11

Μια οφειλόμενη αναδρομική έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου, φόρος τιμής στη σπουδαία Πέπη Σβορώνου

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

«Δεν γίνεται να μη μου λείπει. Να μην τη σκέφτομαι. Μια ζωή περάσαμε μαζί. Δεν ήταν μονάχα η ομορφιά της, μα το τρομερό της μυαλό και η σοφία της που με κέντριζε». Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης κάθεται στον καναπέ του σπιτιού του στην Παιανία με το τζάκι αναμμένο. Σε μια πολυθρόνα απέναντί μας είχε τοποθετήσει το δίτομο των εκδόσεων Αδάμ, που είναι αφιερωμένο στη ζωγραφική της γυναίκας του Πέπης Σβορώνου (1934 -2011).

exhibition_m

Ο περίλαμπρος Αγιος Μερκούριος και άλλα 21 έργα του Γρηγόρη Μπαλογιάννη

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αισθητική και πνευματική εμπειρία προσφέρει η έκθεση «Γρηγόρης Μπαλογιάννης, Αγιογράφος» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η έκθεση, που πήρε παράταση έως τις 4 Φεβρουαρίου, παρουσιάζεται στη δεξιά (νεότερη) πτέρυγα του Μουσείου και περιλαμβάνει 22 αντιπροσωπευτικά έργα του ξεχωριστού αγιογράφου από το 1966 ώς το 2017 ως μια ιστόρηση της θεματογραφίας του αλλά και της εξέλιξης του ύφους του.

img_1624

«Εάν υπήρχαν άνθρωποι δίχως τραύματα, θα ζούσαν δίχως επιθυμία»

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Σ​​τα 1841, ένας Γάλλος οπτικός ονόματι Λερμπούρ πρωταγωνιστεί στην εξέλιξη της φωτογραφίας, η οποία μετρά μόλις δύο χρόνια ζωής. Τότε, ο Λερμπούρ καταγράφει κάτι ενδιαφέρον: ότι οι πρώτες φωτογραφίες γυμνών (γυναικών) που εμφάνισε είχαν σχετική επιτυχία και οι περισσότερες βρίσκονται ήδη στα χέρια των πρώτων καλλιτεχνών. «Εχουμε την πρόθεση», γράφει, «να δημιουργούμε καινούργιες ακατάπαυστα».

Περισσότερα