Προετοιμασία: 25΄ Ψήσιμο: 40΄ – 45΄, Αναμονή: 20΄
- 1¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ κούπα ζάχαρη άχνη
- 1/2 κούπα καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 3 κουτ. σούπας κακάο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 τσιμπιά σόδα μαγειρική
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 3 μπανάνες μέτριες, ώριμες
- 1/2 κούπα βούτυρο
- 3 αυγά μικρά
- 100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
Διαδικασία
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά (τα 7 πρώτα) υλικά. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Λιώνουμε τις μπανάνες.
Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με τις λιωμένες μπανάνες. Ενσωματώνουμε τα αυγά. Ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου στο μπολ με τα στερεά.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ελαφρά, ίσα-ίσα να μπλεχτούν τα δύο μείγματα. Ενσωματώνουμε τα κομματάκια κουβερτούρας. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Αδειάζουμε σε αυτή τη ζύμη. Ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι – θα πρέπει η λάμα του να βγει καθαρή.
Το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε.