Διαχρονική και αγαπημένη, γιορτάζει το Πάσχα τηρώντας παραδόσεις συνδεδεμένες με τη ναυτική της ιστορία.
Διαχρονική και αγαπημένη, γιορτάζει το Πάσχα τηρώντας παραδόσεις συνδεδεμένες με τη ναυτική της ιστορία.
Από τις αρχοντικές Σπέτσες και τη λευκοβαμμένη Ύδρα ως την ορεινή Αίγινα και την ανεξερεύνητη Σαλαμίνα, ο Αργοσαρωνικός έχει γνώριμα μέρη, αλλά κρύβει και αρκετές εκπλήξεις.
Γιορτάζουμε την έναρξη του καλοκαιριού στον Αργοσαρωνικό και τις Κυκλάδες, στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο.
Το μικρό νησί του Αργοσαρωνικού προσφέρεται για να ρίξουμε παλμούς, απολαμβάνοντας βαρκάδες, περιπάτους και πολλή τέχνη στα πιο αναπάντεχα μέρη.
Την ώρα που δύει ο ήλιος, όλη η ανατολική πλευρά του λιμανιού βάφεται κόκκινη. Τα ψηλοτάβανα αρχοντικά φωτίζονται από τις λάμπες του δρόμου και ζωντανεύει το λιμάνι με τα καφέ και τα μπαρ. Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, η βόλτα στα ήσυχα σοκάκια πίσω από το λιμάνι αποκτά μυσταγωγικό χαρακτήρα.
Προορισμός για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, τόπος καταγωγής ισχυρών ναυτικών οικογενειών, δρομάκια με αρχοντικά σπίτια στη διατηρητέα πόλη: ο μύθος της κρατάει ακόμη…
Aδυναμία των καλλιτεχνών, αλλά και εκείνων που αγαπούν την τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις της, ζει το καλοκαίρι δυνατά, με εκθέσεις και εικαστικά events που έχουν γίνει θεσμός.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, ο λεγόμενος «Θαλασσινός Επιτάφιος» μπαίνει κυριολεκτικά στη θάλασσα στα Καμίνια, για να ευλογηθούν τα νερά και τα πλεούμενα, προσφέροντας συγκίνηση και ανεπανάληπτο θέαμα.
Η ναυτική ακμή της Yδρας συμπίπτει με τις τελευταίες δεκαετίες της τουρκοκρατίας και στηρίχτηκε στην εύνοια του τουρκικού στόλου, που ναυτολογούσε έμπειρους ναύτες από το νησί, και στην κατάσταση που διαμόρφωσαν η συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή (1774) και η συγκυρία των Ναπολεόντειων Πολέμων, η οποία κρατούσε αποκλεισμένα τα λιμάνια της δυτικής Μεσογείου.
Σταχυολογούμε τα πολιτιστικά γεγονότα του αγαπημένου νησιού του Αργοσαρωνικού.