Μικροί «πράσινοι» στόχοι

Κάθε Δεκέμβριο γράφονται εκατοντάδες άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, παραδοσιακά και ηλεκτρονικά, για τις τάσεις στο φαγητό τη χρονιά που έρχεται. Ηδη έχουν ξεκινήσει και για το 2024 οι «προβλέψεις». Θα συνεχίσει να είναι στη μόδα η περουβιανή κουζίνα, τα σεβίτσε και τα τιραντίτο;

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε Δεκέμβριο γράφονται εκατοντάδες άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, παραδοσιακά και ηλεκτρονικά, για τις τάσεις στο φαγητό τη χρονιά που έρχεται. Ηδη έχουν ξεκινήσει και για το 2024 οι «προβλέψεις». Θα συνεχίσει να είναι στη μόδα η περουβιανή κουζίνα, τα σεβίτσε και τα τιραντίτο; Ποιοι διάσημοι σεφ θα αυξήσουν τα αστέρια τους; Ποιο εστιατόριο θα ψηφιστεί πρώτο στον κόσμο; 

Πέρα ωστόσο από τις προβλέψεις και τις μόδες, που καλές και ευπρόσδεκτες είναι, εκείνο που κυρίως πρέπει να μας απασχολήσει το 2024 και τα επόμενα χρόνια είναι το πώς θα κάνουμε τη διατροφή μας πιο «πράσινη». Στα λόγια πολλοί δηλώνουν ότι θέλουν να ακολουθήσουν ένα μοντέλο διατροφής φιλικό προς τον πλανήτη, ωστόσο στην πράξη τα αποτελέσματα είναι φτωχά.
Συμφωνούμε όλοι ότι η διατροφή μας καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Οι τιμές των προϊόντων, λ.χ., είναι κρίσιμες για το τι μπαίνει στο πιάτο μας. Η ακρίβεια σήμερα αναγκάζει τα νοικοκυριά να περιορίζουν το ελαιόλαδο, να κόβουν φρούτα και λαχανικά και να καταναλώνουν πολλά ψωμιά και ζύμες, οπότε είναι δύσκολο να τηρηθεί το περίφημο μεσογειακό μοντέλο διατροφής.  

Ωστόσο, ακόμη και σε ένα περιβάλλον οικονομικής αστάθειας, μπορούμε να κάνουμε αρκετές επιλογές που θα στείλουν το μήνυμα της αλλαγής σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων. Να τρώμε γενικότερα λιγότερο κρέας. Μειώνοντας το κρέας μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τον τομέα της εντατικής εργοστασιακής κτηνοτροφίας. Να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Να ξεχάσουμε τα απειλούμενα θαλασσινά και τα απαγορευμένα είδη, που δυστυχώς τα παραγγέλνουμε στις ψαροταβέρνες – μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πετροσωλήνες και αχινό. Nα προτιμάμε τα φρούτα και τα λαχανικά όταν είναι στην εποχή τους και μάλιστα ντόπια, δεν χρειάζεται να αγοράζουμε λεμόνια που ταξιδεύουν από την Αργεντινή. Να απορρίπτουμε ό,τι περιέχει φοινικέλαιο, καθώς για την παραγωγή του προκαλείται μεγάλη καταστροφή σε τροπικά δάση.

Μπορούμε για το 2024 να θέσουμε μικρούς «πράσινους» στόχους. Καλό και για εμάς θα είναι, και για τον πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή