ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Μοσχάρι, Κρέας, Συνταγές, Καρότο, Σελινόριζα, Κυρίως Πιάτο, Μπαχαρικά

Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 10΄

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση από σπάλα, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 3 μέτρια καρότα (κατά προτίμηση βιολογικά), σε μικρά κυβάκια
  • 500 γρ. σέλινο (τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια), καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι μάραθου, χονδροκοπανισμένοι (στα μπαχαράδικα) ή 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος (με διαφορετικά αποτελέσματα)
  • χυμός από 1 - 2 λεμόνια (ανάλογα με το πόσο μας αρέσει)
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 λίτρο ζεστό νερό


Διαδικασία

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Ζεσταίνουμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρουμε το κρέας για περίπου 3 λεπτά. Στην αρχή θα φαίνεται ότι έχει κολλήσει, όμως, όταν ροδίσει από την κάτω πλευρά, θα ξεκολλάει πιο εύκολα. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σοταριστεί για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Ρίχνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί για περίπου 2 λεπτά. Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ κι επίσης έτσι δεν ταλαιπωρούμε το ελαιόλαδο σε υψηλές θερμοκρασίες για πολλή ώρα.

Περιχύνουμε με το ζωμό ή το νερό και, όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τη δάφνη και το μαραθόσπορο (ή ό,τι άλλο επιλέξουμε) και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει.

Μετά δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το καρότο και το σέλινο, ανακινούμε την κατσαρόλα και, όταν αρχίσει το υγρό να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και τα λαχανικά. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Σβήνουμε τη φωτιά και, με μια κουτάλα της σούπας, μεταφέρουμε το ζωμό και λίγα λαχανικά από την κατσαρόλα στο μπλέντερ ή σε ένα μούλτι.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ το λεμόνι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να προκύψει μια ομοιογενής σάλτσα. Περιχύνουμε το φαγητό με τη σάλτσα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε περίπου 5 λεπτά να «ξεκουραστεί» και να δέσει. Σερβίρουμε το φαγητό με πατάτες τηγανητές και λαχανοσαλάτα με ελιές και μαύρο ψωμί.

Τι πίνουμε Chardonnay περασμένα από βαρέλι, παλαιωμένα Ασύρτικα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ