Τα στέκια των συμμοριών στην Αττική
τα-στέκια-των-συμμοριών-στην-αττική-562850431

Τα στέκια των συμμοριών στην Αττική

Στους σταθμούς των τρένων στο κέντρο, αλλά και τα προάστια, μαυροφορεμένα παιδιά δίνουν ραντεβού και ξεκινάνε αναζητώντας τα θύματά τους ή αντίπαλες συμμορίες στις «εχθρικές» γειτονιές

Νίνα Μαρία Πασχαλίδου
Ακούστε το άρθρο
SPECIAL REPORT
Ο «χάρτης» της βίας μέσα και έξω από τα ελληνικά σχολεία
  1. «Παιδιά θυμωμένα, γονείς χαμένοι στον βιοπορισμό τους»
  2. «Με εμάς μην παίζεις, έχουμε μαχαίρια»
  3. «Εχω υπάρξει θύμα, αλλά και θύτης»
  4. Σωματοφύλακες σε νέες αποστολές: «Πλέον καλούμαστε να προστατεύσουμε παιδιά»
  5. Δύο μαθητές πέφτουν θύματα επίθεσης κάθε ημέρα 
  6. Τα στέκια των συμμοριών στην Αττική

Πώς κινούνται οι συμμορίες στην Αττική; Ποια είναι τα «στέκια» των ανήλικων παραβατών; Πήγαμε στα σημεία που μας υπέδειξαν για να επιχειρήσουμε τη χαρτογράφηση της βίας ανηλίκων στην πρωτεύουσα. Από τους σταθμούς των τρένων στο κέντρο, οι συμμορίες κινούνται γύρω από την Ακρόπολη αλλά και βόρεια για να βρουν τα θύματά τους. Συναντιούνται κάτω από γέφυρες για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους ώστε να επιδειχθούν, να επιτεθούν, να εκφοβίσουν, να ληστέψουν. Στόχος τους είναι κυρίως αδύναμα μικρότερα παιδιά, αλλά και παρέες από άλλες «εχθρικές» γειτονιές με τις οποίες θα διαπληκτιστούν στον δρόμο τους.

Επιβιβάζονται στα τρένα σε ομάδες, είναι μαυροφορεμένοι, και φορούν κουκούλες. Καραδοκούν έξω από Mall, και συχνάζουν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια. Πολλές φορές κρατούν μαχαίρια και έχουν πάνω τους ουσίες. Είναι ημεδαποί και αλλοδαποί, ηλικίας από 15-17 χρόνων και προέρχονται από διαφορετικές τάξεις. Η βία ανηλίκων είναι φαινόμενο που διατρέχει όλες τις κοινωνικές τάξεις και επεκτείνεται από την Ηλιούπολη έως την Κηφισιά. Οταν νυχτώσει επιστρέφουν στις γειτονιές τους, άλλοτε με λάφυρα, άλλοτε χωρίς, ανυπομονώντας για την επόμενη «αποστολή». Και όπως μου είπε κάποτε μια εγκληματολόγος, «για να χαρτογραφήσει κανείς τη βία, πρέπει πρώτα να “χαρτογραφήσει” τον εγκέφαλο ενός έφηβου». 

Kηφισιά: Σταθμός ΗΣΑΠ-Πλατεία-Κεφαλάρι

Τα στέκια των συμμοριών στην  Αττική-1
Εδώ ανεβαίνουν παιδιά από διάφορες περιοχές της Αθήνας είτε για να ληστέψουν είτε για να κάνουν επίδειξη και να «την πέσουν».

Η Κηφισιά είναι ένας από τους βασικούς τόπους που συναντάμε παραβατικότητα ανηλίκων. Εδώ ανεβαίνουν παιδιά από διάφορες περιοχές της Αθήνας είτε για να ληστέψουν είτε για να κάνουν επίδειξη και «να την πέσουν». Σύμφωνα με τον αστυνόμο Β’ του Τμήματος Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων Aττικής, Φώτη Σίσκο: «Η Κηφισιά έχει τον σταθμό, τον ηλεκτρικό, έχει τα λεωφορεία. Μπορείς να αποβιβαστείς στην πλατεία της Κηφισιάς, η οποία δεν έχει κάποια περίφραξη. Κι αυτό ευνοεί και δικυκλιστές να ανεβαίνουν, ευνοεί και την πρόσβαση και την εύκολη διαφυγή. Είναι απομακρυσμένη από το κέντρο, οπότε η αστυνόμευση είναι άλλης υφής. Οχι ότι δίδεται λιγότερη ή περισσότερη σημασία, έχει απλώς άλλη διαρρύθμιση, άλλη δομή». 

Σε ένα μισοχτισμένο συγκρότημα, στο Κεφαλάρι έχουν λάβει χώρα πολλά περιστατικά, κυρίως «πεσίματα» από παιδιά που έρχονται από τα Βριλήσσια για να επιτεθούν στους Κηφισιώτες. 

Τα στέκια των συμμοριών στην  Αττική-2
Ενα μισοχτισμένο συγκρότημα στο Κεφαλάρι έχει γίνει άντρο επιθέσεων, κυρίως από παιδιά που έρχονται από τα Βριλήσσια για να «την πέσουν» στους Κηφισιώτες.

Νέο Ηράκλειο: Σταθμός ΗΣΑΠ

Πολλές από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε ανήλικους λαμβάνουν χώρα στον σταθμό Νέου Ηρακλείου. Οι συμμορίες μάλιστα από πολλές περιοχές της Αθήνας συναντιούνται εδώ πριν ανέβουν στην Κηφισιά. Δεν είναι λίγα τα συμβάντα που έχει να διαχειριστεί εδώ η αστυνομία τον τελευταίο χρόνο. Ακόμη και συμπλοκές μεταξύ συμμοριών. Ερχονται παιδιά από την Πεύκη για να χτυπηθούν με το Μαρούσι. 

Στην υπόγεια διάβαση, ειδικά τα ΣΚ, συγκεντρώνονται κάθε λογής ανήλικοι, πολύ μικροί σε ηλικία, με σουγιάδες, αλκοόλ και ουσίες.

Ο Θανάσης, σωματοφύλακας που αναλαμβάνει κατόπιν αιτήματος γονέων τη φύλαξη των παιδιών τους, μας λέει πως «στην υπόγεια διάβαση, ειδικά τα ΣΚ, συγκεντρώνονται κάθε λογής ανήλικοι, πολύ μικροί σε ηλικία, με σουγιάδες, αλκοόλ και ουσίες». 

«Είναι φορές που μπαίνουν μέσα στο τρένο, δεκάδες παιδιά σε μια άγρια κατάσταση, κλοτσάνε, φωνάζουν, μέσα στην αδρεναλίνη, είναι έτοιμα για επίθεση» συμπληρώνει. «Και είσαι στο Μαρούσι, σε ένα ειρηνικό υποτίθεται μέρος» λέει στην «Κ», ο Θανάσης. 

Τα Mall σε Μαρούσι και Αγιο Δημήτριο

Τα στέκια των συμμοριών στην  Αττική-3
Στόχος πολλές φορές είναι και πολύ νεαρά παιδιά ηλικίας 12-14 τα οποία δέχονται βίαιες επιθέσεις.

Γύρω και από τα δύο Mall περιμένουν συμμορίες για να επιτεθούν σε παιδιά που συχνάζουν εκεί, κυρίως για κλέψουν κινητά και πορτοφολιών. Στόχος πολλές φορές είναι τα πολύ νεαρά παιδιά ηλικίας 12-14. 

Κέντρο: Ακρόπολη και γύρω περιοχή

Η Ακρόπολη ως περιοχή δεν αποτελεί τόπο κατοικίας, αλλά είναι τόπος συγκέντρωσης. Οπως και το Θησείο, το οποίο αποτελεί σημείο, όπου μπορεί να γίνει μια συμπλοκή. Η Ακρόπολη και η γύρω περιοχή, το τουριστικό κομμάτι του Φιλοπάππου αποτελούν και τόπο συνάντησης μεταξύ της δυτικής Αθήνας και των βορείων προαστίων λόγω των σταθμών που υπάρχουν εκεί. Οι περισσότεροι ανήλικοι που βγαίνουν στην Ακρόπολη, είναι κάτοικοι και μαθητές σχολείων του Κολωνού. «Αυτό το έχουμε διαπιστώσει από τους ελέγχους που πραγματοποιούμε για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε και τη χαρτογράφηση» λέει ο αστυνόμος Φώτης Σίσκος. 

Η Ακρόπολη και η γύρω περιοχή, το τουριστικό κομμάτι του Φιλοπάππου, αποτελούν και τόπο συνάντησης μεταξύ της δυτικής Αθήνας και των βορείων προαστίων λόγω των σταθμών που υπάρχουν εκεί.

Αντίστοιχες είναι και οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Καισαριανή, το Παγκράτι, η Κυψέλη, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από άλλες στην Αττική. 

«Εδώ είναι πιο εύκολη η διαφυγή, για αυτό και υπάρχει μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία αφορά όχι μόνο τους ανηλίκους, αλλά και το σύνολο της μικρο-εγκληματικότητας του δρόμου» μας λέει η Αστυνομία. 

Τα στέκια των συμμοριών στην  Αττική-4

Γαλάτσι

Το Γαλάτσι απαρτίζεται από παρέες ανηλίκων οι οποίοι διαμένουν στο Γαλάτσι, στην Κυψέλη και στα Πατήσια. Υπάρχουν και εδώ συχνά φαινόμενα συμπλοκών αλλά και επιθέσεις για ληστείες. 

Επίσης οι περιοχές πέραν του κέντρου όπου καταγράφονται συμβάντα είναι πυκνοκατοικημένες γειτονιές. «Ο Υμηττός έχει παρατηρηθεί ότι διαθέτει μικροεστίες. Η Ηλιούπολη, η Αργυρούπολη αριθμούν και αυτές συμβάντα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή