Live όλες οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία
live-όλες-οι-εξελίξεις-από-τον-πόλεμο-στην-561749626
ΚΟΣΜΟΣ

Live όλες οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ρωσικός στρατός βρίσκεται πλέον μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, οι πολίτες του οποίου προετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη. Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταγράψει κέρδη στο Νότο. Παγκόσμιος συναγερμός για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
00:26

Σύνοψη της ειδησεογραφίας – Εισβολή στην Ουκρανία, ημέρα 8η

  • Μία ακόμα νύχτα αγωνίας στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στην 9η του ημέρα, χωρίς να υπάρχει ίχνος αποκλιμάκωσης στον ορίζοντα.
  • Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης, καθώς γυναικόπαιδα έσπευσαν να αποχωρήσουν από την ουκρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν εξέλθει της χώρας περισσότερο από ένα εκατ. άνθρωποι.
  • Εκτιμάται ότι είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών, να αρχίσει η μάχη του Κιέβου. Τα Ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται 25 χλμ έξω από την πόλη. Οι Ουκρανοί που παραμένουν έχουν φτιάξει οχυρώματα και δηλώνουν έτοιμοι για μάχη.  
  • Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει έδαφος στο Νότο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα. Προς το παρόν έχουν καταλάβει τη Χερσώνα, ενώ στο γειτονικό Μαϊκολάιβ σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις.
  • Πληροφορίες από Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι ο στρατός της χώρας του προχώρησε σε αντεπίθεση στο Χάρκοβο. Στους 47 οι νεκροί από τις αεροπορικές επιθέσεις στο Τσερνίχιβ.
  • Η μέρα ξεκίνησε με αγωνία, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο πυρηνικό συγκρότημα στη Ζαπορίζια. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για κάποια διαρροή. Ο κόσμος όλος, πάντως, για ώρα κρατούσε την ανάσα του…
  • «Μαύρο» έριξε η Μόσχα σε Facebook και Twitter, ενώ ο Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο με το οποίο απαγορεύεται στα ΜΜΕ να διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» για το στρατό της Ρωσίας, με άλλα λόγια να μεταδίδουν οτιδήποτε ξεφεύγει από το επίσημο αφήγημα περί «ειρηνευτικής αποστολής». Αν κάποιος γράψει/αναφέρει τις λέξεις «πόλεμος» και «εισβολή» στην Ουκρανία, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης ακόμα και 15 χρόνων.
  • Ήδη ανεξάρτητα ΜΜΕ έβαλαν λουκέτο - η μεγάλη ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta γνωστοποίησε ότι δεν θα μεταδίδει τίποτα για την Ουκρανία, ενώ το BBC, το Bloomberg και το CNN ανέστειλαν τη λειτουργίας τους στη χώρα.
  • Μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις κατά της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε με live stream video σε ορισμένες εξ αυτών λέγοντας: «Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη, στηρίξτε μας!».
  • Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να διεξαχθεί ο τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσική και την Ουκρανική αντιπροσωπεία.
00:04

Το δράμα της προσφυγιάς

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες καθώς ο πόλεμος εντείνεται και η Ρωσία κερδίζει έδαφος.

φωτ: ΝΥΤ

00:00

Εικόνες καταστροφής στο Τσερνιχίβ

23:59

Το CNN θα σταματήσει να εκπέμπει στη Ρωσία

«Το CNN θα σταματήσει να εκπέμπει στη Ρωσία ενώ συνεχίζουμε να αξιολογούμε την κατάσταση και τα επόμενα βήματά μας να προχωρήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος του Αμερικανικού καναλιού.

Την ίδια απόφαση είχε λάβει νωρίτερα και το BBC. 

23:58

NEXTA: Η Louis Vuitton κλείνει 124 καταστήματα της στη Ρωσία

23:53

Ο Τζόνσον συνέκρινε τον Πούτιν με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνέκρινε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε στο κελί του προτού να ολοκληρωθεί η δίκη του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου όπου είχε παραπεμφθεί με τις κατηγορίες της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου.

«Υπάρχει έντονη ομοιότητα μεταξύ της συμπεριφοράς του Πούτιν και των τελευταίων ετών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», υποστήριξε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, την ισπανική El Pais και τη γερμανική Die Welt. «Οι δύο ηγέτες ήταν στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, και οι δύο γίνονταν ολοένα και πιο δεσποτικοί, επιδιώκοντας να εδραιώσουν τη θέση τους στη χώρα τους και είχαν βρει έναν μεγάλο εθνικιστικό σκοπό», ανέλυσε.

23:47

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον Φινλανδό ομόλογό του 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Φινλανδός ομόλογός του Σαούλι Νιινίστο συμφώνησαν σήμερα να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους, όμως δεν άφησαν να εννοηθεί ότι το Ελσίνκι θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν είπε ότι η Φινλανδία είναι ένας «ισχυρός αμυντικός εταίρος» που μετέχει στην «ενωμένη, διατλαντική απάντηση» της Δύσης στη Μόσχα για την «επίθεση στην παγκόσμια ειρήνη», όπως την αποκάλεσε.

«Ζούμε πραγματικά σε πολύ δύσκολους καιρούς. Θέλω να σας ευχαριστήσω επίσης για την ηγεσία που επιδείξατε. Την χρειαζόμαστε τώρα», απάντησε ο Νιινίστο.

23:42

Μπορέλ: Οι κυρώσεις δεν στοχεύουν στην αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μποτρέλ δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν δεν αφορούν την επιδίωξη οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία.

«Οι κυρώσεις δεν είναι για να προκαλέσουν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία», είπε ο Μπορέλ. 

23:40

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην Πολωνία και τη Ρουμανία

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις θα ταξιδέψει στη Βαρσοβία της Πολωνίας και στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας στις 9-11 Μαρτίου, ανακοίνωσε το γραφείο της την Παρασκευή.

23:15

Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Ίλια Πονομαρένκο μεταδίδει ότι στο Χάρκοβο ο Ουκρανικός στρατός ξεκίνησε αντεπίθεση

Ο ίδιος μεταδίδει εικόνες καταστροφής από τη Μαριούπολη.

23:04

NEXTA: Μετά την απαγόρευση του Twitter στη Ρωσία, το Youtube φαίνεται να είναι έχει μπλοκαριστεί

22:55

Η G7 θα επιβάλλει νέες, σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία

Οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επιβάλουν «νέες σκληρές κυρώσεις» κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία και δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την «εκστρατεία παραπληροφόρησης» της Ρωσίας. 

«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε νέες σκληρές κυρώσεις ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 σε κοινή ανακοίνωση.

Καταδίκασαν επίσης την παραπληροφόρηση «της ρωσικής κυβέρνησης και των ΜΜΕ που συνδέονται με αυτήν των οποίων η συνεχής ροή κατασκευασμένων ισχυρισμών θέτει σε κίνδυνο επιπλέον ζωές».

22:47

Στα βομβαρδισμένα περίχωρα του Κιέβου οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν 

Το σώμα του Γεβγκέν Σμπορομίρσκι τρέμει τόσο πολύ που ο άνδρας δεν καταφέρνει καν να κρατήσει το τσιγάρο στα χείλη του, κοιτάζοντας το σπίτι του να καίγεται, μετά τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις στα βόρεια του Κιέβου.

Οι εκρήξεις συνεχίζονται, τόσο ισχυρές που οι γείτονές του κρύβονται για να προφυλαχθούν πίσω από τους ξύλινους φράχτες των αυλών. Αλλά ο Γεβγκέν, σε κατάσταση σοκ, παραμένει στη μέση του δρόμου.

«Πήγαινα να ανοίξω το ψυγείο για να πάρω αυγά. Μετά, ένα δυνατό μπουμ, το ψυγείο έπεσε πάνω μου, μετά έπεσε όλο το σπίτι», είπε κλαίγοντας ο 49χρονος άνδρας. Το λυκόσκυλό του γάβγιζε και έκανε κύκλους στην αυλή όσο το σπίτι καιγόταν και από μακριά ακουγόταν ο αχός της μάχης.

Καθώς ο καπνός πυκνώνει ολοένα, οι γείτονες του φωνάζουν να καλυφθεί και ο Γεβγκέν αρχίζει να τρέχει, μετά πέφτει στα γόνατα. «Η ζωή μου όλη χάθηκε. Η γυναίκα μου κατάφερε να βγει από το παράθυρο και ευχαριστώ τον Θεό που τα παιδιά είχαν φύγει δέκα λεπτά νωρίτερα. Αυτό το πράγμα έπεσε στο δωμάτιό τους», εξήγησε.

Νεκροταφείο αρμάτων

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που μπήκε ήδη στη δεύτερη εβδομάδα, σημαδεύεται πλέον από ολοένα και φονικότερες επιθέσεις, κατά τα φαινόμενα χωρίς καμία διάκριση, ακόμη και εναντίον κατοικημένων ζωνών, όπως η κωμόπολη Ιρπίν, όπου ζει ο Γεβγκέν.

Πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται από τα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου, καθώς συνεχίστηκαν σχεδόν αδιάκοπα οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι και σαστισμένοι.

Ο ρωσικός στρατός θα δυσκολευτεί να καταλάβει το Ιρπίν, επειδή η Ουκρανία έλαβε μια ριζοσπαστική απόφαση: ανατίναξε τις γέφυρες στη δυτική πλευρά του Κιέβου.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του Ιρπίν, τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή τα ρωσικά άρματα κατέστρεψαν μια αποθήκη που ανήκε στην αμερικανική εταιρεία καλλυντικών Mary Kay.

«Δεν ξέρω τι κάνουν εκεί τα άρματα, αφού δεν μπορούν να περάσουν τον ποταμό για να μπουν στο Κίεβο», παρατήρησε ο Βασίλ Πριχόντοκ, ένας φύλακας ασφαλείας. «Πυροβολούν κάτι, μετά οπισθοχωρούν. Ίσως προσπαθούν απλώς να μας φοβίσουν», πρόσθεσε ο 47χρονος άνδρας.

Η γειτονική πόλη Μπούτσα έγινε νεκροταφείο για τα ρωσικά τεθωρακισμένα που επιχειρούσαν να μπουν στην ουκρανική πρωτεύουσα, την περασμένη εβδομάδα. Ένας ολόκληρος δρόμος αυτής της έρημης και εν μέρει καταστραμμένης πόλης είναι γεμάτος με ό,τι απέμεινε από τα καμένα άρματα και άλλα οχήματα που φέρουν το χαρακτηριστικό διακριτικό «V». Το διακριτικό αυτό υπήρχε στο ρωσικό στρατιωτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στα στρατιωτικά γυμνάσια που έκανε ο ρωσικός στρατός στη γειτονική Λευκορωσία, κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.

«Θα επιβιώσουμε»

Στο κυριότερο σημείο ελέγχου μεταξύ της Μπούτσα και του Ιρπίν, τρεις άνδρες είναι γονατισμένοι στο έδαφος, με τα χέρια ψηλά, ενώ Ουκρανοί στρατιώτες τους σημαδεύουν με τα καλάσνικοφ στο στήθος.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες ψάχνουν σε δάση και χωράφια, αναζητώντας τους Ρώσους «σαμποτέρ» που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να διεισδύσουν στο Κίεβο με πολιτική περιβολή.

Σε απόσταση λίγων μέτρων, μερικοί ηλικιωμένοι στριμώχνονται σε ένα τοιχάκι για να καλυφθούν από τις οβίδες και τους πυραύλους. Πίσω τους, στο βάθος, διακρίνεται ό,τι απέμεινε από ένα καμένο, κατεστραμμένο σπίτι.

Ο Βίκτορ Πομπέντνι περπατάει σε έναν χωματόδρομο στη γειτονική πόλη Σταγιάνκα, κοιτάζοντας τον φλεγόμενο ουρανό και αναρωτιέται πότε θα υλοποιηθούν οι διεθνείς υποσχέσεις βοήθειας προς την Ουκρανία, ώστε και η δική του ζωή να γίνει πιο ασφαλής.

«Επέβαλαν τόσες κυρώσεις στη Ρωσία και τίποτα δεν λειτουργεί», είπε ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού. «Πρέπει να πουν ότι αν δεν σταματήσει αυτός ο πόλεμος οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπουν για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» πρόσθεσε, αποκαρδιωμένος.

Η Οξάνα Σουρίνοβα από την πλευρά της, πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Η 52χρονη γυναίκα κουβαλάει πάντα ένα τουφέκι στη θέση του συνοδηγού, στο αυτοκίνητό της. «Πρέπει να υπερασπιστώ την πατρίδα μου», είπε. «Όλοι όσοι είμαστε ακόμη εδώ θα μείνουμε μέχρι τέλους και ελπίζω ότι θα επιβιώσουμε».

22:43

Κουλέμπα, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να μην επιτρέψει στον Πούτιν να μετατρέψει την Ουκρανία σε Συρία 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να μην επιτρέψουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μετατρέψει την Ουκρανία σε Συρία.

22:29

Ζελένσκι: Υποστήριξε από την Παγκόσμια Τράπεζα

«Ο διάλογος με τους χρηματοοικονομικούς εταίρους συνεχίζεται - Μίλησα με τον Πρόεδρο του της Παγκόσμιας Τράπεζας @DavidMalpassWBG. Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι έτοιμη να υποστηρίξει αποτελεσματικά και δυναμικά την Ουκρανία. Αυτό είναι σημαντικό για την υπέρβαση των επιπτώσεων της ρωσικής επιθετικότητας».

22:29

Εκπρόσωπος Λευκού Οίκου: Οι ΗΠΑ δεν τάσσονται υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος στη Ρωσία

Ο Λευκός Οίκος δεν συνηγορεί υπέρ της αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας την προτροπή ενός γερουσιαστή που τάχθηκε υπέρ της δολοφονίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν συνηγορούμε υπέρ της δολοφονίας του ηγέτη μιας ξένης χώρας ή υπέρ της αλλαγής καθεστώτος. Δεν είναι αυτή η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε η Τζεν Ψάκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

22:20

Βασιλένκο: Όλες αυτές οι εταιρείες έφυγαν από τη Ρωσία

Η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο, σε tweet της, γνωστοποίησε ποιες εταιρείες έφυγαν από την αγορά της Ρωσίας.

22:03

Η Ρωσία απαγορεύει το Twitter

Η Ρωσία απαγόρευσε το Twitter σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

21:53

Ρωσία: Φυλάκιση για «ψευδείς ειδήσεις»

Η Ρωσία απέκλεισε την πρόσβαση στο Facebook και απειλεί με έως και 15 χρόνια φυλάκιση όσους ξεφεύγουν από την κρατική αφήγηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η καταστολή της ελευθερίας του λόγου είναι πιο επιθετική από οποιοδήποτε άλλο σημείο στα 22 χρόνια στην εξουσία του Πούτιν. 

Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι ποινές που προβλέπονται μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 χρόνια για όποιον διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» οι οποίες έχουν «σοβαρές συνέπειες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Αναλυτικά

 

21:42

Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής: Για την Κύπρο οι εικόνες του πολέμου ξυπνούν οδυνηρές μνήμες

Η κρίση στην Ουκρανία ήταν το αντικείμενο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις/τους προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτα Δημητρίου. 

Σε παρέμβασή της, η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής υπογράμμισε την ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ της τήρησης των αρχών της διεθνούς νομιμότητας. Για την Κύπρο, ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής, οι εικόνες του πολέμου ξυπνούν οδυνηρές μνήμες. Για 48 χρόνια, τόνισε η κα Δημητρίου, ζούμε δίπλα από 50 χιλιάδες κατοχικά στρατεύματα, ενώ επιχειρείται η δημιουργία και νέων τετελεσμένων και αυτό αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο για τη στήριξή μας στον Ουκρανικό λαό.

21:40

Ο τρόμος του πολέμου

Συγκλονιστικές εικόνες από τον φωτορεπόρτερ του AFP Άρη Μεσσήνη.

21:38

Ουγγαρία: Η Βουδαπέστη απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών

Η Ουγγαρία απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές σιτηρών, μέτρο με άμεση ισχύ, εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ο υπουργός Γεωργίας Ιστβάν Νάγκι στο τηλεοπτικό κανάλι RTL

21:33

Ζελένσκι: Εγώ και όλη η Ουκρανία βλέπουμε και νιώθουμε την υποστήριξη όλου του κόσμου. Σας ευχαριστώ γι' αυτό!

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε μέσω βίντεο σε συγκέντρωση στην Τιφλίδα της Γεωργίας

21:23

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι όπλα χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί τη μεγαλύτερη σύγκρουση που έχει δει η Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα και το σφυροκόπημα της Ρωσίας στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας είναι συνεχές

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό ασφυκτικό κλοιό μεγάλες περιοχές στην Ουκρανία, με τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς να έχουν οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό απωλειών.

21:17

Διαδήλωση στο Λονδίνο ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

REUTERS/Henry Nicholls 

21:13

Μαίνονται σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου

Οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, της ουκρανικής πρωτεύουσας, συνεχίστηκαν και πιθανότατα περιλάμβαναν νέες συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμο του Χοστομέλ, ανέφερε η Βρετανία επικαλούμενη ενημέρωση των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας, στα περίχωρα της πόλης. Η φάλαγγα έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, προστίθεται.

21:11

Ζελένσκι: Υποστήριξη από το ΔΝΤ

Ο Ουκρανός πρόεδρος έγραφε: «Είχα διαπραγματεύσεις με την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ @KGeorgieva. Συζητήθηκε η οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία. Ευχαριστώ για την επείγουσα βοήθεια που έχει ήδη παρασχεθεί από το Ταμείο. Το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της Ουκρανίας. μετά το τέλος της Ρωσικής επίθεσης».

21:06

Μπλίνκεν: Για επίθεση σε κάποιες πολύ βασικές αρχές, που δημιουργήσαμε μαζί, μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους

Για «επίθεση σε κάποιες πολύ βασικές αρχές, που δημιουργήσαμε μαζί, μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα δούμε άλλον» μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στις δηλώσεις που παραχώρησαν με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας ότι «αν αφήσουμε αυτές οι αρχές να παραβιαστούν ατιμώρητα, ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας σε κάθε γωνία του κόσμου, ώστε αυτό να γίνει ξανά και ξανά».

Υπογράμμισε την ταχύτητα λήψης αποφάσεων σημειώνοντας ότι «ήταν σχεδόν εντυπωσιακό να βλέπουμε πόσο γρήγορα, πόσο αποτελεσματικά έδρασε μαζί η ΕΕ μπροστά σε αυτή την επίθεση. Πράγματα που κανείς μας δεν πίστευε ότι ήταν δυνατά πριν μερικές εβδομάδες, είναι τώρα πραγματικότητα. Διότι αυτή η Ένωση είναι ισχυρή, ενωμένη και δρα. Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε αυτή την εταιρική σχέση διότι κάνει τη διαφορά».

Αναφέρθηκε και στη φωτογραφία του πατέρα που στέκεται πάνω από το νεκρό παιδί του και την οποία έδειξε στους Υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Ντμίτρο Κουλέμπα που συμμετείχε μέσω βίντεο.

20:53

«Δόξα τω Θεώ, ο κόσμος γλίτωσε από μια πυρηνική καταστροφή»

Ο πλανήτης γλίτωσε οριακά από μια πυρηνική καταστροφή κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας όταν ξέσπασε πυρκαγιά κατά την ρωσική επίθεση για την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ και ζήτησε διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα ότι μια αντίστοιχη επίθεση δεν θα ξαναγίνει. 

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια τόνισε ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στον πυρηνικό σταθμό, αντικρούοντας την κατηγορία λέγοντας ότι είναι «ψέμα». 

20:50

«Πούτιν, η Χάγη σε περιμένει»

Ένα μεγάλο πανό έχει αναρτηθεί στο δημαρχείο του Βίλνιους, πρωτεύουσας της Λιθουανίας.

20:33

Η Ρωσία μπλοκάρει το Facebook, κατηγορώντας το ότι περιορίζει την πρόσβαση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης

Η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέκλεισε το Facebook ως απάντηση στους περιορισμούς πρόσβασης στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην πλατφόρμα της.

Η Ρωσική ρυθμιστική αρχή, Roskomnadzor, είπε ότι υπήρξαν 26 περιπτώσεις διακρίσεων κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020, με περιορισμένη πρόσβαση σε κρατικά κανάλια όπως το RT και το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η εταιρεία META αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι είχε περιορίσει την πρόσβαση στο RT και στο Sputnik σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι υποβάθμισε παγκοσμίως περιεχόμενο από τις σελίδες του Facebook και τους λογαριασμούς του Instagram των ρωσικών κρατικών δικτύων, καθώς και από αναρτήσεις που περιέχουν συνδέσμους προς αυτά.

20:30

Εσθονία: Η Ουκρανία θα γίνει δεκτή ως «συνεργαζόμενο μέρος» στο ερευνητικό ινστιτούτο Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ 

Η Ουκρανία θα ενταχθεί στο Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ (CCDCOE), ως «συνεργαζόμενο μέρος», ανακοίνωσε σήμερα αυτό το ερευνητικό ινστιτούτο που εδρεύει στο Ταλίν της Εσθονίας.

«Η Ουκρανία θα φέρει πολύτιμη γνώση από πρώτο χέρι για διάφορους αντιπάλους στον τομέα του κυβερνοχώρου, που θα χρησιμοποιηθεί για έρευνα, ασκήσεις και εκπαίδευση», ανέφερε ο διευθυντής του Κέντρου στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

20:23

Help Ukraine: Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παροχή βοήθειας σε Ουκρανούς πολίτες

Η φόρμα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστες και Ασύλου: https://migration.gov.gr/helpukraine/

20:21

2.704 Ουκρανοί πολίτες έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής φιλοξενίας στην Ελλάδα

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη σχετικά με τις προσφυγικές ροές εκτοπισθέντων ατόμων από την Ουκρανία που φτάνουν στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία υποδοχής σε κάθε πύλη εισόδου της Ελλάδας των Ουκρανών εκτοπισθέντων ατόμων, την παροχή προσωρινής προστασίας, τις παροχές και τις συνθήκες φιλοξενίας καθώς και τα άμεσα επόμενα βήματα από τα αρμόδια Υπουργεία.

Συνολικά έως σήμερα έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής φιλοξενίας 2.704 Ουκρανοί πολίτες εκ των οποίων 50 μόνο έχουν αιτηθεί να φιλοξενηθούν σε δομές πρώτης υποδοχής. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε από τον Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου το σύνολο των άμεσα διαθέσιμων κλινών φιλοξενίας που προσεγγίζουν τις 5.000 και μπορούν προοπτικά να ανέλθουν σε 30.000.

20:13

Πράγα: Ογκώδης διαδήλωση κατά της Ρωσικής εσβολής στην Ουκρανία

20:09

Γερμανία: Ακροδεξιοί και αρνητές της πανδημίας στηρίζουν τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία 

Υποστηρικτές μεταξύ των ακροδεξιών και των αρνητών του κορωνοϊού και των εμβολίων βρίσκει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Π

ολλοί από αυτούς, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, βλέπουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως αγωνιστή της αντίστασης κατά της πολυπολιτισμικότητας.

«Δεν είναι εισβολή, είναι επιχείρηση», αναφέρεται συχνά από υποστηρικτές της ρωσικής επίθεσης, οι οποίοι εκφράζουν την κατανόησή τους για τις πράξεις της ρωσικής πλευράς, καθώς, όπως λένε, «με αυτή την αντεπίθεση έπρεπε να αποτρέψει μια γενοκτονία που συντελείται στη χώρα από το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία».

20:03

Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους της Τυφλίδας υπέρ της Ουκρανίας

19:59

Καμπανάκι για πιθανό πυρηνικό ατύχημα

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας κινδυνεύουν από ατυχήματα και πρότεινε να τους επιτραπεί να επιθεωρήσουν τις τοποθεσίες όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναλάβει τον έλεγχο για να «δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο, ξεκινώντας με την ακεραιότητα των εγκαταστάσεων».

«Από τεχνική άποψη», είπε, η λειτουργία των εγκαταστάσεων της Ζαπορίζια εξελίσσονταν «κανονικά» μετά από πυρκαγιά τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Πρόσθεσε: «Όπως έχω τονίσει στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΑΕ, δεν υπάρχει κανονικότητα στην κατάσταση όταν υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την τοποθεσία». 

19:50

Η μεγάλη έξοδος από το Κίεβο

Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου εξελίχθηκε ένα σκηνικό χάους, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έτρεξαν για να προλάβουν τα τρένα, φοβούμενοι ότι δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία για να φύγουν από την πόλη προς τα δυτικά.

Αρκετές μεγάλες εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη την Παρασκευή, αλλά δεν ήταν σαφές τι χτυπήθηκε και με τι είδους πυρομαχικά.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανέφερε ότι ο πρωταρχικός στόχος του ρωσικού στρατού είναι να περικυκλώσει την πρωτεύουσα.

Μια πομπή από ρωσικά τανκς και άλλα οχήματα, μήκους περίπου 40 μιλίων, έχει παραμείνει ακινητοποιημένη σε έναν δρόμο στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Οι περισσότερες μάχες έγιναν σε μικρές πόλεις κοντά στο Κίεβο από τα βορειοδυτικά, ενώ η πόλη έχει χτυπηθεί μόνο από ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς και άλλα πυρομαχικά.

19:48

Γερμανία: Αυξημένα μέτρα προστασίας σε πιθανούς ρωσικούς και ουκρανικούς στόχους

Αυξάνονται τα μέτρα προστασίας πιθανών ουκρανικών και ρωσικών στόχων στη Γερμανία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ.

Μέχρι στιγμής, σημείωσε, δεν έχουν συμβεί παρά μικροεπεισόδια, αλλά «ο Πούτιν έβαλε φωτιά στο σπίτι της Ευρώπης, με την πολεμική επίθεσή του εναντίον της Ουκρανίας».

Αναφέρθηκε ακόμη στις κυβερνοεπιθέσεις που έχουν προαναγγείλει ρώσοι χάκερ και κάλεσε σε επαγρύπνηση τις αρμόδιες υπηρεσίες.

19:47

Η ρωσική Novaya Gazeta αποσύρει θέματα που αναφέρονται στον πόλεμο λόγω της λογοκρισίας 

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, ο διευθυντής της οποίας Ντίτρι Μουράτοφ τιμήθηκε πέρυσι με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα θέματά της που αναφέρονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία λόγω του καθεστώτος λογοκρισίας. 

Ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να γράφει για τις συνέπειες που αντιμετωπίζει η Ρωσία, περιλαμβανομένης της εμβάθυνσης της οικονομικής κρίσης, και για τις διώξεις των διαφωνούντων. 

«Ο νόμος που επιβάλλει κυρώσεις για τις "ψευδείς ειδήσεις" σχετικά με τη δράση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων τέθηκε σε ισχύ (...) είμαστε υποχρεωμένοι να αφαιρέσουμε μεγάλο μέρος του περιεχομένου. Αλλά αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», αναφέρει η εφημερίδα. 

19:45

ΟΗΕ: Απαράδεκτες οι επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από πυρηνικές εγκαταστάσεις και άλλες κρίσιμης σημασίας πολιτικές υποδομές είναι «απαράδεκτες» και «άκρως ανεύθυνες», κατήγγειλε η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι αντίθετες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο… Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί ένα καταστροφικό πυρηνικό συμβάν», είπε η ΝτιΚάρλο στο Συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως, μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης από τις ρωσικές δυνάμεις.

19:43

Το Κίεβο ζητά από ΗΠΑ και ΕΕ να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ρωσικών τραπεζών 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, Κιρίλο Σεβτσένκο, ζήτησε από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ρωσικών τραπεζών που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους και να αναστείλουν την πρόσβασή τους στις αγορές τους και τις τράπεζες.

Σε ξεχωριστή επιστολή και ανάρτηση του στο Facebook, ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Σέργκι Μαρσένκο προέτρεψε τις μεγάλες δυτικές τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η Morgan Stanley, η BlackRock, η HSBC, η Deutsche Bank, η JPMorgan και άλλες να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

19:14

Το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως αύριο, Σάββατο

19:02

Αμερικανός αξιωματούχος: Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται 25 χλμ έξω από το κέντρο του Κιέβου

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης του Κιέβου στα βόρεια, ενώ παραμένουν 10 χιλιόμετρα έξω από τα κέντρα των πόλεων του Τσερνιχίβ και του Χάρκοβο στο βορρά, τόνισε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας.

Στο Χάρκοβο και στο Τσερνίχιβ, το να είσαι 10 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης «ισοδυναμεί με το να είσαι πραγματικά στα περίχωρα της πόλης», λόγω του τρόπου με τον οποίο η πόλη είναι απλωμένη, είπε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι ο Ρωσικός στρατός είχε μεγαλύτερη επιτυχία στο νότο.

Οι ΗΠΑ δεν αμφισβητούν τις αναφορές ότι η Χερσώνα καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά δεν έχουν τρόπο να επαληθεύσουν ανεξάρτητα αυτούς τους ισχυρισμούς.

Οι ΗΠΑ βλέπουν επίσης μάχες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων κοντά στην πόλη Μικολάϊβ στο νότο, είπε ο αξιωματούχος.

Οι Ρώσοι δεν έχουν καταλάβει ακόμη τη νότια πόλη της Μαριούπολης, αλλά οι μάχες συνεχίζονται εκεί, είπε ο αξιωματούχος.

18:57

Μπλίνκεν: Μιλάμε για ζωές ανθρώπων, μιλάμε για αρχές που πρέπει να υπερασπιστούμε και το κάνουμε από κοινού, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

18:54

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Ο πόλεμος του Πούτιν δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Αυτή η σύγκρουση απέχει πολύ από το να τελειώσει, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και τόνισε την ετοιμότητα για λήψη επιπλέον μέτρων εάν «ο Πούτιν δεν σταματήσει».

«Χάρη σε αυτόν τον συντονισμό (μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ), σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε μαζί σε χρόνο ρεκόρ, ένα σύνολο κυρώσεων που δείχνουν την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει το τίμημα», υπογράμμισε.

Προσέθεσε ότι «με αυτά τα μέτρα, η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα σημαντικό μερίδιο των αποθεμάτων της για να υπερασπιστεί το ρούβλι, που τώρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η Κεντρική Τράπεζα χρειάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια στο 20%, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Σημαντικές εμπορικές τράπεζες είναι αποκομμένες από τις παγκόσμιες αγορές και από το SWIFT, περιορίζοντας την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομία. Το χρηματιστήριο παραμένει κλειστό από την αρχή της εβδομάδας. Η μία μετά την άλλη, οι δυτικές εταιρείες ανακοινώνουν τα δικά τους μέτρα».

18:53

Γερμανία: Αυξημένα μέτρα προστασίας σε πιθανούς ρωσικούς και ουκρανικούς στόχους

Αυξάνονται τα μέτρα προστασίας πιθανών ουκρανικών και ρωσικών στόχων στη Γερμανία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ, μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του από όλα τα ομόσπονδα κρατίδια.

Μέχρι στιγμής, σημείωσε, δεν έχουν συμβεί παρά μικροεπεισόδια, αλλά «ο Πούτιν έβαλε φωτιά στο σπίτι της Ευρώπης, με την πολεμική επίθεσή του εναντίον της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Ρόιλ αναφέρθηκε ακόμη στις κυβερνοεπιθέσεις που έχουν προαναγγείλει Ρώσοι χάκερ και κάλεσε σε επαγρύπνηση τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Θα με εξέπληττε αν δεν συνέβαινε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Πριν από λίγες ημέρες τα συνδικάτα των γερμανών αστυνομικών είχαν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επιθέσεων σε ουκρανικές και ρωσικές αντιπροσωπείες και θεσμούς στη Γερμανία και είχαν ζητήσει ενίσχυση της προστασίας πιθανών στόχων.

 

 

18:49

Βίντεο: Ένα ρωσικό μαχητικό Su-25 έχει καταρριφθεί στην περιοχή του Κιέβου

18:49

Τι ελέγχει η Ρωσία στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το SkyNews, η Ρωσία έχει αποκτήσει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της νότιας Ουκρανίας.

Χθες, το βασικό λιμάνι της Χερσώνας έπεσε και οι βομβαρδισμοί διέκοψαν την ηλεκτρική ενέργεια και το νερό στην περικυκλωμένη πόλη της Μαριούπολης.

Ο αμυντικός εμπειρογνώμονας Μάικλ Κλαρκ λέει ότι η επίθεση στη Μαριούπολη είναι ένα μοντέλο που η Ρωσία θα προσπαθήσει και θα αναπαραγάγει αλλού. «Θα σφυροκοπούν την πόλη μέχρι να πιστέψουν ότι έχει γονατίσει και θα εισέλθουν με τεθωρακισμένα και στρατεύματα».

Εν μία νυκτί η Ρωσία κατέλαβε τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης στο Ενέρχονταν. Πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί προκάλεσαν φωτιά δίπλα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Σύμφωνα με Βρετανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν επίσης προχωρήσει βορειοδυτικά από τη Χερσώνα τις τελευταίες 24 ώρες προς το Βόζνεσενσκ και κοντά σε έναν άλλο πυρηνικό αντιδραστήρα. 

18:41

Περίπου 100 άνθρωποι κάτω από ερείπια

Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας είπε στο Radio Liberty ότι περίπου 100 άνθρωποι ενδέχεται να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια σπιτιών στην Borodyanka, στην περιοχή του Κιέβου.

Ένα κτίριο χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς χθες.  Μια ομάδα διάσωσης από την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης πήγε στην Borodyanka,  αλλά δέχθηκαν πυρά. 

18:36

Κίεβο: Θραύσμα πυραύλου προσγειώθηκε στην αυλή της προεδρικής κατοικίας

Θραύσμα πυραύλου προσγειώθηκε στην αυλή της προεδρικής κατοικίας στο Κίεβο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βολοντίμρ Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Νικιφόροβ δημοσίευσε δύο φωτογραφίες που -όπως φαίνεται- δείχνουν το θραύσμα στην αυλή της κατοικίας, στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, είπε ότι ο πρόεδρος αντέδρασε λέγοντας απλώς: «Αστόχησε».

18:35

Επικοινωνία Ζελένσκι - Ερντογάν

Σε νέο tweet του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι είχε συνομιλία και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ευχαριστώ την Τουρκία για τη συνεχή υποστήριξη», σημειώνει ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του «για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και την πυρηνική τρομοκρατία εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Πρέπει να τερματίσουμε τις εχθροπραξίες. #StopRussia», τονίζει ο Ζελένσκι.

18:30

Επικοινωνία Ζελένσκι με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι είχε διαπραγματεύσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤΚρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι συζήτησαν για την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το ταμείο για την έκτακτη βοήθεια που έχει ήδη παράσχει στην Ουκρανία.

«Το ΔΝΤ πρέπει να ηγηθεί της χρηματοδότησης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας μετά το πέρας της επίθεσης της Ρωσίας», τονίζει, ενώ χρησιμοποίησε το hashtag #StopRussia («Σταματήστε τη Ρωσία»).

18:29

Το BBC «αναστέλλει προσωρινά» την εργασία των δημοσιογράφων του στη Ρωσία

Το BBC θα αναστείλει τη δουλειά των δημοσιογράφων του στη Ρωσία, ενώ θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις ενός νέου νόμου που ψηφίστηκε που ποινικοποιεί τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης θα αποφασίζουν ποιες είναι ψευδείς πληροφορίες.

18:26

Νέος βομβαρδισμός στο Κίεβο - Τουλάχιστον επτά νεκροί

Τουλάχιστον επτά πολίτες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στο Κίεβο έπειτα από νέο βομβαρδισμό, όπως μετέδωσε το Sky News.

H επίθεση έγινε σε αγροτική περιοχή λίγο έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα. Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι ακούστηκαν μια σειρά απανωτές εκρήξεις.

18:24

«Έγκλημα πολέμου» η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια στην Ουκρανία συνιστά έγκλημα πολέμου, αφότου ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αυτόν τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της πρεσβείας στο Twitter προχωρά ένα βήμα παραπάνω από οποιονδήποτε άλλο χαρακτηρισμό της Ουάσινγκτον για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι έγκλημα πολέμου η επίθεση σε έναν πυρηνικό σταθμό. Ο βομβαρδισμός του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης από τον Πούτιν ανεβάζει την κυριαρχία του τρόμου ένα βήμα παραπέρα», ανέφερε στην ανάρτησή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.

18:22

Γερμανία: Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία αυξάνονται καθημερινά

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία ανέρχονται σε 18.436, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι μόλις χθες ο αριθμός ήταν 9.436.

Ο πραγματικός ωστόσο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανό να είναι σημαντικά μεγαλύτερος, διευκρίνισε το υπουργείο, καθώς στα σύνορα, για παράδειγμα, με την Πολωνία έχουν μεν αυξηθεί οι έλεγχοι, αλλά παραμένουν μεμονωμένοι και όχι συστηματικοί. Οι πρόσφυγες είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. 

18:17

Σε πολιορκία η Μαριούπολη – Χωρίς νερό και ρεύμα, τελειώνουν οι προμήθειες τροφίμων

Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ούτε ηλεκτρικό, ενώ τελειώνουν και οι προμήθειες τροφίμων, αφότου ξεκίνησε η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

18:11

Εικόνες από την εμπόλεμη ζώνη

Φωτ. Reuters

18:01

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από το Μικολάιβ

«Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν» από την ουκρανική πόλη Μικολάιβ, μετά από επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα, δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης. Όπως είπε, οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της πόλης.

17:56

Μετά τη συνομιλία Πούτιν - Σολτς, το Κρεμλίνο διοχέτευσε μέσω Interfax τα εξής

  • Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε στον Γερμανό καγκελάριο ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Ουκρανία, ωστόσο το Κίεβο πρέπει πρώτα να εκπληρώσει όλες τις Ρωσικές απαιτήσεις.
  • Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κίεβο θα προσέλθει με εποικοδομητικές θέσεις στον επόμενο γύρο των συζητήσεων.
  • Το Interfax σημειώνει ότι ο Σολτς εξέφρασε στον συνομιλητή του την ανησυχία του για τις αναφορές περί νεκρών αμάχων.

Διαβάστε τι αναφέρει η καγκελαρία σχετικά με την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν

17:51

Επικοινωνία Ζελένσκι - Φον ντερ Λάιεν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σήμερα συνομιλία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία, όπως δήλωσε, ενημέρωσε για την «πυρηνική τρομοκρατία» της Ρωσίας.

«Το να την εμποδίσουμε είναι κοινός μας στόχος. Συζητήσαμε για την αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. ήταν επίσης στην ατζέντα», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

17:46

Μαριούπολη: «Τελειώνει το φαγητό», λέει ο δήμαρχος

Η ουκρανική πόλη Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα και ξεμένει από τρόφιμα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο απηύθυνε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια και είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των πολιτών.

«Απλώς καταστρεφόμαστε», είπε.

17:42

Ο Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση

Ο προεδρικός σύμβουλος, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι «η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή» και «είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι' αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται». 

Τόνισε ότι «πρώτον, η θέση της Ουκρανίας ενισχύθηκε από τους δυτικούς εταίρους, και δεύτερον, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σίγουρα δεν θα κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα μείωναν τον αγώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία».

17:41

Η FedEx σταματά τις υπηρεσίες της στη ρωσία και τη Λευκορωσία

17:35

ΥΠΕΞ Αυστρίας: Θα σφίξουμε τη βίδα των κυρώσεων, αν χρειαστεί

Πρόσθετες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να στοχεύσουν την οικονομία της Ρωσίας, τον χρηματοπιστωτικό της τομέα και περισσότερους ολιγάρχες, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

«Μπορούμε να σφίξουμε τη βίδα των κυρώσεων, αν χρειαστεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για μια συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές πότε η ΕΕ θα αποφασίσει για τα μέτρα αυτά.

17:35

Πρόσφυγες από την Ουκρανία φτάνουν στην Ουγγαρία

Οι άνθρωποι που φεύγουν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκουν καταφύγιο σε πρόχειρη δομή προσφύγων στο Τίσζαμπεκς της Ουγγαρίας.

Φωτ: Reuters

17:31

Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Ξεπερνά για πρώτη φορά τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Η σύγκρουση στην Ουκρανία ώθησε σήμερα την τιμή του φυσικού αερίου σε νέο ιστορικό υψηλό στην Ευρώπη, ενώ οι προμήθειες από τη Ρωσία θα μπορούσαν να επηρεαστούν από ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις με άμεσο στόχο τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Ο φόβος της διατάραξης των ρωσικών εξαγωγών, που αντιπροσωπεύουν το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης, ωθούσε σε αύξηση το σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής αγοράς, την ολλανδική TTF, σε νέο ρεκόρ, στα 213,895 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

17:23

Ζελένσκι: Νέες κυρώσεις Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι τέθηκαν στο τραπέζι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και η ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε..

Πρόσθεσε ότι κοινό καθήκον είναι η διασφάλιση των πυρηνικών συγκροτημάτων παραγωγής ενέργειας και τις υποδομές.

17:17

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ανοχή των Ρώσων στον πόνο, ούτε τη διάθεσή τους να τον προκαλούν»

Η Ρωσία ήδη χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, ενώ «ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει» και θερμοβαρικά όπλα, σύμφωνα με ανώτερο δυτικό αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει τη χρήση βομβών διασποράς (διακρίνεται ο σειριακός αριθμός της βόμβας).

17:03

Ο γγ του ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία για βόμβες διασποράς

«Η Ρωσία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς στον πόλεμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Έχουμε δει τη χρήση βομβών διασποράς και έχουμε αναφορές για χρήση άλλων τύπων όπλων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

17:03

ΟΗΕ: Στους 331 οι άμαχοι νεκροί, εκ των οποίων 19 παιδιά

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε πως 331 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 675 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Ο απολογισμός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυξήθηκε από 249 από τον προηγούμενο απολογισμό της Υπηρεσίας από την προηγούμενη ημέρα. Μεταξύ των 331 νεκρών συγκαταλέγονται 19 παιδιά, ανέφερε.

16:55

Συνομιλία Σολτς - Πούτιν: Ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησε να σταματήσει την εισβολή

Τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μίας ώρας, είχε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σολτς απηύθυνε έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές ενέργειες, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ζήτησε να επιτραπεί η πρόσβαση για αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου διεξάγονται μάχες.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

16:54

Χαμός στα καταστήματα ΙΚΕΑ της Ρωσίας

Αλαλούμ επικράτησε χθες Πέμπτη σε καταστήματα ΙΚΕΑ στη Ρωσία έπειτα από τη ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα κλείσει τα καταστήματα που διαθέτει στη χώρα.

Έτσι χθες, τελευταία ημέρα που θα παρέμεναν ανοιχτά, Ρώσοι καταναλωτές έσπευσαν στα καταστήματα της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, της Σιβηρίας και αλλού, προκειμένου να προμηθευτούν τα προϊόντα που τους ήταν απαραίτητα πριν τα μαγαζιά βάλουν λουκέτο. 

Φωτογραφία AP

Διαβάστε αναλυτικά πατώντας εδώ

 

16:49

Μπορέλ: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τα πάντα

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τα πάντα, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

 

16:48

Μπλίνκεν: Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει ο πόλεμος

16:48

Το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως αύριο, Σάββατο

 

16:48

Το μήνυμα της Αμερικανικής αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ

«Το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη στρατιωτική Συμμαχία στην ιστορία. Η δέσμευσή μας στο Άρθρο 5 είναι σιδηρά: στεκόμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε όλους τους Συμμάχους. Ανταποκριθήκαμε γρήγορα στην επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας μας ενισχύοντας την ανατολική μας πλευρά. Η ελευθερία θα νικάει πάντα την καταπίεση».

16:45

Το Σαββατοκύριακο ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Σύμβουλος του Ζελένσκι, που επικαλείται το AFP, γνωστοποίησε ότι ο τρίτος γύρος συνομιλιών των Ουκρανών με Ρώσους αξιωματούχους θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

16:44

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Οι δυνάμεις του Πούτιν χτυπούν όλο και περισσότερο τους αμάχους

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία στοχοποιούν όλο και περισσότερο τον άμαχο πληθυσμό, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, ενόψει της συνάντησής της με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

«Μπορεί να δει κανείς ξεκάθαρα ότι αυτός ο βίαιος πόλεμος από τον Πούτιν, στοχοποιεί τον άμαχο πληθυσμό με τον κτηνώδη τρόπο», δήλωσε η Μπέρμποκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

16:40

Η Microsoft διακόπτει τις πωλήσεις και τις υπηρεσίες στη Ρωσία

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει «όλες τις νέες πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών της στη Ρωσία».

Σε μια ανάρτηση, ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, έγραψε ότι η εταιρεία «σταματάει πολλές πτυχές της επιχείρησής μας στη Ρωσία».

Δεν είναι σαφές εάν η αναστολή των πωλήσεων ήταν άμεσο αποτέλεσμα της συμμόρφωσης με τις κυρώσεις.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια στον κυβερνοχώρο της Ουκρανίας και προσφάτως βοήθησε στην υπεράσπιση της χώρας από κυβερνοεπίθεση που στόχευε έναν «μεγάλο ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα».

Η ομάδα κυβερνοασφάλειας της Microsoft βοήθησε στην απάντηση σε κυβερνοεπιθέσεις που στόχευαν «περισσότερους από 20 οργανισμούς της κυβέρνησης της Ουκρανίας, της πληροφορικής και του χρηματοπιστωτικού τομέα», έγραψε ο Σμιθ. 

16:33

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ο Λαβρόφ ψεύδεται

«Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ διαδίδει ψευδείς πληροφορίες υποστηρίζοντας η Ουκρανία θέλει να αποκαταστήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Για άλλη μια φορά: Αυτό είναι ένα κυνικό, κραυγαλέο ψέμα από τη Ρωσία που η ίδια πυροβολεί πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία. Πρέπει να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες γύρω τους για να αποφευχθεί η καταστροφή στην Ευρώπη», τόνισε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

16:28

Ουκρανία: Πέρασε τα σύνορα προς τη Μολδαβία η ελληνική οχηματοπομπή

16:25

Live εικόνα από το Κίεβο

16:14

Ένας λεμούριος που λεγόταν... Μπαϊρακτάρ

Την ώρα που μαίνονται οι μάχες, η ζωή συνεχίζεται. Στον ζωολογικό κήπο του Κιέβου γεννήθηκε ένας λεμούριος που ονομάστηκε Bayraktar, μία έμπνευση από το drone τουρκικής κατασκευής που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε την είδηση.

16:08

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα μετά την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 18.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), μετά τη ρωσική επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης σήμερα, στο πλαίσιο σφοδρών συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία, θέτοντας τον πλανήτη σε κατάσταση συναγερμού παρ' όλο που η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε ένα κτίριο κοντά στο εργοστάσιο κατασβέστηκε και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εγκαταστάσεις είναι πλέον ασφαλείς.

16:07

Capital Economics: Ο πόλεμος φέρνει δημοσιονομική χαλάρωση για όλη την Ευρώπη

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστείλει τον κανόνα μείωσης του χρέους για άλλον ένα χρόνο δίνει στις χώρες-μέλη το πράσινο φως να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους και να πάρουν μέτρα που περιορίζουν το πλήγμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, διαπιστώνει η Capital Economics.

Και υπολογίζει ότι ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος και πόσο σοβαρές θα είναι οι «παρενέργειες», το δημοσιονομικό κόστος για τις χώρες της Ε.Ε. θα μπορούσε  να είναι τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. 

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

16:01

Η Ελβετία διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, αποφάσισε την απαγόρευση συναλλαγών με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα και την υιοθέτηση του περιορισμού των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT.

15:58

Ζελένσκι: Μήνυμα στον Ρωσικό λαό - Βγείτε στους δρόμους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τους Ρώσους να οργανώσουν διαμαρτυρίες για την κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ένα κτίριο στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια έντονων μαχών, προκαλώντας φόβους για πιθανή πυρηνική καταστροφή.

«Επιβιώσαμε μια νύχτα που θα μπορούσε να σταματήσει την ιστορία της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε.

15:57

Ζαπορίζια: Τι θα μπορούσε να συμβεί από την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο;

Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης επλήγη σήμερα από ρωσικούς βομβαρδισμούς, πυροδοτώντας φόβους για μια καταστροφή που θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη για δεκαετίες, όπως εκείνη του Τσερνόμπιλ το 1986.

 

15:53

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Μην γίνει η Ουκρανία, Συρία

«Συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Το μήνυμά μου: ενεργήστε τώρα πριν να είναι πολύ αργά. Μην αφήσετε τον Πούτιν να μετατρέψει την Ουκρανία σε Συρία. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Όμως χρειαζόμαστε εταίρους που θα μας βοηθήσουν με συγκεκριμένες, αποφασιστικές και γρήγορες ενέργειες, τώρα», τόνισε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

15:50

ΟΗΕ: Πάνω από 1,2 εκατ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία 

Τουλάχιστον 1,2 εκατ. άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (HCR) κατέγραφε ακριβώς 1.209.976 πρόσφυγες στον ιστότοπό της στις 13:00 ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για περισσότερους από 171.000 σε σχέση με χθες, Πέμπτη.

Οι αρχές και ο ΟΗΕ περιμένουν ότι η ροή θα αυξηθεί, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

15:45

Αναλυτές JPMorgan: Η Ρωσία οδεύει προς οικονομική κατάρρευση ανάλογη με του 1998

Η Ρωσία οδεύει προς οικονομική κατάρρευση, η οποία θα είναι παρόμοια ή και χειρότερη με εκείνη του 1998, η οποία ακολούθησε μια αθέτηση πληρωμής χρέους, παρόλο που οι επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ίσως να είναι μικρότερες αυτή τη φορά, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι οικονομολόγοι της JPMorgan ανέφεραν σε μια αναφορά προς τους πελάτες τους, ότι αναμένουν μια συρρίκνωση της τάξεως του 7% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν φέτος, το ίδιο και η Goldman Sachs. Το Bloomberg Economics προβλέψει μια πτώση περίπου 9%. Η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 5,3% το 1998 εν μέσω της κρίσης χρέους.

15:39

Ρωσία: Νομοσχέδιο προβλέπει ποινές κάθειρξης για ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με τον ρωσικό στρατό

Η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και 15 έτη σε άτομα που σκόπιμα διαδίδουν «ψευδείς» πληροφορίες αναφορικά με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο το TASS.

Το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος μόλις το υπογράψει ο πρόεδρος Βλαντίμρι Πούτιν, που αναμένεται να πράξει.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι αντεπιτίθεται σε αυτό που χαρακτηρίζει έναν πόλεμο πληροφοριών με τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

15:27

Νέες εκρήξεις στο Κίεβο

Για συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο, όπου ήχησαν και πάλι οι σειρήνες, κάνει λόγο τώρα το Reuters, επικαλούμενο μαρτυρίες από την ουκρανική πρωτεύουσα

 

15:24

Ουκρανοί στρατιώτες περιπολούν σε δρόμο στην Οδησσό

Press service of the 28th Separate Mechanised Brigade/Handout via REUTERS

15:19

Αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο: Έγλημα πολέμου η ρωσική επίθεση στο πυρηνικό εργαστάσιο

14:54

Στόλτενμπεργκ: Δεν θα υπάρξουν ΝΑΤΟΪκά αεροσκάφη και δυνάμεις στην Ουκρανία 

Τα βασικότερα σημεία των δηλώσεων του ΓΓ του ΝΑΤΟ

  • Οι ημέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα δεινά και περισσότερες καταστροφές

 

  • Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν αμάχους.
  • Οι επιθέσεις γίνονται με διαρκώς βαρύτερο οπλισμό.
  • Θαυμάζουμε την ανδρεία του ουκρανικού λαού.
  • Καλούμε τον Πούτιν να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις.
  • Εχουμε αναδιατάξει τις δυνάμεις μας στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.
  • Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό εδαφών της Συμμαχίας.
  • Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα επεκταθεί και έξω από την Ουκρανία.
  • Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία
  • Εντείνουμε τη συνεργασία μας με Σουηδία και Φνλανδία ως προς τον διαμοιρασμό πληροφοριών
  • Δεν θα υπάρξουν ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη και χερσαίες δυνάμεις της Συμαχίας στην Ουκρανία.
  • Τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σηματοδοτούν πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος. Γι΄αυτό και λέμε στον Πούτιν «Σταμάτα αυτόν τον πόλεμο».
  • Ο Πρόεδρος Πούτιν υποτίμησε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα των ουκρανικών δυνάμεων. 
  • Αναφερόμενος (και απορρίπτοντας) την πιθανότητα απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) o Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι κήρυξη μιας τέτοιας ζώνης σημαίνει και αποστολή νατοϊκών αεροσκαφών για την επιβολή της.
14:44

Πολύωρη αναμονή στα σύνορα με τη Μολδαβία

Πάνω από 15 ώρες περιμένουν οι Ουκρανοί που επιχειρούν να περάσουν στη Μολδαβία.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι σχεδόν 170.000 Ουκρανοί έχουν περάσει στη Μολδαβία από την περασμένη εβδομάδα έως σήμερα.

Από αυτούς οι 70.000 έχουν παραμείνει στη χώρα πςριμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα και αναλόγως να αποφασίσουν αν ή όχι θα επιστρέψουν. 

14:32

Ρωσία: Εγκρίθηκε ο νόμος που προβλέπει ποινή φυλάκισης για «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις

Η άνω Βουλή της Ρωσίας ενέκρινε νόμο που προβλέπει ποινή φυλάκισης για άτομα που διαδίδουν «ψευδείς πληροφορίες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

14:27

Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο:  Έγκλημα πολέμου η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό

14:13

Κρεμλίνο: Η Μόσχα περιμένει την απάντηση της Ουκρανίας μετά τις συνομιλίες

Το Κρεμλίνο είπε σήμερα στους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ δήλωσε ότι αυτό που ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του Κιέβου στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια έγγραφη συμφωνία με την Ουκρανία στις συνομιλίες, αλλά και ότι η Μόσχα έχει πει στην ουκρανική πλευρά πώς βλέπει η ίδια τη λύση στον πόλεμο.

13:42

Πηγή ΝΑΤΟ: Καμία χώρα δεν εξετάζει πραγματικά ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία 

Πηγή του ΝΑΤΟ, παράλληλα, υποβαθμίζει τη σημασία της αναφοράς του Ισπανού ΥΠΕΞ στη συζήτηση περί ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού (no fly zone). Μιλώντας στην «Κ», η πηγή σημειώνει ότι οι χώρες της Βαλτικής, που είναι οι πιο άμεσα απειλούμενες από μία πιθανή διεύρυνση της σύγκρουσης, είναι κατά του μέτρου αυτού και ότι καμία χώρα δεν το εξετάζει πραγματικά.

Η αναφορά του κ. Άλμπαρες, σημειώνει η πηγή, συνδέεται με την πίεση από την κοινή γνώμη και από το Κίεβο και δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την πιθανότητα να υλοποιηθεί.

13:41

Πούτιν: Να μην κλιμακώσουν την ένταση οι γείτονές μας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρότρυνε τις γειτονικές χώρες της Ρωσίας να μην κλιμακώσουν τις εντάσεις, οκτώ ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχουν κακές προθέσεις απέναντι στους γείτονές μας. Και θα τους συμβούλευα επίσης να μην κλιμακώσουν την κατάσταση, να μην επιβάλουν περιορισμούς. Εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών δηλώσεων.

«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να επιδεινώσουμε ή να δυσχεράνουμε τις σχέσεις μας. Όλες οι ενέργειές μας, όταν λαμβάνουν χώρα, γίνονται αποκλειστικά ως απάντηση σε κάποιες εχθρικές ενέργειες, ενέργειες κατά της ρωσικής ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

13:36

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σιούσελ αποχωρεί από τη ρωσική Lukoil

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ αποχωρεί από τη θέση του στο συμβούλιο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Lukoil, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση προς το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA σήμερα, ο Σιούσελ είπε ότι πέρασε τις τελευταίες ημέρες από τα δύο χρόνια του στο συμβούλιο της εταιρίας πιέζοντας να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα που θα κατακρίνει την εισβολή, κάτι που ξεπέρασε τις δικές του «κόκκινες γραμμές».

«Για εμένα, κάποιον που ανέκαθεν υποστήριζε τις εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, η φιλοπόλεμη επίθεση στην Ουκρανία, οι κτηνώδεις επιθέσεις και ο βομβαρδισμός άμαχου πληθυσμού ξεπέρασαν μια κόκκινη γραμμή», έγραψε ο Σιούσελ.

13:31

Ουκρανία: Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας να προβεί σε αποφασιστικές ενέργειες

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας πρέπει να προβεί σε αποφασιστικές ενέργειες.

13:00

Ρωσία: Απαγόρευση διαδηλώσεων

Σε απαγόρευση των διαδηλώσεων καταφεύγει πλέον η Μόσχα, καθώς σε ημερήσια βάση οι αρχές στη Ρωσία υποχρεώνονται να συλλάβουν εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας προειδοποιούν τους πολίτες ότι είναι απαράδεκτο να προχωρούν σε ενέργειες που δεν έχουν την άδεια των αρχών.

Η Γενική Εισαγγελία δήλωσε ότι πολλές από αυτές τις  «εκκλήσεις για δήθεν ειρηνικές "αντιπολεμικές" ενέργειες από πολίτες» διαδίδονται στο δίκτυο από οργανώσεις που έχουν απαγορευτεί με δικαστική απόφαση στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με τις εξτρεμιστικές τους δραστηριότητες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

12:56

BBC: Καταφεύγει στο dark web μετά το ρωσικό μπλόκο

Το βρετανικό δίκτυο BBC είναι πλέον διαθέσιμο στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web) στα ουκρανικά και τα ρωσικά, με το μπλόκο που του επέβαλε η Ρωσία.

12:54

Μόσχα: «Προβοκάτσια των Ουκρανών εθνικιστών η φωτιά στη Ζαπορίζια»

Για προβοκάτσια Ουκρανών σαμποτέρ στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια κάνει λόγο το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. «Τη νύχτα το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε μια τερατώδη προβοκάτσια δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορόζιε, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Γύρω στις 02:00 π.μ., ρωσική μονάδα περιπολίας εκεί δέχθηκε επίθεση από ουκρανική ομάδα σαμποτέρ. Για να προκληθούν ανταποδοτικά πυρά, από τα παράθυρα του εκπαιδευτικού κτιρίου έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο άνοιξαν σφοδρά πυρά κατά της Ρωσικής Φρουράς. Τα σημεία βολής των Ουκρανών σαμποτέρ στο κτίριο κατεστάλησαν. Βγαίνοντας από το κτίριο, η ουκρανική ομάδα το πυρπόλησε. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσβησαν τη φωτιά. 

Ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κανονικά, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά. Οι δηλώσεις του Β.Ζελένσκι που ακολούθησαν αμέσως, για την υποτιθέμενη απειλή στον πυρηνικό σταθμό και οι συνομιλίες του με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Ο σκοπός της προβοκάτσιας του καθεστώτος του Κιέβου σε μια πυρηνική εγκατάσταση είναι μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η Ρωσία για δημιουργία πηγής ραδιενεργής μόλυνσης» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο. 

12:51

Ουκρανός ΥΠΑΜ: Πάνω από 10.000 Ρώσοι νεκροί, τεράστιος αριθμός ρωσικών αρμάτων κατασχέθηκε

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε με ανάρτησή του ότι οι ρωσικές απώλειες στις πρώτες εννέα ημέρες του πολέμου έχουν ξεπεράσει πλέον τους 10.000 στρατιώτες. Παράλληλα ανέφερε ότι είναι τόσα τα ρωσικά άρματα που έχουν κατασχέσει ως λάφυρα οι Ουκρανοί που ξεπερνούν την ουκρανική παραγωγή αρμάτων των τελευταίων οκτώ ετών.

«Τα κατεστραμμένα ρωσικά τεθωρακισμένα πρέπει πλέον να μετρώνται όχι σε μονάδες, αλλά σε τάγματα και ταξιαρχίες. Σχεδόν περισσότερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν παραληφθεί ως τρόπαια από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας από ό,τι η ουκρανική αμυντική βιομηχανία τα τελευταία οκτώ χρόνια», ανέφερε ο Ολέξιι Ρέζνικοφ στην ανάρτησή του.

12:48

Ουκρανία: Αποκρούστηκαν οι προσπάθειες των Ρώσων να μπουν στο Μικολάιφ

Σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε ότι οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να προχωρήσουν προς την πόλη Μικολάιφ, αποκρούστηκαν.

12:42

Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Εξετάζει την επιτάχυνση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει την επιτάχυνση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε ρωσικές εταιρείες και πρόσωπα, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε κριτική για υπερβολική καθυστέρηση στην εφαρμογή των κυρώσεων. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η επιβολή κυρώσεων σε τουλάχιστον 14 Ρώσους, συμπεριλαμβανομένου παγώματος περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

12:36

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας

Το ενδεχόμενο αυτό αποκλειόταν μέχρι πρότινος από το ΝΑΤΟ, εξαιτίας του κινδύνου άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής με τη Ρωσία που συνεπάγεται.

12:36

Σερβία: Απειλή σύγκρουσης συνιστά τυχόν ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι τυχόν ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ απειλεί τη Σερβία με πολεμική σύγκρουση.

Σε αυτή την περίπτωση, είπε, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου, διαπράττοντας επιθέσεις σε Σέρβους που ζουν στην επικράτεια της πρώην αυτόνομης σερβικής περιφέρειας, θα μπορούσαν να παρασύρουν τη Σερβία σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

12:22

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Μικολάιφ

Τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν για πρώτη φορά στην ουκρανική πόλη - λιμάνι Μικολάιφ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφεραν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά, ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες σε σημεία της πόλης.

«Ας μην χάσουμε την ψυχραιμία μας», είπε.

12:06

Τρία ρωσικά πλοία κι ένα γιοτ κρατούν οι Γάλλοι

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Παρίσι Αλεξέι Μέσκοφ δήλωσε ότι τρία ρωσικά πλοία και ένα γιοτ είναι πλέον υπό τον έλεγχο των τοπικών αρχών στη Γαλλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρωσικά πλοία κρατούνται «πρακτικά χωρίς καμία εξήγηση».

«Το πότε το δικαστικό σώμα θα πάρει κάποιες αποφάσεις, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει», πρόσθεσε ο πρέσβης.

Την Πέμπτη τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Γαλλία προχώρησε στον αποκλεισμό περιουσιακών στοιχείων περισσότερων από 500 φυσικών και νομικών οντοτήτων λόγω κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

12:04

Λουκασένκο: Οι λευκορωσικές δυνάμεις δεν θα πάρουν μέρος στον πόλεμο

Ο πρόεδρος της ΛευκορωσίαςΑλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε σήμερα ότι οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα πάρουν μέρος στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Ο Λουκασένκο, που είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας, είπε ότι είχε σήμερα μια εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν. Η Ρωσία χρησιμοποίησε λευκορωσικά εδάφη ώστε να πραγματοποιήσει την πολύπλευρη εισβολή της στην Ουκρανία.

11:58

Βρετανός υπ. Άμυνας: Ο Πούτιν παίζει με τη φωτιά, στοχοποιώντας πυρηνικό εργοστάσιο

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν παίζει με τη φωτιά με το να πραγματοποιεί επίθεση εναντίον πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ενώ τον κάλεσε να σταματήσει να στοχοποιεί τέτοιες τοποθεσίες.

Η Ουκρανία ανέφερε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, αφού του επιτέθηκαν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, βάζοντας φωτιά σε πενταώροφες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης που βρίσκονται δίπλα στο εργοστάσιο.

11:57

Δηλώσεις αυτήν την ώρα του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας: 

Ο Ράφαελ Μαριάνο Γκρόσι ανέφερε:

  • Η τροχιά της οβίδας που έπληξε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια προήλθε από τις ρωσικές δυνάμεις
  • Το τι θα επακολουθήσει στη Ζαπορίζια συνιστά μία πολύ δύσκολη και εύθραυστη κατάσταση.
  • Είμαι έτοιμος να επισκεφθώ την Ουκρανία
  • Εχω διαμηνύσει σε Ρωσία και Ουκρανία ότι είμαι διαθέσιμος να επισκεφθώ το Τσέρνομπιλ το συντομότερο.
  • Οι εγακαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού τςη Ζαπορίζια ελέγχονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
  • Ωστόσο, οι λειτουργίες αυτές καθ' εαυτές του πυρηνικού εργοστασίου ελέγχονται αμιγώς από το προσωπικό των Ουκρανών.
  • Υπάρχουν μικροπροβλήματα στα συστήματα παρακολούθησης της ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ αλλά όχι κάτι που να εγείρει ιδιαίτερη ανησυχία
11:43

BBC: Η Ρωσία δεν θα μας σταματήσει από το να παρέχουμε έγκυρη πληροφόρηση

Το BBC δήλωσε ότι η πρόσβαση στην έγκυρη πληροφόρηση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του ώστε να είναι διαθέσιμες οι ειδήσεις του στη Ρωσία, αφότου η χώρα περιόρισε την πρόσβαση στις ρωσόφωνες ιστοσελίδες του βρετανικού δικτύου.

«Η πρόσβαση σε έγκυρη, ανεξάρτητη πληροφόρηση είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που δεν θα πρέπει να στερείται από τους πολίτες της Ρωσίας, εκατομμύρια από τους οποίους βασίζονται στο BBC News κάθε εβδομάδα», ανέφερε σήμερα το BBC.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να είναι διαθέσιμο το BBC News στη Ρωσία και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο».

11:26

Μπορέλ: «Στο τραπέζι» το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι σε ό,τι αφορά την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Θα τα εξετάσουμε όλα», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και συγκεκριμένα για την πιθανότητα αναστολής των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Όλα είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

11:10

Ζαπορίζια όπως Τσέρνομπιλ; Οι ειδικοί απαντούν

Με τον εφιάλτη μιας πυρηνικής καταστροφής ξημέρωσε η Παρασκευή για την Ευρώπη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν τη νύχτα το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, την οποία οι πυροσβεστικές δυνάμεις μπόρεσαν να κατασβέσουν μόλις στις 6 το πρωί, και αφότου έκαιγε για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Με τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης να έχει περάσει πλέον στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για «πυρηνική τρομοκρατία», με τους ξένους ηγέτες να καταδικάζουν την επίθεση στην Ζαπορίζια.

«Ευρωπαίοι, παρακαλώ, ξυπνήστε. Πείτε στους πολιτικούς σας ότι Ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν τον πυρηνικό σταθμό ενέργειας της Ζαπορίζια. Υπάρχουν έξι ενεργειακές μονάδες. Μία μονάδα είχε εκραγεί στο Τσέρνομπιλ», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο τη νύχτα.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

 

11:09

Συντρίμμια το θρυλικό Antonov AN-225

Στις 27 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανία έκανε γνωστό ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν το αεροδρόμιο Χοστομέλ, κοντά στο Κίεβο, καταστρέφοντας το «θρυλικό» Antonov AN-225. 

Σήμερα, 4 Μαρτίου, βίντεο από ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας επιβεβαιώνει το γεγονός, καθώς όσο η δημοσιογράφος μεταδίδει τις εξελίξεις πίσω της φαίνεται το αεροπλάνο κατεστραμμένο, κάτω από ένα υπόστεγο του αεροδρομίου. 

10:59

Από τρεις ρωσικές απόπειρες δολοφονίας έχει γλιτώσει σε εννιά μέρες ο Ζελένσκι

Τρεις απόπειρες δολοφονίες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν επιχειρήσει οι Ρώσοι και έχουν αποτύχει σε όλες, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Times την Παρασκευή, κι αυτό χάρη σε πληροφορίες μελών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που αντιτίθενται στον πόλεμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την επιχείρηση των Ρώσων μισθοφόρων της διαβόητης ομάδας Βάγκνερ, τον Ουκρανό ηγέτη προσπάθησαν να δολοφονήσουν και Τσετσένοι πράκτορες.

Ωστόσο στελέχη της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, η οποία αποτελεί συνέχεια της KGB της σοβιετικής περιόδου, ενημέρωσαν τις ουκρανικές αρχές, καθώς κάποιοι από αυτούς είτε είναι διπλοί πράκτορες είτε απλώς είναι αντίθετοι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά τους Times.

Και οι τρεις απόπειρες σημειώθηκαν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

10:48

47 νεκροί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς

47 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμούς ,χθες Πέμπτη, στην πόλη Τσέρνιγιβ, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Το Τσέρνιγιβ, επίσης γνωστό ως Τσέρνιγκοφ είναι ιστορική πόλη στη βόρεια Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

10:41

«Το NATO είναι μια αμυντική συμμαχία αλλά αν η σύγκρουση φτάσει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

10:32

Podcast - Ράδιο «Κ»: Πώς μπορεί να τελειώσει αυτός ο πόλεμος;

Εχουν περάσει μόλις οκτώ ημέρες. Αλλά είναι σαν να έχουν περάσει δεκαετίες. Ο πόλεμος εξελίσσεται πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι ο εισβολέας είχε υπολογίσει. Πώς θα μπορούσε να τελειώσει; Ποια είναι τα σενάρια για την έκβασή του; Και πώς θα μοιάζει η Ευρώπη μετά;

Ο Μάνος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, συζητάει με τον Μιχάλη Τσιντσίνη για την κόλαση της Ουκρανίας, την ανέλπιστη συσπείρωση της Ευρώπης και τα αδιέξοδα του Κρεμλίνου.

10:21

Εγγυήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων ζητά η Κίνα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

«Θα επιτηρούμε την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε στη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν.

09:46

Λουκέτο με «Λίμνη των Κύκνων» σε ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμό της Ρωσίας

Ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα κανάλια της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι διακόπτει επ’ αόριστον τη λειτουργία του ύστερα από την πίεση που δέχθηκε από τις ρωσικές αρχές για τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων στην Ουκρανία.

 

Πρόκειται για το TV Rain, το οποίο είχε ήδη γίνει στόχος της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής υπό το βαρύ «κατηγορητήριο» για «υποκίνηση σε εξτρεμισμό», προσβολή των Ρώσων πολιτών, διατάραξη δημόσιας ηρεμίας και ασφάλειας και ενθάρρυνσης διαδηλώσεων

Χθες Πέμπτη, το κανάλι εξέπεμεψε την τελευταία του εκπομπή.

 

Μία εκ των ιδρυτών του, η Νατάλια Σιντέγιεβα έκλεισε το πρόγραμμα λέγοντας «Όχι στον πόλεμο» καθώς οι εργαζόμενοι εγκατέλειπαν το στούντιο.

Αμέσως μετά το κανάλι άρχισε να μεταδίδει την «Λίμνη των Κύκνων» του 

Η μουσική από το συγκεκριμένο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι παιζόταν στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης κάθε φορά που πέθαινε ένας Σοβιετικός ηγέτης αλλά και το 1991, στο πραξικόπημα του Αυγούστου κατά του Γκορμπατσόφ, που -παρότι σκόπευε στο αντίθετο-  επιτάχυνε τελικά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. 

Με πληροφορίες από ΒΒC

09:33

«Μπλόκο» Μόσχας σε δυτικά ΜΜΕ

Οι ρωσικές αρχές περιόρισαν σήμερα την πρόσβαση σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το BBC και η Deutsche Welle, κατηγορώντας τα ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο εθνικός φορέας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας (Roskomnadzor) «περιόρισε» τη μετάδοση στη χώρα της εκπομπής της ρωσικής υπηρεσίας του BBC και του Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο, της Deutsche Welle καθώς και την πρόσβαση στο ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Meduza, έπειτα από αίτημα της εισαγγελίας.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί ότι δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν με μια μεροληπτική και συχνά αντιρωσική άποψη τα γεγονότα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι έχει περιοριστεί η πρόσβαση στη ρωσόφωνη υπηρεσία του BBC, όπως και του Radio Liberty αλλά και στον ιστότοπο Meduza.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Roskomnadzor με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2022, η ρωσόφωνη υπηρεσία του Radio Liberty διαδίδει «προφανώς ψευδείς (…) πληροφορίες για τη φερόμενη επίθεση της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφός».

«Αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι λάθος», μετέδωσε το Radio Liberty επικαλούμενο την επίσημη ανακοίνωση.

09:31

Ρωσία: Ποινές φυλάκισης για «όσους διαδίδουν fake news για τη δράση του στρατού»

H Ρωσική Δούμα πέρασε σήμερα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όσοι «διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες» για τη δράση του ρωσικού στρατού θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο RIA.

09:28

«Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά δέχεται σφοδρά πλήγματα»

Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.

«Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις», προσθέτει.

08:54

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

"Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων", ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιστη της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν στο πυρηνικό εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκαλώντας πυρκαγιά σε κτίριό του. Η φωτιά κατασβέστηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί.

08:38

Η διείσδυση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

 

08:34

Τζόνσον: Ο Πούτιν απειλή για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε σήμερα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ τις «ανεύθυνες ενέργειες» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που «απειλούν την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», μετά τον βομβαρδισμό ρωσικών στρατευμάτων που προκάλεσε πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία.

 

Έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Τζόνσον έκανε γνωστό ότι πρόκειται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα «στις επόμενες ώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

08:33

H Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τον βομβαρδισμό στη Ζαπορίζια

Δεν επηρεάστηκε ο βασικός εξοπλισμός του εργοστασίου.

08:25

Τέλος και η Airbnb από Ρωσία - Λευκορωσία

Η Airbnb προσετέθη στη μακρά λίστα των εταιριών που ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις δραστηριότητές της σε Ρωσία και Λευκορωσία.

 

08:04

Eάν ήλθατε τώρα στο live blogging της Καθημερινής: Σύνοψη των κυριότερων εξελίξεων των τελευταίων ωρών

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία έχει μπει πλέον στην ένατη ημέρα της, και ευτυχώς απετράπησαν τα χειρότερα στη Ζαπορίζια χάρη στην ταχεία κατάσβεση της πυρκαγιάς στον πυρηνικό σταθμό της πόλης.

Associated Press

 

Ακολουθούν περιληπτικά οι εξελίξεις της νύκτας που πέρασε στην εμπόλεμη Ουκρανία:

  • Οι πυροσβέστες πέτυχαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά που απειλούσε το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, που προκλήθηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για πυρηνική τρομοκρατία, λέγοντας ότι η Μόσχα έχει βάλει στόχο τα πυρηνικά εργοστάσια στη χώρα του.
  • Οι πυρηνικές αρχές της Ουκρανίας διαβεβαίωσαν ότι δεν έχει σημειωθεί αύξηση στα επίπεδα της ραδιενέργειας λόγω της φωτιάς.
  • Οι μάχες συνεχίζονται αμείωτες βόρεια της Χερσώνας και γύρω από τη Μαριούπολη, στον ουκρανικό Νότο, με την πρώτη πόλη να βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ρώσων και τη δεύτερη να υφίσταται ανελέητο βομβαρδισμό.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ότι το σχέδιο της Ρωσίας προχωρά κανονικά στην Ουκρανία, παρά τις διαρροές συνεργατών του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που φέρεται να είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι λέει ψέματα στον ίδιο του τον εαυτό όταν ισχυρίζεται ότι αποναζιστικοποιεί τη Ουκρανία.
  • Η Google ανακοίνωσε ότι παύει να πωλεί διαφημίσεις στο ρωσικό Ίντερνετ, απαγόρευση που αφορά τόσο τις αναζητήσεις στην ιστοσελίδα της όσο και στο YouTube.
  • Κορυφαίες εταιρίες όπως οι Nike και Ikea ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν καταστήματά τους στη Ρωσία.

Πηγή: , Reuters, BBC

07:50

Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό

Κατασβέστηκε από τους πυροσβέστες που έφθασαν νωρίτερα και άρχισαν να επιχειρούν επιτόπου η φωτιά που είχε ξεσπάσει εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.

Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία μέσω Facebook.

07:31

Οι δηλώσεις Ζελένσκι μετά την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό

«Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη καίγεται αυτή τη στιγμή», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter. Κατηγόρησε τους Ρώσους ότι σκόπιμα έβαλαν κατά των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου της Ζαπορίζια χρησιμοποιώντας τανκς εξοπλισμένες με θερμική απεικόνιση.

 

Επικαλούμενος την «παγκόσμια καταστροφή» στο Τσερνόμπιλ το 1986, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες μιας κατάρρευσης στη Ζαπορίζια θα ήταν πολύ χειρότερες. «Ευρωπαίοι, ξυπνήστε παρακαλώ. Πείτε στους πολιτικούς σας ότι οι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούν στο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία», παρακάλεσε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν σε επαφή με ηγέτες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, τη Γερμανία και την Πολωνία, καθώς και με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, αλλά κάλεσε τους απλούς πολίτες να εγείρουν συναγερμό και στους δικούς τους πολιτικούς. «Η ρωσική προπαγάνδα έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι θα κάλυπτε τον κόσμο με πυρηνική τέφρα. Τώρα αυτό δεν είναι απλώς μια προειδοποίηση, αυτό είναι πραγματικότητα».

07:26

H στιγμή της επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό

07:23

Ουδεμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας

H ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας δεν εντόπισε «καμία μεταβολή» στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το οποίο υπέστη νωρίτερα βομβαρδισμό από ρωσικά στρατεύματα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο ουκρανικός εποπτικός φορέας «πληροφόρησε τον ΔΟΑΕ ότι δεν διαπιστώθηκε καμία μεταβολή του επιπέδου ραδιενέργειας στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια», ανέφερε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω Twitter