Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 77η ημέρα ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελίξε-561852577
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 77η ημέρα ρωσικής εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
17:32

Φινλανδία: Το κόμμα της πρωθυπουργού λέει «ναι» στο ΝΑΤΟ

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν ανακοίνωσε σήμερα πως υποστηρίζει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η υποψηφιότητα για την οποία πρόκειται να επισημοποιηθεί αύριο, Κυριακή.

Από τα 60 μέλη της ηγεσίας του κόμματος, 53 ψήφισαν υπέρ, 5 κατά και δύο απείχαν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι.

17:04

Τουρκία: «Δεν κλείνουμε την πόρτα» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία δεν προσπαθεί να εμποδίσει την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά για να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι ανησυχίες για την ασφάλεια των μελών, ξεκαθαρίζει σήμερα ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, μετά την αναφορά του Τούρκου προέδρου την Παρασκευή ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να στηρίξει τα σχέδια για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

17:04

Πούτιν: «Λάθος» το τέλος της φινλανδικής ουδετερότητας

Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

22:46

Bloomberg: Ο Κατσιματίδης προειδοποιεί για έλλειψη ντίζελ στην Ανατολική Ακτή

Η κρίση του ντίζελ στις ΗΠΑ μπορεί να επιδεινωθεί αυτό το καλοκαίρι με πιθανό το ενδεχόμενο ελλείψεων στην Ανατολική Ακτή, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Τζον Κατσιματίδης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Δεν θα εκπλαγώ να δω το ντίζελ να διατίθεται με δελτίο στην Ανατολική Ακτή αυτό το καλοκαίρι», είπε Διευθύνων Σύμβουλος της United Refining Co., σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Αυτή τη στιγμή τα αποθέματα είναι χαμηλά και μπορεί να δούμε έλλειψη τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε. 

22:11

Σημερινή εικόνα από το εργοστάσιο Αζόφσταλ

22:03

Ζελένσκι σε Σολτς: Εκτιμούμε την υποστήριξη σας

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και συζήτησε για την αμυντική βοήθεια, τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και την αύξηση των κυρώσεων στη Ρωσία ως δύναμη εισβολής, αναφέρει το Reuters.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι δυο τους συζήτησαν για αμυντική βοήθεια, συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και περαιτέρω αύξηση των κυρώσεων στον «ρώσο εισβολέα».

«Εκτιμούμε το υψηλό επίπεδο διαλόγου» με τη Γερμανία και την «υποστήριξη στον αγώνα μας», έγραψε στο Twitter.

21:58

Ρωσία: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από τον βομβαρδισμό ενός χωριού, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Μπέλγκοροντ 

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη νοτιοδυτική Ρωσία, από βομβαρδισμό που προήλθε από την Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα ο Ρώσος κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ.

«Μέχρι στιγμής, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο και υπάρχουν τρεις τραυματίες» από τον βομβαρδισμό ενός μεθοριακού χωριού, ανέφερε ο Γκλαντκόφ σε ανάρτησή στο Telegram.

21:40

Κάτοικος της Χερσώνας λέει ότι η πόλη της «σιγά-σιγά πεθαίνει» υπό τον έλεγχο της Ρωσίας

Κάτοικος της Χερσώνας είπε ότι η πόλη της μοιάζει με «αποκάλυψη ζόμπι» από τότε που ανέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα. Η γυναίκα, η οποία ζήτησε να αναγνωριστεί ως Τάνια, είπε σε συνέντευξή της στο CNN International ότι η εισβολή είχε σωματικό και ψυχολογικό τίμημα.

«Βλέπεις όλα αυτά τα άδεια ράφια στα καταστήματα, βλέπεις όλους εκείνους τους ένοπλους ανθρώπους να βγαίνουν για να περπατήσουν δίπλα σου, στο δρόμο, και είναι τρομακτικό γιατί βρίσκονται σε όλη την πόλη. Άρα είναι δύσκολο», είπε.

Η νέα ηγεσία της περιφέρειας της Χερσώνας που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία ανακοίνωσε σχέδια να υποβάλει επίσημο αίτημα να γίνει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

21:21

Η Ουκρανία προτείνει την ανταλλαγή τραυματισμένων υπερασπιστών του Azovstal με Ρώσους αιχμαλώτους

Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία να ανταλλάξουν τους βαριά τραυματισμένους υπερασπιστές στο εργοστάσιο Azovstal στο λιμάνι της Μαριούπολης με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, δήλωσε την Τετάρτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ.

«Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», είπε.

21:07

Ντράγκι: «Η Ρωσία δεν είναι πλέον Γολιάθ - Δεν είναι αήττητη»

«Η Ρωσία δεν είναι, πλέον, Γολιάθ. Εκείνη που έμοιαζε με υπερδύναμη, αδύνατον να νικηθεί στο πεδίο της μάχης και με συμβατικά όπλα, πλέον δεν είναι αήττητη», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν «συμφώνησαν, ως γενική εκτίμηση, στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου».

Αναφερόμενος στις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι το θέμα «αποτελεί γκρίζα ζώνη» υπογραμμίζοντας πως «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, αλλά και η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς ή έχουν πληρώσει σε ρούβλια» ενώ, προς το παρόν, τάχθηκε κατά της διακοπής του διαλόγου με τη Ρωσία στα πλαίσια της G20.

20:55

Εκρήξεις στο χαλυβουργείο της Μαριούπολης

Οι βομβαρδισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη στο χαλυβουργείο Azovstal στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης το απόγευμα της Τετάρτης.

Πρόσφατες φωτογραφίες απεικονίζουν μια σημαντική έκρηξη στην τοποθεσία, όπου βρίσκονται κρυμμένοι σε υπόγεια καταφύγια όσοι παραμένουν ζωντανοί από τις αμυντικές δυνάμεις των Ουκρανών.

20:45

ΟΗΕ: Σχεδόν το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας στην Ουκρανία -4,8 εκατ. συνολικά- έχουν χαθεί από τη ρωσική εισβολή

«Οι οικονομικές αναταραχές, σε συνδυασμό με μεγάλους εσωτερικούς εκτοπισμούς και ροές προσφύγων» έχουν προκαλέσει «μεγάλες απώλειες όσον αφορά την απασχόληση και τα εισοδήματα», δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας του ΟΗΕ.

Στην πρώτη έκθεσή της για τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΔΟΕ επαίνεσε τις προσπάθειες του Κιέβου να διατηρήσει σε λειτουργία το σύστημα κοινωνικής προστασίας της Ουκρανίας.

20:03

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται κατά 6% λόγω ανησυχιών για τη Ρωσία

Μετά από δύο ημέρες έντονων απωλειών, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν απότομα την Τετάρτη λόγω των ανανεωμένων ανησυχιών για τη ροή ενέργειας από τη Ρωσία.

Το αμερικανικό πετρέλαιο εκτινάχθηκε κατά 6,3% στα 105,97 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο Brent ενισχύθηκε 5,2% στα 107,75 δολάρια το βαρέλι.

19:45

Τζόνσον από τη Φινλανδία: Η εισβολή στην Ουκρανία δυστυχώς άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο

Ο Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε μια συμφωνία άμυνας με τη Φινλανδία, που σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση που τη χρειαστεί.

Μιλώντας στο Ελσίνκι, είπε: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε την εξίσωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και έχει ξαναγράψει την πραγματικότητά μας και αναμόρφωσε το μέλλον μας. Είδαμε το τέλος της μεταψυχροπολεμικής περιόδου και η εισβολή στην Ουκρανία δυστυχώς άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η εισβολή έχει ήδη αποτύχει για δύο λόγους. Πρώτον, λόγω του αδιάρρηκτου πνεύματος του ουκρανικού λαού που αντεπιτέθηκε και συσπειρώθηκε ο κόσμος πίσω του. Δεύτερον, γιατί αυτός ο ουκρανικός αγώνας για ελευθερία, αυτός ο ηρωικός αγώνας, έχει φέρει όλο τον κόσμο μαζί σε αυτή την  καταδίκη της επίθεσης προς τις αξίες μας και θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι έφερε επίσης τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη πιο κοντά σήμερα».

Ο κ. Τζόνσον στράφηκε στη συνέχεια στη συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψαν σήμερα οι δύο χώρες. Είπε ότι «εξασφαλίζει ότι τα δύο έθνη μας μπορούν να εντείνουν τη συνεργασία μας και να την οδηγήσουν σε απαράμιλλα ύψη».

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα εκπαιδεύσουν, θα λειτουργήσουν και θα ασκηθούν μαζί, συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην άμυνα και την ασφάλεια και επισημοποιώντας μια υπόσχεση ότι θα βοηθούμε πάντα ο ένας τον άλλον», τόνισε.

19:33

Ηνωμένο Βασίλειο και Φινλανδία συμφωνούν να εμβαθύνουν τους δεσμούς ασφαλείας

Η Βρετανία και η Φινλανδία δήλωσαν σε κοινή δήλωση την Τετάρτη ότι συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και είναι έτοιμες να αλληλοβοηθηθούν στρατιωτικά σε περίπτωση που κάποιο έθνος δεχθεί επίθεση.

19:13

Πεντάγωνο: Ο Πούτιν δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία τρεις μήνες μετά την εισβολή της.

«Καθώς κοιτάζετε τον λογισμό του Πούτιν, η άποψή μου είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να συγκρουστεί με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», είπε ο Όστιν κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

18:54

Η Φινλανδία έχει 99,9% πιθανότητες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λέει ο πρώην πρωθυπουργός

Η Φινλανδία θα ενταχθεί σχεδόν σίγουρα στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας. Ο Αλεξάντερ Σταμπ, ο οποίος ηγήθηκε της Φινλανδίας μεταξύ 2014 και 2015, είπε στο BBC ότι ο Φινλανδός πρόεδρος πιθανότατα θα ανακοινώσει την πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία την Πέμπτη.

Θα ακολουθήσει ανακοίνωση της κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο και κοινή δήλωση Φινλανδίας και Σουηδίας λίγο αργότερα.

«Το μόνο άτομο που μπορούμε να ευχαριστήσουμε είναι ο Πούτιν, αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχουμε», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει «συντριπτική υποστήριξη» για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τόνισε ότι μια δημοσκόπηση της Τρίτης ήταν 76% υπέρ και 12% κατά της κίνησης.

18:12

Μόσχα: Ο Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, και ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, συναντήθηκαν σήμερα στη Μόσχα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στο άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση… για τη μείωση του κινδύνου λανθασμένων υπολογισμών μεταξύ των χωρών».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη συνομιλία.

18:12

Η Ρωσία απαιτεί από την Πολωνία να ζητήσει συγγνώμη

Η Μόσχα αξιώνει επίσημη συγγνώμη από την Πολωνία και απείλησε τη χώρα με πιθανά μελλοντικά αντίποινα, αφού ο πρεσβευτής της δέχθηκε επίθεση με κόκκινη μπογιά.

Ο Σεργκέι Αντρέεφ δέχθηκε επίθεση από ανθρώπους που διαμαρτύρονταν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς πήγε να καταθέσει λουλούδια στο Σοβιετικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στη Βαρσοβία τη Δευτέρα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τον Πολωνό Πρέσβη Krzysztof Krajewski. «Η Ρωσία αναμένει μια επίσημη συγγνώμη από την πολωνική ηγεσία σε σχέση με το περιστατικό και απαιτεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ρώσου πρέσβη και όλων των υπαλλήλων των ρωσικών ξένων ιδρυμάτων στην Πολωνία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Θα ληφθεί απόφαση για περαιτέρω βήματα ανάλογα με την αντίδραση της Βαρσοβίας στα αιτήματά μας», πρόσθεσε η Μόσχα.

18:09

Τσεχία: Δόθηκε άδεια σε 103 Τσέχους να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Ο – άλλοτε φιλορώσος – πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» σε περίπου 100 Τσέχους πολίτες να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

18:06

Το χαλυβουργείο της Μαριούπολης σήμερα

Η παρακάτω φωτογραφία απαθανατίζει το πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη. Πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται από την περιοχή καθώς συνεχίζεται ο βομβαρδισμός από τις ρωσικές δυνάμεις.

18:02

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν σχέδια για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι σταθερή και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο Πούτιν σχεδιάζει να εισαγάγει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία, είπε: «Όχι, αυτό δεν είναι στα σχέδια».

Η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι η τρέχουσα τάση στην Ουκρανία αύξησε τις πιθανότητες ο Πούτιν να στραφεί σε πιο δραστικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της «επιβολής στρατιωτικού νόμου, αναπροσανατολισμού της βιομηχανικής παραγωγής ή δυνητικά κλιμακωτών στρατιωτικών ενεργειών για την απελευθέρωση των πόρων που απαιτούνται για την επίτευξή των στόχων του καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται».

17:58

Δικάζεται για εγκλήματα πολέμου ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης

Η Ουκρανία γνωστοποίησε ότι θα δικαστεί ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης για τον θάνατο ενός 62χρονου άνδρα στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας, σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε το γραφείο της γενικής εισαγγελέως της χώρας.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του Vadim Shishimarin, διοικητή της στρατιωτικής μονάδας 32010 της 4ης Μεραρχίας της περιοχής της Μόσχας.

17:51

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν ήθελε πόλεμο στην Ευρώπη

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα έχει αρκετούς αγοραστές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της εκτός των δυτικών χωρών, την ώρα που οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσκάτ του Ομάν, ο Λαβρόφ είπε: «Ας πληρώσει η Δύση περισσότερα από όσα πλήρωνε στη Ρωσική Ομοσπονδία και ας εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί θα έπρεπε να γίνουν φτωχότεροι».

Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία δεν ήθελε πόλεμο στην Ευρώπη, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι «συνεχώς και επίμονα» έλεγαν ότι ήθελαν να δουν τη Ρωσία ηττημένη στην Ουκρανία. 

«Εάν ανησυχείτε για την προοπτική ενός πολέμου στην Ευρώπη - δεν το θέλουμε καθόλου. Αλλά εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι η Δύση είναι αυτή που λέει συνεχώς και επίμονα ότι σε αυτή την κατάσταση, είναι απαραίτητο να νικήσουμε τη Ρωσία. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας».

17:42

Η Washington Post ανοίγει γραφεία στο Κίεβο 

Η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζος, άνοιξε γραφείο στην ουκρανική πρωτεύουσα. 

«Εδώ και πολλούς μήνες, η The Post έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους για να καλύψει τις αυξανόμενες εντάσεις κατά μήκος των ρωσικών συνόρων της Ουκρανίας και, τελικά, την επακόλουθη ρωσική εισβολή», δήλωσε ο συντάκτης διεθνούς ρεπορτάζ Douglas Jehl.

«Καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε μια παρατεταμένη φάση, το γραφείο αυτό θα μας επιτρέψει να καλύπτουμε επί τόπου τα γεγονότα και να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την ξεχωριστή και έγκυρη δημοσιογραφία για την οποία οι αναγνώστες σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε εμάς».

Επικεφαλής του γραφείου θα είναι η πρώην ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Μόσχα Ισαμπέλ Χουρσουντιάν η οποία κάνει ρεπορτάζ στην Ουκρανία από τον Ιανουάριο και ο Μάξ Μπέρακ, πρώην επικεφαλής του γραφείου στο Ναϊρόμπι, που κάνει ρεπορτάζ από την Ουκρανία εδώ και δύο μήνες.

Θα κατευθύνουν μια ομάδα που θα αποτελείται από τον Ουκρανό δημοσιογράφο Νταβίντ Στερν και εναλλασσόμενους ανταποκριτές, φωτογράφους και βιντεολήπτες δημοσιογράφους.

17:31

Ο γ.γ. του ΟΗΕ υπερασπίζεται τη συνάντηση του με τον Πούτιν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ήταν σωστό να επισκεφτεί κανείς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι χρειάζεται «να ασχοληθεί με αυτούς που προκαλούν το πρόβλημα ή που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα» για να βρεθούν λύσεις.

«Είναι απολύτως λογικό να μιλήσουμε με τον ηγέτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι απολύτως λογικό να μιλήσουμε με οποιονδήποτε άλλο σχετικό παράγοντα στην παρούσα κρίση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

Ο Γκουτέρες συνάντησε τον Πούτιν στη Μόσχα στα τέλη Απριλίου πριν πάρει το δρόμο για την Ουκρανία για να συναντήσει τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είπε ότι η συνάντηση του Πούτιν είχε «συγκεκριμένα αποτελέσματα»: Είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση των αμάχων που είχαν παγιδευτεί στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη.

«Νομίζω ότι οι ζωές που διασώθηκαν από αμάχους που βρίσκονταν στη Μαριούπολη αξίζουν να συναντήσω οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου χωρίς καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι το σωστό», είπε.

17:28

Χερσώνα: Οι φιλορωσικές δυνάμεις θα ζητήσουν από τον Πούτιν να γίνουν μέρος της Ρωσίας

Οι φιλορωσικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Χερσώνα σχεδιάζουν να ζητήσουν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να την ενσωματώσει στη Ρωσία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στη Χερσώνα, φέρεται να επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα διάταγμα θα ζητήσει η περιοχή να γίνει «πλήρες υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο. Είναι μια τοποθεσία στρατηγικής σημασίας, καθώς παρέχει μέρος ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι εναπόκειται στους κατοίκους της Χερσών να αποφασίσουν οι ίδιοι τη μοίρα τους, σύμφωνα με το BBC.

Οι Ουκρανοί στη Χερσώνα έχουν ξεκινήσει μια σειρά από συγκεντρώσεις ενάντια στη ρωσική κατοχή της περιοχής, αλλά οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έχουν προωθήσει τα σχέδιά τους.

Πιο πρόσφατα, έγινε μια προσπάθεια να εισαχθεί το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα.

16:59

Μπλόκο σε Facebook και Instagram

Οι φιλορωσικές αυτοαποκαλούμενες «δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ» στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο Facebook και το Instagram.

Αυτό τους ευθυγραμμίζει με την πολιτική της Ρωσίας απέναντι στα κοινωνικά δίκτυα των ΗΠΑ.

Η Ρωσία απαγόρευσε το Facebook και το Instagram τον Μάρτιο, αφού δικαστήριο έκρινε ένοχη τη ΜΕΤΑ για «εξτρεμιστική δραστηριότητα».

16:56

Ζελένσκι: Η επιθυμία της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία «εξαφανίζεται με κάθε νέα Μπούτσα»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι το Κίεβο χάνει την υπομονή του για συνομιλίες με τη Ρωσία, δεδομένων των αυξανόμενων ενδείξεων για φρικαλεότητες που διαπράττουν οι ρωσικές δυνάμεις στη χώρα του.

Σε μια εικονική ομιλία με φοιτητές στο πανεπιστήμιο Sciences Po της Γαλλίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε: «Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αυτές τις συνομιλίες, αρκεί να μην είναι πολύ αργά».

«Με κάθε νέα Μπούτσα, με κάθε νέα Μαριούπολη, με κάθε νέα πόλη όπου υπάρχουν δεκάδες νεκροί, περιπτώσεις βιασμών, με κάθε νέα θηριωδία, εξαφανίζεται η επιθυμία και η δυνατότητα διαπραγμάτευσης, καθώς και η πιθανότητα επίλυσης αυτού του ζητήματος με διπλωματικό τρόπο», πρόσθεσε.

16:07

ΝΥΤ: Η Ουκρανία απωθεί τις ρωσικές δυνάμεις από το Χάρκοβο

Μια μέρα μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας βορειοανατολικά της πόλης του Χαρκόβου, ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τις δυνάμεις της Μόσχας «ακόμα πιο μακριά» από την πόλη, δίνοντάς τους «ακόμα λιγότερες ευκαιρίες να καταφέρουν πλήγματα στο κέντρο της περιφέρειας».

15:54

Σύζυγοι των μαχητών του Αζόφ στον Πάπα: Παρακαλώ μην τους αφήσετε να πεθάνουν

Οι σύζυγοι δύο από τους τελευταίους εναπομείναντες Ουκρανούς μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο χαλυβουργείο της Μαριούπολης ζήτησαν από τον Πάπα Φραγκίσκο να βοηθήσει να μεταφερθούν σε μια τρίτη χώρα.

«Σας παρακαλώ, μην τους αφήσετε να πεθάνουν», είπε στον Ποντίφικα μία εξ αυτών.

15:42

Τζόνσον: Στήριξη σε Σουηδία εάν υποβάλει αίτηση για το ΝΑΤΟ

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στηρίξει τη Σουηδία εάν αποφασίσει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι βέβαιος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε πορεία δράσης αποφασίσει να ξεκινήσει η Σουηδία. Θα είμαστε όσο χρήσιμοι και υποστηρικτικοί μπορούμε», είπε.

Η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε: «Διερευνούμε όλες τις πιθανές επιλογές και το ΝΑΤΟ είναι μία από αυτές που βρίσκεται στο τραπέζι. Έχουμε συζητήσει με πολλές χώρες πώς βλέπουν αυτή τη "γκρίζα περίοδο" (από την υποβολή αίτησης για ένταξη) μέχρι να γίνουμε πλήρως μέλη».

15:39

Η Ουκρανία καλύπτει τις ανάγκες της σε καύσιμα

Η Ουκρανία εισάγει αρκετές ποσότητες καυσίμων και βενζίνης για να καλύψει τις ανάγκες της κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Ο Ροστισλάβ Σούρμα δήλωσε επίσης σε τηλεοπτική ενημέρωση ότι η Ουκρανία θα αυξήσει τα αποθέματα καυσίμων της για να αποτρέψει τυχόν ελλείψεις τους επόμενους μήνες.

15:31

«Σαν κατασκοπικό μυθιστόρημα»: Πώς η δημιουργός των Pussy Riot απέδρασε από τη Ρωσία

Το χρονικό της απόδρασης της δημιουργού του ρωσικού φεμινιστικού πανκ - ροκ μουσικού συγκροτήματος Pussy Riot Μαρία Αλιόχινα, από τη Ρωσία.

15:01

Ζελένσκι: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είχε αποτρέψει τον πόλεμο

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας στο γαλλικό πανεπιστήμιο Sciences Po, τόνισε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε αποτραπεί εάν η χώρα του ήταν μέλος του ΝΑΤΟ.

«Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, δεν θα υπήρχε πόλεμος», ανέφερε ο Ζελένσκι στους φοιτητές μέσω μέσω βιντεοκλήσης.

14:59

Ουκρανός βουλευτής: Οι μαχητές στο Azovstal «υπερασπίζονται «όλο τον δυτικό πολιτισμό»

Οι Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης πολεμούν όχι μόνο για τη χώρα αλλά για «όλο τον δυτικό πολιτισμό», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός βουλευτής Andrii Osadchuk.

Μιλώντας στο Sky News, ο κ. Osadchuk περιέγραψε τους μαχητές ως «σύμβολα γενναιότητας» και τόνισε ότι η Ουκρανία κάνει ό,τι μπορούσε για να «σώσει τους ήρωές μας».

14:47

Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θέλει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήθελε την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας πριν φανταστεί το τέλος του πολέμου, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να είναι πρόθυμος για διάλογο με τη Μόσχα.

«Μόλις ανακτήσουμε ό,τι είναι δικό μας, θα το τελειώσουμε», είπε ο Ζελένσκι σε φοιτητές του γαλλικού πανεπιστημίου Science Po, μέσω βίντεο.

14:10

Κρεμλίνο για ενδεχόμενη προσάρτηση Χερσώνας: Εξαρτάται από τη βούληση των κατοίκων

Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, όμως πρόσθεσε ότι η απόφαση θα πρέπει να έχει ισχυρή νομική βάση.

13:35

Δεν «βλέπει» σύντομα ειρηνευτικές συνομιλίες ο Γκουτέρες

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα έρθει η ώρα που θα υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά όπως τόνισε, δεν «βλέπει» αυτή την ώρα στο άμεσο μέλλον.

13:33

Ρώσοι αυτονομιστές: Δεν έχουν απομείνει άμαχοι στο Azovstal

Ο ηγέτης της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ που υποστηρίζεται από τη Ρωσία δήλωσε ότι δεν έχουν απομείνει άμαχοι στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν έχουν απομείνει άμαχοι εκεί. Κατά συνέπεια, τα χέρια των μονάδων μας δεν είναι πλέον δεμένα», σημείωσε σύμφωνα το TASS ο Ντένις Πουσίλιν, του οποίου οι δυνάμεις συμμετείχαν στην επίθεση στη Μαριούπολη.

Η Ουκρανία δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το Azovstal. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, τουλάχιστον 100 άμαχοι εξακολουθούσαν να είναι κρυμμένοι στο εργοστάσιο, στο οποίο εκτιμάται ότι παραμένουν και δεκάδες τραυματίες μαχητές.

13:30

Χερσώνα: Ο φιλορώσος ηγέτης δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Πούτιν την προσάρτηση της περιοχής

Οι αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας σκοπεύουν να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την προσαρτήσει στη Ρωσία, δήλωσε φιλορώσος τοπικός αξιωματούχους.

«Θα υποβληθεί αίτημα (προς τον Πούτιν) για την προσάρτηση της περιοχής της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο Κιρίλ Στρεμοούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της Χερσώνας.

13:22

Λαβρόφ: Η Ρωσία έχει αρκετούς πελάτες για την ενέργεια, ας πληρώσει πιο ακριβά η Δύση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του διαθέτει αρκετούς πελάτες για τους ενεργειακούς της πόρους, πέραν των χωρών της Δύσης.

«Ας πληρώσουν περισσότερα από όσα πλήρωναν στη Ρωσία οι δυτικές χώρες και ας εξηγήσουν στον πληθυσμό τους γιατί πρέπει να γίνουν φτωχότεροι», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του από το Ομάν. 

Είπε επίσης ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί πόλεμο στην Ευρώπη, ωστόσο όπως σημείωσε, οι χώρες της Δύσης επιθυμούν να δουν τη Ρωσία να ηττάται στην Ουκρανία.

12:52

Κίεβο: Εκατοντάδες οι τραυματίες στρατιώτες μέσα στο Αζοφστάλ

Τριάντα οκτώ αεροπορικές επιθέσεις κατέγραψαν μέσα σε ένα 24ωρο την Τρίτη οι Ουκρανοί υπερασπιστές της χαλυβουργίας Αζοφστάλ που έχει μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο στην καρδιά της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς μαχητές, που αριθμούν περί τους χίλιους, «ο εχθρός δεν σταματά να προσπαθεί να καταλάβει το ουκρανικό φρούριο και συνεχίζει να κάνει καθημερινά επιθέσεις με την υποστήριξη του πεζικού».

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ είπε σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες μεταξύ των χιλίων υπερασπιστών του τελευταίου ελεύθερου εδάφους της Μαριούπολης. Ορισμένοι από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι είπε η κα Βερεστσούκ.

12:49

Μειωμένες οι παραδόσεις ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας

Ο όγκος του ρωσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας, μια σημαντική δίοδος για τις ευρωπαϊκές προμήθειες, εμφανίστηκε μειωμένος σήμερα καθώς οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας με τον ρωσικό στρατό εμποδίζουν, σύμφωνα με το Κίεβο, την ομαλή λειτουργία των υποδομών αερίου.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η παρουσία ρωσικών δυνάμεων κοντά στις εγκαταστάσεις της Σοχρανίφκα και του Νοβοπσκόφ στην περιοχή του Λουχάνσκ δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση της ομαλής ροής αερίου και ζήτησε τη μεταφορά αυτών των όγκων από άλλο σημείο διασύνδεσης, στη Σούτζα.

Το βράδυ, ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση «ανωτέρας βίας» και υποστήριξε ότι είναι αδύνατον να γίνει εκτροπή της ροής του αερίου.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρίας αερίου, της Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της ρωσικής Gazprom ότι δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει εκτροπή αερίου στην Ουκρανία σε νέο σημείο εισόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την GTSOU σήμερα το πρωί, οι όγκοι που περνούν από τη Σοχρανίφκα έπεσαν στο μηδέν και αυτοί από τη Σούτζα αναμένονται αυξημένοι αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσουν τη μείωση.

Η μείωση του αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας από τα σημεία αυτά μπορεί να φθάσει σήμερα τα 16,2 εκατ. κυβικά μέτρα, δηλαδή περίπου το 18%, με τους όγκους να προβλέπεται να διαμορφωθούν περίπου στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου συγκριτικά με 88 την προηγουμένη, σύμφωνα με την GTSOU.

Η Gazprom επιβεβαίωσε στο ρωσικό πρακτορείο Tass ότι οι όγκοι θα μειώνονταν στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα, αλλά δήλωσε ότι την προηγούμενη είχαν παραδοθεί 95,8 εκατ. κυβικά μέτρα.

Από την πλευρά της, η διαχειρίστρια αερίου της Μολδαβίας, η Moldovagaz, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία δεν επηρεάζεται από την απόφαση του Κιέβου να αναστείλει τη διαμετακόμιση αερίου από τη Ρωσία κατά μήκος μιας σημαντικής οδού. «Όλα είναι καλά. Δεν έχουμε λάβει προειδοποιήσεις από τον προμηθευτή μας, τη (ρωσική κρατική εταιρία εξαγωγής αερίου) Gazprom, για πιθανή παύση των προμηθειών αερίου», δήλωσε εκπρόσωπος της Moldovagaz.

12:33

Εξετάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συνεδρίαση για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία την Πέμπτη, σύμφωνα με το CNN.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Μεξικού. Το Ανθρωπιστικό Γραφείο του ΟΗΕ και αξιωματούχοι της UNICEF αναμένεται να ενημερώσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Δεν έχει προγραμματιστεί ψηφοφορία για μετά τη συνεδρίαση.

Δείτε εδώ την τελευταία έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στην Ουκρανία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

12:21

Ε.Ε.: Απομακρύνεται κατά μία εβδομάδα η συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Απομακρύνεται κατά περίπου μία εβδομάδα η επίτευξη συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

12:13

Κίεβο: Οι Ρώσοι έχουν ως τώρα καταστρέψει 101 νοσοκομεία

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει ολοσχερώς 101 νοσοκομεία, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας στο Facebook, προσθέτοντας ότι οι εισβολείς επίσης πυροβόλησαν ή κατέλαβαν περίπου 200 ασθενοφόρα

«Επί 77 ημέρες, Ρώσοι τρομοκράτες βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές και αστικές εγκαταστάσεις. Οι οβίδες και οι ρουκέτες των εισβολέων έπληξαν 600 ουκρανικά ιατρικά ιδρύματα. Ήδη 101 νοσοκομεία καταστράφηκαν ολοσχερώς χωρίς δυνατότητα για επιδιορθώσεις», αναφέρει η έκθεση.

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε επίσης 450 φαρμακεία, προσθέτει το υπουργείο. «Σχεδόν 200 ιατρικά οχήματα έκτακτης ανάγκης έχουν καταστραφεί ή αιχμαλωτιστεί από τον εχθρό».

Το υπουργείο Υγείας υπενθύμισε ότι πίσω από καθένα από αυτά τα στοιχεία κρύβεται η ζωή ενός Ουκρανού, η ζωή κάποιου που δεν πήγε στο νοσοκομείο εγκαίρως ή που δεν είχε πού να πάει ή κάποιου που δεν τον άφησαν να μπει ο ρωσικός στρατό , και δεν μπορούσε να λάβει βοήθεια εγκαίρως.

Κατήγγειλε επίσης ότι η Ρωσία αγνοεί όλους τους κανόνες και τις συμβάσεις του διεθνούς δικαίου.

11:37

Ντ. Μεντβέντεφ: «Θα αντέξουμε την πίεση, πρώτα θα σπάσει το αμερικανικό νομισματοκοπείο»

Σφοδρή επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτείων για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και την αυξανόμενη στήριξη της Ουκρανίας εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με ανάρτησή του την Τετάρτη, λέγοντας ότι η Ρωσία να αντέξει τον οικονομικό πόλεμο που δέχεται και «πρώτο θα σπάσει το τυπογραφείο χρήματος στις ΗΠΑ» που οδηγεί σε αύξηση χρέους.

Μερικές ώρες μετά την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο πρόσθετης βοήθειας 40 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας και την πολιτική της επιρροή στον κόσμο.

Κατά τη γνώμη του, ο σκοπός μιας τέτοιας βοήθειας είναι «η συνέχιση του πολέμου κατά της Ρωσίας, η επιθυμία να επιφέρουν μια βαριά ήττα στη χώρα μας, να περιορίσουν την οικονομική της ανάπτυξη και την πολιτική της επιρροή στον κόσμο. Δεν θα λειτουργήσει», έγραψε στο Telegram ο κ. Μεντβέντεφ. «Το τυπογραφείο τους, εξαιτίας του οποίου η Αμερική αυξάνει συνεχώς το ήδη διογκωμένο εθνικό της χρέος, θα σπάσει πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

11:21

Συνεχείς βομβαρδισμοί και μακριά από τα μέτωπα

Αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς κατά της Ζαπορίζια και του Ντνιπροπετρόφσκ αναφέρουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, με τους Ρώσους να πλήττουν την κεντρική Ουκρανία ώστε να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό των Ουκρανών μαχητών στο Ντονμπάς και στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις λαμβάνουν συνεχώς νέο πολεμικό εξοπλισμό από τη Δύση, ενώ η ουκρανική διοικητική μέριμνα έχει αποφύγει τα ρωσικά πλήγματα και φέρεται να ανεφοδιάζει απρόσκοπτα τόσο τις επίλεκτες δυνάμεις που μάχονται ακόμη στο Ντονμπάς όσο και την ενισχυμένη δύναμη κοντά στο Ιζιούμ, όπως μεταδίδει η ουκρανική τηλεόραση.

11:16

Αμετακίνητη η Ουγγαρία για το εμπάργκο στο πετρέλαιο - «Μη αποδεκτή η πρόταση της Ε.Ε.»

Η πρόταση της Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να καταστρέψει την ουγγρική οικονομία και δεν προσφέρει λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργήσει για τη χώρα μας, διεμήνυσε σήμερα ο Ούγγρος ΥΠΕΞ. 

Όπως είπε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο Facebook, στις συνομιλίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, η Κομισιόν δεν έχει προσφέρει λύση, επομένως ο μόνος τρόπος να υπάρξει συμφωνία «είναι το εμπάργκο να εφαρμοστεί σε όλες τις μεταφορές μέσω πλοίων και οι ποσότητες ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών να εξαιρεθούν εντελώς».

Όπως φαίνεται, η επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προχθές στη Βουδαπέστη δεν ήταν αρκετή για την άρση των ουγγρικών ενστάσεων στο πακέτο με την υφιστάμενη μορφή του. Χθες το πρωί αναμενόταν να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Κομισιόν και των αρχηγών κυβερνήσεων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που διαφωνούν με το πακέτο ως έχει. Η τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε για να γίνει η αναγκαία τεχνική επεξεργασία, όπως ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ.

Η περίοδος προσαρμογής για την Ουγγαρία έχει αυξηθεί από ένα σε δύο χρόνια (έως το τέλος του 2024) στη συμβιβαστική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι. Ωστόσο, ο κ. Ορμπαν έχει μιλήσει για πέντε χρόνια, ενώ ο ουγγρικός Τύπος χθες έβριθε αναφορών στην ανάγκη κοινοτικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της αλλαγής της τεχνολογίας των διυλιστηρίων της χώρας, ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν αργό πετρέλαιο διαφορετικής ποιότητας από το ρωσικό. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε επίσης επικοινωνία χθες για το ζήτημα αυτό με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (η Γαλλία είναι η χώρα που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το τρέχον εξάμηνο).

Η στάση της Βουδαπέστης δεν είναι το μόνο αγκάθι. Η Σλοβακία, στην οποία έχει επίσης δοθεί παράταση έως το τέλος του 2024, ζητάει έναν ακόμα χρόνο, επικαλούμενη κι αυτή την ανάγκη αναδιάρθρωσης της τεχνολογίας του βασικού της διυλιστηρίου. Οπως δήλωσε ο Σλοβάκος υφυπουργός Οικονομίας την περασμένη εβδομάδα στους Financial Times, το έργο αυτό απαιτεί τέσσερα χρόνια και 250 εκατ. ευρώ. Η Μπρατισλάβα διεκδικεί κι αυτή κοινοτικούς πόρους για τον σκοπό αυτό. Η Βουλγαρία επιμένει κι αυτή σε μία διετή περίοδο χάριτος (προς το παρόν δεν έχει λάβει κάτι σε αυτή την κατεύθυνση).

11:10

Μόσχα: Πλήγματα σε 93 ουκρανικούς στόχους τη νύχτα

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξέδωσαν την καθημερινή τους ενημέρωση. Ισχυρίζονται ότι:

  • Κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξαν 93 στόχους, μεταξύ των οποίων δύο θέσεις διοίκησης και τρεις αποθήκες πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού.
  • Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων, περισσότεροι από 280 Ουκρανοί σκοτώθηκαν.
  • Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν εννέα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη νύχτα.
11:08

Ο δημιουργός του «The Crown» ανεβάζει θεατρική παράσταση με θέμα τους Ρώσους ολιγάρχες

Ο – υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος και δημιουργός της σειράς του Netflix «The Crown», Πίτερ Μόργκαν, πρόκειται να εξερευνήσει τον κόσμο των Ρώσων ολιγαρχών σε νέα θεατρική παράσταση στο θέατρο Almeida στο Λονδίνο.

 

11:02

Έλον Μασκ: Η Starlink αντέχει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στο δορυφορικό Ίντερνετ

Η Δύση επιβεβαίωσε ότι η επίθεση στο δίκτυο της Viasat προήλθε από τη Ρωσία.

11:01

26.350 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, λέει η Ουκρανία

Η Ρωσία έχει χάσει 26.350 στρατιώτες από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στην τελευταία του ενημέρωση.

10:51

Γερουσία ΗΠΑ: Προς επικύρωση του διορισμού της Μπρίτζετ Μπρινκ για την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία

Η υποψήφια του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη θέση της πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ, αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει εύκολα την επικύρωση του διορισμού της, έπειτα από μία ομαλή ακρόαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. 

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας πραγματοποίησε την ακρόαση της Μπρινκ μόλις δύο εβδομάδες μετά την αποστολή του διορισμού της από τον πρόεδρο Μπάιντεν, γεγονός που τονίζει την επιθυμία τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων να αποστελεί ένα πρόσωπο στην Ουκρανία για την υποστήριξη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την εισβολή της Ρωσίας.

Η Μπρινκ κατάγεται από το Μίσιγκαν, ενώ μιλάει ρωσικά και επί του παρόντος είναι πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Σλοβακία. Η ίδια έχει μία καριέρα 25 ετών στο διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ και έχει εργαστεί στο Ουζμπεκιστάν και στη Γεωργία, σε αρκετές υψηλόβαθμες θέσεις στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών αλλά και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Ο διορισμός της Μπρινκ επικυρώθηκε ομόφωνα το 2019, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, της ανέθεσε τα διπλωματικά καθήκοντά της στην Μπρατισλάβα.

10:00

H Βουλγαρία θα λαμβάνει από τον Ιούνιο LNG από τις ΗΠΑ

Η Βουλγαρία θα παραλαμβάνει από τον Ιούνιο προμήθειες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να την βοηθήσουν μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η διευθέτηση αυτή συμφωνήθηκε σε μια συνάντηση στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ και την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, διευκρίνισε η κυβέρνηση.

«Πραγματικές παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον Ιούνιο στη Βουλγαρία σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που είχαν συμφωνηθεί με την Gazprom», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση που εξέδωσε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η Gazprom διέκοψε στις 27 Απριλίου τις παραδόσεις αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Η Βουλγαρία καταναλώνει περίπου 3 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο, πάνω από το 90% του οποίου προερχόταν από τη Ρωσία.

Η Βουλγαρία διεξάγει συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν για να αυξήσει τις παραδόσεις αερίου και επιδιώκει να συνάψει συμφωνίες για να παραλαμβάνει LNG μέσω τερματικών σταθμών στην Ελλάδα και την Τουρκία. Έχει επίσης ζητήσει να πραγματοποιηθούν κοινές αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι τιμές.

 

09:48

Σεργκέι Σοϊγκού: Αβέβαιο το μέλλον του μακροβιότερου υπουργού της Ρωσίας – Ποια είναι η σχέση του με τον Πούτιν

Ο ακριβής ρόλος που έπαιξε ο Σοϊγκού στον σχεδιασμό της εισβολής στην Ουκρανία δεν είναι ξεκάθαρος.

09:45

Έκκληση Ουκρανού αρχιεπισκόπου σε Πούτιν

Χθες Τρίτη ο Ουκρανός ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Ονούφριος απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιτρέψει στους πολιορκημένους στη χαλυβουργία Azovstal να φύγουν, είτε προς περιοχές ελεγχόμενες από τις ουκρανικές αρχές ή προς κάποιο τρίτο κράτος.

Ουκρανοί αξιωματούχοι διατείνονται ότι στις εγκαταστάσεις παραμένουν περίπου 100 άμαχοι. Ρωσικές πηγές λένε ότι στο αχανές εργοστάσιο βρίσκονται οχυρωμένοι 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ακροδεξιοί και ξένοι μισθοφόροι, που έχουν απορρίψει τις επανειλημμένες προσφορές του ρωσικού στρατού να καταθέσουν τα όπλα για να ζήσουν.

08:22

Ουκρανία: Η Μόσχα διατείνεται πως οι αυτονομιστές έφθασαν στα όρια της Λουγκάνσκ

Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προέλασαν ως τα σύνορα της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για να κυριεύσει ολόκληρο τον ανατολικό τομέα της χώρας, έναν από τους βασικούς σκοπούς του πολέμου που εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον Ιγκόρ Κονασένκοφ, η μικρή πόλη Ποπάσνα, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες ως πρότινος, «εκκαθαρίστηκε» από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει πως σκοπός της είναι να αποσπάσει ολόκληρο το Λουγκάνσκ από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Σερχίι Χαϊντάι διέψευσε τη ρωσική ανακοίνωση περί προέλασης, κάνοντας λόγο για «φαντασίωση». Οι ουκρανοί στρατιωτικοί χρειάστηκε να αποσυρθούν από την Ποπάσνα, παραδέχθηκε, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν διασπάσει τις άμυνες, πρόσθεσε μέσω Telegram. Δεν έγινε πιο σαφής.

08:04

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Συμπληρώνεται πλέον και 11η εβδομάδα στον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς καμία ένδειξη στον ορίζοντα για κατάπαυση του πυρός. Οι βομβαρδισμοί πόλεων συνεχίστηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι χερσαίες μάχες δείχνουν αμφίρροπες σε πολλά σημεία, ενώ στις ΗΠΑ εγκρίθηκε πακέτο βοήθειας 38 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία.

Ακολουθεί σύντομη σύνοψη των εξελίξεων κατά τις τελευταίες ώρες:

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για απελευθέρωση κατεχόμενων εδαφών κοντά στο Χάρκοβο, ενώ  οι μάχες μαίνονται και νοτίως της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Πρόκειται για τους οικισμούς Τσερκάσκι Τίσκι, Ρούσκι Τίσκι, Μπόρσχοβα και Σλομποζάνσκε, βορείως του Χαρκόβου. Παράλληλα ο Ουκρανός ηγέτης χαρακτήρισε υπερανθρώπους τους Ουκρανούς μαχητές.
  • Κορυφαία αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για πόλεμο μακράς διαρκείας στην Ουκρανία, βλέποντας και την πολύ αργή πρόοδο που σημειώνουν τα στρατεύματά της, ενώ στοχεύει σε εδαφικά κέρδη και πέρα από το Ντονμπάς.
  • Συνεχίζεται και το σφυροκόπημα των Ρώσων στο Αζοφστάλ, το εργοστάσιο χαλυβουργίας στη Μαριούπολη, όπου παραμένουν περίπου 1.000 μαχητές και 100 άμαχοι.
  • Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης το πακέτο-μαμούθ ύψους σχεδόν 40 δισεκ. δολαρίων που πρότεινε ο Τζο Μπάιντεν για χορήγηση στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.
  • Πολλές χιλιάδες ακόμη άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον πόλεμο, πέρα από τον επίσημο απολογισμό των 3.381 θυμάτων, σύμφωνα με την Αποστολή του ΟΗΕ στην Ουκρανία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
  • Η Λευκορωσία αναπτύσσει ομάδες ειδικών δυνάμεων σε τρία σημεία κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στους Ρώσους εισβολείς.
07:44

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ καταγράφει τη φρίκη του πολέμου με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες

Για πολλές χιλιάδες αμάχους νεκρούς στην Ουκρανία, δεκάδες περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και από τις δύο πλευρές, και κυρίως από τη ρωσική, κάνει λόγο ενημέρωση της Αποστολής του ΟΗΕ στην Ουκρανία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

07:28

Ζελένσκι: «Υπεράνθρωποι» οι Ουκρανοί μαχητές – Ανακατάληψη εδαφών κοντά στο Χάρκοβο

Αναμένονται νίκες σε εβδομαδιαία ή και σε ημερήσια βάση, πρόσθεσε.

07:24

Ουκρανία: Έγκριση Κογκρέσου στο σούπερ-πακέτο βοήθειας Μπάιντεν

Πρόκειται για δαπάνες 40 δισεκ. δολαρίων για στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια.

07:22

Έκτακτο σχέδιο για μείωση κατανάλωσης ενέργειας από Ε.Ε.

Στην περίπτωση πλήρους διακοπής των εξαγωγών αερίου από την Gazprom.

07:20

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βροχή ρωσικών πυραύλων στην Οδησσό

Κίνδυνος για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, προειδοποιεί το Κίεβο, πιέζοντας τη Δύση να σπάσει τον αποκλεισμό.