ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πίτα τοστ με μείγμα μυρωδικών, πάστα ντομάτας, ελιές και φέτα

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ζύμες / Πίτες / Τάρτες, Σουβλάκι, Φέτα, Μπαχαρικά, Συνταγές, Εύκολα και Γρήγορα, Τυριά, Πουλερικά, Ντομάτα

Προετοιμασία: 10΄, Ψήσιμο:

Υλικά (για 4 τοστ)

  • 4 πίτες για σουβλάκι (μικρού μεγέθους, που θα βρούμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • 4 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο για το άλειμμα + 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο επιπλέον
  • 2 κουτ. σούπας καλής ποιότητας πολτοποιημένες ντομάτες από κονσέρβα (προσωπικά, προτιμώ τον πελτέ τριπλής συμπύκνωσης Σαντορίνης Santo που βρίσκω σε καλά μπακάλικα, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
  • 1 ολόκληρο ντοματάκι κονσέρβας, πολτοποιημένο, ή άλλες έτοιμες σάλτσες ντομάτας)
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
  • 8 ελιές Καλαμών ή θρούμπες, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες (ή 2 κουτ. γλυκού έτοιμες ροδέλες από ελιές Καλαμών, που θα βρούμε συσκευασμένες στα σούπερ μάρκετ)
  • 160 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, κομμένη σε λεπτά φετάκια

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε την τοστιέρα και στο μεταξύ αλείφουμε κάθε πίτα με 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο. Στη μισή επιφάνεια κάθε πίτας (στο «μισοφέγγαρο» δηλαδή), αλείφουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, σκορπίζουμε τα ξερά μυρωδικά και τις ελιές και περιχύνουμε με το επιπλέον ελαιόλαδο.

Τέλος, σκεπάζουμε τα υλικά με τη φέτα.

Διπλώνουμε τις πίτες και πιέζουμε ελαφρά. Τις βάζουμε όπως είναι διπλωμένες στην τοστιέρα, την κλείνουμε και τις ψήνουμε για 3½ - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια και να λιώσει ελαφρά η φέτα. Ο χρόνος εξαρτάται και από την ισχύ της τοστιέρας.

Μοιράζουμε τις πίτες σε πιάτα και, αν θέλουμε, συνοδεύουμε κάθε μερίδα με 1 αυγό μελάτο και πράσινη σαλάτα.

Μυστικό: Ετοιμάζουμε τις πίτες-τοστ από ώρες πριν ή από την προηγούμενη ημέρα και τυλίγουμε την καθεμία με διάφανη μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο. Τις βάζουμε στην κατάψυξη και, όταν θέλουμε να τις σερβίρουμε, τις ψήνουμε απευθείας από την κατάψυξη για 4 - 5 λεπτά.


Με μείγμα μυρωδικών, φιλέτο κοτόπουλου και καρύδια

Προετοιμασία: 10΄, Ψήσιμο:

Υλικά (για 4 τοστ)
Για τις πίτες

  • 4 πίτες για σουβλάκι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα
  • 1 σκελίδα σκόρδου (1 κουτ. γλυκού πολτός ψητού σκόρδου)
  • 2 κουτ. γλυκού ξερό σχοινόπρασο (ή ξερό εστραγκόν), τριμμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά), σε σκόνη
  • 120 γρ. γραβιέρα, σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το κοτόπουλο

  • 1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, χωρίς δέρμα και κόκαλα
  • 5 κόκκοι πιπέρι
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, στο οποίο έχουμε καρφώσει
  • 3 γαρίφαλα
  • αλάτι


Διαδικασία

Κοτόπουλο: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με 4 φλιτζ. τσαγιού νερό, ζεσταίνουμε και, μόλις το νερό πάρει βράση, το ξαφρίζουμε για 2 - 3 λεπτά και προσθέτουμε το πιπέρι, το κρεμμύδι με τα καρφωμένα γαρίφαλα και λίγο αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να γίνει. Το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το κόβουμε σε φέτες του 1/2 εκ.

Πίτες: Ζεσταίνουμε την τοστιέρα. Χτυπάμε στο μούλτι το σκόρδο με το μισό ελαιόλαδο και το μαϊντανό. Προσθέτουμε τα καρύδια και χτυπάμε καλά, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.

Στη μισή επιφάνεια της πίτας (στο «μισοφέγγαρο» δηλαδή) αλείφουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και από πάνω απλώνουμε το μείγμα του μούλτι. Μοιράζουμε και τις φέτες κοτόπουλου, αλατοπιπερώνουμε, καλύπτουμε με τη γραβιέρα και σκεπάζουμε με το άλλο μισό κάθε πίτας. Βάζουμε τις πίτες στην τοστιέρα και τις ψήνουμε για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να λιώσει το τυρί.

Μυστικό: Μπορούμε να ετοιμάσουμε τις πίτες-τοστ με 150 - 160 γρ. περισσεύματα από ψαχνό μαγειρεμένου ή ψητού ή βραστού κοτόπουλου, από φαγητό της προηγούμενης ημέρας, κομμένο σε λεπτές φέτες.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ