να μας χωρίσει, αλλά όλοι έχουμε προχωρήσει», είπε ο Μπάιντεν.

22:29

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι στέλνουν το φυσικό αέριο στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές περιοχές

Ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας υποστήριξε απόψε ότι οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να παίρνουν το αέριο που περνά από την Ουκρανία και να το στέλνουν στις αυτονομιστικές περιοχές που στηρίζονται από τη Ρωσία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GTSOU Σέρχι Μακόγκον, έκανε αυτή τη δήλωση στο Reuters, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.

Νωρίτερα, το Κίεβο ανέφερε ότι λόγω ανωτέρας βίας (δηλαδή, για λόγους που δεν μπορεί να ελέγξει), θα σταματήσει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου από τον σταθμό εισόδου Σοχρανίφκα προς την Ευρώπη από αύριο Τετάρτη, 11 Μαΐου και πρότεινε να συνεχιστούν οι ροές μέσω του σταθμού διασύνδεσης Σούτζα, που βρίσκεται σε εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία.

21:48

Η Ουκρανία εξαπολύει επιθέσεις για να διώξει τους Ρώσους από το Φιδονήσι

Τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, Ουκρανοί στρατιώτες που στάθμευαν στο Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα έβρισαν το ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva, που τους ζήτησε να παραδοθούν. Το επεισόδιο έγινε viral και σύμβολο της αντίστασης.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το νησί και συνέλαβαν τους περισσότερους από τους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί.

21:42

Συνάντηση Ζελένσκι με Γερμανίδα και Ολλανδό ΥΠΕΞ στο Κίεβο

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ και τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Γόπκε Χοέκστρα.

Προεδρική Υπηρεσία Τύπου της Ουκρανίας/REUTERS 
21:35

Ουκρανικό υπ. Αμύνης: Η ζωή στο Χάρκοβο συνεχίζεται...

21:20

Πέθανε ο πρώτος πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κράβτσουκ

Τις πληροφορίες μετέφερε ο δήμαρχος του Κιέβου.

21:07

Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν απελευθερώνει τους Ουκρανούς υπερασπιστές του Azovstal

«Αρκετές επιλογές για μια πιθανή εκκένωση που προσφέρθηκαν στον ρωσικό στρατό από την Ουκρανία έχουν αγνοηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο της Μάλτας στις 10 Μαΐου.

20:54

Οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι έγιναν πολεμικοί ανταποκριτές εν μια νυκτί

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, οι δημοσιογράφοι στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της μεγαλύτερης ιστορίας στον κόσμο. Έγιναν πολεμικοί ανταποκριτές εν μια νυκτί.

Οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο, όταν το συμβούλιο των βραβείων Πούλιτζερ τους απένειμε έναν ειδικό έπαινο, χαιρετίζοντας τους δημοσιογράφους της χώρας για το «θάρρος, την αντοχή και τη δέσμευση στο αληθινό ρεπορτάζ» που έχουν επιδείξει από τη ρωσική εισβολή.

20:36

Η ελληνική σημαία κυματίζει ξανά στην ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο

Βίντεο με την ελληνική σημαία να κυματίζει ξανά στην ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο δημοσίευσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρεσβεία λειτουργεί εκ νέου στην πόλη με το απαραίτητο προσωπικό. Επιτετραμμένος ανέλαβε ο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης. 

Η πρεσβεία, μαζί με το γενικό προξενείο στην Οδησσό, το οποίο λειτουργεί κανονικά, θα συνεχίσουν να παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή στους Έλληνες πολίτες, καθώς και στους Ομογενείς στην Ουκρανία, διαβεβαιώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

20:18

Ουκρανία: Η Ρωσία στέλνει στρατεύματα βόρεια στην περιοχή του Χαρκόβου

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν ότι οι Ρώσοι έστειλαν περίπου 500 στρατιώτες από τις κατεχόμενες περιοχές των περιοχών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ βόρεια στην περιοχή του Χαρκόβου. Δεν έδωσαν καμία εξήγηση για την κίνηση.

Το CNN, σε δημοσίευμα του, ανέφερε σχόλια τοπικών αξιωματούχων στην περιοχή του Χαρκόβου που πρότειναν ότι κάποια ρωσικά στρατεύματα αποστέλλονταν προς τα βόρεια για να ενισχύσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού από τα σύνορα.

20:14

Ουκρανία: Διακοπή της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τη Σοχρανίφκα στην Ευρώπη λόγω «ανωτέρας βίας»

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από αύριο Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.

Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου.

19:59

Η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά 30%

Η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά 30% εφέτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς ο πόλεμος αναμένεται να έχει ακόμη πιο καταστροφικό τίμημα για τη χώρα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

19:34

Λευκορωσία: Αναπτύσσει ειδικές δυνάμεις στα νότια σύνορα με την Ουκρανία

Η Λευκορωσία θα αναπτύξει στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις σε τρεις περιοχές κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις καθώς ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο μίλησε για τον ρόλο ρωσικών πυραύλων στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Λευκορωσία ανέφερε τον Μάρτιο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεν συμμετείχαν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία («ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά την Μόσχα) αλλά η χώρα χρησίμευσε ως τόπος εκκίνησης για τη Ρωσία να στείλει χιλιάδες στρατεύματα πέρα από τα σύνορα στις 24 Φεβρουαρίου.

19:20

Ρωσία: Παραιτήθηκαν οι κυβερνήτες τεσσάρων περιφερειών

Τέσσερις κυβερνήτες περιφερειών παραιτήθηκαν σήμερα, καθώς η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων.

Οι επικεφαλής των περιφερειών ΤομσκΣαράτοφΚίροφ και Μάρι Ελ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν αμέσως από τα καθήκοντά τους. Ο κυβερνήτης του Ριαζάν από την πλευρά του έκανε γνωστό ότι δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία.

Οι εκλογές και στις πέντε περιφέρειες θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Ορισμένοι από τους παραιτηθέντες κυβερνήτες εκπροσωπούσαν περιοχές όπου το κυβερνών κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας κατέγραψε σχετικά μικρά ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους. Οι αντιδημοφιλείς κυβερνήτες συχνά απομακρύνονται από το αξίωμα, υποβάλλοντας ομαδικά παραιτήσεις την άνοιξη.

19:03

ΗΠΑ: Σε αδιέξοδο ο πόλεμος της Ρωσίας

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε αδιέξοδο», είπε ο αντιστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών, στην επιτροπή των ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ. 

«Οι Ρώσοι δεν κερδίζουν, ούτε οι Ουκρανοί κερδίζουν και βρισκόμαστε σε αδιέξοδο εδώ», είπε.

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής, οκτώ έως δέκα Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, ο Μπέριερ είπε: «Αυτή τη στιγμή, δεν το βλέπουμε αυτό».

18:58

Ο ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της Τσεχικής Δημοκρατίας για να αντικαταστήσει τη Ρωσία στο σώμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της Τσεχικής Δημοκρατίας να αντικαταστήσει τη Ρωσία στο κορυφαίο όργανο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του παγκόσμιου οργανισμού μετά την αναστολή της Μόσχας για καταγγελίες για φρικτές παραβιάσεις δικαιωμάτων από στρατιώτες της στην Ουκρανία.

Η Τσεχική Δημοκρατία ήταν η μόνη υποψήφια για τη θέση στο 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι θέσεις στο πάνελ με έδρα τη Γενεύη κατανέμονται μεταξύ των περιφερειακών ομάδων και ο αντικαταστάτης της Ρωσίας έπρεπε να προέλθει από μια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Στη μυστική ψηφοφορία της Τρίτης, 180 από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, το αποτέλεσμα ήταν 157 χώρες υπέρ της Τσεχίας και 23 αποχές.

Η συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα στις 7 Απριλίου για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ψήφους 93-24 και 58 αποχές.

18:53

Πάνω από 200 πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές στο Κίεβο

Οι αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας ενημέρωσαν για τον αριθμό των κτιρίων που καταστράφηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Μέχρι στιγμής, συνολικά 390 κτίρια στην πόλη έχουν υποστεί ζημιές - 222 από αυτά είναι συγκροτήματα κατοικιών.

Συνολικά, πιστεύεται ότι η αποκατάσταση σε όλα τα κτίρια στο Κίεβο θα κοστίσει πάνω από 81 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλα κτίρια που υπέστησαν ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς περιλαμβάνουν:

  • 45 σχολεία και κολέγια
  • 30 νηπιαγωγεία
  • 17 νοσοκομεία
  • 11 πολιτιστικές εγκαταστάσεις
18:47

Η Λιθουανία κηρύσσει τη Ρωσία ως δράστη τρομοκρατίας

Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε ψήφισμα που κηρύσσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «γενοκτονία» και τη Ρωσία δράστη της τρομοκρατίας.

Στο ψήφισμα, το Seimas, το κοινοβούλιο της Λιθουανίας, αναγνώρισε «την πλήρους κλίμακας ένοπλη επίθεση -πόλεμο- εναντίον της Ουκρανίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την πολιτική και στρατιωτική της ηγεσία [...] ως γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού».

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα, κατηγορεί τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι «σκόπιμα και συστηματικά στοχεύουν πολιτικούς στόχους», ανακηρύσσοντας τη Ρωσία «κράτος που υποστηρίζει και διαπράττει τρομοκρατία».

18:36

Μπλίνκεν: Η Ρωσία «ξεκίνησε κυβερνοεπιθέσεις» κατά της Ουκρανίας καθώς ξεκίνησε η εισβολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο στόχαστρο μπήκαν τα εμπορικά δίκτυα δορυφορικών επικοινωνιών για να διαταραχθεί η ουκρανική διοίκηση καθώς ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Αυτές οι ενέργειες είχαν δευτερεύουσες επιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ο κ. Μπλίνκεν.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι-εταίροι τους λαμβάνουν μέτρα για να αμυνθούν από τις ενέργειες της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει νέους μηχανισμούς για να βοηθήσουν την Ουκρανία να εντοπίσει τις απειλές στον κυβερνοχώρο και να ανακάμψει από συμβάντα στον κυβερνοχώρο.

18:15

ΗΠΑ: Οκτώ έως δέκα Ρώσοι στρατηγοί σκοτώθηκαν στην Ουκρανία 

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι οκτώ έως δέκα Ρώσοι στρατηγοί σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει υποστηρίξει ότι οι θάνατοι είναι 12, αλλά η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό. Ορισμένοι από τους θανάτους αμφισβητήθηκαν από Ρώσους αξιωματούχους.

Ο υποστράτηγος Magomed Tushayev φέρεται να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ενέδρας από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας, αλλά ο ηγέτης της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov δημοσίευσε αργότερα ένα βίντεο που τον δείχνει ζωντανό.

Ο αντιστράτηγος Αντρέι Μορντβίτσεφ λέγεται ότι σκοτώθηκε σε επίθεση ουκρανικού πυροβολικού στο αεροδρόμιο Chornobayivka στην περιοχή Kherson Raion σύμφωνα με «προκαταρκτικές πληροφορίες» από τις ουκρανικές αρχές.

Ωστόσο, εμφανίστηκαν πλάνα που τον δείχνουν να συναντιέται με άλλους διοικητές στη Μαριούπολη.

18:11

ΗΠΑ: «Το συντομότερο δυνατό» η προγραμματισμένη βοήθεια 40 δισ. για την Ουκρανία

Η Γερουσία των ΗΠΑ θα ενεργήσει το συντομότερο δυνατό μετά την ψήφιση ενός πακέτου βοήθειας 39,8 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ.

Το Κογκρέσο εξετάζει το σχέδιο, το οποίο υπερβαίνει το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα για 33 δισ. δολάρια.

Το πακέτο περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια 23,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μπορεί να εγκριθεί το συντομότερο αύριο.

17:50

Μπ. Τζόνσον: Επίσκεψη σε Φινλανδία και Σουηδία ενόψει των ανακοινώσεων για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα ταξιδέψει αύριο Τετάρτη στη Φινλανδία και τη Σουηδία, δύο χώρες που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν εάν θα ζητήσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, με αφορμή και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το θέμα του ταξιδιού αυτού «δεν θα είναι μόνο η Ουκρανία αλλά γενικότερα η ασφάλεια της Ευρώπης» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

17:46

Η Ρωσία κατηγορείται ότι εξήγαγε «κλεμμένα» ουκρανικά σιτηρά

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία εξάγουν σιτηρά και άλλα γεωργικά προϊόντα στην Κριμαία, τη Ρωσία και αλλού στο εξωτερικό, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. «Ένα σημαντικό μέρος των σιτηρών που έχουν κλαπεί από την Ουκρανία βρίσκεται σε πλοία ξηρού φορτίου υπό ρωσική σημαία στη Μεσόγειο», ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram.

«Ο πιο πιθανός προορισμός είναι η Συρία. Από εκεί, τα σιτηρά μπορούν να μεταφερθούν λαθραία σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής», σημειώνεται.

Λαχανικά όπως παντζάρια, πατάτες και λάχανο έχουν επίσης σταλεί στην Κριμαία σε «μεγάλους όγκους», ανέφερε το υπουργείο.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιελαίου.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε χθες ότι ο αποκλεισμός της Οδησσού και άλλων παρόμοιων απειλούν τον εφοδιασμό τροφίμων στον κόσμο.

17:17

Ουκρανία: Οι άμαχοι πρόσφυγες και ιδίως τα παιδιά κινδυνεύουν από διακινητές ανθρώπων

Οι άμαχοι που φεύγουν από την Ουκρανία είναι ευάλωτοι απέναντι στους διακινητές ανθρώπων, την ώρα που στη χώρα τους μαίνεται ο πόλεμος, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, με την οποία ζητείται να καταγράφονται τα θύματα και ιδίως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά έφυγαν από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την αναφορά, έκτασης 42 σελίδων, της La Strada, μιας ολλανδικής οργάνωσης καταπολέμησης της διακίνησης ανθρώπων. Την έρευνα είχε ζητήσει η βρετανική οργάνωση Freedom Fund.

«Οι άνθρωποι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης και (καταναγκαστικής) εργασίας, ενώ εγκληματικές οργανώσεις και ασυνείδητοι άνθρωποι επωφελούνται από την κρίση» αναφέρουν οι δύο οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους.

17:16

ΗΠΑ: Ο Πούτιν «προετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία»

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία. Μια ρωσική νίκη στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε η διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χάινς.

«Εκτιμούμε ότι οι στρατηγικοί στόχοι του Πούτιν πιθανότατα δεν έχουν αλλάξει, υποδεικνύοντας ότι η απόφαση στα τέλη Μαρτίου να επικεντρωθούν εκ νέου οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς είναι μόνο μια προσωρινή στροφή για την ανάκτηση της πρωτοβουλίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της οποίας εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς».

17:12

Ρωσία: Το ψήφισμα χωρών μελών του ΠΟΥ έχει «καθαρό πολιτικό χαρακτήρα»

17:07

Τα πτώματα 44 αμάχων ανασύρθηκαν από τα ερείπια στο Ιζιούμ

Τα πτώματα 44 αμάχων βρέθηκαν στα ερείπια ενός πενταόροφου κτιρίου στην πόλη Ιζιούμ, η οποία αυτή τη στιγμή ελέγχεται από ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Χαρκόβου. Ο ίδιος είπε ότι το κτίριο είχε «καταστραφεί πλήρως από τους κατακτητές», αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πότε συνέβη.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο της πόλης για σχεδόν δύο μήνες.

16:46

ΟΗΕ: Χιλιάδες περισσότεροι από 3.381 είναι οι νεκροί στην Ουκρανία 

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ που παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία δήλωσε πως χιλιάδες περισσότεροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη χώρα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου, από τον επίσημο απολογισμό του ΟΗΕ για 3.381, με 1.000 από αυτούς μόνο στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ομάδα του ΟΗΕ, που περιλαμβάνει 55 ειδικούς στην Ουκρανία, έχει πει πως οι περισσότεροι θάνατοι έχουν προκληθεί από πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα, τα οποία επηρεάζουν μια ευρεία περιοχή.

16:43

ΠΟΥ: Χώρες - μέλη ενέκριναν ψήφισμα κατά της Ρωσίας

Χώρες-μέλη του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενέκριναν έναν ψήφισμα σήμερα που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στην Ρωσία και στην αναστολή των συναντήσεων στη χώρα, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ειδική συνεδρίαση του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ ενέκρινε το ψήφισμα, που υποστήριξαν η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με 43 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Ρωσία, Λευκορωσία και Τατζικιστάν) και δύο αποχές.

16:36

Ο Σι συμφώνησε για την επείγουσα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σε συνομιλία με τον Μακρόν

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «συμφώνησε για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάπαυσης του πυρός» στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας διάρκειας 90 λεπτών με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων σε δήλωση την Τρίτη.

«Οι δύο αρχηγοί κρατών επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας και συμφώνησαν για τον επείγοντα χαρακτήρα της επίτευξης κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Όλες οι προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης στον ουκρανικό πληθυσμό θα πρέπει επίσης να υποστηριχθούν», πρόσθεσε.

16:08

Ουκρανία: Σε τρένα ψυγεία εγκαταλελειμμένα πτώματα Ρώσων στρατιωτών (βίντεο)

Εκατοντάδες πτώματα Ρώσων στρατιωτών σε σάκους εντόπισαν σε ψυχόμενα βαγόνια τρένου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του αγγλόφωνου δικτύου Al Jazeera του Κατάρ.

«Οι πραγματικές απώλειες αυτού του πολέμου για τη Ρωσία είναι σε συσκευασίες με σώματα, τα οποία φυλάσσονται σε βαγόνια-ψυγεία», αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Al Jazeera.

16:06

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ουκρανία πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. σε κάποια χρονική στιγμή

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα στο Κίεβο ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποια χρονική στιγμή, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει σύντομος δρόμος για την ουκρανική ένταξη.

Ανακοινώνοντας την επαναλειτουργία της γερμανικής πρεσβείας στην γερμανική πρωτεύουσα στο πλευρό του Ουκρανού ομολόγου της Ντμίτρο Κουλέμπα, η Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η Γερμανία θα εκμηδενίσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και ότι «αυτό θα ισχύει για πάντα».

15:52

Οι απώλειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΕΞ

15:50

Επαφή Μακρόν με Όρμπαν για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθεί η ευρωπαϊκή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Η Ουγγαρία έχει αντιταχθεί στην κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την «ατομική βόμβα» για την οικονομία της.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού προεδρικού μεγάρου. «Υπάρχουν επαφές σε όλα τα επίπεδα για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια παγκόσμια συμφωνία για αυτό το έκτο πακέτο», δήλωσε αξιωματούχος των Ηλυσίων.

Μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, η Ουγγαρία είναι ο πιο ένθερμος επικριτής του σχεδιαζόμενου εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι σημείωσε πρόοδο στις συνομιλίες με τον Βίκτορ Όρμπαν.

15:36

Φινλανδία: Η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας συνιστά την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη επιλογή για τη Φινλανδία προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική ασφάλειά της, ανέφερε σήμερα η επιτροπή άμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου, πριν από την επίσημη απόφαση της Φινλανδίας για το αν θα ενταχθεί ή όχι στη δυτική αμυντική συμμαχία που αναμένεται να ανακοινωθεί τις ερχόμενες ημέρες.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO) θα ενίσχυε σημαντικά τον παράγοντα αποτροπής ώστε να μην γίνει στόχος της ρωσικής επιθετικότητας, κατέληξε η επιτροπή άμυνας όπως αναφέρει σε μια ανακοίνωση.

15:27

Τουλάχιστον χίλιοι μαχητές, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες τραυματίες, παραμένουν στη χαλυβουργία

«Τουλάχιστον χίλιοι Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες τραυματίες», εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία Αζόφσταλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ. 

«Υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι άνθρωποι που θα πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα» στη χαλυβουργία, που είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων απέναντι στον ρωσικό στρατό στην κατεστραμμένη Μαριούπολη.

Η Βερεσούκ διέψευσε τις πληροφορίες που έδωσαν δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία.

14:49

ΟΗΕ: Πάνω από 8 εκατ. οι εκτοπισμένοι

Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ.

14:42

Λονδίνο: Η Μόσχα πίσω από την κυβερνοεπίθεση στη Viasat

Η Βρετανία πιστεύει πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση με στόχο την εταιρεία επικοινωνιών Viasat στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, επικαλούμενη νέες βρετανικές και αμερικανικές πληροφορίες.

14:09

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΥΠΕΞ Γερμανίας και Ολλανδίας σε Κίεβο, Μπούκα και Ιρπίν

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ επισκέφτηκε σήμερα την Ουκρανία μαζί με τον Ολλανδό ομόλογό της, Βόπκε Χέκστρα.

13:55

Μπορέλ: Σε επίπεδο ΥΠΕΞ οι επαφές για κυρώσεις, εάν δεν επιλυθούν οι δυσκολίες

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι το επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων στις 16 Μαΐου, θα υπάρξει συζήτηση σε επίπεδο υπουργών ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το μέλλον της Συρίας. Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι η E.E. συνεχίζει να συζητά «σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων της Ε.Ε. με στόχο της επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων».

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε αυτό. Υπάρχουν ακόμη κάποιες δυσκολίες. Ελπίζω πριν από το επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων να έχουν επιλυθεί οι δυσκολίες, αλλιώς θα πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο των συζητήσεων σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων», προσέθεσε o επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας.

13:53

Επικοινωνία Μακρόν - Όρμπαν

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία για θέματα που συνδέονται με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

13:51

ΟΗΕ: «Χιλιάδες περισσότεροι» από 3.381 είναι οι νεκροί στην Ουκρανία

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία δήλωσε πως χιλιάδες περισσότεροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη χώρα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου, από τον επίσημο απολογισμό των 3.381.

13:13

Η Μόσχα δεν θα συμμετάσχει στην ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με θέμα «την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα. «Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία της αυτό το νέο πολιτικό σόου που οργανώθηκε με τη μορφή μιας έκτακτης συνόδου», ανέφερε η Ζαχάροβα σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Δυστυχώς τα επιχειρήματά μας και οι διευκρινίσεις μας για τους αληθινούς στόχους αυτής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και η πραγματική κατάσταση επί του πεδίου δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη», δήλωσε. «Είναι φανερό πως δεν θα ακουστούν ούτε αυτή τη φορά», πρόσθεσε η εκπρόσωπος χαρακτηρίζοντας αυτή τη σύνοδο «νέο αντιρωσικό διάβημα της 'συλλογικής Δύσης'».

13:12

Λεντριάν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια»

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν ανέφερε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι μακρύς και δύσκολος» και «θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια». Αυτό οφείλεται, όπως εξήγησε, στο ότι ο Πούτιν έκανε πολλά «στρατηγικά λάθη».

«Πρώτα απ' όλα πίστευε ότι η Ουκρανία θα έπεφτε αμέσως», είπε ο Λεντριάν, μετά πίστευε ότι «η Ευρώπη θα είναι εύθραυστη στην αντίδρασή της, ενώ συνέβη το αντίθετο», στη συνέχεια «υποτίμησε την Ατλαντική Συμμαχία» και τέλος «υπερεκτίμησε τη δύναμη του στρατού του». «Η Ρωσία τώρα μας εκφοβίζει», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός, επισημαίνοντας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο Πούτιν δεν αντιλαμβάνεται ότι «πρέπει απλώς να αποσυρθεί» και ότι η απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης είναι ακατάλληλη.

13:00

Reuters: Οι Βρυξέλλες προτείνουν ευρωομόλογο υπέρ της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο νέας κοινής έκδοσης χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ στο πρακτορείο Reuters, ώστε να καλύψει το κενό ρευστότητας της Ουκρανίας των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ τους επόμενους τρεις μήνες.

Μια πρόταση της Επιτροπής πρόκειται να δημοσιευθεί στις 18 Μαΐου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Ο νέος κοινός δανεισμός, εάν συμφωνηθεί, θα μπορούσε να βασίζεται στο πρόγραμμα SURE της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των επιδομάτων ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα λάβει πολύ φθηνά δάνεια από την Ένωση και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να παράσχουν εγγυήσεις ότι ο κοινός δανεισμός θα αποπληρωθεί. «Είναι ένα από τα υπό εξέταση μοντέλα, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Ευρώπη αναμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια και θα παράσχουν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αφήσουν την ΕΕ να συγκεντρώσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του κοινού δανεισμού, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η ιδέα θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά στη Βόννη στις 18-20 Μαΐου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

12:33

Ουκρανικές αρχές: Πάνω από 1.000 Ουκρανοί μαχητές στο Azovstal

Περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί μαχητές, ανάμεσά τους εκατοντάδες τραυματίες, παραμένουν στο Azovstal της Μαριούπολης, σύμφωνα με το Κίεβο.

12:21

OHE: Εγκλήματα και από Ουκρανούς, αλλά αυτά των Ρώσων πολύ σοβαρότερα

Η επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε την Τρίτη ότι υπάρχουν αξιόπιστες κατηγορίες βασανισμών και εκτελέσεων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά ωχριούν μπροστά στις φρικαλεότητες που έχουν διαπράξει οι Ρώσοι εισβολείς.

Η Ματίλντα Μπόγκνερ επισήμανε ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των Ρώσων είναι «σημαντικά σοβαρότερες».

Παράλληλα εκτίμησε ότι οι απώλειες πολιτών στην Ουκρανία είναι «κατά χιλιάδες» περισσότερες από τον επίσημο απολογισμό του Κιέβου περί 3.381 νεκρών.

12:05

Ιζιούμ: Βρέθηκαν 44 σοροί αμάχων σε βομβαρδισμένη πολυκατοικία

Τα πτώματα 44 αμάχων βρέθηκαν στα ερείπια ενός πενταώροφου κτιρίου στην προσωρινά κατεχόμενη πόλη Ιζιούμ της περιφέρειας του Χαρκόβου, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Τη σχετική ανακοίνωσε έκανε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Χάρκοβο Όλεχ Σινεγκούμποφ στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram.

«Στο προσωρινά κατεχόμενο Ιζιούμ, κάτω από τα ερείπια ενός πενταώροφου κτιρίου, το οποίο οι κατακτητές κατέστρεψαν το πρώτη δεκαήμερο του Μαρτίου, βρέθηκαν τα πτώματα 44 νεκρών αμάχων», έγραψε ο κ. Σινεγκούμποφ.

Φωτ.: Ukrinform

Ο επικεφαλής της περιφέρειας του Χαρκόβου δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα ακόμη φρικτό έγκλημα πολέμου του ρωσικού στρατού κατά του άμαχου πληθυσμού. Οι ουκρανικές αρχές καταγράφουν εγκλήματα και οι Ρώσοι «θα πληρώσουν» για καθένα από αυτά, πρόσθεσε.

11:52

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επισκέπτεται την Μπούκα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ επισκέφθηκε σήμερα την πόλη Μπούκα, στα περίχωρα του Κιέβου, όπου εκατοντάδες Ουκρανοί πολίτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της ρωσικής κατοχής της πόλης τον Μάρτιο. 

11:29

Άλλα πέντε ρωσικά συντάγματα ρίχτηκαν στην Ουκρανία

Ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία αυξήθηκε κατά πέντε συντάγματα τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την αμερικανική πολιτική ιστοσελίδα The Hill, που επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου. Ο ίδιος τόνισε ότι το ηθικό των Ρώσων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

«Βλέπουμε ακόμα συχνές αναφορές για κακό ηθικό των στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών που αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές και να κινηθούν, καθώς και όχι πολύ αξιόπιστη διοίκηση και έλεγχο από την άποψη της ηγεσίας», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι στελέχη διαφόρων βαθμίδων, ακόμη και μέχρι επιπέδου τάγματος, είτε αρνούνταν να εκτελέσουν εντολές είτε «δεν υπάκουσαν σε αυτές με την ίδια ταχύτητα που θα περίμενε κάποιος αξιωματικός».

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι εκτός από την επίλυση του ηθικού των στρατευμάτων, το Κρεμλίνο προσπαθεί να αναπληρώσει τα στρατεύματα και να μετακινήσει όπλα και εξοπλισμό με τον ανοιξιάτικο καιρό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η Μόσχα συνεχίζει να στέλνει συντάγματα στη μάχη στην Ουκρανία και υπάρχουν 97 τέτοιες επιχειρησιακές ομάδες στη χώρα, σε σύγκριση με 92 στο τέλος του περασμένου μήνα. Κάθε τέτοιο σύνταγμα αποτελείται συνήθως από περίπου 700 έως 800 στρατιώτες.

10:52

Παρίσι: Πιθανή συμφωνία αυτή την εβδομάδα για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι χώρες της Ε.Ε. πιθανόν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, εκτίμησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.

10:34

ΥΦΥΠΕΞ Ρωσίας: Και τα πυρηνικά βρίσκονται στο στρατιωτικό μας δόγμα

Απέφυγε να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του προϊσταμένου του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ερωτηθείς εάν η Μόσχα αποκλείει τη χρήση πυρηνικών, ο Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Διαθέτουμε στρατιωτικό δόγμα - Εκεί είναι γραμμένα όλα», αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

10:15

Λειτουργεί ξανά η ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο - Ανέλαβε ως επιτετραμμένος ο Μ. Ανδρουλάκης 

Η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο, τα στελέχη της οποίας είχαν αποχωρήσει από την πόλη για λόγους ασφαλείας λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λειτουργεί εκ νέου στην πόλη με το απαραίτητο προσωπικό, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Ο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης ανέλαβε ως επιτετραμμένος. 

10:13

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την άμυνα των σκανδιναβικών χωρών, εκτιμά ο Σουηδός υπουργός Αμυνας 

Οι αμυντικές ικανότητες των σκανδιναβικών χωρών θα ενισχυθούν αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, γεγονός που θα επιτρέψει τον κοινό αμυντικό σχεδιασμό εντός του πλαισίου της Συμμαχίας, εκτίμησε σήμερα μιλώντας στο σουηδικό ραδιόφωνο ο σουηδός υπουργός Αμυνας.

«(Αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ) το αποτέλεσμα θα είναι να χρησιμοποιούμε την ισχύ και τα πλεονεκτήματα ο ένας του άλλου και να αλληλοσυμπληρωνόμαστε, αλλά και να εκτελούμε επιχειρησιακό σχεδιασμό», είπε ο Πιέτερ Χούλκβιστ που ανήκει στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

«Σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ότι θα γίνουμε ισχυρότεροι μαζί. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αν επιλέξουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός στο δημόσιο ραδιόφωνο.

08:54

Γαλλία και Μεξικό ζητούν να συγκληθεί μεθαύριο Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να διεξαγάγει μεθαύριο Πέμπτη νέα, δημόσια συνεδρίαση για τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, με δεδομένη την «συνεχή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης», ανέφεραν διπλωμάτες χθες Δευτέρα. Η συνεδρίαση, που οργανώνεται κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Μεξικού, θα είναι η 16η του ΣΑ αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για την Ουκρανία, προκειμένου να συνεχίζει να ασκείται πίεση στη Ρωσία και να παραμένει απομονωμένη στη διεθνή σκηνή, θέλουν να πιστεύουν αρκετές κυβερνήσεις, ιδίως κρατών της Δύσης. Την Πέμπτη, η Γαλλία και το Μεξικό ζήτησαν να εκθέσουν την κατάσταση στο πεδίο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), διευκρίνισε διπλωματική πηγή.

Η συνεδρίαση θα γίνει μετά τον βομβαρδισμό του σαββατοκύριακου εναντίον σχολείου στην ανατολική Ουκρανία, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άμαχοι, σύμφωνα με το Κίεβο. Αναμένεται να διεξαχθεί την ίδια ημέρα με την έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, για την «επιδείνωση της κατάστασης» στην Ουκρανία.

08:44

Αιματηρή η πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Οδησσού

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και πέντε τραυματίστηκαν όταν πύραυλοι έπληξαν αργά το βράδυ εμπορικό κέντρο της Οδησσού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Πυκνός, μαύρος καπνός σκέπασε το κέντρο του ιστορικού λιμανιού. Όμως, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι δρόμοι ήταν άδειοι όταν οι πύραυλοι έπληξαν το εμπορικό κέντρο, στις 22:30, σύμφωνα με το BBC. Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, στην Οδησσό βρισκόταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

08:40

Κινήσεις στο Κογκρέσο για επίσπευση της διάθεσης οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο συμφώνησαν στην επίσπευση της διάθεσης πρόσθετης βοήθειας 39,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (37,68 δισεκατομμυρίων ευρώ) στην Ουκρανία όπως δήλωσαν χθες, δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για τη σχετική νομοθετική πρόταση.

Οι κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, χαλάρωσαν τους φόβους για το ενδεχόμενο ότι μία καθυστερημένη ψήφος θα μπορούσε να διακόψει τη ροή αμερικανικών οπλικών συστημάτων προς την κυβέρνηση του Κιέβου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ενδεχόμενο να ψηφίσει το αναφερόμενο σχέδιο ακόμη και σήμερα.

Το νομοσχέδιο, διευρύνει το αίτημα που έκανε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς το Κογκρέσο τον προηγούμενο μήνα, για τη διάθεση 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων (31,24 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι ηγέτες της Γερουσίας δήλωσαν επίσης, ότι προετοιμάζονται για να κινηθούν ταχύτατα.

08:32

Λονδίνο: Οι επιχειρησιακές αποτυχίες «φρέναραν» τις ανακοινώσεις Πούτιν

Η Ρωσία υποτίμησε την ουκρανική αντίσταση, ενώ οι εμφανείς επιχειρησιακές αποτυχίες εμπόδισαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακοινώσει μια σημαντική στρατιωτική επιτυχία στην Ουκρανία στην παρέλαση της Ημέρας της Νίκης, χθες 9 Μαΐου, εκτιμά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

08:09

Κυρώσεις: Δύσκολη η εξίσωση για το 6ο πακέτο της Ε.Ε.

Εξαιρετικά σύνθετη εξίσωση αποδεικνύεται το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την Ε.Ε.

07:58

Κίεβο: Η Μόσχα συνεχίζει την αποστολή στρατευσίμων στην Ουκρανία

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών δημοσίευσαν στοιχεία ότι οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν να στέλνουν στρατεύσιμους για να πεθάνουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών στο Κίεβο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του Κρεμλίνου ότι δεν θα επιτρεπόταν στους στρατεύσιμους να λάβουν μέρος στη λεγόμενη «ειδική επιχείρηση», συνεχίζουν να εντάσσονται στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων κατοχής στην Ουκρανία. «Είναι οι στρατεύσιμοι που πεθαίνουν πρώτοι κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Η κακή εκπαίδευση, τα ξεπερασμένα όπλα και ο εξοπλισμός οδηγούν σε επικείμενο θάνατο ή τραυματισμό. Ένας άλλος λόγος για την υψηλή θνησιμότητα των στρατευσίμων του κατοχικού στρατού είναι η εμπλοκή τους στο πρώτο κλιμάκιο των στρατευμάτων, που αρνούνται να συμμετάσχουν σε πιο έμπειρους εργολάβους», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, η αποστολή στρατευσίμων στη ζώνη μάχης αποτελεί άλλη μια απόδειξη της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες και της έλλειψης προσωπικού στον στρατό των επιτιθέμενων. Παρά τη μυστική κινητοποίηση στη Ρωσία και την αναγκαστική επιστράτευση ανδρών στα αυτοανακηρυχθέντα ως ανεξάρτητα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, η ρωσική διοίκηση δεν είναι σε θέση να παράσχει πλήρεις μονάδες μάχης.

Η υπηρεσία πληροφοριών τόνισε ότι οι μητέρες των Ρώσων στρατευσίμων, «συνειδητοποιώντας το αναπόφευκτο του θανάτου των παιδιών τους, παραπονέθηκαν για τις παράνομες ενέργειες των διοικητών στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ρωσία Τατιάνα Μοσκάλκοβα».

07:49

Πιθανή μια ρωσική δολιοφθορά σε χημικές εγκαταστάσεις, λέει το Κίεβο

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο δολιοφθοράς από Ρώσους εισβολείς στη χημική βιομηχανία της Ουκρανίας, με περαιτέρω κατηγορίες σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Αυτό αναφέρεται στις επιχειρησιακές πληροφορίες , που δημοσιεύτηκan στις 6 το πρωί της Τρίτης από το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Facebook, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

07:45

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Εντείνεται η αγωνία εντός και εκτός Ουκρανίας για τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας μετά την αποφυγή εκδήλωσης κάποιας στρατηγικής εκ μέρους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την ευκαιρία της επετείου της 9ης Μαΐου, κι ενώ οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται χωρίς σταματημό.

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των εξελίξεων κατά τις τελευταίες ώρες:

  • Προ της αδυναμίας Πούτιν να εκδηλώσει κάποια σαφή πρόθεση, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία ότι ο Ρώσος ομόλογός του δεν διαθέτει στρατηγική εξόδου από τον πόλεμο, πράγμα που τον καθιστά επικίνδυνα απρόβλεπτο.
  • Η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δεκαετίες, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προτείνοντας να βρεθούν άλλοι τρόποι ενίσχυσης της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της ταλαιπωρημένης χώρας όπως η ένταξη σε μια «παράλληλη ευρωπαϊκή κοινότητα». 
  • Οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία συνεχίζονται ανελέητοι, όπως και οι χερσαίες επιχειρήσεις στα νότια και ανατολικά. Κύριες περιοχές συγκρούσεων αποτελούν μια λωρίδα δυτικά του Ντονέτσκ όπου επίλεκτες δυνάμεις της Ουκρανίας αντέχουν τις επιθέσεις των Ρώσων και των ρωσόφιλων αυτονομιστών, η περιοχή νοτίως του Χαρκόβου, τα προάστια της Χερσώνας όπου οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται και βεβαίως το εργοστάσιο της Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.
  • Διαδηλωτές στην Πολωνία έριξαν κόκκινο σπρέι στον Ρώσο πρέσβη που μετέβη σε μνημείο πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Η Οδησσός μετρά τις πληγές της μετά το επτά πυραυλικά πλήγματα σε εμπορικό κέντρο τη Δευτέρα. Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες έχουν καταγραφεί ως τώρα.
  • Σε καταφύγιο της Οδησσού υποχρεώθηκε να σπεύσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ουκρανό πρωθυπουργό καθώς ήχησε η σειρήνα συναγερμού για βομβαρδισμό.
  • Η Ρωσία δεν σκοπεύει να κλείσει τις πρεσβείες της στην Ευρώπη, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosty.
07:26

Επέτειος λήξης Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Χωρίς εντάσεις οι εκδηλώσεις στο Βερολίνο

Σε ήρεμο κλίμα εκτυλίχθηκαν στο Βερολίνο οι εκδηλώσεις μνήμης επ’ ευκαιρία της 77ης επετείου της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διαψεύδοντας την ανησυχία των Αρχών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μεταφραζόταν σε εντάσεις στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας.

07:25

Κράτησε κλειστά τα χαρτιά του ο Πούτιν

Χωρίς ενδείξεις για το μέλλον του πολέμου η ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης.

07:25

Φόβοι Μπάιντεν για αδιέξοδο του Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει ότι ο Ρώσος ομόλογός του δεν έχει τρόπο να τελειώσει τον πόλεμο.