Live: «Ο Πριγκόζιν συμφώνησε σε αποκλιμάκωση», λέει το Μινσκ – Επιστρέφουν στις βάσεις τους οι δυνάμεις της Wagner
live-ο-πριγκόζιν-συμφώνησε-σε-αποκλιμάκ-562488733
ΡΩΣΙΑ

Live: «Ο Πριγκόζιν συμφώνησε σε αποκλιμάκωση», λέει το Μινσκ – Επιστρέφουν στις βάσεις τους οι δυνάμεις της Wagner

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους μαχητές του, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τη Μόσχα, να επιστρέψουν στις βάσεις τους ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Nωρίτερα, το γραφείο του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν συμφώνησε σε αποκλιμάκωση της κατάστασης.

23:23

Ο Πριγκόζιν θα μετακομίσει στη Λευκορωσία βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Λουκασένκο

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν θα μετακομίσει στη Λευκορωσία βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο για να τερματιστεί η ένοπλη ανταρσία της οποίας ηγήθηκε ο Πριγκόζιν εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, με τη σύμφωνη γνώμη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί γνώριζε τον Πριγκόζιν προσωπικά εδώ και 20 χρόνια.

 

22:42

Μαχητές της Βάγκνερ αποχωρούν από το Ροστόφ-ον-Ντον, αναφέρουν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, τα στρατεύματα της Βάγκνερ άρχισαν να εγκαταλείπουν το Ροστόφ-ον-Ντον. Συγκεκριμένα, τέσσερα φορτηγά έχουν αποχωρήσει, ενώ για την ώρα, τανκς και άλλος βαρύς εξοπλισμός παραμένουν στην πόλξ.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, η πόλη της νότιας Ρωσίας βρισκόταν στο επίκεντρο της «ανταρσίας» της Βάγκνερ. Μισθοφόροι εισήλθαν στην πόλη τα ξημερώματα του Σαββάτου και σύμφωνα με πληροφορίες κατέλαβαν την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.

22:33

Πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις τον πόλεμο της Ουκρανίας;

Ο James Nixey, επικεφαλής του προγράμματος Ρωσίας-Ευρασίας στο Chatham House, υποστηρίζει ότι η Ουκρανία θα επωφεληθεί από την κρίση στη Ρωσία.

Μιλώντας στο BBC, ο Nixey λέει ότι η Ουκρανία είναι πιθανό να συνεχίσει να «’’ενοχλεί’’ τη Ρωσία» και να προσπαθεί να δημιουργεί ρήγματα.

Ο Νίξεϊ εκτιμά ότι σήμερα ήταν η χειρότερη μέρα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν συνολικά σε όλα τα χρόνια της προεδρίας του.

«Χάνει αυτόν τον πόλεμο [της Ουκρανίας]», συνεχίζει ο Nixey.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο για την Ουκρανία να κερδίσει... όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη στην προεδρία του».

22:02

Τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια;

Ο Τζον Χέρμπστ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, λέει ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η κρίση στη Ρωσία θα τελειώσει τώρα.

Εξηγεί, συγκεκριμένα, στο BBC ότι δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα εκτυλιχθεί στη συνέχεια, αλλά εκτιμά ο Πριγκόζιν δεν πρόκειται να υπαχθεί στον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας.

Αυτή η στιγμή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια παύση πριν από μια πραγματική «σύγκρουση», λέει ο Herbst.

Ενδεχομένως,  ο Πούτιν θα ήταν πρόθυμος να υποχωρήσει από τις δηλώσεις του και να πορευτεί κρατώντας προφυλάξεις, λέει.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Δύση θα πρέπει να «παρακολουθεί προσεκτικά χωρίς να μιλάει»,  καταλήγει.

21:46

«Ευχαριστώ» Πούτιν σε Λουκασένκο μετά τις διαπραγματεύσεις με τον Πριγκόζιν

Το γραφείο Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Λουκασένκο για τη διαπραγμάτευση με τον επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος συμφώνησε να αποσύρει τους μισθοφόρους του.

«Σήμερα στις 9 το βράδυ, οι πρόεδροι μίλησαν ξανά στο τηλέφωνο. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο λεπτομερώς για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών του με τις αρχές της Βάγκνερ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο Πρόεδρος της Ρωσίας ευχαρίστησε τον Λευκορώσο συνάδελφό του για το έργο που έκανε».

Το Κρεμλίνο δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

21:38

Τι σημαίνει η συμφωνία αποκλιμάκωσης για τον Πριγκόζιν

Ο Μάικλ Ο' Χάνλον, ειδικός στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, αναφέρει στο BBC ότι αυτή η συμφωνία «έχει νόημα» επειδή η κατάσταση στη Ρωσία είχε γίνει «εξαιρετικά επικίνδυνη» όσον αφορά τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

«Η ιδέα ότι ο Πριγκόζιν θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να προκαλέσει μια ευρεία μαζική εξέγερση εναντίον του Πούτιν αποτελεί  πραγματικά ένα παραμύθι», εξηγεί ο O'Hanlon.

Ωστόσο, πρόκειται για μια «άκρως κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή» στη Ρωσία, σχολιάζει ο O'Hanlon.

Αρκετά ερωτήματα παραμένουν επίσης ανοιχτά, όπως το τι είδους όροι προσφέρθηκαν στον Πριγκόζιν και ποιες προοπτικές υπάρχουν για το μέλλον του, εξηγεί.

21:35

Δύο συνομιλίες Πούτιν-Λουκασένκο

Πούτιν και Λουκασένκο πραγματοποίησαν και δεύτερη συνομιλία σήμερα το απόγευμα, με τον Λουκασένκο να ενημερώνει τον πρόεδρο της Ρωσίας για την έκβαση των συνομιλιών με τον Πριγκόζιν

21:14

Λευκορωσία: Ο πρόεδρος Λουκασένκο δηλώνει ότι διαπραγματεύτηκε με τον Πριγκόζιν να σταματήσει η προώθηση στρατευμάτων της Βάγκνερ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν τον τερματισμό της προώθησης στρατευμάτων της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ και την αποφυγή οποιασδήποτε νέας κλιμάκωσης, σύμφωνα με το κανάλι Telegram.

«Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει τις κινήσεις των ενόπλων ανδρών της εταιρίας Βάγκνερ και μέτρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων», μετέδωσε το κανάλι Telegram της λευκορωσικής προεδρίας, Poul Pervogo.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, η διαμεσολάβηση έγινε σε συνεννόηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και διήρκεσε όλη την ημέρα. Ο πρόεδρος Λουκασένκο ενεργώντας με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πούτιν, μίλησε στον αρχηγό της Wagner, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Αυτό που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι είναι απολύτως (...) αποδεκτό για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές του Wagner», πρόσθεσε το Telegram.

 

21:00

Ζελένσκι: Απόλυτο χάος στη Ρωσία, η ηγεσία της έχει χάσει τον έλεγχο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στη Ρωσία μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν σε εξέγερση, αποκάλυψε το απόλυτο χάος που επικρατεί στη χώρα.

«Σήμερα, ο πλανήτης μπορεί να δει ότι οι ηγέτες της Ρωσίας δεν ελέγχουν τίποτα. Απολύτως τίποτα. [Επικρατεί] μόνο το απόλυτο χάος [και η] απουσία οποιασδήποτε προβλεψιμότητας», ανέφερε στο βραδινό του διάγγελμα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί δεν θα παραμένουν σιωπηλοί και αδρανείς και πως «η ασφάλεια του ανατολικού τμήματος της Ευρώπης εξαρτάται πλήρως από την άμυνά μας».

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Πούτιν και μιλώντας του στα ρωσικά, ο Ζελένσκι είπε το εξής: «Οσο περισσότερο παραμένουν τα στρατεύματά σου σε ουκρανικό έδαφος, τόσο μεγαλύτερη καταστροφή θα προκαλέσουν στη Ρωσία».

20:53

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλούν σε αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Ρωσία

20:44

Πριγκόζιν: Εντολή στους μαχητές του να επιστρέψουν στις βάσεις τους

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους μαχητές του, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τη Μόσχα, να επιστρέψουν στις βάσεις τους ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

20:22

«Ο Πριγκόζιν συμφώνησε σε αποκλιμάκωση», λέει το Μινσκ

Το γραφείο του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αναφέρει ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν συμφώνησε σε αποκλιμάκωση της κατάστασης καθώς και σε διακοπή της πορείας των μαχητών της Wagner προς τη Μόσχα.

Η λευκορωσική πλευρά αναφέρει, επίσης, ότι βρίσκεται στο τραπέζι μια συμφωνία για την εγγύηση της ασφάλειας των μαχητών της Βάγκνερ.

 

20:13

«Για αδιαπέραστη άμυνα της Μόσχας » κάνουν λόγο αναλυτές

Από τη σοβιετική εποχή, η άμυνα της Μόσχας σχεδιάστηκε με την ιδέα να μπορεί να αποτρέψει την ανατροπή της κυβέρνησης.

Πρώτη μεταξύ ίσων είναι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας, ή F.S.O., η οποία είναι περίπου ισοδύναμη με τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Χρησιμεύει ως ένα είδος πραιτοριανής φρουράς, έχοντας την κύρια ευθύνη για την προστασία του προέδρου.

Έπειτα, η κύρια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, η F.S.B., διαθέτει ένα μεγάλο στρατιωτικό τμήμα αντικατασκοπείας. «Αν και προσπαθεί να εντοπίσει ξένους κατασκόπους στις ένοπλες δυνάμεις, το κύριο καθήκον της είναι η παρακολούθηση του στρατού», δήλωσε ο Μαρκ Γκαλεότι.

Όσον αφορά τις στρατιωτικές μονάδες, υπάρχουν δύο μεραρχίες στις οποίες έχει ανατεθεί η φύλαξη της Μόσχας. Πρόκειται για την 4η Μεραρχία Τεθωρακισμένων "Καντεμίροφσκαγια" και τη 2η Μηχανοκίνητη Μεραρχία. 

Πέρα από αυτό, υπάρχουν διάφορες μονάδες των ειδικών δυνάμεων Spetsnaz- η Εθνική Φρουρά και εξειδικευμένες δυνάμεις των ΜΑΤ. Και το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει μια μεγάλη αστυνομική δύναμη. 

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα Wagner εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 25.000 άνδρες, αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ως προς το πόσοι έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του μετώπου Ρωσίας-Ουκρανίας και πόσοι βρίσκονται σε μακρινές αποστολές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

20:09

Επικοινωνία Μπάιντεν με Μακρόν, Σολτς και Σούνακ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου το Σάββατο, στη σκιά των εξελίξεων στη Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Ρωσία. Επιβεβαίωσαν επίσης την ακλόνητη υποστήριξή τους στην Ουκρανία», αναφέρουν από τον Λευκό Οίκο.

Πηγή: Guardian

20:00

Πώς καλύπτουν τις εξελίξεις τα ρωσικά ΜΜΕ

Τα ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα κανονικά προγράμματά τους, παρά τις ραγδαίες εξελίξεις που μαίνονται στη χώρα, με εξαίρεση ορισμένα έκτακτα δελτία ειδήσεων. Ενας ανταποκριτής στο Rossiya 1, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι όλα ήταν «ήρεμα» στο Ροστόφ-ον-Ντον, το οποίο ωστόσο οι δυνάμεις της Wagner υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει.

19:59

Ρωσία: Ο «Μεγάλος Ασθενής» του 21ου αιώνα

Είναι η Ρωσική Ομοσπονδία ο «Μεγάλος Ασθενής» του 21ου αιώνα; Το ερώτημα αυτό περιστρέφεται στο μυαλό όλων όσοι παρακολουθούν αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό πια στο έδαφος της αχανούς ευρασιατικής δύναμης.

19:58

Στους μισθοφόρους της Wagner η τύχη του Πούτιν;

Ένας απολυταρχικός ηγέτης που έχει χάσει το μέτρο, μία αλαζονική υπερεκτίμηση δυνάμεων στο πεδίο και ένας ημίτρελος αρχηγός μισθοφόρων.

 

19:57

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ειρωνεύεται τους Ρώσους στρατιώτες μετά την ανταρσία των μισθοφόρων της Wagner

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ειρωνεύτηκε σήμερα τους Ρώσους στρατιώτες, καλώντας τους να μην πολεμούν πλέον στην Ουκρανία αλλά να διαλέξουν στρατόπεδο στη σύγκρουση ανάμεσα στη Wagner και τον ρωσικό στρατό.

«Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας διερωτάται γιατί οι Ρώσοι στρατιώτες είναι ακόμη στα λασπωμένα χαρακώματά τους, αντί να προστρέξουν σε βοήθεια των συντρόφων τους, είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά της σύγκρουσης. Θα ήταν πιο ασφαλές γι΄αυτούς παρά να αντιμετωπίσουν τον ουκρανικό στρατό», ανέφερε το υπουργείο στο Twiiter.

 

 

19:39

ΥΠΕΞ Κύπρου: Καλούνται όλοι οι Κύπριοι πολίτες να αποφεύγουν αχρείαστες μετακινήσεις επί ρωσικού εδάφους

Σε συνέχεια των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα από χθες το βράδυ στη Ρωσική Ομοσπονδία, καλούνται όλοι οι Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή, να παρακολουθούν τις ειδήσεις και την εξέλιξη των γεγονότων, να παρακολουθούν τις σχετικές οδηγίες των αρχών της χώρας και να αποφεύγουν αχρείαστες μετακινήσεις (ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της χώρας).

Αυτό αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι:

Όσοι/ες επιθυμούν να επικοινωνήσουν με την Κυπριακή Πρεσβεία, δύνανται να το πράξουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας:

  • Προξενική Περιφέρεια Μόσχας: +79855558494
  • Προξενική Περιφέρεια Αγίας Πετρούπολης: +79313034743
  • Προξενική Περιφέρεια Κρασνοντάρ: +79313034743

      Προξενική Περιφέρεια Αικατερινούπολης: +79126088172

19:38

Η κατάσταση στο Ροστόφ

Μισθοφόροι της Βάγκνερ εισήλθαν στο Ροστόφ-ον-Ντον νωρίτερα σήμερα. Ορισμένα στρατεύματα στη συνέχεια αποχώρησαν και προχωρούν βόρεια προς τη Μόσχα, αλλά πολλά από τα μέλη της Βάγκνερ έχουν παραμείνει στο Ροστόφ.

Οπως αναφέρει το BBC, βίντεο που κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αξιοπιστία τους δεν μπορεί να επαληθευτεί, δείχνουν στρατεύματα της Βάγκνερ να κινούνται στο κέντρο της πόλης ανάμεσα στους ντόπιους , drones να πετούν πάνω από τον κόσμο και τανκς να είναι σταθμευμένα στους δρόμους.

Βίντεο επίσης δείχνουν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Ροστόφ γεμάτο κόσμο, με εκατοντάδες ανθρώπους να στέκονται στην πλατφόρμα.

 

Η πώληση εισιτηρίων λεωφορείων φέρεται να έχει ανασταλεί στο Ροστόφ, αφήνοντας έτσι τους πολίτες με περιορισμένες επιλογές να εγκαταλείψουν την πόλη.

19:35

Επικοινωνία Φιντάν - Μπλινκεν για τις εξελίξεις στη Ρωσία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγη ώρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, παροτρύνοντάς τον να δράσει με κοινή λογική, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα τελευταία γεγονότα στη Ρωσία, με τον Ερντογάν να δηλώνει στον Πούτιν, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να πράξει ότι της αναλογεί για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

 

 

19:32

Χοντορκόφκσι: Έρχεται μεγαλύτερη καταπίεση

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι πρώην ολιγάρχης και επικριτής του Πούτιν, κάλεσε τους Ρώσους που αντιτίθενται στο καθεστώς να οπλιστούν.

«Τώρα βλέπουμε ότι μόνο οι οπλισμένοι άνθρωποι μπορούν να αντισταθούν στη δικτατορία», έγραψε ο Χοντορκόφσκι στο κανάλι του στο Telegram. «Τώρα υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας όταν επικρατεί χάος στους δρόμους και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν τον έλεγχο της κατάστασης». Προέβλεψε επίσης ότι η δραματική αντιπαράθεση θα οδηγήσει πιθανότατα σε περαιτέρω καταστολή.

 

19:21

Μόσχα: Όλες οι μαζικές υπαίθριες εκδηλώσεις αναβάλλονται για μια εβδομάδα

Η περιοχή της Μόσχας ανέστειλε όλες τις μαζικές υπαίθριες εκδηλώσεις μέχρι την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο δήμαρχος της πόλης καλεί τους πολίτες να απέχουν από τα ταξίδια στην πόλη.

19:20

Πολιτικοί και ολιγάρχες εγκαταλείπουν τη Μόσχα με ιδιωτικά αεροπλάνα - Το προεδρικό αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ 

Ο ιστότοπος Vaznie Istorii επικαλούμενος το Flightradar, ανέφερε ότι το αεροπλάνο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που απογειώθηκε από τη Μόσχα με κατεύθυνση την Αγία Πετρούπολη εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. «Ο προορισμός της πτήσης δεν έχει διευκρινιστεί, εξαφανίστηκε από το σύστημα εντοπισμού κοντά στην περιοχή Τβερ. Μια από τις κατοικίες του Πούτιν βρίσκεται στην περιοχή του Τβερ», γράφει ο ιστότοπος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Vazhniye Istorii (Σημαντικές Ιστορίες), πολιτικοί και ολιγάρχες φεύγουν από τη Μόσχα με ιδιωτικά αεροπλάνα. Συγκεκριμένα, το αεροσκάφος τύπου Bombardier BD-700 του στενού συνεργάτη του Πούτιν, Αρκάντι Ρότενμπεργκ, απογειώθηκε από τη Μόσχα στις 11:30 τοπική ώρα και προσγειώθηκε στο Μπακού, ανέφερε το κανάλι Telegram. Επιπλέον, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντένις Μαντούροφ φέρεται να αναχώρησε από τη Μόσχα και το αεροπλάνο του να προσγειώθηκε στην Τουρκία. Επιπλέον, το τζετ του ολιγάρχη Βλαντίμιρ Ποτάνιν αναμένεται επίσης να αναχωρήσει από τη Μόσχα, αναφέρει ο ιστότοπος

Από την πλευρά του, το RIA Novosti μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Πούτιν εργάζεται στο Κρεμλίνο.

Το κανάλι VChK-OGPU στο Telegram επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι αναμεταδότες της προεδρικής ειδικής πτητικής μονάδας Rossiya TU-214PU (ειδικό αεροσκάφος επιτρέπει τη διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου) που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Βνούκοβο με κατεύθυνση προς την Αγία Πετρούπολη, απενεργοποιήθηκαν κοντά στην περιοχή Τβερ.

19:18

Μεντβέντεφ: Ο κόσμος στο χείλος της καταστροφής εάν τα πυρηνικά της Ρωσίας πέσουν στα χερια της Wagner

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε ότι ολόκληρος ο κόσμος θα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής εάν τα ρωσικά πυρηνικά όπλα πέσουν στα χέρια «ληστών».

Νωρίτερα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει μια ανταρσία υπό την ηγεσία του μισθοφόρου Γεβγένι Πριγκόζιν να μετατραπεί σε πραξικόπημα ή παγκόσμια κρίση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS το Σάββατο.

Πηγή: ΕΡΤ

 

19:16

 Κατρακύλα για το ρούβλι

Το ρούβλι διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου σε διάστημα ενός έτους. Το ρούβλι υποχώρησε στην τιμή των 84 ανά δολάριο την Παρασκευή, με τη ρωσική οικονομική εφημερίδα RBK να αναφέρει αργότερα ότι η εγχώρια Tinkoff Bank προσέφερε στους πελάτες της συναλλαγματική ισοτιμία 94,9 ρουβλιών ανά δολάριο. 

19:16

Ρωσία: Περιορισμοί στις μετακινήσεις στην περιφέρεια Κάλουγκα

Η διοίκηση της ρωσικής περιφέρειας Κάλουγκα, νότια της Μόσχας, έθεσε περιορισμούς στις μετακινήσεις.

«Το επιχειρησιακό στρατηγείο αποφάσισε να θέσει προσωρινά περιορισμούς στις οδικές μεταφορές στους δρόμους της περιοχής που βρίσκονται στα εδάφη που συνορεύουν με παραμεθόριες περιφέρειες με αυτήν της Κάλουγκα, (δηλαδή) τις περιοχές Τούλα, Μπριάνσκ, Ορλόφ και Σμόλενσκ» ​​που βρίσκονται νότια, ανατολικά και δυτικά της Καλούγκα, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βλάντισλαβ Τσάπτσα. Η περιφερειακή πρωτεύουσα της Κάλουγκα απέχει 180 χλμ. από τη Μόσχα.

18:57

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Λουκασένκο φέρεται να διέφυγε στην Τουρκία

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να εγκατέλειψε τη χώρα και να προσγειώθηκε στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου στο Μπόντρουμ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Visegrad 24, το αεροπλάνο του 68χρονου προέδρου εθεάθη πάνω από την Τουρκία, λίγες ώρες αφότου μισθοφόροι εισέβαλαν σε ρωσική πόλη και απείλησαν τη Μόσχα. Το AirNav RadarBox δείχνει τον πρόεδρο, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 1994, να «πετάει» έξω από το Μινσκ και πάνω από τη Ρωσία, όπου φαίνεται ότι το αεροπλάνο του σταμάτησε να εκπέμπει σήμα, προτού επανεκκινήσει το σήμα πάνω από την Τουρκία.

Πηγή: ΕΡΤ

 

18:53

Η Βάγκνερ κατευθύνεται προς τη ρωσική πρωτεύουσα

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα στρατεύματα της Βάγκνερ φαίνεται να κινούνταν βόρεια προς τη Μόσχα, όπως αναφέρει το BBC.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, ο κυβερνήτης της περιοχής Lipetsk, νότια της Μόσχας, επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της Βάγκνερ διέσχιζαν την περιοχή, ενώ βίντεο δείχνει τα στρατεύματα να κατευθύνονται βόρεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ρωσικές αρχές φαίνεται να ανησυχούν σοβαρά ότι τα στρατεύματα της Βάγκνερ θα φτάσουν στη Μόσχα σύντομα.

Πριν από λίγο, ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram και επαληθεύτηκε από το BBC έδειχνε φορτηγά να κλείνουν μια γέφυρα 97 χιλιόμετρα (60 μίλια) από τα περίχωρα της Μόσχας.

18:41

Ποια ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί στη Μόσχα;

Ο δήμαρχος της Μόσχας, σύμφωνα με το BBC, μόλις ανακοίνωσε ότι η Δευτέρα θα είναι «μη εργάσιμη ημέρα» και ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στην πόλη, καθώς η πρωτεύουσα προετοιμάζεται για ενδεχόμενες επιπτώσεις από την ανταρσία της Βάγκνερ.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην περιοχή της Μόσχας και στην περιοχή Voronezh στα νότια.

Αυτό δίνει στις αρχές ορισμένες ειδικές εξουσίες, όπως:

  • Περιορισμός των μετακινήσεων ανθρώπων και συγκοινωνιών
  • Παρακολούθηση ή περιορισμός των επικοινωνιών
  • Τη δυνατότητα αναζήτησης ατόμων και οχημάτων
  • Εκκένωση του πληθυσμού εάν χρειαστεί
18:37

Μόσχα: Η Δύση να μην αποπειραθεί να «επωφεληθεί» από την κατάσταση - Οι στόχοι στην Ουκρανία θα επιτευχθούν

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης να μην επιχειρήσουν να «επωφεληθούν» από την ανταρσία της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner για να «προωθήσουν τους ρωσοφοβικούς τους στόχους», διαβεβαιώνοντας ότι η ανταρσία αυτή δεν θα εμποδίσει τη Μόσχα να «επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία.

«Προειδοποιούμε τις δυτικές χώρες να μην προβούν σε οποιαδήποτε απόπειρα να επωφεληθούν από την εσωτερική κατάσταση στη Ρωσία για να επιτύχουν τους ρωσοφοβικούς τους στόχους. Τέτοιου είδους απόπειρες θα αποβούν μάταιες», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν», πρόσθεσε.

 

18:30

Στρατιώτες της Wagner έξω από το αρχηγείο της Ρωσικής Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στο Ροστόφ 

Reuters

18:13

Ο ουκρανικός στρατός απελευθερώνει εδάφη στο Ντόνετσκ

Σύμφωνα με ουκρανικά πρακτορεία ειδήσεων, το Κίεβο κατά τη διάρκεια της ανταρσίας της Wagner στη Ρωσία, έχει απελευθερώσει εδάφη κοντά στην πόλη Krasnohorivka στην περιοχή του Ντόνετσκ, τα οποία είχαν καταληφθεί από φιλορώσους αυτονομιστές το 2014.

17:51

Το Βερολίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία - Αντιδράσεις από πολιτικούς και σχόλια ΜΜΕ

«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία από χθες το απόγευμα και βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους διεθνείς εταίρους μας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με ανάρτησή της στο Twitter και τόνισε ότι οι Γερμανοί υπήκοοι στη Ρωσία «θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούν τις επικαιροποιημένες οδηγίες μας» για τις μετακινήσεις και την ασφάλειά τους. Στο υπουργείο Εξωτερικών συνεδριάζει η ομάδα διαχείρισης κρίσεων, υπό τον υφυπουργό Αντρέας Μιχαέλις.

Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ δήλωσε ότι «οι διαμάχες για την εξουσία στο εσωτερικό της ρωσικής ελίτ αυξάνονται δραματικά» και ότι «ο ρωσικός λαός συνειδητοποιεί τώρα ότι ο πόλεμος γίνεται και στη Ρωσία, με στρατιωτικές συγκρούσεις». Δεν μπορεί ωστόσο να πει κανείς ακόμη εάν αυτό θα αποτελέσει σημείο καμπής για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο κ. Κλινγκμπάιλ, στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης στην Κάτω Σαξονία.

Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για αξιολόγηση της κατάστασης και των πιθανών συνεπειών. «Αν το κάναμε τώρα, επί της ουσίας θα υπονομεύαμε την ικανότητα να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιστόριους και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιλογές που διαθέτει η Γερμανία, δήλωσε: «Σε αυτή την κατάσταση δεν έχουμε επιλογές δράσης. Είναι μια εσωτερική πολιτική σύγκρουση στη Ρωσία. Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε εάν θα εξελιχθεί σε μάχη εξουσίας. Είμαστε παρατηρητές».

Έντονη είναι και η ανησυχία που μεταφέρεται από τα γερμανικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις στη Ρωσία. Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD σε ρεπορτάζ του μετέδωσε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση, αλλά, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, «η κατάσταση εξελίσσεται δυναμικά, την παρακολουθούμε προσεκτικά και συντονιζόμαστε με τους στενότερους εταίρους μας» και για αυτό δεν προβλέπεται για την ώρα δήλωση του καγκελάριου.

Το περιοδικό Der Spiegel επιρρίπτει την ευθύνη για την εξέγερση της ομάδας «Wagner» στον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς, όπως αναφέρει, δημιούργησε περίεργες δομές και ασαφείς νομικές σχέσεις, με έναν ιδιωτικό στρατό, ο οποίος πληρωνόταν από το κράτος και στελεχωνόταν με κατάδικους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν ήθελε να βάλει τέλος σε μια σύγκρουση που σιγοβράζει εδώ και καιρό», σημειώνει ο αρθρογράφος και αναφέρει: «Η κοινή γνώμη στη Ρωσία και στο εξωτερικό τρίβει τα μάτια της, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν καταδίκασε τις ενέργειες του επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόσιν, αλλά το γεγονός ότι αναλαμβάνει δράση τόσο καθυστερημένα». Το γερμανικό περιοδικό δεν εκτιμά πάντως ότι απειλείται πραγματικά η κυριαρχία του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς «ο Πριγκόζιν είναι πολύ αδύναμος για κάτι τέτοιο». Το ζήτημα ωστόσο είναι, υπογραμμίζεται, ότι «το κράτος της Ρωσίας είναι πολύ αποδυναμωμένο (…) Αυτές τις μέρες η Ρωσία θυμίζει τα κράτη-κούκλες που δημιούργησε στο Ντονμπάς».

Ο πολιτικός αναλυτής Κάρλο Μασάλα, σχολιάζοντας για τον ιδιωτικό ειδησεογραφικό σταθμό n-tv τη δήλωση του Ρώσου προέδρου, επισήμανε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια ανταρσία, αν και κανονικά συνηθίζει να υποτιμά τέτοιες καταστάσεις» και ότι θεωρεί «ως πολύ σοβαρό και επικίνδυνο» αυτό που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Σε ανταπόκριση από τη Μόσχα, το κανάλι δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας στη Ρωσία.

Η εφημερίδα WELT αναφέρει ότι ο αρχηγός της Wagner προφανώς πιστεύει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποδυναμωθεί τόσο που μπορεί πλέον να καταλάβει την εξουσία. «Θα αρχίσουν τώρα να πέφτουν τα ντόμινο μέχρι το Κρεμλίνο;», διερωτάται ο αρθρογράφος.

«Ο πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει την ιστορία της χώρας του. Του δείχνει ότι το πραξικόπημα του Γεβγκένι Πριγκόσιν θα μπορούσε να μετατραπεί σε καταστροφή. Κάποτε, μια εξέγερση στη Ρωσία ακολουθήθηκε από πόλεμο, καταστροφές και θάνατο εκατομμυρίων», σχολιάζει η Sueddeutsche Zeitung.

 

17:46

Η Λετονία κλείνει τα σύνορά της στους Ρώσους

Η Λετονία έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία στη σκιά των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βαλτικής χώρας το Σάββατο δήλωσε ότι η Λετονία έχει ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων της ως απάντηση στην ανταρσία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρωσία και ότι η χώρα δεν θα δέχεται Ρώσους πολίτες.

«Η Λετονία παρακολουθεί στενά την εξελισσόμενη κατάσταση στη Ρωσία... Η ασφάλεια των συνόρων έχει ενισχυθεί, η βίζα ή η είσοδος στα σύνορα από Ρώσους που εγκαταλείπουν τη Ρωσία λόγω των τρεχόντων γεγονότων δεν θα ληφθούν υπόψη», δήλωσε ο Edgars Rinkēvičs στο Twitter.

17:39

Η αυτοκινητοπομπή της Wagner έφτασε στην περιοχή Λίπετσκ, έξι ώρες από τη Μόσχα

Μια φάλαγγα μαχητών, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner έφτασε στην περιοχή του Λίπετσκ, περίπου έξι ώρες από τη Μόσχα. 

Αρκετά βίντεο στα κανάλια Telegram δείχνουν οχήματα της Wagner να περνούν από το Έλετς, μια πόλη στην περιοχή του Λίπετσκ που βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Ο κυβερνήτης του Λίπετσκ, Ιγκόρ Αρταμόνοφ, δήλωσε ότι η αυτοκινητοπομπή βρίσκεται πλέον στην περιοχή. «Καλώ τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μην ταξιδέψουν», έγραψε ο Αρταμόνοφ.

17:31

Κρεμλίνο: Αμνηστία σε όσους παραδοθούν

Οι ρωσικές αρχές προσφέρουν αμνηστία σε μαχητές της Wagner, εφόσον παραδοθούν.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass επικαλούμενο Ρώσο νομοθέτη αναφέρει ότι στους μαχητές της Wagner θα προσφερθεί αμνηστία με την προϋπόθεση ότι θα παραδοθούν το συντομότερο δυνατό. Τον ισχυρισμό επιβεβαιώνει και το πρακτορείο Reuters.

17:14

Η Τεχεράνη υποστηρίζει την τήρηση του νόμου και της τάξης στη Ρωσία

Το Ιράν υποστηρίζει την τήρηση των νόμου και της τάξης στη Ρωσική Ομοσπονδία και θεωρεί ότι τα τελευταία γεγονότα αποτελούν εσωτερικό ζήτημα της Ρωσίας.

Τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν την παραπάνω δήλωση, επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του υπουργείου των Εξωτερικών Νασέρ Καναανί.

 

16:58

Η Μόσχα οχυρώνεται

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε στο Telegram πως από το πρωί της 24ης Ιουνίου τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη έχουν ενισχυθεί. Η εφημερίδα «Bedomosti» αναφέρει πως ένοπλοι αστυνομικοί συγκεντρώνονται στον αυτοκινητόδρομο Μ4 που οδηγεί από τον νότο στη Μόσχα και διασχίζουν μισθοφόροι της Wagner. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας τοποθετούνται πυροβόλα.

16:40

Ρωσία: Αυξάνονται οι τιμές των εισιτηρίων για το εξωτερικό

Τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία αναφέρουν ότι οι τιμές των εισιτηρίων για περιοχές όπου οι Ρώσοι μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα - μεταξύ των οποίων Κωνσταντινούπολη, Αστάνα, Καζακστάν, Τιφλίδα, Γεωργία και Αρμενία - αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κατάσταση στη χώρα.

16:36

Μπλίνκεν: Σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση στη Ρωσία

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σήμερα ότι μίλησε με τους υπουργούς των Εξωτερικών της G7 και τον ύπατο απεσταλμένο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι ΗΠΑ θα μείνουν συντονισμένες με τους συμμάχους τους, καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται», έγραψε ο Μπλίνκεν στο Twitter.

 

 

 

16:29

Ε.Ε.: Ενεργοποίηση του κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας με τους υπουργούς Εξωτερικών της ομάδας των G7.

 

16:26

Ο Πούτιν υπογράφει νόμο που επιτρέπει φυλάκιση 30 ημερών για παραβίαση του στρατιωτικού νόμου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα νόμο που επιτρέπει την φυλάκιση για 30 ημέρες όλων όσοι παραβιάζουν τον στρατιωτικό νόμο σε μέρη όπου αυτός έχει επιβληθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

 

16:22

Για τη μισθοδοσία της Wagner προορίζονταν τα χρήματα που εντοπίστηκαν στη Αγία Πετρούπολη, δήλωσε ο Πριγκόζιν

Ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, δήλωσε σήμερα ότι τα κουτιά με χρήματα που εντοπίστηκαν σε οχήματα κοντά στο γραφείο του στην Αγία Πετρούπολη από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) προορίζονταν για την κάλυψη της μισθοδοσίας, αλλά και άλλα έξοδα των μαχητών της οργάνωσης.

Μη επιβεβαιωμένες αναφορές ρωσικών ΜΜΕ έκαναν λόγο για ποσό 4 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (47 εκατομμυρίων δολαρίων) που εντοπίστηκαν μέσα σε χάρτινες κούτες.

 

16:18

Φορτηγά μπλοκάρουν αυτοκινητόδρομο προς τη Μόσχα

Ρώσος αστυνομικός δείχνει έναν μεγάλο αριθμό φορτηγών να έχουν σταθμεύσει πάνω σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Μόσχα με στόχο να εμποδίσουν τους στρατιώτες της Wagner να φτάσουν στην πρωτεύουσα. Το σημείο όπου έχουν ακινητοποιηθεί τα οχήματα βρίσκεται κοντά στην πόλη Lipitsy.

16:17

Πώς φτάσαμε εδώ

Σε ανοιχτή σύγκρουση μετατράπηκε η κόντρα που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό μεταξύ της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και του Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγού της μισθοφορικής Wagner, βυθίζοντας τη Ρωσία στην αβεβαιότητα και στην απειλή ενός εμφυλίου πολέμου.

  • Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή (23/06) όταν ο Πριγκόζιν κατηγόρησε ανοιχτά το ρωσικό στρατό ότι επιτέθηκε σε στρατόπεδο της οργάνωσης και σκότωσε χιλιάδες στρατιώτες του. Έδωσε όρκο για σκληρά αντίποινα, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι δυνάμεις του θα τσακίσουν κάθε μέσο αντίστασης, όπως οδοφράγματα ή πολεμικά αεροσκάφη.
  • Η κρίση οξύνθηκε περαιτέρω καθώς ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι μαχητές του εισήλθαν στη ρωσική περιοχή του Ροστόφ και κατέλαβαν κρίσιμης σημασίας στρατιωτικές υποδομές στην πρωτεύουσα. Στην πόλη Ροστόφ-ον-Ντόν βρίσκεται το αρχηγείο της στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας στο νότο, ενώ σε αυτή κατοικούν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

  • Μια ρωσική πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι μαχητές της Βάγκνερ είχαν επίσης πάρει τον έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Βορονέζ, βορειότερα στον δρόμο προς τη Μόσχα.

  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε διάγγελμα, διαμηνύοντας πως θα τιμωρηθούν όσοι σκόπιμα ακολουθούν το δρόμο της προδοσίας προετοιμάζοντας ένοπλη εξέγερση. Χαρακτήρισε οποιαδήποτε εσωτερική αναταραχή, «θανάσιμη απειλή για το κράτος» και «πλήγμα για τη Ρωσία και το λαό» και πρόσθεσε πως τέτοιες ενέργειες θα «λάβουν σοβαρή απάντηση».

Οι πρωταγωνιστές

Πριγκόζιν: Αν και διαμαρτυρόταν μήνες για τους στρατιωτικούς της Ρωσίας, οι νέες κατηγορίες σηματοδότησαν μια νέα τροπή. Ο Πριγκόζιν είναι ένας επιχειρηματίας που έγινε πλούσιος μέσω των δεσμών του με τον Πούτιν, κερδίζοντας προσοδοφόρα κυβερνητικά συμβόλαια ενώ οργάνωνε τη μισθοφορική δύναμη Wagner. 

Πούτιν: Η δημόσια ομιλία του ήταν ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης. «Προτιμά να ασκεί εξουσία παρασκηνιακά μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», έγραψε ο Στίβεν Λι Μάιερς των Times. Ο Πούτιν αναγνώρισε την πρόοδο των δυνάμεων του Πριγκόζιν, λέγοντας ότι η λειτουργία του Ροστόφ, μιας πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων, είχε «ουσιαστικά μπλοκαριστεί».

Οι στρατηγοί: Η αντιπαλότητα του Πριγκόζιν με τους Ρώσους στρατηγούς προέκυψε από τη μάχη για την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, στην οποία οι δυνάμεις του ηγήθηκαν. Κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον στρατηγό της χώρας, Βαλέρι Γερασίμοφ, για προδοσία. Είπε ότι παρακράτησαν σκόπιμα πυρομαχικά και προμήθειες από την Wagner

Ουκρανία: «Η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Αλλά η χώρα του εξακολουθεί να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 20 πυραύλους κατά του Κιέβου σήμερα το πρωί, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

Τι θα επακολουθήσει

Ο βρετανικός στρατός περιέγραψε την κρίση ως «την πιο σημαντική πρόκληση για το ρωσικό κράτος τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε: «Τις επόμενες ώρες, η πίστη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας, και ιδιαίτερα της ρωσικής Εθνοφρουράς, θα είναι το κλειδί για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση».

16:14

Πού βρίσκεται ο Πούτιν;

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι ο πρόεδρος «εργάζεται στο Κρεμλίνο» στη Μόσχα. Όμως, καθώς οι μισθοφόροι της Wagner προσπαθούν να φτάσουν στην πρωτεύουσα, οι φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το που βρίσκεται ο Πούτιν έχουν φουντώσει.

Ορισμένοι χρήστες αναφέρουν ότι το αεροπλάνο του Πούτιν – το ειδικό αεροσκάφος Il-96-300PU - αναχώρησε από τη Μόσχα και κατευθύνθηκε βορειοδυτικά, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης FlightRadar. Στη συνέχεια, το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από το σύστημα κοντά στην πόλη Tver, βορειοδυτικά της Μόσχας.

Παρόλα αυτά δεν μπορεί να επιβεβαιωθέι με κανένα τρόπο το αν ο Πούτιν επέβαινε σε αυτό το αεροπλάνο.

Σύμφωνα με το BBC, ο Πούτιν φέρεται να περνά πολύ χρόνο στην τεράστια κατοικία του στη λίμνη Valdai, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Μόσχας, ενώ είναι σαφές ότι δεν ζει μόνιμα στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.

16:07

Κωνσταντίνος Φίλης: Οι έξι παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση της ανταρσίας Πριγκόζιν

Ο Πούτιν καλείται να διαχειριστεί τη σοβαρότερη κρίση αμφισβήτησης της ηγεσίας του στα 23 χρόνια κυριαρχίας του.

16:05

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στη ρωσική ηγεσία.

15:41

Μαρκ Γκαλεότι: Αναρωτιέμαι αν πρόκειται για την αρχή του τέλους του Πούτιν

«Το ρωσικό κατεστημένο είχε απογοητευτεί από τα μηνύματα του Πριγκόζιν τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε μπορεί διατηρούσε την προσδοκία ότι η ομάδα της Wagner θα διαλυόταν αργά ή γρήγορα», δήλωσε ο ειδικός στις στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας. «Η Wagner δεν είναι αρκετά ισχυρή για να αναλάβει τον έλεγχο της Ρωσίας, ειδικά από τη στιγμή που στις εικόνες που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να διαθέτει πυροβολικό ή άλλη δύναμη πυρός», πρόσθεσε. Ο Γκαλεότι αναρωτήθηκε δε «Αναρωτιέμαι όταν θα γράφεται η ιστορία αν η αρχή του τέλους του Πούτιν, ξεκίνησε από αυτό το σημείο». 

15:28

Aρχηγός SVR: Η απόπειρα να πυροδοτηθεί ένας εμφύλιος πόλεμος απέτυχε

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας, SVR, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι αυτό που χαρακτήρισε ως μια απόπειρα αποσταθεροποίησης της κοινωνίας και πυροδότησης ενός αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου απέτυχε, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ναρίσκιν αναφερόταν σε αυτό που οι ρωσικές αρχές αποκαλούν ένοπλη ανταρσία του αρχηγού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

15:19

Kιρ Τζάιλς: Ο Πριγκόζιν δεν μπορεί να αμφισβητήσει άμεσα την εξουσία του Πούτιν, αλλά εκθέτει την αποδυνάμωση του

Γράφoντας για τον Guardian, o ειδικός σε θέματα Ρωσίας, Κιρ Τζάιλς υποστήριξε ότι η εξέγερση δεν θα σταματήσει τον πόλεμο, αλλά μια αποσυντονισμένη Ρωσία είναι καλή (εικόνα) για τον κόσμο. Για άλλη μια φορά ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία πήρε μια τροπή που δεν περίμενε ποτέ. Η σύντομη ομιλία του Ρώσου ηγέτη που κατήγγειλε τον Πριγκόζιν της ομάδας Wagner, έδειξε ότι γνωρίζει πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η κατάσταση για τον ίδιο.

15:15

Πώς θα ξεχωρίσει κανείς έναν μισθοφόρο από έναν Ρώσο στρατιώτη;

Ο διαχωρισμός των Ρώσων στρατιωτών από τους μισθοφόρους είναι κεντρικής σημασίας για την κατανόηση των όσων βλέπουμε. Ειδικότερα, υπάρχουν βίντεο με ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις του του Πριγκόζιν έχουν κινηθεί για την κατάληψη του Ροστόφ στο Ντον. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση είναι ασαφής.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, τα στρατεύματα που συνδέονται με τον Πριγκόζιν συχνά, αλλά όχι πάντα, φορούσαν το χαρακτηριστικό έμβλημα της ομάδας με το σήμα της νεκροκεφαλής.

Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τους Ρώσους στρατιώτες από τους μισθοφόρους, καθώς αμφότεροι προμηθεύονταν στολές από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

14:42

Επαφές Πούτιν με Καζακστάν, Λευκορωσία και Ουζμπεκιστάν

Ο Πούτιν μίλησε με συμμάχους στη Λευκορωσία και την Κεντρική Ασία. Συγκεκριμένα, μίλησε με τον σύμμαχό του στη Λευκορωσία, τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τον πρόεδρο του Καζακστάν, Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγιεφ, και τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ.

«Ο πρόεδρος τους ενημέρωσε για την κατάσταση (στη Ρωσία)», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Καζακστάν, ο Τοκάγιεφ είπε στον Πούτιν ότι τα γεγονότα στη Ρωσία είναι «εσωτερική υπόθεση» και ο Πούτιν τον ευχαρίστησε για την «κατανόηση».

14:24

Διοικητές κατεχομένων περιοχών της Ουκρανίας: Στηρίζουμε τον Πούτιν

Οι εγκατεστημένοι- από τη Μόσχα διοικητές σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει επανέλαβαν την υποστήριξή τους στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το Σάββατο.

«Η μόνη αληθινή λύση για να επιτύχουμε τη νίκη μας είναι να συσπειρωθούμε γύρω από τον Ανώτατο Αρχιστράτηγο, τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Πούτιν», ανέφερε ο Ντένις Πούσιλιν, επικεφαλής της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σε δήλωσή του στο Telegram.

Οι επικεφαλής της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, καθώς και των περιφερειών Ζαπορίζια και Χερσώνα, εξέφρασαν παρόμοια υποστήριξη στον Πούτιν.

14:03

Σε επαφή ο Σαρλ Μισέλ με Ευρωπαίους ηγέτες και εταίρους της G7 μετά τις εξελίξεις στη Ρωσία

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εταίρους της G7 μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία.

Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ: «Παρακολουθώντας στενά την κατάσταση στη Ρωσία καθώς εξελίσσεται. Είμαστε σε επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εταίρους της G7. Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα εσωτερικό ρωσικό ζήτημα. Η υποστήριξή μας για την Ουκρανία και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ακλόνητη».

13:27

Ζελένσκι: Η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι «η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής» και ότι όσο περισσότερο η Μόσχα διατηρεί τα στρατεύματα και τους μισθοφόρους της στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο χάος θα προκαλεί.

«Η αδυναμία της Ρωσίας είναι προφανής. Αδυναμία πλήρους κλίμακας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Τelegram. «Όσο μένουν στην Ουκρανία τόσο περισσότερο χάος θα δημιουργούν για την πατρίδα τους».

13:16

Αναταραχή σε Ροστόφ και Βορονέζ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να συντρίψει αυτό που αποκάλεσε «ένοπλη ανταρσία», αφού ο ιδιωτικός στρατός του Γεβγκένι Πριγκόζιν κατέλαβε τον έλεγχο μιας πόλης στον νότο στο πλαίσιο της προσπάθειας ανατροπής της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ειδικότερα, βαριά οπλισμένοι μαχητές από την ομάδα Βάγκνερ πήραν τον έλεγχο των δρόμων του Ροστόφ, μιας πόλης με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν είπε ότι κατέλαβε εκεί το αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας αφού οδήγησε τις δυνάμεις του στη Ρωσία από την Ουκρανία. Η πόλη χρησιμεύει ως σημαντικό κέντρο για την εισβολής της Ρωσίας.

Κάτοικοι περπατούσαν στον δρόμο τραβώντας βίντεο με κινητά τηλέφωνα, καθώς μαχητές της Βάγκνερ με τεθωρακισμένα οχήματα και τεράστια άρματα μάχης έπαιρναν θέσεις στο κέντρο της πόλης.

Μια ρωσική πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι μαχητές της Βάγκνερ είχαν επίσης πάρει τον έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Βορονέζ, βορειότερα στον δρόμο προς τη Μόσχα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την κατάσταση εκεί.

12:44

Βίντεο δείχνουν μάχες στην περιοχή Bορονέζ

Βίντεο που επαληθεύτηκαν από τους New York Times το Σάββατο δείχνουν μάχες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ-4 νότια της δυτικής ρωσικής πόλης Βορονέζ, ελικόπτερα και ένα κατεστραμμένο φορτηγό κατά μήκος του δρόμου.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται βόρεια του Ροστόφ επί του Ντον, όπου ο Πριγκόζιν ισχυρίζεται ότι ελέγχει βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη.

Άλλες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από κανάλια Telegram που υποστηρίζουν την Wagner δείχνουν Ρώσους στρατιώτες σε συνοριακό πέρασμα στο Βορονέζ να καταθέτουν τα όπλα τους. Ενώ η τοποθεσία μπόρεσε να επιβεβαιωθεί και οι στρατιώτες δεν φαίνεται να είναι οπλισμένοι, οι ακριβείς συνθήκες του επεισοδίου ήταν ασαφείς.

12:31

Πριγκόζιν: Δε θα παραδοθούμε γιατί το διέταξε ο Πούτιν

«Κανείς από εμάς δεν πρόκειται να παραδοθεί επειδή έδωσε διαταγή ο Πούτιν», είπε ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ως απάντηση στο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου δύο ώρες νωρίτερα.

«Δεν θέλουμε πια να ζει η χώρα άλλο με διαφθορά, ψεύδη και γραφειοκρατία», πρόσθεσε, σε μια ευθεία βολή κατά του Κρεμλίνου.

12:27

Πριγκόζιν: Δεν είμαστε προδότες, είμαστε Ρώσοι πατριώτες

12:26

Πριγκόζιν: Σφάλμα του Πούτιν να με αποκαλέσει προδότη

«Ηταν λάθος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να με κατηγορήσει για προδοσία», απάντησε ο ιδρυτής της μισθοφορικής εταιρείας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν στο διάγγελμα Πούτιν.

12:19

Μόσχα: Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στους δρόμους

Το καθεστώς της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που εισήχθη στην περιοχή της πρωτεύουσας προβλέπει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στους δρόμους και αυξημένη προσοχή σε όλα τα στρατηγικά σημεία, δήλωσε ο Αντρέι Βορομπιόφ, κυβερνήτης της Περιφέρειας της Μόσχας, σύμφωνα με το TASS

12:19

 Ανάλυση του καθηγητή Λόρενς Φρίντμαν

Με ανάρτηση του στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα substack, o ομότιμος καθηγήτης του King's College Λόρενς Φρίντμαν αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Πριγκόζιν δεν είναι σαφώς ο μόνος που περιφρονεί την στρατιωτική διοίκηση. Υπάρχουν πολλοί στρατιωτικοί μπλόγκερ, ακραίοι εθνικιστές και φιλοπόλεμοι, οι οποίοι είναι απόλυτα ειλικρινείς σχετικά με τις αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων. Αυτό που τον διαφοροποιεί από τους άλλους επικριτές του Κρεμλίνου είναι ότι έχει στη διάθεσή του μια μεγάλη και προφανώς πιστή δύναμη. Σε αντίθεση με άλλους στρατηγούς, έχει επίσης πραγματικές νίκες στο ενεργητικό του, έστω και οριακές. Οι άνδρες του πρωταγωνίστησαν στην κατάληψη του Σολεντάρ και του Μπαχμούτ».

12:15

Περιφερειάρχης Βορονέζ: Στρατιωτική δράση κατά της Wagner

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Voronezh της Ρωσίας δήλωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι ο ρωσικός στρατός λαμβάνει «τα απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα» στην περιοχή ως μέρος μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που κηρύχθηκε μετά από ένοπλη ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας Wagner.

Νωρίτερα το Σάββατο, μια ρωσική πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι μαχητές της Wagner είχαν τον έλεγχο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη, περίπου 600 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

12:14

Ε.Ε. και ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο πιθανότατα θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Ρωσία από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών, αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ενώ αποκλείουν να συγκληθεί έκτακτη συνάντηση εντός του Σαββατοκύριακου για να εξετάσει η Ένωση την κατάσταση.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

12:09

Η Wagner ισχυρίζεται ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο

Σύμφωνα με ανάρτηση της μισθοφορικής εταιρείας Wagner, η ομάδα του Γεβγκένι Πριγκόζιν έχει καταρρίψει ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο που κινήθηκε εναντίον της.

Δημοσιεύθηκε και φωτογραφία ενός φλεγόμενου ελικοπτέρου στο έδαφος.

12:09

Πρέσβης ΜακΦολ: Ο,τι αποδυναμώνει τον Πούτιν, είναι καλό για την Ουκρανία

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα Μάικλ ΜακΦολ σχολίασε στο Twitter: «Ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει, οι δραστηριότητες του Πριγκόζιν τα τελευταία 24ωρα έχουν αποδυναμώσει τον Πούτιν. Οτιδήποτε αποδυναμώνει τον Πούτιν είναι καλό για την Ουκρανία».

12:04

 Στο πλεύρο του Πούτιν οι Τσετσένοι του Καντίροφ

Ο επικεφαλής των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ χαρακτήρισε τις πράξεις του Πριγκόζιν «προδοτικές» και δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα υπερασπιστούν τη Μόσχα ώστε να καταστείλουν την ανταρσία. Ο διοικητής της Wagner Ντμίτρι Ουτκιν, ο οποίος πολέμησε εναντίον του Καντίροφ στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας, αναφέρθηκε στο θέμα. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να συναντηθούμε άντρας προς άντρα, καθώς ήδη γνωριζόμαστε από τον πρώτο και τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας», έγραψε στο Telegram.

 

11:57

Βρετανικό ΥΠΑΜ: Εχει καταληφθεί το στρατηγείο της ρωσικής εισβολής

Στην τακτική του ενημέρωση για τις εξελίξεις στο πόλεμο της Ουκρανίας, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας επικαλείται πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου για να αναφέρει ότι «είναι σχεδόν βέβαιο πως η Wagner έχει καταλάβει στρατιωτικές υποδομές στην πόλη Ροστόφ, περιλαμβανομένου του αρχηγείου το οποίο διευθύνει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία».

Από το Ροστόφ φεύγουν οι οδηγίες προς την ανατολική Ουκρανία, τις οποίες πολλές φορές αψήφησε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της Wagner, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο και για προδοσία σε βάρος της ομάδας του επειδή δεν την προμήθευαν με το απαραίτητο πολεμικό υλικό.

11:50

Λονδίνο: Ελάχιστες συγκρούσεις επί του εδάφους

Οπως επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, καταγράφονται ελάχιστες συγκρούσεις στο έδαφος μεταξύ δυνάμεων του ρωσικού στρατού και της Wagner, με τη μισθοφορική ομάδα να κινείται βορείως της ρωσικής περιφέρειας του Βορονέζ, κατά πάσα πιθανότητα με προορισμό τη Μόσχα.

Το Βορονέζ απέχει σχεδόν 600 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

11:37

Κύκλοι της Wagner κατηγορούν τον Πούτιν για τον «εμφύλιο»

Ενας λογαριασμός που συνδέεται με τη Wagner στον ιστότοπο ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram αναφέρει ότι αυτός που προκάλεσε τον «εμφύλιο πόλεμο» ήταν ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διότι έδωσε τη διαταγή για να «εξουδετερωθεί η πιο μάχιμη μονάδα στη Ρωσία» για χάρη «καναδυό προδοτών».

11:32

Πλήγματα της αεροπορίας στη Wagner καθ' οδόν προς Μόσχα

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για βομβαρδισμό από τη ρωσική αεροπορία στρατιωτικών οχημάτων της ομάδας Wagner στον ανοδικό άξονα του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου Μ4 που οδηγεί στη Μόσχα.

11:25

Συναγερμός και στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ

Η περιφέρεια του Μπριάνσκ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, έχει τεθεί σε καθεστώς αυξημένου ελέγχου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το Μπριάνσκ βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία και περίπου 380 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας.

Οι περιφερειακές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας και η κατάσταση βρίσκεται υπό ειδικό έλεγχο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, δήλωσε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Μπογκόμαζ.

11:12

Ουκρανικές επιθέσεις στη νότια Ρωσία

Το πρακτορείο TASS κάνει λόγο για αλλεπάλληλες ουκρανικές επιθέσεις κατά της νότιας ρωσικής περιφέρειας του Μπέλγκοροντ τις τελευταίες ώρες, εν μέσω της ταραχής στο Ροστόφ και το Βορονέζ από τις δυνάμεις της Wagner.

Το τελευταίο ρεπορτάζ κάνει λόγο για 70 ουκρανικές οβίδες κατά του Μπέλγκοροντ το τελευταίο 24ωρο, ενώ και η γειτονική περιφέρεια του Κουρσκ, που συνορεύει με την ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου, βρίσκεται επί ποδός πολέμου.

11:10

Ο Γάλλος πρόεδρος παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία

 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

«Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη στην Ουκρανία», προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.

11:06

Αποκλεισμένο το κέντρο της Μόσχας και της Αγ. Πετρούπολης

Αποκλεισμένο από τις δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας αναφέρεται ότι είναι το κέντρο της Μόσχας, αλλά και το κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με ρωσικές αλλά και αμερικανικές αναφορές.

Παράλληλα έχουν ακυρωθεί οι δημόσιες εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της Ρωσίας.

11:00

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Ενταση στο Ροστόφ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνει ότι σημειώνεται στρατιωτική ένταση στην πόλη Ροστόφ και προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης σε όλη τη Ρωσία.

10:56

Το διάγγελμα Πούτιν «έκκληση προς τον λαό»

Το τηλεοπτικό μήνυμα διάρκειας 5 λεπτών και 30 δευτερολέπτων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σχεδόν παρακλητικό χαρακτήρα προς τον ρωσικό λαό, καλώντας τον να μην παρασυρθεί από της κινήσεις της ομάδας του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο τίτλος που έδωσε το ίδιο το Κρεμλίνο στο διάγγελμα Πούτιν είναι χαρακτηριστικός: «Εκκληση στον λαό της Ρωσίας».

10:49

Wagner: «Σύντομα η Ρωσία θα έχει νέο πρόεδρο»

Η ομάδα Wagner φέρεται να έχει δηλώσει ότι ο Πούτιν έκανε λανθασμένη επιλογή και σύντομα η Ρωσία θα έχει νέο πρόεδρο.

10:45

Λονδίνο: Ρωσικές μονάδες παρακολουθούν παθητικά

Φαίνεται ότι ορισμένες μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν παραμείνει ακίνητες, παραχωρώντας σιωπηρή αποδοχή στις κινήσεις της Wagner, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας με βάση τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

10:43

Λονδίνο: Η μεγαλύτερη πρόκληση ασφαλείας για τη Ρωσία

Το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας δήλωσε το Σάββατο ότι το ρωσικό κράτος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση ασφαλείας των τελευταίων ετών, μετά από αυτό που είπε ότι φαίνεται να είναι μια κίνηση των δυνάμεων της εταιρείας Wagner προς τη Μόσχα.

«Τις επόμενες ώρες, η πίστη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας, και ειδικά της Ρωσικής Εθνοφρουράς, θα είναι το κλειδί για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η κρίση. Αυτό συνιστά τη σημαντικότερη πρόκληση για το ρωσικό κράτος τον τελευταίο καιρό», δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας στην τακτική ενημέρωση πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

10:38

Ανήσυχη παρακολουθεί και η Πολωνία

Ο πρόεδρος της Πολωνίας δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ότι είχε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Αμυνας σχετικά με την κατάσταση στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Βαρσοβία παρακολουθεί την κατάσταση.

«Σε σχέση με την κατάσταση στη Ρωσία, σήμερα το πρωί πραγματοποιήσαμε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Αμυνας, καθώς και με συμμάχους», έγραψε ο Αντρέι Ντούντα στο Twitter.

«Η εξέλιξη των γεγονότων πέρα από τα ανατολικά μας σύνορα παρακολουθείται σε συνεχή βάση», είπε.

10:35

Πούτιν: Πρόκειται για λιποταξία από τον λαό και τους πολεμιστές μας

«Οι πράξεις που διαρρηγνύουν την ενότητά μας συνιστούν λιποταξία από τον λαό μας, από τους συντρόφους μας που πολεμούν στο μέτωπο. Πρόκειται για πισώπλατο μαχαίρωμα για τη χώρα μας και τον λαό μας».

10:27

Πούτιν: Δύσκολη η κατάσταση στο Ροστόφ

Ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην πόλη Ροστόφ, στον ποταμό Δον που βρίσκεται στη νότια Ρωσία, είναι δύσκολη. Υποσχέθηκε όμως ότι θα ληφθεί αποφασιστική δράση ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην πόλη.

Το Ροστόφ βρίσκεται περί τα 300 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

10:22

Πούτιν: Απαιτώ να σταματήσετε την εγκληματική δράση

Ο Ρώσος πρόεδρος απαίτησε τη διακοπή συμμετοχής όλων σε εγκληματικές δράσεις και υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει το ρωσικό Σύνταγμα, πρακτικά αναφερόμενος σε απόπειρα πραξικοπήματος.

10:20

Πούτιν: Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές. Θα επικρατήσουμε.

10:18

Οποιος παίρνει τα όπλα εναντίον μας είναι προδότης, τονίζει ο Πούτιν

10:16

Ουκρανική αντίδραση

Με τρεις λέξεις ήρθε η αντίδραση του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας, μέσω Twitter: Εμείς το παρακολουθούμε.

10:05

Ο Πούτιν κάνει επίσης λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» και προδοσία προειδοποιώντας ότι η απάντηση θα είναι σκληρή.

10:03

Μαχόμαστε για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού μας, χρειάζεται ενότητα όλων των δυνάμεων και θα πρέπει να μείνουν στην άκρη όλες οι διαφορές, αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος.

10:02

Σε εξέλιξη το διάγγελμα Πούτιν

09:46

Ρωσική πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters το Σάββατο ότι μισθοφόροι μαχητές της Βάγκνερ έχουν πάρει τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Voronezh, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

09:32

Διάσπαση μεταξύ των ελίτ

Ανώτερος βοηθός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε το Σάββατο τις ενέργειες του Γεβγκένι Πριγκόζιν ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και είπε ότι «όλα μόλις αρχίζουν στη Ρωσία».

«Η διάσπαση μεταξύ των ελίτ είναι πολύ προφανής. Η προσποίηση ότι όλα έχουν διευθετηθεί δεν θα λειτουργήσει», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντολιάκ.

 

 

09:07

Αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα

«Η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα και την περιοχή της, εν μέσω ανταρσίας από την μισθοφορική οργάνωση Wagner»

Ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

 

09:06

Ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του που απευθύνεται στους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner ότι "έχουν εξαπατηθεί και συρθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια" από τον επικεφαλής τους, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παροτρύνει επίσης τους μαχητές της Βάγκνερ να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους του και αυτούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, και υπόσχεται να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

08:51

Τηλεοπτικό διάγγελμα Πούτιν

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα θα προχωρήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS

08:02

Οι όροι του Πριγκόζιν

Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι εάν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γκερασίμοφ και ο υπουργός Άμυνας Σόιγκου δεν μεταβούν εκεί όπου βρίσκεται, οι δυνάμεις της Βάγκνερ θα μεταφερθούν στη Μόσχα, έχοντας ήδη αποκλείσει το Ροστόφ.

07:58

Πριγκόζιν: Η Βάγκνερ έχει τον έλεγχο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ροστόφ

Ο Πριγκόζιν, σε νέο βίντεο του, υποστηρίζει ότι μονάδες της Βάγκνερ θα αποκλείσουν το Ροστόφ και θα κινηθούν προς τη Μόσχα εκτός εάν ο υπουργός Άμυνας Σοϊγκού και ο στρατηγός Γκερασίμοφ μεταφερθούν εκεί όπου βρίσκεται.

Στο ίδιο βίντεο σημείωσε ότι βρίσκεται στα αρχηγεία του στρατού στο Ροστόφ και πως όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πόλης τελούν υπό τον έλεγχο της Βάγκνερ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η στάση του δεν εμποδίζει τη διεξαγωγή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία».

07:46

Βίντεο σύνοψης από το AP

07:44

«Είναι σοβαρό για τον Πούτιν»

Η δεδηλωμένη κίνηση του Πριγκόζιν κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας είναι «σχεδόν σίγουρα μια απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε στο BBC ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μπιλ Τέιλορ και πρόσθεσε: «Αυτό είναι σοβαρό για τον Πούτιν. Οι Ρώσοι το παίρνουν πολύ σοβαρά, και ακούγεται ότι θα έπρεπε».

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο Πριγκόζιν είναι απίθανο να τα καταφέρει. «Το Υπουργείο Άμυνας έχει τον εξοπλισμό, έχει τα αεροσκάφη, έχει τα τανκς για να καταστρέψει τις δυνάμεις του Πριγκόζιν».

07:39

Βίντεο δείχνει τον Πριγκόζιν στο Ροστόφ

Βίντεο σε φίλα προσκείμενο στην Βάγκνερ κανάλι στο Telegram δείχνει βίντεο με τον Πριγκόζιν να συνομιλεί με στρατηγούς του σε σημείο της πόλης Ροστόφ.

07:34

Πριγκόζιν: Αξιωματούχοι ενώνονται μαζί μας

Ο Πριγκόζιν είπε ότι 60-70 αξιωματούχοι ασφαλείας ενώθηκαν μαζί του. Σύμφωνα με τον ίδιο, συγκρούσεις μεταξύ Βάγκνερ και στρατιωτικών λαμβάνουν χώρα όπου «η στρατιωτική ηγεσία δίνει ψευδείς πληροφορίες στους μαχητές».

Εν τω μεταξύ, ελήφθη απόφαση να ακυρωθούν όλες οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο στο Ροστόφ-ον-Ντον.

07:32

Γιατί είναι σημαντικό το Ροστόφ;

Οποιαδήποτε απόπειρα της Βάγκνερ να πάρει τον έλεγχο του Ροστόφ-ον-Ντον θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στον πόλεμο στην Ουκρανία, επειδή η συγκεκριμένη πόλη φιλοξενεί τη διοίκηση της ρωσικής νότιας στρατιωτικής περιφέρειας, η οποία ήταν το κλειδί για τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας.

07:19

Πρωινή εικόνα στο Ροστόφ

07:15

Πριγκόζιν: Ο μισός ρωσικός στρατός είναι έτοιμος να ενωθεί μαζί μας

07:09

Κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Μ-4 που συνδέει τη Μόσχα με το νότο

Ο κυβερνήτης της περιοχής Λιπέτσκ στην κεντρική Ρωσία λέει ότι ο αυτοκινητόδρομος Μ-4 που συνδέει τη Μόσχα με τις νότιες περιοχές έχει κλείσει για την κυκλοφορία στα σύνορα με την περιοχή Βορονέζ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας, αναφέρει το Reuters. Ο Πριγκόζιν φαίνεται να έστειλε μια ένοπλη συνοδεία μισθοφόρων μαχητών του σε μια διαδρομή 1.200 χιλιομέτρων προς τη Μόσχα, έχοντας δηλώσει ότι σκοπεύει να εκδιώξει τη στρατιωτική ηγεσία.

07:01

Πώς θα επηρεαστεί η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Βάγκνερ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία καθώς διασπά τον ρωσικό στρατό εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η Τζέσικα Τζενάουερ, ειδικός σε διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία, διατύπωσε την εξής άποψη: Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι δεν είναι καλά νέα για τον Πούτιν και δεν είναι καλά νέα για τη Ρωσία. Ακόμα κι αν αυτό δημιουργήσει εκτεταμένη αστάθεια, θα το έβλεπα ως μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης εικόνας, ότι αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές στην πολιτική στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν πέτυχε όπως περίμενε ο Πούτιν.

06:52

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στη Μόσχα

Αυτό δήλωσε ο κυβερνήτης Αντρέι Βορόμπιοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, λαμβάνονται αντιτρομοκρατικά μέτρα.

06:47

Κασπάροφ: Απατεώνες πολεμούν κακοποιούς 

Ένας ακόμα εξέχων επικριτής του Κρεμλίνου, ο πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ, έκανε παρέμβαση μέσω Twitter. «Ό,τι και αν συμβαίνει τώρα» υποδηλώνει ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσει τις εσωτερικές διαμάχες των φατριών «σε ηρεμία ή τουλάχιστον μη βίαιες με τον τρόπο που συνήθως μπορούσε πριν».

«Αν αυτή είναι η επανάσταση στη Ρωσία έχει χρώμα, είναι το χρώμα του χρήματος. Απατεώνες πολεμούν τους κακοποιούς για πόρους και τη δύναμη να τους κρατήσουν. Ο Πριγκόζιν θα μπορούσε να καταλήξει νεκρός ή σαν άλλος Καντίροφ, αγορασμένος να δολοφονεί ξανά για το καθεστώς. Καμία τιμή ανάμεσα σε κλέφτες και δολοφόνους», πρόσθεσε.

06:40

Το Tass υποστηρίζει ότι στο Ροστόφ βρίσκονται δυνάμεις της Βάγκνερ

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Tass, δείχνουν τεθωρακισμένα οχήματα και στρατεύματα στους δρόμους του Ροστόφ-ον-Ντον.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι τα στρατεύματα ανήκουν στις δυνάμεις της Βάγκνερ.

Δείτε τις φωτογραφίες

06:34

Παραμένει ανεπιβεβαίωτο το ποιοι είναι οι ένοπλοι στο Ροστόφ

«Σε αντίθεση με τις αναφορές του κρατικού μέσου TASS, ο αναλυτής της OSINT Ρουσλάν Λέβιεφ σημειώνει ότι οι ένοπλοι στο Ροστόφ-ον-Ντον δεν είναι μαχητές της Βάγκνερ αλλά στρατιώτες του Υπουργείου Άμυνας», γράφει Ρώσος δημοσιογράφος του Meduza. Και προσθέτει: «Δεν είμαι σίγουρος πώς αυτό εξηγεί γιατί όλοι έχουν στραμμένα τα όπλα τους προς τα κρατικά κτίρια».

06:26

Ο Χοντορκόφσκι στηρίζει τον Πριγκόζιν

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, επικριτής της ρωσικής κυβέρνησης που ζει εξόριστος, εξέφρασε την υποστήριξη στον Πριγκόζιν στη σελίδα του στο Telegram.

«Η εξέγερση του Πριγκόζιν είναι το ισχυρότερο πλήγμα για τη φήμη του Πούτιν», έγραψε.

«Ναι, ακόμη κι ο διάβολος πρέπει να βοηθήσει εάν αποφασίσει να εναντιωθεί σε αυτό το καθεστώς! (...) Αν αυτός ο γκάγκστερ (ο κ. Πριγκόζιν) θέλει να επιτεθεί στον άλλον (τον κ. Πούτιν), δεν είναι ώρα να μορφάσουμε, πρέπει να βοηθήσουμε», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο κ. Χοντορκόφσκι.

06:23

Ποιες είναι οι δυνάμεις στο Ροστόφ;

Αυτή η γυναίκα προσέγγισε τους στρατιώτες στο κέντρο του Ροστόφ και ρώτησε αν είναι της Βάγκνερ. Επιβεβαίωσαν ότι ανήκουν στο μισθοφορικό στράτευμα του Πριγκόζιν.

06:18

Η Μόσχα εφαρμόζει «αντιτρομοκρατικά» μέτρα

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε ότι λαμβάνονται αντιτρομοκρατικά μέτρα στη ρωσική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων ελέγχων στους δρόμους, για την ενίσχυση της ασφάλειας.

06:17

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ροστόφ

Τα γεγονότα εξελίσσονται πολύ γρήγορα στην πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, όπου πλάνα σε τοπικά κανάλια του Telegram φαίνεται να δείχνουν ένοπλες δυνάμεις να περικυκλώνουν ένα κυβερνητικό κτίριο.

Βίντεο δείχνει ένοπλους άνδρες με στολή να καλύπτουν την περίμετρο του κτιρίου του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς το περικυκλώνουν τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο τανκς.

Το Reuters επαλήθευσε την τοποθεσία ως κτίριο του αρχηγείου της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, ο τοπικός κυβερνήτης Βασίλι Γκολούμπεφ προέτρεψε τους κατοίκους να αποφύγουν το κέντρο του Ροστόφ. «Σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση, σας ζητώ να αποφύγετε να ταξιδέψετε στο κέντρο της πόλης και, αν είναι δυνατόν, να μην φύγετε από τα σπίτια σας», έγραψε στο Telegram.

06:07

Νέα έκκληση από τον κυβερνήτη του Ροστόφ

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ροστόφ ζητά από τους κατοίκους να μην πηγαίνουν προς το κέντρο της πόλης και, αν είναι δυνατόν, να μην φύγουν από τα σπίτια τους.

06:05

Στα social media κυκλοφορούν μία σειρά από βίντεο, τα οποία υποτίθεται καταγράφουν την κατάσταση στο Ροστόφ

Στα παρακάτω βίντεο απεικονίζονται ένστολοι να λαμβάνουν θέσεις μάχης, ενώ απλοί πολίτες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής καταγράφοντας τα πάντα με τα κινητά τους τηλέφωνα.

06:02

Εικόνες από το πρωί του Σαββάτου στο Ροστόφ

06:00

Ένοπλοι περικύκλωσαν το κτίριο της αστυνομίας στο Ροστόφ

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα ρωσικά τοπικά κανάλια Telegram του Ροστόφ-ον-Ντον νωρίς το πρωί του Σαββάτου έδειχναν ένοπλους άνδρες να περικυκλώνουν το περιφερειακό αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης.

Δεν είναι σαφές ποιοι ήταν οι ένοπλοι

Το Reuters επαλήθευσε την τοποθεσία ως το κτίριο του αρχηγείου της αστυνομίας, αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε γυρίστηκε το βίντεο.

05:49

Στρατιώτες (πιθανότατα μέλη της Βάγκνερ) πήραν θέσεις στο κέντρο του Ροστόφ

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύονται στο Telegram, ανέλαβαν τον έλεγχο των κτιρίων του τοπικού Υπουργείου Εσωτερικών, της FSB, της διοίκησης και του αρχηγείου της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας.

05:45

ISJ: Η ανταρσία του Πριγκόζιν «δεν είναι πιθανό να πετύχει»

Η εξέγερση του Πριγκόζιν εναντίον της ηγεσίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είναι «απίθανο να πετύχει» και μπορεί να έχει «υπολογίσει πολύ λάθος», δήλωσε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISJ) στην τελευταία του ανάλυση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ηγέτης της Βάγκνερ μπορεί να πίστευε ότι θα είχε την υποστήριξη του Ρώσου προέδρου, γράφει, αλλά αυτό ήταν «εξαιρετικά απίθανο» δεδομένου ότι ο Πούτιν είχε ευθυγραμμιστεί πρόσφατα πιο σταθερά με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

05:41

Ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξαπέλυσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ομοβροντίες πυραύλων εναντίον της Ουκρανίας.

  • Στη Ντνίπρο, στο κέντρο της πόλης, «σπίτια καταστράφηκαν εντελώς. Υπάρχει τεράστιος κρατήρας έπειτα από έκρηξη. Υπάρχουν θύματα», ανέφερε μέσω Telegram ο δήμαρχος Μπόρις Φιλάτοφ.
  • Στο Κίεβο, ο επικεφαλής της πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας Σερχίι Πόπκο ανέφερε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε «πάνω από είκοσι πυραύλους στον εναέριο χώρο» γύρω από την πρωτεύουσα.Έπεσαν όμως συντρίμμια προκαλώντας καταστροφές και πυρκαγιά σε πολυκατοικία 24 ορόφων. Σύμφωνα με τον κ. Πόπκο, υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματίες.
  • Στo Χάρκοβo, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ολέγκ Σινεγκούμποφ καταστράφηκε αγωγός μεταφοράς αερίου με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, αλλά χωρίς να υπάρξουν θύματα.
05:37

Οχηματοπομπή του στρατού καθ’ οδόν προς τη νότια Ρωσία 

Η περιφερειακή διοίκηση της Βορόνεζ κάλεσε τους κατοίκους να αποφύγουν τον αυτοκινητόδρομο M-4, που συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία, διότι κινείται σε αυτόν οχηματοπομπή του στρατού, ώρες μετά την ανταρσία του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, που διεμήνυσε πως θα διώξει την ηγεσία του γενικού επιτελείου.

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση διαβεβαίωσε μέσω Telegram πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.

05:31

Πριγκόζιν: Θα καταστρέψουμε τα πάντα εάν προσπαθήσουν να μας σταματήσουν

Σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, οι μισθοφορικές δυνάμεις έχουν συγκεκριμένους στόχους και οι 25.000 στρατιώτες της Βάγκνερ είναι έτοιμοι να πεθάνουν, γιατί -όπως είπε- «πεθαίνουν για την πατρίδα τους και τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που χτυπούν τον άμαχο πληθυσμό».

Επανέλαβε ότι οι δυνάμεις της Βάγκνερ κατέρριψαν ένα ελικόπτερο, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν απώλειες.

05:22

Συστάσεις για αποφυγή του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη Μόσχα με τη νότια Ρωσία

Οι αρχές στη νότια ρωσική περιοχή του Βορονέζ έχουν προτρέψει τους κατοίκους να αποφύγουν τον αυτοκινητόδρομο Μ4 που οδηγεί στη Μόσχα, σύμφωνα με το Reuters. Η περιφερειακή κυβέρνηση δήλωσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας.

Ο αρχηγός της Βάγκνερ γνωστοποίησε νωρίτερα ότι σχεδίαζε να εκδιώξει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

05:16

Εικόνες δείχνουν δυνάμεις της Βάγκνερ μέσα στο Ροστόφ

05:14

Ροστόφ: Άρματα μάχης και στρατός στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας

05:09

Κυκλοφορούν βίντεο που υποτίθεται απεικονίζουν τις δυνάμεις της Βάγκνερ μέσα στο Ροστόφ

05:03

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα

04:56

Βίντεο δείχνουν τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες στο Ροστόφ

 

04:55

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία

Η αεράμυνα αναχαίτισε περισσότερους από 20 πυραύλους γύρω από το Κίεβο, στη διάρκεια επίθεσης, δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της ουκρανικής πρωτεύουσας.

04:52

Τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους του Ροστόφ

04:51

Βίντεο με στρατιωτικά οχήματα σε δρόμους του Ροστόφ

04:45

Μίνι σύνοψη των τελευταίων ωρών

  • Δραματική κλιμάκωση στη σοβούσα διαμάχη ανάμεσα στη ρωσική μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ και την ηγεσία του ρωσικού στρατού.
  • Ο επικεφαλής της Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν κάλεσε σε εξέγερση κατά του στρατού, καταγγέλοντας ότι δυνάμεις του δέχθηκαν πυραυλικό πλήγμα από τον ρωσικό στρατό. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες.
  • Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πριγκόζιν ερευνάται για υποκίνηση ανταρσίας  
  • Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στη Μόσχα και στην πόλη Ροστόφ, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά των ουκρανικών συνόρων.
  • Ο Πριγκόζιν υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του εισήλθαν στη Ρωσία από την Ουκρανία - αν και δεν υπάρχουν ακόμα απτές αποδείξεις.
  • Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα ρωσικό ελικόπτερο, χωρίς ωστόσο να παράσχει στοιχεία.
  • Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ροστόφ ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται για την κατάσταση, όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
04:43

Περιφέρεια Λίπετσκ: Οδηγίες στους κατοίκους να μην ταξιδεύουν προς τα νότια

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λίπετσκ ανέφερε ότι ελήφθη απόφαση στην περιοχή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις υποδομές ζωτικής σημασίας. Επίσης, οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να μην ταξιδεύουν προς τα νότια, ιδιαίτερα στην περιοχή Βορόνεζ», δήλωσε ο Ιγκορ Αρταμόνοφ.

04:35

Ο περιφερειάρχης του Ροστόφ ζητεί από τον πληθυσμό να «παραμείνει στο σπίτι» 

Ο περιφερειάρχης του Ροστόφ, πόλης που γειτονεύει με την Ουκρανία, κάλεσε τους κατοίκους τις πρώτες πρωινές ώρες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να «μείνουν στο σπίτι».

«Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Ζητώ από όλους να παραμείνουν ήρεμοι και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο αν είναι απόλυτα αναγκαίο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκόλουμπεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram λίγο πριν από τις 04:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Ο Πριγκόζιν ανέφερε πως οι δυνάμεις του πέρασαν από την Ουκρανία στο έδαφος της Ρωσίας, στην περιφέρεια Ροστόφ. Ο περιφερειάρχης Γκόλουμπεφ δεν διευκρίνισε αν πράγματι ο κ. Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι του βρίσκονται στη Ροστόφ.

04:33

N.Y.T: Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν από καιρό για τη διαμάχη Πριγκόζιν - ρωσικής κυβέρνησης

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαπιστώσει ήδη από τον Ιανουάριο ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια εσωτερική διαμάχη εξουσίας μεταξύ της μισθοφορικής ομάδας Wagner και της ρωσικής κυβέρνησης και έκτοτε συγκεντρώνουν δεδομένα και παρακολουθούν στενά τις πληροφορίες σχετικά με την ασταθή δυναμική, μεταδίδουν οι New York Times.

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβραδύνθηκε μέσα στη χρονιά, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν ενδείξεις έντασης μεταξύ του Κρεμλίνου και του επικεφαλής της Wagner. Ανέμεναν ότι αυτές οι εντάσεις θα εντείνονταν τους επόμενους μήνες.

Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εκτιμήσεις τους για την κατάσταση βασίζονταν στις μυστικές υπηρεσίες, μια ένδειξη του πόσο πιθανό θεωρούσε ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο το ενδεχόμενο μιας διαμάχης για την εξουσία.

Τον Ιανουάριο, ένας κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωνε ότι η Wagner εξελισσόταν σε «αντίπαλο κέντρο εξουσίας για τον ρωσικό στρατό».

Αξιωματούχοι υπέθεταν τότε ότι ο Πριγκόζιν προωθούσε τα δικά του συμφέροντα στην Ουκρανία αντί για τους ευρύτερους ρωσικούς στόχους. 

 

04:32

Πλάνα απεικονίζουν πομπή της Βάγκνερ βορείως του Ροστόφ

04:29

Πριγκόζιν: Προχωράμε μέχρι το τέλος

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ υποστηρίζει πως οι δυνάμεις του πέρασαν στη Ρωσία και ορκίζεται να φθάσει «μέχρι τέλους». Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος στασίασε εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, διαμήνυσε ότι θα «καταστρέψει όποιον μπει στον δρόμο του», ανακοινώνοντας πως οι άνδρες του πέρασαν από το έδαφος της Ουκρανίας σε αυτό της Ρωσίας.

«Συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους», είπε σε ηχητικό μήνυμά του στο Telegram, αφού έκανε γνωστό πως οι μισθοφόροι του «πέρασαν τα σύνορα» του ρωσικού κράτους από την Ουκρανία όπου είχαν αναπτυχθεί. Ο επικεφαλής της Βάγκνερ λέει πως έχει υπό τις διαταγές του 25.000 μαχητές.

Ο κ. Πριγκόζιν δεν παρουσίασε κάποια απόδειξη για τις δηλώσεις του.

Είπε πως «μπήκαν στο Ροστόφ», πόλη της νότιας Ρωσίας, και ότι δεν άνοιξαν πυρ εναντίον αποσπάσματος που αναπτύχθηκε για να τους εμποδίσει. Οι μισθοφόροι «δεν θα δώσουν μάχη παρά μόνο με επαγγελματίες», είπε προσθέτοντας πως δεν θέλει να σκοτώσει «παιδιά».

Η Μόσχα κατηγόρησε τον ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων για διέγερση ένοπλης εξέγερσης, απόπειρα πραξικοπήματος και υποκίνησης εμφυλίου πολέμου. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κατηγορεί τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και προσωπικά τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για αεροπορική επίθεση «με πυραύλους» εναντίον βάσης μαχητών του με «πολλά» θύματα και διαμηνύει πως θα τον «τιμωρήσει».

04:24

Ένα στρατιωτικό φορτηγό μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα

04:23

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις τα ξημερώματα του Σαββάτου στην κεντρική συνοικία Σολομιάνσκι του Κιέβου.

«Στην περιοχή Σολομιάνσκι, θραύσματα ρουκέτας χτύπησαν ένα δεκαεξαόροφο κτίριο. Υπάρχει καπνός στους πάνω ορόφους. Παρασχέθηκαν ιατρικές υπηρεσίες σε έναν τραυματία στο σημείο, ενώ ένας ακόμα διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Δεν έχει ξεσπάσει φωτιά στο κτίριο. Διασώστες επιχειρούν στην περιοχή», έγραψε ο Κλίτσκο στο Telegram.

04:22

Ο Πριγκόζιν υποστηρίζει πως οι άνδρες του κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο της Ρωσίας

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ, δήλωσε -τις πρώτες πρωινές ώρες- ότι μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

«Ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής, καταρρίφθηκε από μονάδες της Βάγκνερ», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά στο Telegram, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς.

04:17

Εικόνες έντονης κινητικότητας στην πόλη Κράσνονταρ

04:13

Η Wagner «εδραιώνει» την παρουσία της στην Αφρική – Tι αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου

04:13

Ο Ουκρανικός στρατός παρακολουθεί τις εξελίξεις

Ενώ εξελίσσονται μια σειρά από γεγονότα στη Ρωσία, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανάρτησαν ένα λακωνικό μήνυμα στο Twitter: «Παρακολουθούμε».

04:10

Σχόλια του ανταποκριτή των ΝΥΤ, Πολ Σόουν

«Η μακροχρόνια αντίληψη ότι ο Πούτιν είναι ειδικός στο να εξισορροπεί τις φατρίες που έρχονται αντιμέτωπες η μία με την άλλη υπό την διακυβέρνησή του έχει εξαφανιστεί απόψε. Για να είμαστε δίκαιοι, τα ξεσπάσματα του Πριγκόζιν το έκαναν σαφές εδώ και καιρό».

04:07

Πλάνα δείχνουν «συγκρούσεις» έξω από το Ροστόφ

Στο Telegram κυκλοφορούν πλάνα που υποτίθεται δείχνουν δυνάμεις Βάγκνερ να συγκρούονται με ρωσικά στρατεύματα κάπου έξω από το Ροστόφ.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση για την αξιοπιστία των εν λόγω πλάνων.

04:04

Ο Πριγκόζιν καταγγέλει ότι ρωσικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ κατά της συνοδείας του

Σύμφωνα με ανάρτηση του στο Telegram, το ελικόπτερο καταρρίφθηκε.

Ο Πριγκόζιν αναρτά ηχητικά μηνύματα στο Telegram, τα οποία ωστόσο δεν συνοδεύονται από εικόνες που να αποδεικνύουν τα λεγόμενα του.

04:03

BBC: H υπηρεσία Google News δεν είναι προσβάσιμη στη Ρωσία

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η υπηρεσία Google News δεν είναι προς το παρόν προσβάσιμη στη Ρωσία, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης χρήσης του Διαδικτύου NetBlocks.

04:00

Συστάσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ροστόφ

«Η σημερινή κατάσταση απαιτεί τη μέγιστη συγκέντρωση όλων των δυνάμεων για τη διατήρηση της τάξης. Οι αρχές επιβολής του νόμου κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Ζητώ από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην αποχωρήσουν από το σπίτι χωρίς να το χρειαστείτε», δήλωσε ο κυβερνήτης του Ροστόφ.

03:56

Τεθωρακισμένα στους δρόμους της Μόσχας

Βίντεο που κοινοποιήθηκε στην εφαρμογή Telegram δείχνει βαριά τεθωρακισμένα οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους της κεντρικής Μόσχας αργά το βράδυ της Παρασκευής.

03:54

ΝΥΤ: «Σοβαρή πρόκληση» για τον Πούτιν

Ο Μικ Μούλροϊ, ένας συνταξιούχος αξιωματικός της C.I.A.και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, είπε ότι ο Πριγκόζιν αποτελεί «σοβαρή πρόκληση» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εάν πραγματοποιηθούν οι απειλές του, ο ρωσικός στρατός μπορεί να χρειαστεί να μεταθέσει το ενδιαφέρον του από την αντιμετώπιση της ουκρανικής προέλασης στην «προστασία» της ρωσικής κυβέρνησης. «Ακόμα κι αν αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος αποτύχει, αποδεικνύεται με τρόπο εμφατικό ότι όσοι βρίσκονται πιο κοντά στις αποφάσεις αυτού του πολέμου γνωρίζουν πως ήταν ένα τρομερό λάθος», είπε ο Μούλροϊ.

03:48

Reuters: Όλη η Ουκρανία υπό εναέριο συναγερμό, πλήγματα από drone στο Κίεβο

Όλη η Ουκρανία βρίσκεται υπό εναέριο συναγερμό για περισσότερο από μία ώρα και αναφέρθηκαν εκρήξεις στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία και άλλες πόλεις.

Υπάρχουν στρατιωτικές αναφορές ότι αντιαεροπορικές μονάδες βρίσκονταν σε δράση σε όλη τη χώρα.

Βόμβες από drone έπληξαν ένα πάρκινγκ στο κέντρο του Κιέβου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης στο Telegram. Ο Βιτάλι Κλίτσκο δεν έδωσε καμία ένδειξη για θύματα ή ζημιές στην επίθεση στην περιοχή Σολομιάνσκι.

03:45

Η FSB κατηγορεί τον επικεφαλής της Βάγκνερ πως καλεί σε εμφύλιο πόλεμο

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB κατηγόρησε τον επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν ότι υποκινεί εμφύλιο πόλεμο, καλώντας σε εξέγερση εναντίον του γενικού επιτελείου. Κάλεσε, μάλιστα, τους άνδρες του να τον παρακούσουν και να προχωρήσουν στη σύλληψή του.

«Οι δηλώσεις και οι πράξεις του Πριγκόζιν είναι στην πραγματικότητα κάλεσμα για να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο έδαφος της Ρωσίας (...) Καλούμε τους μαχητές του ομίλου Βάγκνερ να μη διαπράξουν αυτό το ανεπανόρθωτο λάθος, να σταματήσουν τις βίαιες ενέργειές τους εναντίον του ρωσικού λαού, να μην εφαρμόσουν τις εγκληματικές και προδοτικές διαταγές του Πριγκόζιν και να λάβουν μέτρα για να συλληφθεί», ανέφερε η FSB.

03:45

AFP: Η Ρωσία κατηγορεί τον Πριγκόζιν ότι καλεί σε εμφύλια σύγκρουση

Οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν τον αρχηγό της μισθοφορικής ομάδας Wagner ότι επιχειρεί να ξεκινήσει μία εμφύλια σύγκρουση και ζήτησαν να τεθεί υπό κράτηση. 

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η έρευνα της FSB σχετικά με το κάλεσμα για «ένοπλη ανταρσία», ξεκίνησε αφότου ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας κατηγόρησε τη Μόσχα πως έπληξε τις δυνάμεις του με θανατηφόρα πυραυλικά πλήγματα και δεσμεύτηκε για «αντίποινα».

Ο Πριγκόζιν κάλεσε τους Ρώσους να ενταχθούν στις δυνάμεις του και να «τιμωρήσουν» τη στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας.

Σε ανακοίνωσή της, η FSB ανέφερε: «Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Πριγκόζιν είναι στην πραγματικότητα μια έκκληση για την έναρξη ένοπλης, εμφύλιας σύγκρουσης στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και μια “μαχαιριά στην πλάτη” των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν τις φιλοφασιστικές ουκρανικές δυνάμεις».

Η FSB κάλεσε τους μαχητές της Wagner να «λάβουν μέτρα» για τη σύλληψή του Πριγκόζιν.

03:42

Το Κίεβο αποδίδει στην καθυστέρηση της αποστολής όπλων από τη Δύση τη βραδύτητα της αντεπίθεσης των δυνάμεών του 

Η πολιτική ηγεσία στο Κίεβο απέδωσε χθες Παρασκευή τη βραδύτητα ως αυτό το στάδιο της προόδου της πολυσυζητημένης ουκρανικής αντεπίθεσης με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα στους δισταγμούς των κρατών της Δύσης να προμηθεύσουν με όπλα τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Ο χρόνος που χάθηκε [στην προσπάθειά μας] για να πείσουμε τους εταίρους μας να μας δώσουν τα απαραίτητα όπλα αντανακλάται στις συγκεκριμένες ρωσικές οχυρώσεις που οικοδομήθηκαν την περίοδο αυτή», έκρινε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μέσω Twitter.

Επισήμανε ιδίως πως οι ρωσικές δυνάμεις έστησαν άμυνες και σύστημα ναρκοπεδίων όσο ανέμεναν την αντεπίθεση. Η διάσπαση των ρωσικών γραμμών πλέον απαιτεί «λογική και ισορροπημένη προσέγγιση», συνέχισε.

03:38

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Ο «σεφ του Πούτιν» και τα πλοκάμια του

03:37

CNN: Νέο ηχητικό από Πριγκόζιν - Αιχμές σε Γκερασίμοφ και Σοϊγκού

Με νέο ηχητικό του μήνυμα, ο επικεφαλής της Βάγκνερ απορρίπτει την κατηγορία ότι οι ενέργειες της μισθοφορικής ομάδας του εμποδίζουν τον ρωσικό στρατό να πολεμήσει στην Ουκρανία.

Και προσθέτει: «Αποτρέπουμε τους εγκληματίες που οδήγησαν στον θάνατο σχεδόν 100.000 Ρώσους στρατιώτες από το να σώσουν το τομάρι τους - τον Γκερασίμοφ και τον Σοϊγκού».

03:36

BBC: Εκτακτο δελτίο ειδήσεων στο κρατικό κανάλι 1

Νωρίτερα, το κρατικό κανάλι 1 της Ρωσίας διέκοψε τη ροή του προγράμματος για να μεταδώσει ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων.

Σε αυτό, αναφέρθηκαν επίσημες δηλώσεις σχετικά με τον Πριγκόζιν και την Wagner, ενώ σημειώθηκε ότι το βίντεο του Πριγκόζιν αναφορικά με το χτύπημα σε βάσεις της οργάνωσης ήταν πλαστό και πως το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε επιθέσεις σε βάσεις της οργάνωσης.

Τονίσθηκε επίσης ότι η FSB έχει ανοίξει ποινική έρευνα εναντίον του Πριγκόζιν και πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ενήμερος για τις εξελίξεις.

03:32

Ο Πριγκόζιν εξακολουθεί να ποστάρει

Σύμφωνα με Ρώσο δημοσιογράφο του Meduza, ισχυρίζεται ότι δύο αεροσκάφη «προσπαθούν» να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές κατά της αυτοκινητοπομπής του.

Στη συνέχεια επαναλαμβάνει ότι δεν παρεμποδίζει την πολεμική προσπάθεια κατά της Ουκρανίας, αλλά υπερασπίζεται τους Ρώσους στρατιώτες.

03:28

Πλάνο από την πόλη Ροστόφ

Πλάνα από το Ροστόφ, λίγο πριν από τις 2:00, δείχνουν ήρεμους δρόμους στο κέντρο της πόλης.

03:27

New York Times: Πάροχοι διαδικτύου στη Ρωσία περιορίζουν την πρόσβαση στα Google News 

Αρκετοί πάροχοι σύνδεσης στο Διαδίκτυο, αποκλείουν τους συνδρομητές εντός της χώρας από τα νέα της Google.

Τουλάχιστον πέντε ρωσικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών - συμπεριλαμβανομένων των Rostelecom, U-LAN και Telplus - έχουν αποκλείσει την υπηρεσία Google News, που συγκεντρώνει ειδήσεις από διάφορες πηγές, σύμφωνα με ανάλυση του NetBlocks, ενός παρατηρητηρίου διαδικτύου. Αρκετοί άλλοι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου έχουν επίσης αρχίσει να περιορίζουν την πρόσβαση, σύμφωνα με την ανάλυση.

03:18

Ενεργοποιείται η «Επιχείρηση Φρούριο»

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως το σχέδιο με ονομασία «Επιχείρηση Φρούριο» έχει ενεργοποιηθεί στην πόλη Ροστόφ.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, το προσωπικό πρέπει να είναι σε «πλήρη ετοιμότητα», όπως αναφέρει το 161.ru.

Το σχέδιο φέρεται να έχει επίσης ενεργοποιηθεί και στη Μόσχα, με στόχο την προστασία των κτιρίων του Κρεμλίνου.

Υπάρχουν αναφορές ότι οι είσοδοι και οι έξοδοι στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών είναι προς το παρόν αποκλεισμένες και στρατιωτικά οχήματα έχουν τοποθετηθεί σε ορισμένες τοποθεσίες της Μόσχας.

03:17

Τα «μέτρα ασφαλείας ενισχύονται» στη Μόσχα

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα μετά το κάλεσμα του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ στους άνδρες του να στασιάσουν εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.

«Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στη Μόσχα, οι σημαντικότερες εγκαταστάσεις τελούν υπό ενισχυμένη φύλαξη», όπως επίσης «τα όργανα του κράτους και οι υποδομές των μεταφορών», μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο των ρωσικών δυνάμεων επιβολής της τάξης που δεν κατονόμασε.

Aυτοκίνητο της αστυνομίας φαίνεται στην Κόκκινη Πλατεία στο κέντρο της Μόσχας REUTERS/Evgenia Novozhenina 
03:16

CNN: Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας ενημέρωσε τον Πούτιν

Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Ιγκόρ Κράσνοφ ενημέρωσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την ποινική δίωξη κατά του επικεφαλής του ομίλου Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ποινική υπόθεση αφορά την απόπειρα οργάνωσης ένοπλης εξέγερσης, εξήγησε ο Πεσκόφ, μιλώντας στο RIA Novosti.

03:12

TASS: Το Κρεμλίνο λέει ότι ο Πούτιν λαμβάνει συνεχή ενημέρωση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται αδιάκοπα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για να αποτραπεί μια απόπειρα ένοπλης ανταρσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Μόσχα -νωρίτερα την Παρασκευή- κατηγόρησε τον Πριγκόζιν ότι ζήτησε ένοπλη ανταρσία αφού ισχυρίστηκε, χωρίς να παράσχει στοιχεία, ότι η στρατιωτική ηγεσία είχε σκοτώσει μαχητές της Βάγκνερ σε αεροπορική επιδρομή.

03:05

ΗΠΑ: Παρακολουθούμε την κατάσταση 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως «παρακολουθεί την κατάσταση» στη Ρωσία μετά τις απειλές του αρχηγού της μισθοφορικής ομάδας Wagner, κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε προσωπικά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Άνταμ Χοτζ.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα προβούμε σε διαβουλεύσεις με συμμάχους και εταίρους για τις εξελίξεις αυτές», πρόσθεσε.

03:03

Πριγκόζιν: Οι δυνάμεις μας έφτασαν στο Ροστόφ

Ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις του έφτασαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, αναφέρει το AP.

Ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι οι βάσεις της Wagner χτυπήθηκαν από ρουκέτες, ελικόπτερα και το πυροβολικό κατόπιν εντολής του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του στρατού, στρατηγού, Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Κατηγόρησε τον ο Γκερασίμοφ πως έδωσε τη διαταγή για την επίθεση μετά από συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, κατά την οποία, όπως δήλωσε, αποφάσισαν να καταστρέψουν τη μισθοφορική οργάνωση.

Δήλωσε ότι τα στρατεύματα της Wagner τα υποδέχτηκαν συνοριοφύλακες καθώς κινούνταν στην περιοχή του Ροστόφ και τώρα μπαίνουν στην πόλη.

Πρόσθεσε ότι οι νεαροί στρατιώτες στα σημεία ελέγχου δεν προέβαλαν αντίσταση, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του «δεν πολεμούν εναντίον παιδιών».

«Αλλά θα καταστρέψουμε όποιον σταθεί εμπόδιο στον δρόμο μας», είπε. «Προχωράμε μπροστά και θα πάμε μέχρι το τέλος».

03:01

Μίνι σύνοψη

  • Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι επιτέθηκε στις μισθοφορικές δυνάμεις της Wagner και, σε μια σειρά ηχογραφημένων μηνυμάτων που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διεμήνυσε ότι οι μαχητές του θα προβούν σε αντίποινα.
  • Οι ρωσικές αρχές, με τη σειρά τους, κατηγόρησαν τον Πριγκόζιν ότι προσπαθεί να υποκινήσει εξέγερση.
  • «Πρόκειται για μαχαιριά στην πλάτη της χώρας και του προέδρου», δήλωσε ο στρατηγός Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, σε βιντεοσκοπημένη έκκληση προς τους μαχητές του Πριγκόζιν, στην οποία τους ζητούσε να ματαιώσουν οποιαδήποτε εξέγερση. «Πρόκειται για πραξικόπημα».
  • Ο Πριγκόζιν υποστήριξε σε άλλο μήνυμά του: «Αυτό δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα. Είναι μια πορεία για τη δικαιοσύνη». «Το κακό που έχει προκαλέσει η στρατιωτική ηγεσία της χώρας πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.
02:59

Πριγκόζιν: Η Ουκρανία δεν απειλούσε τη Ρωσία – Ο Πούτιν εξαπατήθηκε

Σε ένα βίντεο διάρκειας μισής ώρας στο Telegram, ο ιδρυτής της διαβόητης μισθοφορικής ομάδας Wagner, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν αντιμετώπιζε καμία άμεση απειλή από την Ουκρανία, όταν εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022.

02:57

Κρεμλίνο vs Wagner: Έρευνα σε βάρος του Πριγκόζιν για υποκίνηση ανταρσίας

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB άνοιξε ποινική έρευνα κατά του αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν μετά τις δηλώσεις περί «ανταρσίας κατά της στρατιωτικής διοίκησης». 

02:56

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, ο πιο φιλικός προς τον Βάγκνερ στρατηγός, καλεί την Βάγκνερ να μην υπακούσει στις εντολές του Πριγκόζιν

«Ο εχθρός περιμένει μόνο να διχαστούμε. Μην πέσετε στα χέρια του εχθρού σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα».

02:55

Στρατηγοί προς Πριγκόζιν: Μαχαιριά στην πλάτη του Πούτιν

Δυο στρατηγοί που θεωρούνται φιλικά διακείμενοι προς την Wagner και τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο Σεργκέι Σουρόβκιν και ο Βλαντιμίρ Αλεξέεφ κάλεσαν τους στρατιώτες της να μην υπακούσουν τις εντολές του επικεφαλής της. Παράλληλα και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB κατηγόρησε τον Πριγκόζιν «για προδοσία». 

02:54

Σύνοψη των έως τώρα εξελίξεων

  • Τεταμένο κλίμα επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Ρωσία, και οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή σε τουλάχιστον δύο πόλεις, τη Μόσχα και το Ροστόφ, μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.
  • Ο Πριγκόζιν άφησε να εννοηθεί πως οι άνδρες της Wagner ήταν έτοιμοι να κινηθούν εναντίον του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. «Είμαστε 25.000 και θα βρούμε γιατί έχει προκληθεί αυτό το χάος στη χώρα».
  • Η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Πριγκόζιν και του ρωσικού στρατού για τον πόλεμο στην Ουκρανία κλιμακώνεται πλέον ανοιχτά, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του Πούτιν από τότε που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, πριν από 16 μήνες.
  • Βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού και της εθνικής φρουράς να έχουν αναπτυχθεί σε δρόμους του αστικού ιστού.
  • Το Ροστόφ είναι κοντά στο μέτωπο με την Ουκρανία, όπου επιχειρούσαν οι μισθοφόροι μαχητές του Πριγκόζιν.
02:52

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε Μόσχα και Ροστόφ μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν για «ανταρσία»

«Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στη Μόσχα, κρατικά κτίρια και κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομών και μεταφορών έχουν τεθεί υπό ενισχυμένη προστασία», μεταδίδει το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο αστυνομικές αρχές, λίγες ώρες μετά το κάλεσμα του Πριγκόζιν για εξέγερση. Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου, οι μονάδες OMON και SOBR της Ρωσικής Προεδρικής Φρουράς έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Το BBC Russia επικαλούμενο πηγές των Moscow Times μετέδωσε ότι μεταφέρονται στο Ροστόφ δυνάμεις του στρατού. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται αφενός κοντά στην Ουκρανία και αφετέρου διαθέτει ειδικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων.

02:51

Ο στρατός της Ουκρανίας «παρακολουθεί» τη σύγκρουση Βάγκνερ και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας 

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε πως «παρακολουθεί» τη σύγκρουση ανάμεσα στον επικεφαλής της Βάγκνερ και της στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας, μετά την καταγγελία του Γεβγκένι Πριγκόζιν ότι βάση των ανδρών του βομβαρδίστηκε από τον ρωσικό στρατό. «Παρακολουθούμε», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπούντανοφ εκτίμησε ότι αντίπαλες ρωσικές φράξιες έχουν αρχίσει να «καταβροχθίζουν η μια την άλλη για την εξουσία και τα λεφτά».

02:50

Ρώσος στρατηγός με επιρροή καλεί την εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ να «σταματήσει» πριν να είναι «πολύ αργά» 

Ο Ρώσος στρατηγός με επιρροή Σεργκέι Σουροβίκιν κάλεσε τους μαχητές της Βάγκνερ να «σταματήσουν» και να επιστρέψουν στους στρατώνες τους «πριν να είναι πολύ αργά», μετά το κάλεσμα του επικεφαλής τους, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, να εξεγερθούν εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

«Απευθύνομαι στους πολεμιστές και στους ηγέτες του ομίλου Βάγκνερ (...) Έχουμε το ίδιο αίμα, είμαστε πολεμιστές. Ζητώ να σταματήσετε (...) Προτού να είναι πολύ αργά, πρέπει να υπακούσετε στη βούληση και στις διαταγές του εκλεγμένου προέδρου της Ρωσίας», τόνισε ο στρατηγός Σουροβίκιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στην Telegram.