Ιπτάμενοι δίσκοι

Είναι εντυπωσιακό το πόσο έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα το κόστος της εστιατορικής Αθήνας και πόσο έχει ανοίξει η ψαλίδα με άλλες πόλεις της Ελλάδας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κατερίνα Π. έχει μια δουλειά που της αποφέρει περίπου 1.500 ευρώ τον μήνα. Πριν από λίγα χρόνια θα ήταν ένα πολύ καλό ποσό, που θα της επέτρεπε όχι μόνο να επιβιώνει με σχετική άνεση, αλλά και να διασκεδάζει. Να βγαίνει με τους φίλους της για φαγητό ή ποτό κάποιες φορές τη βδομάδα. Σήμερα, κάθε φορά που η παρέα της στέλνει ομαδικό μέιλ για έξοδο σε κάποιο μαγαζί, προτού απαντήσει, μπαίνει στην ιστοσελίδα της επιχείρησης να τσεκάρει στο μενού τις τιμές των πιάτων. Αυτές θα κρίνουν την απάντηση που θα δώσει…

Είναι εντυπωσιακό το πόσο έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα το κόστος της εστιατορικής Αθήνας και πόσο έχει ανοίξει η ψαλίδα με άλλες πόλεις της Ελλάδας. Είναι εντυπωσιακό όχι μόνο στα μάτια όσων ζούμε εδώ, αλλά και σε αυτά των ξένων· είτε πρόκειται για απλούς ταξιδιώτες που συγκρίνουν το κόστος της επίσκεψης στην Αθήνα με προηγούμενες φορές είτε για ψηφιακούς νομάδες που ήρθαν στην Ελλάδα για τον ήλιο και τη θάλασσα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η καθημερινότητα ήταν μέχρι πρόσφατα πολύ οικονομική σε σχέση με άλλες πόλεις της Ευρώπης, και σήμερα, εκτός απ’ τον ήλιο και τη θάλασσα, όλα τα υπόλοιπα έχουν αλλάξει δραματικά.

Οχι πολλά χρόνια πίσω, πριν από περίπου μια πενταετία, ένα ζευγάρι μπορούσε να γευματίσει ικανοποιητικά με 15-20 ευρώ το άτομο. Πλέον το budget βρίσκεται σταθερά στα 30 ευρώ το λιγότερο, και αν αναφερθούμε σε μαγαζιά λίγο πιο κεντρικά ή σε ακριβές γειτονιές, Κολωνάκι, Κουκάκι, Παγκράτι, τότε φτάνουμε στα 40-50 ευρώ το άτομο.

Οι λόγοι γι’ αυτήν την έκρηξη είναι γνωστοί και αναλυμένοι: πρώτες ύλες, ενέργεια, ενοίκια, δύσκολα θα βρούμε κάτι που δεν έχει πάρει την ανηφόρα. Υπάρχει όμως και μια αφανής αιτία για την εκτόξευση των τιμών. Τα τελευταία χρόνια, γίνεται μεγάλη συζήτηση για την Αθήνα, διαφημίστηκε πολύ, μπήκε σε διεθνείς λίστες. Ως αποτέλεσμα, το brand Αθήνα ισχυροποιήθηκε και δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες και για όσους είδαν μια ευκαιρία να ανεβάσουν τις τιμές χωρίς το προϊόν τους να τις δικαιολογεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή