Κακοκαιρία «Daniel»: «Βούλιαξε» ο θεσσαλικός κάμπος – Αγωνία για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους
κακοκαιρία-daniel-βούλιαξε-ο-θεσσαλικ-562605145
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία «Daniel»: «Βούλιαξε» ο θεσσαλικός κάμπος – Αγωνία για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Βαρύτατος είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας «Daniel», η επέλαση της οποίας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, αλλά και πρωτοφανείς καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας, με επίκεντρο τη Θεσσαλία. 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν και πλέον οι προσπάθειες στρέφονται στις επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων και αγνοουμένων, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος. Αγωνία για το τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τις λάσπες και τα ύδατα που έπνιξαν τον θεσσαλικό κάμπο. 

Σε διαρκή κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι αρχές και οι κάτοικοι στις εκτάσεις γύρω από τον Πηνειό, με αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112 και αδιάκοπες επιχειρήσεις εκκενώσεων και απεγκλωβισμών. 

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις:

23:46

Δορυφορική απεικόνιση της πλημμύρας στην Καρδίτσα

Η υπηρεσία FloodHub της Επιχειρησιακής Μονάδας "Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND" του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ χαρτογράφησε την εξέλιξη της έκτασης της πλημμύρας που προκλήθηκε από την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας "Daniel" τον Σεπτέμβριο του 2023 στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, απεικονίζοντας παράλληλα την έκταση της πλημμύρας που προκλήθηκε από την κακοκαιρία "Ιανός" τον Σεπτέμβριο του 2020 στην ίδια ακριβώς περιοχή.
Ενδεικτικά, η πλημμυρισμένη έκταση που απεικονίζεται στον χάρτη (περιοχή μελέτης με κόκκινο περίγραμμα) εκτιμήθηκε από την κακοκαιρία "Daniel" της τάξης των 118.700 στρεμμάτων (11.870 εκτάρια) στις 6/9/2023, και της τάξης των 430.260 στρεμμάτων (43.026 εκτάρια) στις 7/9/2023, ενώ από την κακοκαιρία "Ιανός" είχε εκτιμηθεί της τάξης των 155.800 στρεμμάτων (15.580 εκτάρια) στις 20/9/2020 (δηλαδή σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη η πλημμυρισμένη έκταση στην περιοχή αυτή σε σύγκριση με τον "Ιανό").
 
23:13

Ανασύρθηκε σορός στην Καρδίτσα

Η σορός μίας γυναίκας ανασύρθηκε απο οικία στη Μαραθέα Καρδίτσας. Επιχείρησαν 8 πυροσβέστες. Σύμφωνα με την Υπηρεσία ανήκει στους δέκα νεκρούς που έχουν ήδη καταμετρηθεί. 

22:33

Ενοπλες Δυνάμεις: Πάνω από 1.100 απεγκλωβισμοί

Με προσωπικό και μέσα συνδράμουν οι Ενοπλες Δυνάμεις τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας, έχοντας απεγκλωβίσει μέχρι τώρα 1158 πολίτες.

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, επιχειρούν 448 άτομα, μεταξύ άλλων, δύο Λόχοι της Ζ΄ ΜΑΚ, 42 άτομα της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ, ένας Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», 68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (34 Μ/Κ ΤΑΞ) και 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXIV ΤΘΤ).

Ως προς τα μέσα που έχουν διατεθεί, αναφέρονται 24 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113, 14 Ειδικά Οχήματα Hummer, 47 Οχήματα Γενικής Χρήσης, 3 Λεωφορεία, 2 Mini Bus, 2 Ασθενοφόρα, 14 Μηχανήματα Μηχανικού, 4 Επικαθήμενα Οχήματα, 12 Αρματοφορείς, 66 Λέμβοι, 6 Οχήματα Μεταφοράς Ζευγμάτων Γεφυρών και 6 Λέμβοι τύπου LCB.

21:49

Εικόνες από τις επιχειρήσεις ανεφοδιασμού

Φωτογραφίες: ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

21:37

Μαγνησία: «Βούλιαξε» στο χώμα η Αγριά

Η θάλασσα στην παραλία της Αγριάς Βόλου έχει αλλάξει χρώμα στα πενήντα πρώτα μέτρα από την ακτή.

Η κακοκαιρία Daniel φούσκωσε τα νερά του χειμάρρου του χωριού και κατέβασε από το βουνό κορμούς, πέτρες και χώμα μαζί με κλαδιά, «θάβοντας» στη λάσπη τον παραλιακό δρόμο.

Τα φέρτα υλικά έφτασαν έξω από τα σπίτια, μπήκαν σε υπόγεια και ισόγεια, κατέστρεψαν οικοσκευές και ότι υπήρχε στις αυλές.

Οι κάτοικοι από το πρωί με φτυάρια έβγαζαν το χώμα από τα σπίτια, ενώ συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας έσκαβαν μέσα στο χείμαρρο για να ανοίξουν δρόμους για το νερό.

21:32

Συγκλονιστικές εικόνες από τον απεγκλωβισμό ανθρώπων στην Γιάννουλη Λάρισας

 
21:30

Τρίκαλα: Η πλημμυρισμένη Πηνειάδα από ψηλά 

Φωτογραφίες: ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

21:23

Hellenic Train: Ρυθμίσεις λόγω διακοπής σιδηροδρομικής κυκλοφορίας

Λόγω διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Λιανοκλαδίου-Λάρισας-Λιτοχώρου και των προβλημάτων που προκλήθηκαν, το Σάββατο και την Κυριακή επέρχονται οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις.

Ειδικότερα, στις γραμμές:

ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι αμαξοστοιχίες Intercity 50,52,60,54 και 56 θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ: Οι αμαξοστοιχίες Intercity 51,53,61,55 και 57 θα υποκατασταθούν με λεωφορεία.

ΑΘΗΝΑ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΑΘΗΝΑ: οι αμαξοστοιχίες 882 και 887 καταργούνται.

ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ: Τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία.

ΛΑΡΙΣΑ-ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΛΑΡΙΣΑ: Καταργούνται όλα τα δρομολόγια και δεν υποκαθίστανται με λεωφορεία (λόγω απαγόρευσης οδικής κυκλοφορίας)

ΛΑΡΙΣΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΛΑΡΙΣΑ: Μερική κατάργηση σε όλα τα δρομολόγια μεταξύ Λάρισας-Λιτοχώρου (υποκατάσταση με λεωφορείο από Λάρισα ως Λιτόχωρο χωρίς ενδιάμεσες στάσεις).

21:20

Βόλος: Ξεκινούν έλεγχοι των σπιτιών που επλήγησαν

Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, Επιτροπές Καταγραφής Ζημιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε κατοικίες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Οπως επισημαίνεται, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν στις κάτωθι περιοχές:

ΦΥΤΟΚΟ
ΠΑΛΑΙΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ
ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
ΝΕΑΠΟΛΗ
ΝΕΟ ΔΕΛΤΑ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΑΛΥΚΕΣ
ΑΓΡΙΑ

21:09

Κατακερματισμένο το οδικό δίκτυο στο Πήλιο

Κατακερματισμένο και κατεστραμμένο σε διάφορα τμήματα άφησε το οδικό δίκτυο στο Πήλιο η κακοκαιρία Daniel.

Η Μακρινίτσα είναι ένα από τα χωριά που δε διαθέτει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε και οδική πρόσβαση καθώς στα δύο χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Πορταριά οι καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος.

Η Πορταριά δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί. Η μεθεπόμενη διασταύρωση από την Αλλη Μεριά ωστόσο οδηγεί στο χωριό. Από εκεί και ψηλότερα ο δρόμος φτάνει στα Χάνια, αλλά μετά το χωριό και προς τη Ζαγορά διακόπτεται η συγκοινωνία. Ο δρόμος έχει σπάσει σε τουλάχιστον πέντε σημεία, όπου έχει υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος, αλλά σε τέτοιο βαθμό, που είναι επικίνδυνη η διέλευση.

Εντελώς αποκλεισμένη από κάθε κατεύθυνση είναι η Ζαγορά και τα κοντινά χωριά , αφού το οδικό δίκτυο έχει σπάσει σε διάφορα μέρη.

21:04

Διαδραστικός χάρτης με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις

Η «Κ» επεξεργάστηκε τα στοιχεία από το δορυφορικό σύστημα Copernicus και αποτυπώνει την εξάπλωση της καταστροφής το τελευταίο 48ωρα σε έκταση περίπου 730.000 στέμματα.

21:03

Γιος αγνοούμενου: Είδα τον πατέρα μου να χάνεται στα νερά

 
20:59

Πυροσβεστική: Σε 2.529 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι διασώσεις

Από το πρωί της Τρίτης έως και σήμερα Παρασκευή στις 20:00, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει 6.882 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 2.529 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Αναλυτικά οι διασώσεις ανά περιφέρεια:

Θεσσαλία: 1.898

Στερεά Ελλάδα: 152

Πελοπόννησος: 15

Αττική: 44

Επιπλέον, από την Πέμπτη μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις

  • 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και
  • 310 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 20 ελικόπτερα, εκ των οποίων 7 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και 3 είχαν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών από την Ελβετία.
20:53

Βόλος: Σε 15-20 μέρες η πλήρης αποκατάσταση της υδροδότησης

Από αύριο, σε ποσοστό 80%, θα έχουν νερό ύδρευσης, με χαμηλή πίεση, ο Βόλος και η Νέα Ιωνία και σε 15 με 20 μέρες πιστεύει ότι η υδροδότηση θα φτάσει στο 100%, δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο δημαρχείο του Βόλου.

Σϋμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος συνέστησε στους πολίτες να κάνουν υπομονή λέγοντας ότι οι υπηρεσίες δουλεύουν και η υδροδότηση θα αποκατασταθεί. Τόνισε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βόλο και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα έργα αποκατάστασης Θα προχωρήσουν γρήγορα χάρη και στη στήριξη της κυβέρνησης.

20:40

Μητσοτάκης από Βόλο: Θα ξαναφτιάξουμε πιο ανθεκτικές τις υποδομές μας

20:26

Νότιο Πήλιο: Πλοίο μετέφερε τεχνικούς και υλικά της ΔΕΗ 

Οχηματαγωγό πλοίο αναχώρησε το απόγευμα από το λιμάνι του Βόλου, με προορισμό τη Μηλίνα στο Νότιο Πήλιο, καθώς δεν υπάρχει χερσαία επικοινωνία με την περιοχή μετά την κατάρρευση της γέφυρας Πελεγκρίνο - μετά τα Καλά Νερά κοντά στην Μπούφα.

Το πλοίο που έφθασε από τη Γλύφα, ναυλώθηκε από τη ΔΕΗ, προκειμένου να μεταφερθούν τεχνικό προσωπικό, οχήματα και υλικά προκειμένου να καταβληθούν προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής του Νοτίου Πηλίου, αλλά και της Σκιάθου, μέσω της ειδικής σύνδεσης δια μέσου Λαύκου.

Το οχηματαγωγό έφτασε στη Μηλίνα στις 6 το απόγευμα και στη συνέχεια επέστρεψε στο Βόλο για να σταλεί στη συνέχεια όπου αποφασιστεί και παραστεί ανάγκη για απεγκλωβισμό δια θαλάσσης.

20:13

Επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

 
20:04

Δηλώσεις Μητσοτάκη από Βόλο

 
20:02

Το Λιμενικό απεγκλώβισε 61 άτομα από θαλάσσιες περιοχές

Υπό τον συντονισμο του κέντρου επιχειρήσεων του Λιμενικού πραγματοποιήθηκε απεγκλωβισμός 44 ατόμων από τις θαλάσσιες περιοχές Χοντρή Άμμος, Χόρτο, Μηλίνα και Πλατανιά του νομού Μαγνησία από δύο πλοία του λιμενικού σώματος και ακόμα ένα σκάφος. Όλοι τους μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και επιχείρηση απεγκλωβισμού από την παραλία «Χορευτό» και μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 17 άτομα. Συνολικά έως τώρα έχουν απεγκλωβιστεί 61 άτομα.

20:01

ΕΛ.ΑΣ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλία

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι αίρεται η διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Ε-65, από 60,900 χ/θ (Α/Κ) Ανάβρας έως 80,000 χ/θ (Α/Κ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι όσοι οδηγοί εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65, από την 31,900 χ/θ, ρεύμα προς Τρίκαλα και εκτρέπονται στο ύψος 80,000 χ/θ (Α/Κ Καρδίτσας), θα μπορούν να μεταβούν αποκλειστικά στην πόλη της Καρδίτσας.

Τέλος, αίρονται οι διακοπές κυκλοφορίας των οχημάτων από τον κόμβο ΔΕΛΤΑ μέχρι την πόλη της Καρδίτσας (από την Ε.Ο. Καρδίτσας – Λαμίας) και από τις δύο κατευθύνσεις (από και προς Καρδίτσα) καθώς και εντός της πόλης της Καρδίτσας και του περιφερειακού αυτής.

19:57

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά προϊόντα σε περίπτωση θεομηνίας

Την επέκταση εφαρμογής του πλαισίου για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από θεομηνία, προβλέπει απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στα επίπεδα του 2021 σε «κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από φυσική ή τεχνολογική καταστροφή ή θεομηνία».

Το πλαφόν ισχύει ήδη σε 68 κατηγορίες προϊόντων, όσα δηλαδή περιέχονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι των Μαθητών» καθώς και τα «προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως» (θερμοσίφωνες).

19:51

Κάτοικος Παλαμά: Υπάρχουν 2 εγκλωβισμένοι σε εργοστάσιο – 4 μέρες χωρίς νερό και τροφή

 
19:44

Λάρισσα: Φωτογραφίες από τη συνοικία Ιπποκράτης

Φωτογραφίες: onlarissa.gr

19:35

Εως και πολλαπλάσια τα ύψη βροχόπτωσης συγκριτικά με Ιανό

Στην κακοκαιρία Daniel καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα έως και πολλαπλάσια ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με τον Ιανό, σύμφωνα με το Meteo.

Στο γραφικό παρουσιάζονται οι 10 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης της κακοκαιρίας Daniel (κόκκινες ράβδοι) σε σχέση με εκείνα του Ιανού (μπλε ράβδοι).

Πηγή: meteo
19:29

Εναέρια διάσωση στην Πηνειάδα Τρικάλων

Διασώστης έχει προσδέσει άνδρα και τον απομακρύνει με ελικόπτερο από το σπίτι του στην Πηνειάδα Τρικάλων, κατά τη διάρκεια απεγκλωβισμού κατοίκων, μετά τις καταστροφές που προξένησε η κακοκαιρία Daniel, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
19:10

Δήμος Λαρισαίων: Φιλοξενία στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης

Σε νέα ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων αναφέρεται:

«Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που συνεχίζονται στις συνοικίες της πόλης κοντά στο ανάχωμα του Πηνειού οι κάτοικοι της συνοικίας Ιπποκράτης της Λάρισας πρέπει να απομακρυνθούν προληπτικά από τα σπίτια τους.

Στην περιοχή επιχειρούν συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο για λόγους ασφαλείας οι κάτοικοι θα πρέπει να απομακρυνθούν προληπτικά προς το Αλκαζάρ και το κέντρο της πόλης.

Οσοι επιθυμούν να φιλοξενηθούν μπορούν να προσεγγίσουν τη δομή στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης Λάρισας».

19:05

Μήνυμα από το 112 για τη Λάρισα

«Αν βρίσκεστε στη συνοικία Ιπποκράτη Λάρισας απομακρυνθείτε προς Αλκαζάρ & Κέντρο Πόλης λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων».

19:01

Κάτοικος Παλαμά: «Μας είπε η ΕΜΑΚ ότι υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν έχουν ταυτοποιηθεί»

 
18:34

Θεσσαλία: Κλειστά τα σχολεία από τις 11 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου

Μετά από συνεννόηση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Αγοραστού, και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Θεσσαλίας, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, ανακοινώνεται με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

18:34

Κικίλιας: Τα πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενταθούν

18:23

Βίντεο από την πλημμυρισμένη Λάρισα

18:19

Επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών στο χωριό Παλαμάς

ΙΝΤΙΜΕ, Γιάννης Λιάκος

18:12

Ωρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους

 
18:08

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ο δήμος Ερμιονίδας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε ο δήμος της Ερμιονίδας. Η κήρυξη έγινε απ’ τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου. Η κήρυξη ισχύει μέχρι τις 5 Μαρτίου 2023.

18:07

Δήμαρχος Λάρισας: Στα 10 μέτρα η στάθμη του Πηνειού

Ο δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης, είπε ότι η στάθμη του Πηνειού έχει  ανέβει στα 10 μέτρα με τον κίνδυνο να πλημυρίσει η πόλη να είναι μεγάλος.

 
17:41

Κικίλιας: Δέκα συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, υπάρχουν 4 αγνοούμενοι

«Είμαστε σε επιφυλακή για τον Πηνειό, καμία παρέμβαση δεν έγινε σε φράγμα που να προκάλεσε ανακατεύθυνση στη ροή των υδάτων», τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από προχθές ξεκίνησε σε 14 χωριά τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού και έχουν γίνει 296 διασώσεις, ενώ 1.700 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από επίγεια διασωστικά συνεργεία.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι επιχειρούν πάνω από 1.000 διασώστες της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

17:38

Νότιο Πήλιο: Ξεβράστηκε σορός γυναίκας σε παραλία - Στους οκτώ οι νεκροί

Οι άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εντόπισαν στην παραλία Θεοτόκο στο Προμύρι του Νοτίου Πηλίου, ένα πτώμα που ξέβρασε η θάλασσα.

H σορός ανήκει σε γυναίκα και μεταφέρεται στο Νοσοκομείο του Βόλου, για να διενεργηθεί νεκροψία, νεκροτομή και ταυτοποίηση στοιχείων.

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου

«Γνωρίζουμε ότι σήμερα και περί ώρα 15:15 ενημερώθηκε Υπηρεσία μας για ύπαρξη σορού γυναίκας αγνώστου ταυτότητας στη θαλάσσια περιοχή Θεοτόκου Πηλίου. Η σορός της έχει μεταφερθεί στο Κ.Υ. Αργαλαστής και εν συνεχεία πρόκειται να μεταφερθεί στο Γ.Ν. Βόλου. Από τα στοιχεία που συνελέγησαν μέχρι στιγμής πρόκειται για γυναίκα άγνωστης ηλικίας, ύψους 1,65, η οποία βρέθηκε χωρίς ρουχισμό.

Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι ή αγνοείται κάποιος εκ των συγγενών ή γνωστών του να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα της Υπηρεσίας μας 2421353862-818».

17:34

Καταστροφές σε 50 χλμ σιδηροδρομικού δικτύου

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερζάκη, οι καταστροφές εκτείνονται σε μήκος περίπου 50 χλμ από τον σταθμό του Δομοκού μέχρι τον Κραννώνα, περίπου 10 χλμ έξω από τη Λάρισα.

Αφορούν καταστροφές τόσο στις γραμμές όσο και στα φωτοσήματα στις κολώνες ηλεκτροδότησης, τους σταθμούς και γενικά στο δίκτυο της υποδομής.

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τερζάκης, το κόστος της αποκατάστασης θα φτάσει στα 40 με 50 εκατ. ευρώ και θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να επισκευαστεί το δίκτυο.

17:22

Επιχειρήσεις της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας

17:15

Δραματικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

 
17:12

Στον Βόλο το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για τη Μαγνησία αναχώρησε, αμέσως μετά τη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου στη Λάρισα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί τα Καλά Νερά, το σημείο όπου έπεσε η γέφυρα, και θα ενημερωθεί για τη διαδικασία τοποθέτησης νέας γέφυρας από τον Στρατό.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Αηδονοφωλιές, ενώ θα καταλήξει στο Δημαρχείο του Βόλου, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη.

17:05

Κλειστά τα σχολεία σε Θεσσαλία και Σποράδες την επόμενη εβδομάδα

Την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων της Θεσσαλίας και των Σποράδων, την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινώσουν από κοινού, σήμερα, η περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Παιδείας.

Η εξέλιξη είναι εύλογη καθώς ο κοινωνικός ιστός της Περιφέρειας - ακόμη και σε περιοχές που δεν επλήγησαν από τις πλημμύρες - βιώνει δραματικές στιγμές.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα επιχειρηθεί εκτίμηση της κατάστασης προκειμένου να αποφασιστεί ποιά σχολεία θα ανοίξουν την μεθεπόμενη εβδομάδα.

17:02

Θεσσαλία: Αναστολή λειτουργίας Δικαστηρίων και Εισαγγελιών

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης αναστέλλεται η λειτουργία των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών που έχουν την έδρα τους στις περιφερειακές εΕνότητες Μαγνησίας, Σποράδων, Καρδίτσας και Τρικάλων, καθώς και του Ειρηνοδικείου Φαρσάλων της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, από 8 έως και 13 Σεπτεμβρίου 2023.

Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται όλα τα δικονομικά και λοιπά ζητήματα που προκύπτουν από την από την αναστολή λειτουργίας των εν λόγω Δικαστηρίων και Εισαγγελιών.

16:56

Hellenic Train: Υποκατάσταση δρομολογίων με λεωφορεία

Με λεωφορεία θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια της γραμμής Λάρισα- Βόλος- Λάρισα, από σήμερα Παρασκευή, 8/9/2023 και μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train.

Αναλυτικά τα δρομολόγια:

11577 (Βόλος- Λάρισα), ώρα αναχώρησης 13:25

11579 (Βόλος- Λάρισα), ώρα αναχώρησης 15:35

12571 (Βόλος- Λάρισα), ώρα αναχώρησης 17:45

12573 (Βόλος- Λάρισα), ώρα αναχώρησης 19:50

και

11578 (Λάρισα- Βόλος), ώρα αναχώρησης 14:35

12570 (Λάρισα- Βόλος), ώρα αναχώρησης 16:40

12572 (Λάρισα- Βόλος), ώρα αναχώρησης 18:50

Λεωφορείο C2574 (Λάρισα- Βόλος), ώρα αναχώρησης 21:10.

16:53

Πήλιο: Το Σάββατο θα λειτουργήσει η πτυσσόμενη γέφυρα

Από το πρωί του Σαββάτου αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία η πτυσσόμενη γέφυρα που τοποθέτησε ο Στρατός.

Η επιχείρηση ξεκίνησε εχθές, καθώς λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, τμήμα του δρόμου υποχώρησε με αποτέλεσμα να χαθεί η δυνατότητα διάβασης. 

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, η σχετική άδεια για τη λειτουργία της γέφυρας δίνεται από την Περιφέρεια, προκειμένου να αποκατασταθεί η επικοινωνία τόσο προς το νότιο όσο και το ανατολικό Πήλιο.

Φωτογραφία: ΓΕΕΘΑ
16:28

Μαρινάκης: Εχουν γίνει μέχρι τώρα περίπου 2.000 διασώσεις 

«Για να υπάρχει μία ασφαλής και πλήρης εικόνα, πρέπει, προφανώς, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που είναι εν εξελίξει σε πάρα πολλές περιοχές. Να υπάρχει μια πλήρης αποτύπωση για να μπορούμε να έχουμε μία πλήρη εικόνα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον REAL, επεσήμανε ότι «έχουν γίνει, αυτή τη στιγμή, περίπου 2.000 διασώσεις πολιτών. Μόνο σήμερα το πρωί από αέρος είναι περισσότερες από 50. Πάνω από 75 με λέμβους και τεχνητό φωτισμό μέσα στη νύχτα. Είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται».

Σε ερώτηση γιατί δεν εκκενώθηκε ο Παλαμάς, τόνισε: «Έχουν σταλεί πάνω από 30 μηνύματα από το 112 συνολικά στην ευρύτερη περιοχή, εστάλησαν και την προηγούμενη μέρα που εκδηλώθηκε το φαινόμενο, εστάλησαν και λίγο πριν ξεκινήσει να ξεσπάει το φαινόμενο. Θα παρατεθούν, μάλιστα, και συνολικά τα στοιχεία όλων των μηνυμάτων που εστάλησαν. Είναι μία διαφορετική διαδικασία η διαδικασία ειδοποίησης και αντιμετώπισης του 112 από ό,τι στις πυρκαγιές, όπως αντιλαμβάνεστε, λόγω της ταχύτητας του φαινομένου και λόγω του τι πρέπει να κάνει κάποιος, όταν αντιμετωπίζουμε μία πυρκαγιά, η οποία είναι κοντά σε ένα σημείο, ή μια έντονη βροχόπτωση, η οποία, μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ταχύτατη και δεν είχε προηγούμενο. Αυτά είναι όλα επιχειρησιακά και έχουν διαφορετικές, προφανώς, διαβαθμίσεις και διαχείριση».

Σχετικά με την κατάσταση που έχει τώρα διαμορφωθεί και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι παραμένουν χωρίς νερό και τρόφιμα, είπε ότι «από την πρώτη μέρα ήταν παρών ο κρατικός μηχανισμός, μέρα και νύχτα, όποτε αυτό το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες».

16:24

Πώς θα πάρετε πιστοποιητικό καιρικών συνθηκών αν έχετε υποστεί ζημιές

Αίτηση μέσω του gov.gr στην υπηρεσία «Πιστοποιητικό καιρικών συνθηκών» που βρίσκεται στην κατηγορία «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Φυσικές Καταστροφές» μπορούν να κάνουν οι πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές οι περιουσίες τους (σπίτια ή αυτοκίνητα) λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Πρόκειται για το πιστοποιητικό καιρού από την ΕΜΥ, το οποίο αποτελεί αποδεικτικό έγγραφο για μια σειρά από διαδικασίες, κυρίως αναφορικά με την πιστοποίηση ότι οι ζημίες που έχουν προκληθεί οφείλονται σε καιρικό φαινόμενο.

Μπείτε ΕΔΩ για να κάνετε την αίτηση

16:09

Ενισχύεται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Τους 586 έφτασαν οι πολίτες που έχουν μέχρι στιγμής απεγκλωβιστεί με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων από τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 378 άτομα μεταξύ των οποίων ένας λόχος 70 ατόμων της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης, 42 άτομα προσωπικό της 32 Ταξιαρχίας Πεζικού, ένας λόχος Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «Ξενοκράτης» με 71 άτομα και 36 άτομα επιπλέον των προβλεπομένων στο Σχέδιο «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί καθώς και 68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγία Κυριακή Τρικάλων, 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον Παλαμά Καρδίτσας αλλά και 16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Εχουν διατεθεί 400 κουβέρτες για τους Σοφάδες Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για την Ιτέα Καρδίτσας, 170 ράντζα εκστρατείας αλλά και χώροι φιλοξενίας των πληγέντων.

16:04

Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η διάσωση των πολιτών

 
15:45

Λάρισα: Εκκενώνεται η συνοικία του Αγίου Θωμά

Και δεύτερη συνοικία στην πόλη της Λάρισας εκκενώνεται, μετά την Γιάννουλη, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που εμφανίζονται στην περιοχή. Πρόκειται για την συνοικία του Αγίου Θωμά στη πόλη της Λάρισας, όπου έγινε υπερχείλιση των φρεατίων και το νερό έχει πλημμυρίσει τα σπίτια της συνοικίας.

15:28

Υπ. Υγείας: Μέτρα δημόσιας υγείας στις πληγείσες περιοχές

Με αφορμή τα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της χώρας και με στόχο την προστασία της υγείας του πληθυσμού των πληγεισών περιοχών σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας ζητά την άμεση διενέργεια υγειονομικών ελέγχων στα συστήματα ύδρευσης και ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια τροφίμων.

15:24

Κακοκαιρία Daniel: Ξεπέρασε κατά πολύ τα ύψη βροχόπτωσης του Ιανού

Σύμφωνα με το Meteo, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel (4-7/9/2023) καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί ως αποτέλεσμα του mεσογειακού kυκλώνα Ιανού (17-20/09/2020). Στον πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης των δύο κακοκαιριών.

15:16

Θεσσαλικός κάμπος: Απεγκλωβισμοί πολιτών στον Παλαμά

Φωτογραφίες: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / INTIME NEWS

15:01

Κάτοικοι του Παλαμά με φουσκωτό μοιράζουν νερό σε εγκλωβισμένους

14:38

Απεγκλωβισμός 5 ατόμων στον Παλαμά με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού

14:37

Σοκαριστική μαρτυρία κατοίκου του Παλαμά: «Μια γιαγιά επιπλέει νεκρή μέσα σε κουζίνα»

Δεν υπάρχουν ωστόσο ακόμη επιβεβαιωμένες πληροφορίες από τις Αρχές.

 
14:29

Φουσκώνει ο Πηνειός - Ωρες αγωνίας στη Λάρισα

 
14:13

Σε εξέλιξη η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τη Θεσσαλία

Σε σύσκεψη στο Συντονιστικό Όργανο για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στη Θεσσαλία προεδρεύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στις 14:00 στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου εδρεύει το Συντονιστικό Οργανο, αφού επισκέφθηκε με ελικόπτερο πλημμυρισμένες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων και είχε σύσκεψη με δημάρχους.

14:12

Μήνυμα 112 για εκκένωση του Αγίου Θωμά στη Λάρισα

14:11

Απειλεί ο Πηνειός, οχυρώνεται η Λάρισα

Η υπερχείλισή του δημιούργησε αντίστροφη ροή του νερού, σε φρεάτια μέσα στην πόλη. Δηλαδή το νερό επέστρεψε μέσα από αντιστραγγιστικά έργα, κάποια από τα οποία μάλιστα είχαν δημιουργηθεί μετά τον «Ιανό» για να συλλέγουν τα όμβρια ύδατα και να τα κατευθύνουν στο ποτάμι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, αυτή τη φορά, το φουσκωμένο ποτάμι δεν είχε τη δυνατότητα να δεχτεί όμβρια, αντίθετα τροφοδότησε με νερό αγωγούς και το έβγαλε μέσα στην πόλη.

Στον Αγιο Θωμά, παρότι το νερό έχει φτάσει ήδη σε κάποια σημεία τα δύο μέτρα, τα φρεάτια εξακολουθούν να αναβλύζουν. Οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν την άνοδο τη στάθμης του νερού, με ψυχραιμία. Βέβαια, ήδη, από χθες έχουν βγει από υπόγεια και ισόγεια στις περιοχές αυτές και έχουν κινηθεί προς ασφαλέστερα μέρη.

 

13:52

Σύσκεψη για τη διάθεση φαρμάκων στις πληγείσες περιοχές

Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη του προεδρείου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στη σύσκεψη έγινε μια πρώτη εκτίμηση της λειτουργικότητας των φαρμακείων που έχουν πληγεί από τη θεομηνία και της δυνατότητας να διαθέσουν φάρμακα στον πληθυσμό.

Επίσης αποφασίσθηκε, μετά από επικοινωνία με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, για τη διάθεση των φαρμάκων σε πολίτες που πρέπει να συνεχίσουν την αγωγή τους και βρίσκονται σε περιοχές που αδυνατούν να τα προμηθευθούν λόγω των συνθηκών που επικρατούν.

13:39

Απεγκλωβισμός 9 Γερμανών τουριστών στο νότιο Πήλιο

13:27

Μητσοτάκης από Καρδίτσα: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους

Οσα δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη που είχε στο Δημαρχείο Καρδίτσας με δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

13:22

Αποκαθίστανται τα προβλήματα υδροδότησης στη Λάρισα

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της υδροδότησης που εμφανίστηκε λίγο νωρίτερα στην πόλη της Λάρισας, η δημοτική αρχή ενημέρωσε ότι οφείλεται σε βλάβη της ηλεκτροδότησης σε μία από τις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν το δίκτυο της Λάρισας. Η βλάβη έχει ήδη αποκατασταθεί πλήρως από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και πλέον η υδροδότησης της πόλης αποκαθίσταται.

Στις αμέσως επόμενες ώρες θα υπάρχει πλήρης επάρκεια σε όλο το δίκτυο της πόλης. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα, την ποσότητα και την πίεση του νερού. Παράκληση προκειμένου το δίκτυο να αποκατασταθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα για όλους να περιοριστεί η κατανάλωση για την επόμενη μία ώρα.

13:15

Θεσσαλία: Δραματικές διασώσεις στα πλημμυρισμένα χωριά

 
12:49

Κάτω από τις λάσπες κρύβεται ένας φοβερός εφιάλτης

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι μόνο από θαύμα θα έχει επιζήσει άνθρωπος σε σπίτια ή αποθήκες σκεπασμένες από νερά και λάσπες.

 

12:46

Εκκενώνονται συνοικίες της Λάρισας

Με ανακοίνωσή του ο δήμος Λαρισαίων καλεί για εκκένωση των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή της Λάρισας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Ενημερώνονται οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης (παλιές και νέες) να εκκενώσουν τις ισόγειες κατοικίες της περιοχής τους. Αν έχουν πρόσβαση σε διαμερίσματα άνω του ισογείου να οδηγηθούν προς αυτά. Διαφορετικά θα μπορούν να προσεγγίσουν προς τη δομή φιλοξενίας που έχει συσταθεί στο Κλειστό της Νεάπολης. Απευθύνουμε θερμή παράκληση προς τους πολίτες της Λάρισας να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρχών».

12:39

Άλλος ένας νεκρός στον Βόλο 

Νεκρός ανασύρθηκε από πλωτό του Λιμενικού στην περιοχή Άναυρος Βόλου 69χρονος άνδρας που αγνοείτο από το βράδυ της Πέμπτης. 

Ο εντοπισμός του ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών της κακοκαιρίας Daniel στους 7. 

12:25

Πλημμύρισε γέφυρα του Πηνειού - Παγώνουν οι επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή

Από νερά έχει κατακλυστεί ηγέφυρα του Πηνειού, η οποία βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μετά το Κουτσόχερο, στην εθνική οδό Λάρισας – Ιωαννίνων, καθώς η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει τόσο που έχει περάσει τη γέφυρα και τα νερά ρέουν ορμητικά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Αστυνομία έχει κλείσει τον δρόμο και έχει διακόψει την κυκλοφορία στη γέφυρα, ενώ λίγη ώρα πριν βρίσκονταν εκεί οχήματα του στρατού με βάρκες και ερπυστριοφόρα προκειμένου να προσεγγίσουν χωριά που είναι αποκλεισμένα με εγκλωβισμένους κατοίκους, χωρίς να τους επιτραπεί η είσοδος γιατί είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή η κατάσταση και η στατικότητα της γέφυρας.

Κατά συνέπεια αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει και οι επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού στην περιοχή και μπορούν μόνο από αέρος.

12:17

Εθελόντρια στην Καρδίτσα: «Υπάρχει νεκρός μέσα σε σπίτι»

 
12:02

Γιατί καταρρέει γέφυρα που χτίστηκε το 2020

Τα προβλήματα στις υποδομές – Τα μεγάλης ηλικίας έργα και η αποκατάσταση «στο πόδι» υπό το βάρος πολιτικών πιέσεων - Τρεις καθηγητές μιλούν στην «Κ»

11:55

149 εναέριες διασώσεις από το πρωί στη Θεσσαλία

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων για τον απεγκλωβισμό ατόμων από αέρος στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από την Πυροσβεστική, από νωρίς το πρωί σήμερα έως τις 11:00, έχουν γίνει 149 εναέριες διασώσεις ατόμων. Συγκεκριμένα, 93 έχουν γίνει από την Αεροπορία Στρατού και 56 από την Πυροσβεστική.

11:53

Επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων στη Φαρκαδόνα Τρικάλων

Σε απεγκλωβισμούς προχώρησε η ΕΜΑΚ στην πόλη της Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς κεντρικοί δρόμοι και κατοικίες έχουν πλημμυρίσει.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ στο νερό έχει βυθιστεί το δημοτικό διαμέρισμα Κεραμιδίου του δήμου Φαρκαδόνας, ενώ οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα.

Αρκετοί είναι και οι εγκλωβισμένοι στα Μεγάλα Καλύβια του δήμου Τρικκαίων, ενώ υπάρχουν διαμαρτυρίες για έλλειψη πόσιμου νερού, φαρμάκων και φαγητού σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

11:45

Πανοραμικές εικόνες από τις πλημμύρες στα προάστια της Λάρισας

 

11:35

Εσπασε ανάχωμα του Πηνειού - Νέα εντολή εκκένωσης 

Ανάχωμα του ποταμού Πηνειού έσπασε με αποτέλεσμα να σταλεί νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους δύο περιοχών για την εκκένωσή τους. 

11:31

Στους 406 οι πολίτες που έχουν απεγκλωβιστεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις

Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, στις περιοχές που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέρχονται στους 406.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με 326 άτομα μεταξύ των οποίων:

- 1 Λόχος της Ζ΄ ΜΑΚ με 70 άτομα και κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης.

- 42 άτομα προσωπικό της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ.

- 1 Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «Ξενοκράτης» με 71 άτομα.

- 36 άτομα επιπλέον των προβλεπομένων στο Σχέδιο «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί.

- 68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγία Κυριακή Τρικάλων, και 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον Παλαμά Καρδίτσας.

- 16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Παράλληλα, συνδράμουν με:

- 23 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού.

- 15 Ειδικά Οχήματα Hummer.

- 46 Οχήματα Γενικής Χρήσης.

- 2 Λεωφορεία.

- 2 Mini Bus.

- 1 Ασθενοφόρο.

- 12 Μηχανήματα Μηχανικού.

- 4 Επικαθήμενα Οχήματα.

- 12 Αρματοφορείς.

- 52 Λέμβοι.

- 5 Οχήματα Μεταφοράς Ζευγμάτων Γεφυρών και 6 Λέμβοι τύπου LCB.

- Τοποθέτηση γέφυρας Bailey στα Καλά Νερά Βόλου, και διεξαγωγή αναγνωρίσεων για ετοιμότητα τοποθέτησης στα Στουρναραίικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας από κλιμάκια της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.

- 1 Φρεγάτα στον Παγασητικό Κόλπο.

- 1 Αρματαγωγό.

- 5 Ελικόπτερα Έρευνας Διάσωσης.

- 400 κουβέρτες για τους Σοφάδες Καρδίτσας.

- 400 κουβέρτες για την Ιτέα Καρδίτσας.

- 170 ράντζα εκστρατείας.

- Χώροι φιλοξενίας των πληγέντων.

Επιπλέον, βρίσκονται σε ετοιμότητα 4 ελικόπτερα, 1 Μεταγωγικό Αεροσκάφος C-130, 1 Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων, 62 λεωφορεία, 15 μικρολεωφορεία, 19 μηχανήματα Μηχανικού, 121 οχήματα γενικής χρήσης, γέφυρες Bailey προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί, 932 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» στις περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς, 60 άτομα «Δευκαλίων», 181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ) καθώς και κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.

11:29

Κραυγή απόγνωσης εγκλωβισμένων στη Μαραθέα Καρδίτσας – «Δεν έχουμε νερό ούτε για χάπι»

«Δεν έχουμε ούτε μπουκαλάκι μισόλιτρο νερό, να πιούμε τα χάπια μας, είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν δικαιολογείται. Όλος ο μηχανισμός, όλη η Ελλάδα δεν μπορούν να στείλουν 5 βάρκες να βγάλουν τον κόσμο μέχρι την Καρδίτσα;»

11:24

Θεσσαλονίκη: Συλλογή βοήθειας για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Στη συλλογή βοήθειας για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται από σήμερα (08/09), στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου, καθ' όλο το 24ωρο, υπό την ευθύνη του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα είδη που συλλέγονται είναι τα εξής:

- Εμφιαλωμένα νερά

- Τρόφιμα μακράς διάρκειας

- Βρεφικά και παιδικά γάλατα και τροφές

- Είδη βρεφικής φροντίδας

- Φάρμακα (αντιπυρετικά, παυσίπονα, αντιισταμινικά κ.ά.)

11:04

Απελπιστική η κατάσταση στο Πήλιο - Μεγάλος ο αριθμός των εγκλωβισμένων

Η κατάσταση είναι απελπιστική και στο Πήλιο - ιδίως στο ανατολικό και το νότιο τμήμα - αφού έχουν καταστραφεί οι υποδομές και το οδικό δίκτυο και έχουν κοπεί οι οδικές συγκοινωνίες προς κάθε κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στο Ανατολικό Πήλιο ίσως και 1000 άνθρωποι περιμένουν βοήθεια για απεγκλωβισμό στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, που η θεομηνία τους βρήκε σε κωμοπόλεις, χωριά και τουριστικά θέρετρα και δεν μπορούν να φύγουν, αφού δεν υπάρχουν πλέον δρόμοι διαφυγής.

Η Ζαγορά με τους 2500 κατοίκους είναι αποκλεισμένη για τέταρτη ημέρα αφού έχει διαλυθεί σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο και δεν υπάρχουν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τα τρόφιμα έχουν εξαντληθεί.

Το Χορευτό, επίνειο της Ζαγοράς και τουριστικό θέρετρο του Πηλίου, είναι αποκομμένο οδικά και στην περιοχή παραμένουν αποκλεισμένοι 250 κάτοικοι και τουρίστες.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στον Αγιο Ιωάννη, όπου έχουν εγκλωβισθεί περίπου 500 κάτοικοι και παραθεριστές.

Αποκλεισμένο είναι και το Πουρί, που ο μοναδικός δρόμος επικοινωνίας με την Ζαγορά έχει καταστραφεί. Το ίδιο συμβαίνει και με το Μούρεσι, που είναι απροσπέλαστο λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας στη περιοχή Μαυρούτσα.

Το Πουρί είναι επίσης αποκλεισμένο από τη Ζαγορά και το χωριό παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση και δεν υπάρχουν τρόφιμα πλέον για τους 400 κατοίκους του.

Κανένα από τα χωριά του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου δεν μπορεί πλέον να επικοινωνήσει με κάποιο άλλο, αλλά και ούτε με τον Βόλο, ενώ μοναδική λύση είναι να εφοδιασθούν όλοι αυτοί οι οικισμοί από αέρος με ελικόπτερα.

Στο Νότιο Πήλιο, κάτοικοι και παραθεριστές, προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Οι δρόμοι έχουν αφανιστεί, έχουν καταρρεύσει γεφύρια και είναι σχεδόν αδύνατη η επικοινωνία με τον Βόλο.

Χθες στήθηκαν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων από παραθαλάσσια θέρετρα του Νοτίου Πηλίου και του Παγασητικού. Από το Μικρό και τον Πλατανιά απεγκλωβίσθηκαν 185 άνθρωποι με το τουριστικό σκάφος "Ταρζαν" που κατάφερε να προσεγγίσει τους δύο οικισμούς, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου.

Ανάλογες επιχειρήσεις έγιναν και στην Μηλίνα, το Χόρτο και τα Κουκουλέικα με τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος που απομάκρυναν δεκάδες άτομα από αυτές τις περιοχές.

Ολα τα σκάφη με απεγκλωβισμένους έφτασαν το βράδυ στο λιμάνι του Βόλου, όπου περίμεναν λεωφορεία για να τον μεταφέρουν σε καταλύματα.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στη Μηλίνα, που πλημμύρισε στο σύνολό της, στο Χόρτο και στον Πλατανιά όπου παρασύρθηκαν και χάθηκαν στη θάλασσα σπίτια, περιουσίες και αυτοκίνητα, ενώ στα Καλά νερά και στην Τσαγκαράδα καταστράφηκαν όλες οι υποδομές.

Κοντά στα Καλά Νερά προς την Μπούφα κατέρρευσε η μεγάλη γέφυρα στο Μπελεγκρίνο και κόπηκε πλήρως η σύνδεση του Βόλου με όλο το Νότιο Πήλιο, αλλά ήδη με επέμβαση του Ελληνικού Στρατού από χθες, έχει ξεκινήσει επιχείρηση ζεύξης των δύο πλευρών με την τοποθέτηση σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley.

Μεγάλα προβλήματα και τεράστιες ζημιές έχουν σημειωθεί και στις Μηλιές, τη Δράκεια, τα Λεχώνια και την Αγριά του Βόλου.

Στο δημαρχείο του Βόλου από χθες έχει στηθεί και λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπό τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.

10:59

Ανυπολόγιστες ζημιές στη Μαγνησία - Χωρίς νερό ο Βόλος

Το μέγεθος της καταστροφής και των ανυπολόγιστων ζημιών προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν οι κάτοικοι του Βόλου και της Μαγνησίας. Εξακολουθούν να αγνοούνται τέσσερις άνθρωποι, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν εν μέσω της κορύφωσης της θεομηνίας και οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τους συνεχίζονται.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η πόλη και τα προάστια του Βόλου για τέταρτη ημέρα παραμένουν χωρίς υδροδότηση αφού έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά οι υποδομές, οι εγκαταστάσεις άντλησης ύδατος και τα δίκτυα μεταφοράς σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας της Μαγνησίας και πάνω από 200.000 άνθρωποι στερούνται καθαρού πόσιμου νερού.

Καταγράφονται πρωτοφανείς εικόνες ανθρώπων να μαζεύουν νερό με κουβάδες και μπιτόνια από τα συντριβάνια της πόλης ή να πηγαίνουν στη θάλασσα και να μεταφέρουν θαλασσινό νερό στα σπίτια τους για τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Η ηλεκτροδότηση της πόλης και των προαστίων της στο σύνολό τους έχει δώσει ανάσες στον πληθυσμό, αλλά δεν μπορεί να γίνει καμία δραστηριότητα λόγω της έλλειψης νερού. Για τέταρτη ημέρα παραμένει κλειστή η αγορά του Βόλου, αφού είναι αδύνατο να λειτουργήσουν εστιατόρια, χώροι εστίασης,ξενοδοχεία και χώροι φιλοξενίας.

Ο δήμος Βόλου διανέμει δωρεάν εμφιαλωμένο νερό στους κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης, αφού καταφθάνουν δεκάδες φορτωμένες νταλίκες για την ανακούφιση των κατοίκων.

Από την πλευρά του δήμου, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να καθαριστούν οι δρόμοι με θαλασσινό νερό από τους χιλιάδες τόνους λάσπης που έχουν σκεπάσει οδοστρώματα και πεζοδρόμια.

Πάντως πλημμυρισμένες ή βυθισμένες στη λάσπη παραμένουν μεγάλες περιοχές της πόλης και κυρίως στα Παλαιά, το Παλαιό Λιμεναρχείο, τους Αγίους Αναργύρους και τη Νεάπολη, ενώ πολλές μεγάλες οδικές αρτηρίες παραμένουν κλειστές, κυρίως προς τις εξόδους, όπως και ο περιφερειακός του Βόλου στην αερογέφυρα του Πανθεσσαλικού σταδίου.

Τα τρένα έχουν διακόψει τα δρομολόγια προς τον Βόλο, αφού έχει χαθεί σημαντικό μέρος των σιδηροτροχιών κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου, αλλά και στο Δέλτα και στον θεσσαλικό κάμπο.

Σταδιακά αποκαθίστανται οι αστικές συγκοινωνίες με αραιά δρομολόγια, όπου αυτό είναι εφικτό, αφού έχουν χαθεί μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου.

10:48

Στη Λάρισα έφτασε ο πρωθυπουργός

 
10:46

Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων: «Πέφτουν σπίτια, ακούγονται κλάματα»

 
10:42

Στην Καρδίτσα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός έφτασε νωρίτερα στο γήπεδο της Καρδίτσας, όπου έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο για την υποδοχή των πλημμυροπαθών, οι οποίοι καταφθάνουν μετά τον απεγκλωβισμό τους από τις πληγείσες περιοχές και τους δίνονται οι πρώτες βοήθειες και είδη πρώτης ανάγκης.

 
10:35

Διάσωση εγκλωβισμένων κατοίκων στα προάστια της Λάρισας

Πηγή: INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

10:25

Δύσκολη η κατάσταση στον Κοσκινά Καρδίτσας - Υπάρχουν εγκλωβισμένοι

 
10:23

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, όσες επιχειρήσεις και πολίτες έχουν τη δυνατότητα και επιθυμούν να ενισχύσουν την προσπάθεια, μπορούν να προσφέρουν συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας και εμφιαλωμένα νερά. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα συγκεντρώνεται στα κτίρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες σήμερα, Παρασκευή και αύριο Σάββατο, από τις 8 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνας-Μαρίας Δερμεντζοπούλου στα τηλέφωνα 2313 330802, 804 και 808.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε για να συγκεντρώσει είδη πρώτης ανάγκης για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία στη Θεσσαλία, ωστόσο το μέγεθος της καταστροφής ήταν πολύ μεγάλο και οι ανάγκες που προέκυψαν εξαιρετικά μεγάλες. «Έτσι, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε ακόμα περισσότερες ποσότητες βοήθειας, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας να συνδράμουν στο μέτρο του δυνατού, ώστε να δώσουμε γι' ακόμη μια φορά μια απάντηση στην καταστροφή. Και η μόνη απάντηση είναι η αλληλεγγύη» πρόσθεσε.

10:03

Μαζικός απεγκλωβισμός από τον Βλοχό Καρδίτσας

09:46

Θεσσαλία: «Τέτοια καταστροφή δεν έχουμε ξαναζήσει», λένε οι κάτοικοι του δήμου Φαρκαδόνας

Δεκάδες άνθρωποι κοιτάζουν από ψηλά, από την Ε.Ο. Λάρισας - Τρικάλων στο βάθος προς την περιοχή Κλοκοτός και Γεωργανάδες τα σπίτια τους να έχουν χαθεί στο νερό, και αγωνιούν για το μέλλον τους, καθώς οι καλλιέργειές τους έχουν βυθιστεί μέσα στο νερό και τη λάσπη.

Αλλοι συμπατριώτες τους έμειναν ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα, αν και μεταφέρθηκαν στο πρώην δημαρχείο του δήμου Οιχαλίας και στο 2ο δημοτικό σχολείο Οιχαλίας, για να ξεκουραστούν. Οπως σημειώνουν μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τέτοια καταστροφή δεν έχουν ξαναζήσει.

«Δεν γνωρίζουμε πώς και σε ποια κατάσταση θα βρούμε το σπίτι μας», λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με δάκρυα στα μάτια, όταν υποχωρήσουν τα νερά, «το οποίο με πολλούς κόπους και στερήσεις φτιάξαμε, αν θα υπάρχουν μέσα οι αναγκαίες οικοσυσκευές».

Αυτό είναι το σκηνικό στον δήμο Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, ένας δήμος που γειτνιάζει με τον πολύπαθο δήμο Παλαμά, όπου κι αυτός μετρά τις πληγές του τις τελευταίες ώρες από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Τεράστια προβλήματα υπάρχουν και στα Μεγάλα Καλύβια του δήμου Τρικκαίων αλλά και στον ορεινό όγκο της Π.Ε. Τρικάλων με τις πολλές και συχνές κατολισθήσεις.

09:42

Κάτοικοι Παλαμά Καρδίτσας: Εχουμε ανάγκη από νερό και φαγητό

 
09:37

Περιφ. Θεσσαλίας: Ανέβηκε η στάθμη στις πλημμυρικές περιοχές - Πού θα πέσει το βάρος των διασώσεων

 
09:27

Aπεγκλωβισμός 24 ατόμων από τη Μηλίνα Μαγνησίας

09:18

«Μας πάτησε το νερό»

Η μισή Πηνειάδα, το μικρό χωριό των περίπου 300 κατοίκων που βρίσκεται μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας, στη λεκάνη απορροής του Πηνειού, έχει πλέον χαθεί κάτω από το νερό.

09:13

Λάρισα: Τα 9 μέτρα έχει ξεπεράσει η στάθμη του Πηνειού 

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στη Λάρισα όπου το ύψος της στάθμης του Πηνειού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, φτάνοντας σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρισας τα 9,5 μέτρα και εντείνοντας τους φόβους υπερχείλισης του ποταμού. 

Σημειώνεται πως το σύνηθες ύψος της στάθμης του ποταμού όταν βρέχει, είναι τα τέσσερα μέτρα. 

Τα πλημμυρικά φαινόμενα άρχισαν να χτυπούν, από χθες αργά το βράδυ και την πόλη της Λάρισας, κυρίως τις συνοικίες που βρίσκονται κοντά στο Πηνειό Ποταμό, καθώς σημειώνεται υπερχείλιση των φρεατίων με μεγάλη ποσότητα νερού από το ποτάμι. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής προχωρούν σε απεγκλωβισμο κατοίκων, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν σπίτια. 

Όπως, πάντως, ανέφερε λίγο νωρίτερα στην ΕΡΤ ο Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, «έχει σταθεροποιηθεί η στάθμη του, έχει ανέβει βέβαια η στάθμη του στις πλημμυρικές περιοχές, στις περιοχές δηλαδή εκείνες οι οποίες υπάρχουν για να μπορούν να παίρνουν τα νερά, τα οποία έρχονται και είναι περισσότερα από την κοίτη του ποταμού».

 
09:06

Εκκένωση τριών χωριών στη Λάρισα 

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λαρισαίων αναφέρει πως λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι.

 

 

09:03

Πλατανιάς Πηλίου: Πάνω από 50 αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα

Οι κάτοικοι του Πηλίου προσπαθούν να απομακρύνουν τις λάσπες και τα φερτά υλικά από τις περιουσίες τους την ώρα που δεκάδες τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί εκεί καθώς το νερό παρέσυρε ή κατέστρεψε τα αυτοκίνητά τους. 

Στον Πλατανιά του Νότιου Πήλιου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν παντού διαλυμένα αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο, πεζοδρόμια που έχουν καταστραφεί, δρόμοι που έχουν υποχωρήσει, βάρκες που έχουν παρασυρθεί στη μέση του δρόμου και κορμοί και κλαδιά δέντρων που βρίσκονται διάσπαρτα.

«Η καταστροφή στον Πλατανιά είναι πάρα πολύ μεγάλη» ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, αποκαλύπτοντας ότι πάνω από 50 αυτοκίνητα έχουν καταλήξει στη θάλασσα, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκαν σε τουρίστες.

 

08:57

Meteo: Πρωτοφανείς πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο - Δορυφορική απεικόνιση

08:55

Εικόνες καταστροφής σε χωριό του νομού Λάρισας

Πηγή: INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

08:42

Εγκλωβισμένα 70 άτομα στον Κοσκινά Καρδίτσας

 
08:36

Καρέ καρέ το καταστροφικό πέρασμα της θεομηνίας 

Το χρονικό της καταστροφής μέσα από τον φωτογραφικό φακό.

08:33

«Χρειάζεται πόσιμο νερό και τροφή στις πληγείσες περιοχές»

Οι δηλώσεις της καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρας Ψαλτοπούλου, στην ΕΡΤ.

 
08:31

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω διακοπής σιδηροδρομικής κυκλοφορίας

Λόγω διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Λειανοκλαδίου – Λάρισας και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στο δίκτυο εξαιτίας των πλημμυρών, σήμερα Παρασκευή 8/9/2023 θα υπάρξουν τροποποιήσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ορισμένα δρομολόγια.

08:29

O «Daniel» χτύπησε και την Εθνική Πινακοθήκη

Παρότι η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου εγκαινιάστηκε πριν από μόλις δύο χρόνια, φαίνεται πως η κακοκαιρία «Daniel» κατάφερε να της δημιουργήσει κάποια προβλήματα.

08:21

Αντιμετώπιση καταστροφών με χαρτιά και πινγκ πονγκ ευθυνών

Το ειδικό σχέδιο «Δάρδανος» και η προσπάθεια ανασύνταξης του συστήματος πολιτικής προστασίας της χώρας έμπλεξαν στη γραφειοκρατία και στις εγκυκλίους.

08:18

Θαμμένα στη λάσπη ολόκληρα χωριά στη Λάρισα

 
08:10

Καρδίτσα - Τρίκαλα: Σώθηκε η πόλη, βούλιαξαν τα χωριά

Τραγική η κατάσταση στον κάμπο της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Πολλά τα ερωτήματα για τη διαχείριση των υδάτινων όγκων.

 

08:06

Μάχη για να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός

Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει η υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού. Οπως αναφέρει το ertnews.gr, στις εργατικές κατοικίες της Λάρισας στη Γιάννουλη το νερό έχει φτάσει στη μέση των κτιρίων ενώ οι εικόνες από το σημείο είναι αποκαρδιωτικές. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και βλέπουν με αγωνία όλα όσα συμβαίνουν.

Το νερό στο σημείο έρχεται ορμητικό και από την Καρδίτσα και από τα Τρίκαλα. Ο όγκος του νερού είναι μεγάλος, ενώ μέσα στη νύχτα έσπασαν το ανάχωμα της Γυρτώνης για να αποσυμφορηθεί ο ποταμός.

Επί ποδός όλη τη νύχτα το συντονιστικό του δήμου Λαρισαίων, ειδοποιούσε τους κατοίκους, και στον Αγιο Θωμά και στα εργατικά της Γιάννουλης και στη συνοικία Ιπποκράτης και άλλες παραπήνειες συνοικίες για να είναι σε επιφυλακή.

08:03

Αεροφωτογραφίες από τον πλημμυρισμένο θεσσαλικό κάμπο

Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

08:01

Πυροσβεστική: Έχουν πραγματοποιηθεί 1.881 διασώσεις

Συνολικά 1.881 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή ενώ από Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα τις 6.30 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.406 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

07:57

Πήλιο – Μαρτυρίες τουριστών στην «Κ»: «Σπάνια βιώνεις τόση καλοσύνη»

Δεν ήταν οι διακοπές που περίμενε ο Αλεξ Ντέιβι όταν κανόνισε να περάσει χρόνο αυτόν τον Σεπτέμβριο στο Πήλιο.

07:52

Κυβέρνηση: Διαχείριση κρίσης και αναβολή ΔΕΘ

Οι προτεραιότητες μετά την καταστροφή – Στις πληγείσες περιοχές ο Μητσοτάκης

07:51

Ο Βόλος παλεύει να σταθεί όρθιος στη λάσπη

Βομβαρδισμένο τοπίο πολλές γειτονιές - Χωρίς νερό, ρεύμα και χθες οι κάτοικοι

07:50

Στα δύο χωρίστηκε η πόλη των Τρικάλων

Η σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσε μεγάλα προβλήματα το τελευταίο 24ωρο σε όλο τον δήμο. 

Ο ποταμός Ληθαίος που διαπερνά το κέντρο της πόλης έχει υπερχειλίσει και η στάθμη του πλέον έχει φτάσει έως και ξεπεράσει το ύψος των γεφυρών.

07:49

Πυροσβεστική: 1.881 διασώσεις - Περισσότερες από 6.400 κλήσεις

Συνολικά 1.881 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή ενώ από Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα τις 6.30 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.406 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

07:48

Κάτοικος Καρδίτσας: Φόβοι για περισσότερους νεκρούς στην Αστρίτσα

 
07:45

Εικόνες από τη διάσωση εγκλωβισμένων πολιτών στην Αστρίτσα

Πηγή: REUTERS/ Louisa Gouliamaki

07:40

Συναγερμός για τον Πηνειό

Oλονύχτιες ήταν οι επιχειρήσεις για απεγκλωβισμούς σε πολλές περιοχές που επλήγησαν σφοδρά από την κακοκαιρία, ενώ σε διαρκή κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι αρχές και οι κάτοικοι στις εκτάσεις γύρω από τον Πηνειό.

Τα ξημερώματα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αποφασίστηκε να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο ποταμός.