Πόλεμος στην Ουκρανία, 33η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
πόλεμος-στην-ουκρανία-33η-ημέρα-εισβολή-561781402
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία, 33η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ο δήμαρχος Ιρπίν δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Ο δήμαρχος Μαριούπολης ανέφερε νωρίτερα ότι η πόλη βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» και ζήτησε την πλήρη εκκένωσή της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
22:46

FT: Η ρωσική πλευρά δεν ζητά πια την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας

Η ρωσική πλευρά όχι μόνο δεν ζητά πια την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας αλλά θα ήταν διατεθειμένη και να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν το Κίεβο συμφωνήσει να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο. Αυτό υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι ως πηγή τέσσερα άτομα που γνωρίζουν όσα έχουν ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο των ουκρανορωσικών συνομιλιών. 

 

22:30

Σύνοψη της 33ης ημέρας από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (22.30)

  • Η τραγωδία της Μαριούπολης δεν έχει τέλος. «Οι νεκροί μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000», σύμφωνα με σύμβουλο της ουκρανικής κυβέρνησης, που επικαλείται το AFP. Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για «γενοκτονία», λέγοντας ότι η τύχη των ανθρώπων «βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας», που συνεχίζει να σφυροκοπεί την πόλη. 
  • Σύμφωνα με στοιχεία της ουκρανικής πλευράς, το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί. Δεν υπάρχει, πάντως, καμία επιβεβαίωση ότι η πόλη έχει πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού – δυτικοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι ενδέχεται να πέσει εντός των ημερών.
  • Την ίδια ώρα, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι ανέκτησε τον έλεγχο της Ιρπίν, έξω από το Κίεβο και του Τρόστιανετς, μίας πόλης δυτικά του Χαρκόβου.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιημένες σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ. Δεν υπήρξαν «καμία αλλαγή» στην κατάσταση στη Μαριούπολη, στο Τσερνίχιβ, στο Μικολάιβ ή στο Χάρκοβο, είπε ο αξιωματούχος.
  • Οι Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν 41 στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.
  • Αύριο Τρίτη αναμένεται να αρχίσει στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ρωσική και Ουκρανική πλευρά. Αμφότεροι έχουν ρίξει χαμηλά των πήχη των προσδοκιών. Ο Ζελένσκι είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με διεθνείς ηγέτες.
  • «Η Ρωσία δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να "αποναζιστικοποιηθεί" και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν παραμείνει στρατιωτικά αδέσμευτο στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις», σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
  • «Η Ουκρανία δεν προτίθεται να θυσιάσει έδαφος της», διεμήνυσε εκπρόσωπος του Ζελένσκι. 
  • Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα δηλητηρίασης νωρίτερα αυτό το μήνα. Την αποκάλυψη έκανε η WSJ με στοιχεία από την ερευνητική ομάδα Bellingcat. Ο Ρώσος ολιγάρχης επιβεβαίωσε το γεγονός, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια οφείλεται σε περιβαλλοντικό παράγοντα και όχι σε δηλητηρίαση. Όλοι πάντως είναι καλά στην υγεία τους.
  • Το ουκρανικό υπ. Άμυνας διεμήνυσε ότι δεν έχει στοιχεία που να δείχνουν ότι η Ρωσία υπαναχώρησε στις προθέσεις της να καταλάβει το Κίεβο.
  • Το ουκρανικό υπ. Οικονομικών έκανε γνωστό ότι ο πόλεμος έχει κοστίσει στη χώρα 515 δισ. ευρώ (καταστροφές σε υποδομές, ανάπτυξη, άλλοι παράγοντες).
  • Ο Τζο Μπάιντεν διαμήνυσε ότι δεν υποχωρεί στα όσα είπε για τον Πούτιν, ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία. «Εξέφραζα την ηθική οργή που ένιωθα για τις πράξεις του», είπε, σημειώνοντας ότι δεν θα ζητήσει συγγνώμη.
  • Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές για ασέβεια προς τις οικογένειες των δικών τους νεκρών στρατιωτών. Επέκρινε τη Μόσχα ότι δεν συμφώνησε σε ένα σχέδιο επιστροφής των λειψάνων όσων σκοτώθηκαν στη Ρωσία. «Το Κρεμλίνο δείχνει λιγότερο σεβασμό στους νεκρούς κατά την εισβολή του στην Ουκρανία από ό,τι συνήθως στα νεκρά κατοικίδια», είπε.
  • Η Novaya Gazeta, ένα από τα τελευταία εναπομείναντα ανεξάρτητα ΜΜΕ της Ρωσίας, αναστέλλει την έκδοσή της αφού έλαβε δεύτερη προειδοποίηση για φερόμενη παραβίαση του νόμου για τους «ξένους πράκτορες» της χώρας. Η προειδοποίηση ήρθε μια ημέρα αφότου ο βραβευμένος με Νόμπελ διευθυντής σύνταξης, Ντμίτρι Μουράτοφ, έθεσε ερώτημα στον Ζελένσκι σε μια ομαδική συνέντευξη με Ρώσους δημοσιογράφους. 
  • Τόσο η Carlsberg όσο και η Heineken σταματούν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.
  • Τα παιδιά αποτελούν το ήμισυ των 3,8 εκατ. προσφύγων από την Ουκρανία που έχουν φτάσει στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή.
22:29

Κουλέμπα: Βασική επιδίωξη του Κιέβου στις συνομιλίες είναι η εκεχειρία

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστο θα ήταν (συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στην Τουρκία.

Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης.

22:25

Ο Μπάιντεν λέει ότι δεν παίρνει πίσω τα σχόλια του για Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέει ότι δεν υποχωρεί στο σχόλιο του ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

«Δεν κάνω τίποτα πίσω», είπε ο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι δεν εξέφραζε αλλαγή πολιτικής, αλλά  άποψη βασισμένη στα συναισθήματά του από εκείνη την ημέρα.

«Εξέφραζα την ηθική οργή που ένιωθα για τις πράξεις του Πούτιν».

«Μόλις είχα έρθει από αυτές τις οικογένειες», είπε, αναφερόμενος στους Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία. «Δεν εξέφραζα τότε ή δεν εξέφραζα τώρα μια αλλαγή πολιτικής», είπε ο Μπάιντεν.

«Δεν ζητώ συγγνώμη για αυτό», πρόσθεσε.

22:16

Στη Μαριούπολη ο Τσετσένος ηγέτης Καντίροφ

Στη Μαριούπολη φέρεται να μετέβη σήμερα Δευτέρα ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να κινητοποιήσει τα στρατεύματά του που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον της πόλης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ρωσικά ΜΜΕ.

«Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ βρίσκεται στη Μαριούπολη για να ενισχύσει το ηθικό των μαχητών μας», δήλωσε ο Ακμέντ Ντουντάγιεφ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Καντίροφ, μεταδίδει το AFP, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

21:49

FT: Η Ρωσία δεν ζητεί πλέον την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας

«Η Ρωσία δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να "αποναζιστικοποιηθεί" και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν παραμείνει στρατιωτικό αδέσμευτο στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις», σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Το ρεπορτάζ των FT προσθέτει: Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν μια παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική να ενταχθεί στην ΕΕ, τόνισε υπό τον όρο της ανωνυμίας άνθρωπος με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Το προσχέδιο εγγράφου κατάπαυσης του πυρός δεν περιέχει καμία συζήτηση για τρία από τα αρχικά βασικά αιτήματα της Ρωσίας: «αποναζιστικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Απεσταλμένοι των δύο πλευρών συναντώνται στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη σε έναν τέταρτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που αποσκοπούν στον τερματισμό της πλήρους κλίμακας εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι FT τονίζουν ότι «οι παραχωρήσεις από την πλευρά της Ρωσίας έρχονται καθώς η επί ένα μήνα χερσαία επίθεσή έχει σε μεγάλο βαθμό βαλτώσει ως αποτέλεσμα της μη αναμενόμενης σκληρής ουκρανικής αντίστασης και των ρωσικών επιχειρησιακών ελλείψεων».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τόσο η Ουκρανία, όσο και οι δυτικοί υποστηρικτές της παραμένουν δύσπιστοι για τις προθέσεις του Πούτιν, ανησυχώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες ως προπέτασμα καπνού για να αναπληρώσει τις εξαντλημένες δυνάμεις του και να σχεδιάσει μια νέα επίθεση.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, είπε στους FT ότι τα μέρη ήταν κοντά σε συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά προέτρεψε «να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τις προοπτικές για μια σημαντική πρόοδο».

«Όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι από την αρχή των διαπραγματεύσεων, αλλά υπάρχουν άλυτα σημεία», είπε.

Ένα άλλο άτομο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες είπε ότι η Ουκρανία ανησυχεί ότι η Ρωσία αλλάζει τη θέση της σχεδόν μέρα με τη μέρα, τόσο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική πίεση όσο και σε αιτήματα όπως η «αποστρατικοποίηση» του Κιέβου.

Η Ρωσία «δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μιλήσει για πρόοδο» επειδή «θα μπορούσε μόνο να βλάψει τη διαπραγματευτική διαδικασία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Interfax.

«Προς το παρόν, δυστυχώς, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για σημαντικά επιτεύγματα», πρόσθεσε. 

21:47

«Θα τους συντρίψω»: Οργίλη απάντηση Πούτιν μέσω Αμπράμοβιτς σε «ραβασάκι» του Ζελένσκι

Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα και του έδωσε ένα χειρόγραφο σημείωμα από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο οποίο αναφέρονταν οι όροι με τους οποίους η Ουκρανία εξετάζει να συμφωνήσει ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η απάντηση του Πούτιν ήταν ωμή και κατηγορηματική: «Πες του ότι θα τους συντρίψω».

21:46

Το NEXTA υποστηρίζει ότι το βίντεο του Τσετσένου Καντίροφ είναι σκηνοθετημένο

21:43

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε λέει ότι αποθήκη πετρελαίου χτυπήθηκε από ρουκέτα

Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ομιλίας, ο Vitaliy Koval, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, είπε ότι οι δεξαμενές πετρελαίου χτυπήθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Euromaidan Press. 

21:41

Ουκρανός ΥΠΕΞ για διαπραγματεύσεις στην Τουρκία: Το καλύτερο που μπορούμε να επιτύχουμε είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε πως το καλύτερο - ρεαλιστικά μιλώντας - που μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των ουκρανορωσικών συνομιλιών στην Τουρκία είναι να υπάρξει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το Κίεβο δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε θέματα εδαφικά, ούτε σε θέματα κυριαρχίας.

21:00

Ουκρανία: Διαθέτει «αποδείξεις» για τη χρήση βομβών διασποράς από τις ρωσικές δυνάμεις

Η Ουκρανία διαθέτει «αποδείξεις» ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση βομβών διασποράς, απαγορευμένων όπλων βάσει των διεθνών συνθηκών, σε δύο περιοχές στον νότο της χώρας, είπε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου σχετικά με μια πιθανή προσφυγή σε τέτοια όπλα για τον βομβαρδισμό του Κιέβου, η Βενεντίκτοβα απάντησε πως δεν έχει «απτές αποδείξεις» για τη χρήση στην ουκρανική πρωτεύουσα κι ότι «έρευνες» βρίσκονται σε εξέλιξη.

20:56

Ουκρανική προεδρία: Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να είναι ακόμη και 10.000 

Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, αρμόδια για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

«Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», ανέφερε σύμφωνα με το AFP η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».

20:55

Τζόνσον σε Ζελένσκι: Θα εντείνουμε τις οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία

Η Βρετανία θα εντείνει τις οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία, είπε ο Μπόρις Τζόνσον στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική συνομιλία τους πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι παρείχε ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τον στενό συντονισμό τους τις επόμενες ημέρες», αναφέρει το γραφείο του Τζόνσον.

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τις οικονομικές πιέσεις στο καθεστώς του Πούτιν», τονίζει.

20:43

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Τηλεφωνική επικοινωνία με Τσαβούσογλου

«Είχα τηλεφωνική επαφή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ευχαριστώ την Τουρκία για τη διοργάνωση του επόμενου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ελπίζω ότι υπό την ηγεσία της τουρκικής μεσολάβησης αυτές οι διαπραγματεύσεις θα φέρουν αποτελέσματα που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ειρήνης στην Ουκρανία και την ασφάλειά μας», τόνισε σε tweet του ο Ντμίτρο Κουλέμπα. 

20:40

Μπάιντεν: Δαπάνη 813 δισ. δολαρίων για την άμυνα - Ρεκόρ σε καιρό ειρήνης

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέβαλε για δαπάνες για την άμυνα αίτημα ρεκόρ εν καιρώ ειρήνης ύψους 813 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το αίτημα Μπάιντεν προβλέπει 773 δισεκατομμύρια δολάρια για το Πεντάγωνο.

Επιπλέον 40 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για προγράμματα που σχετίζονται με την άμυνα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, το Υπουργείο Ενέργειας και άλλες υπηρεσίες, ανεβάζοντας τον προϋπολογισμό εθνικής ασφάλειας στα 813 δισεκατομμύρια δολάρια, από 778 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

20:36

ΕΕ: Παιδιά οι μισοί Ουκρανοί πρόσφυγες

Τα παιδιά αποτελούν το ήμισυ των 3,8 εκατομμυρίων προσφύγων από την Ουκρανία που έχουν φτάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη ρωσική εισβολή, έκανε γνωστό η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.

«Στην κορύφωση, είχαμε 200.000 αφίξεις την ημέρα τώρα μειώνονται σε 40.000 την ημέρα», είπε. Πρόσθεσε ότι 800.000 από τα 3,8 εκατομμύρια αφίξεις έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για προσωρινή προστασία στην ΕΕ.

20:36

Η Αρμενία διαψεύδει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στη Ρωσία 

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες περί αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι η Αρμενία είχε στείλει τέσσερα μαχητικά Σουχόι Su-30 στη Ρωσία για να τα χρησιμοποιήσει σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ήταν ψευδείς.

20:29

Πυρηνική εγκατάσταση υπέστη σοβαρές ζημιές από βομβαρδισμούς

Μια πυρηνική εγκατάσταση στο Χάρκοβο βομβαρδίστηκε ξανά το Σάββατο και υπέστη σοβαρές ζημιές, ανακοίνωσε η κρατική επιθεώρηση πυρηνικής ρύθμισης της Ουκρανίας.

Είπε ότι δεν μπορούσε να εκτιμήσει την έκταση της ζημιάς και τον αντίκτυπό της στην πυρηνική ασφάλεια και την ακτινοβολία λόγω των έντονων μαχών στην περιοχή.

Η εγκατάσταση είναι μέρος του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας του Χάρκοβο και εκτελεί πειραματική έρευνα σε ραδιοϊσότοπα για ιατρικές και βιομηχανικές ανάγκες.

Είχε χτυπηθεί στο παρελθόν από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

20:26

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Εκπρόσωπος του επιβεβαιώνει τη δηλητηρίαση

Ένας εκπρόσωπος του Ρομάν Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος ολιγάρχης εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση που είχε με Ουκρανούς διαπραγματευτές για να συζητήσουν για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

19:51

Μόσχα: Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν 41 ουκρανικές στρατιωτικές τοποθεσίες το τελευταίο 24ωρο

Οι δυνάμεις του Πούτιν έπληξαν 41 στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο αριθμός δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Τα στρατεύματα της Μόσχας κατέστρεψαν επίσης μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Ζιτομίρ της Ουκρανίας, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για τον εφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων που υπερασπίζονται τα προάστια της πρωτεύουσας Κιέβου, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

19:48

ΗΠΑ: Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σταματήσει σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιημένες σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Δεν υπήρξαν «καμία αλλαγή» στην κατάσταση στη Μαριούπολη, στο Τσερνίχιβ, στο Μικολάιβ ή στο Χάρκοβο, είπε ο αξιωματούχος.

«Δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο στο να κινηθούν προς το Κίεβο, δεν έχουν σημειώσει πρόοδο αλλού στο βορρά, είτε στο Τσερνίχιβ είτε στο Χάρκοβο», είπε για τις ρωσικές δυνάμεις.

Στη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν «πυρά μεγάλης εμβέλειας», αλλά «δεν κατάφεραν να καταλάβουν τη Μαριούπολη», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν υπήρξε καμία αλλαγή στον εναέριο χώρο ή στο θαλάσσιο περιβάλλον».

Σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.370 εκτοξεύσεις πυραύλων στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.

19:38

Το Πεντάγωνο στέλνει έξι αεροπλάνα του Πολεμικού Ναυτικού και 240 στρατιώτες στη Γερμανία

Το Πεντάγωνο στέλνει έξι αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και 240 στρατιώτες στη Γερμανία, σημειώνει δημοσίευμα των ΝΥΤ.

Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να προειδοποιήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η σκληρή μάχη που αντιμετωπίζει κατά της Ουκρανίας δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τη μάχη που θα αντιμετωπίσει αν χτυπήσει μια χώρα του ΝΑΤΟ, γράφει το αμερικανικό ΜΜΕ.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα EA-18G Growlers - αεροπλάνα ηλεκτρονικού πολέμου που ανοίγουν το δρόμο για επιθέσεις stealth παρεμποδίζοντας την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού - δεν προορίζονται για χρήση εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία.

19:34

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος για συμβιβασμούς στο ζήτημα της Ουκρανίας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς για να τεθεί τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία ετοιμάζονται για την πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο ειρηνευτικές συνομιλίες μετά από διάστημα δύο και πλέον εβδομάδων. 

«Όλα όσα έχω δει δείχνουν είναι ότι δεν είναι ο πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς σ’ αυτό το σημείο» δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον όρο της ανωνυμίας, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος σκιαγράφησε το περασμένο Σαββατοκύριακο έναν πιθανό τρόπο τερματισμού αυτής της κρίσης.

19:31

Ζοζέπ Μπορέλ: Καταδικάζουμε τη λογοκρισία του Κρεμλίνου

Αναφερόμενος στην αναστολή λειτουργίας της Novaya Gazeta, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μποτέλ τόνισε ότι «είναι αποτέλεσμα του συστηματικού εκφοβισμού και καταστολής των μέσων ενημέρωσης από τις ρωσικές αρχές».

Και πρόσθεσε: «Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των ρώσων δημοσιογράφων. Καταδικάζουμε έντονα τη λογοκρισία του Κρεμλίνου».

19:16

«Ο Αμπράμοβιτς έχασε την όραση του για αρκετές ώρες»

Δημοσιογράφος του Guardian έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: Μια πηγή με άμεση γνώση μόλις μου επιβεβαίωσε τις αναφορές του WSJ/Bellingcat ότι ο Αμπράμοβιτς υπέφερε από συμπτώματα δηλητηρίασης. «Ο Ρομάν έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία, είπε η πηγή».

19:05

Η Ρωσία ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία 100 ποινικούς κρατούμενους από τις φυλακές της Τσετσενίας

Σχεδιασμούς για την στράτευση κρατουμένων κάνει η Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κύριας διεύθυνσης κατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, περίπου 100 εγκληματίες που κρατούνται στην αποικία κρατουμένων «Τσερνοκόζοβο» στην Τσετσενία, προετοιμάζονται για να σταλούν στην Ουκρανία. Όλοι τους έχουν καταδικαστεί για σοβαρά ποινικά εγκλήματα (ληστείες, δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών). Στους ποινικούς που δέχονται να πολεμήσουν την Ουκρανία, έχουν υποσχεθεί πλήρη αμνηστία, σε περίπτωση που επιστρέψουν ζωντανοί. 

19:00

Ο Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον

Η συζήτηση αφορούσε στην αυστηροποίηση των κυρώσεων και στη στρατιωτική συνεργασία.

18:58

Εκπρόσωπος δημάρχου Μαριούπολης: 5.000 νεκροί από την έναρξη της πολιορκίας

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 210 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη της Ουκρανίας αφότου ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Ρώσους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Ο εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία από το γραφείο του δημάρχου, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί.

18:51

ΗΠΑ: Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν πόλη νότια της Σούμι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει την πόλη Τροστιάνετς, νότια της Σούμι, σύμφωνα με Αμερικανό ανώτατο αξιωματούχο της Άμυνας.

«Οι Ουκρανοί συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανάκτηση εδαφών», δήλωσε ο αξιωματούχους σε δημοσιογράφους, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

18:48

Η νέα πρόταση προϋπολογισμού του Μπάιντεν περιλαμβάνει δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η πρόταση προϋπολογισμού του 2023 του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνει αυξημένη χρηματοδότηση για την ασφάλεια -τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο- και μειώνει το έλλειμμα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το CNN.

Αξιωματούχοι, πάντως, παραδέχονται ότι ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα στη συνολική οικονομία.

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός περιλαμβάνει 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής και το ΝΑΤΟ για «την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας για την υποστήριξη της Ουκρανίας».

Ο Μπάιντεν πρόκειται να μιλήσει για την πρόταση προϋπολογισμού του αργότερα τη Δευτέρα. 

18:42

ΟΗΕ: Θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή στον επικεφαλής του Οργανισμού για τα ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας, «να διερευνήσει με τα εμπλεκόμενα μέρη» την πιθανότητα ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Ο Γκουτέρες απηύθυνε επίσης έκκληση για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός «ώστε να επιτραπεί πρόοδος σε σοβαρές πολιτικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

18:40

Αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ: Ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε το Τρόστιανετς

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακατέλαβε την πόλη Τρόστιανετς στα ανατολικά της χώρας από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ. 

18:39

Ζελένσκι: Συνομιλία με Σολτς - Ζήτησε μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία

«Συζητήθηκε με τον καγκελάριο Όλαφ Σουλτς η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ενημερώθηκε για την πρόοδο της αντιμετώπισης της επιθετικότητας και των εγκλημάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εξέφρασα ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που παρείχε η Γερμανία. Η πίεση στη Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί, οι κυρώσεις πρέπει να ενταθούν», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

18:29

Ζελένσκι: Νέα χτυπήματα στον άμαχο πληθυσμό

«Πραγματοποίησα συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν. Ενημερώθηκε για νέα χτυπήματα στον άμαχο πληθυσμό. Συζητήθηκε η επείγουσα αναγκαιότητα ανθρωπιστικών  διαδρόμων. Ευχαρίστησα για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ετοιμότητα για παροχή καυσίμων για σπορά».

18:28

Οι Ουκρανοί κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό και μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του Χαρκόβου

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ρωσικό μαχητικό και ένα μη επανδρωμένο ρωσικό αεροσκάφος στην περιοχή του Χαρκόβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αεροπορική διοίκηση Vostok με ανάρτηση της στο Facebook, όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

18:20

WSJ: Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν συμπτώματα ύποπτης δηλητηρίασης

Συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της δηλητηρίασης παρουσίασαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από συνάντηση στο Κίεβο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

18:11

Τουρκία, Ισραήλ και ΗΠΑ είχαν συνομιλίες για να φέρουν το ιρακινό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters

18:08

Επιχειρήσεις εξουδετέρωσης νάρκης που βρέθηκε στη Μαύρη Θάλασσα ανοιχτά των ρουμανικών ακτών 

Ομάδα δυτών των ρουμανικών ενόπλων δυνάμεων προσπαθεί να εξουδετερώσει νάρκη που εντοπίστηκε περίπου 70 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας, ενώ κι άλλες νάρκες έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες μέρες. 

Νωρίτερα οι τουρκικές αρχές ασφάλισαν νάρκη κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία, ενώ το Σάββατο εξουδετέρωσαν μια άλλη, πυροδοτώντας μια ισχυρή έκρηξη βόρεια της Κωνσταντινούπολης.

Η κύρια υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αρκετές νάρκες έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα, αφού αποκόπηκαν από καλώδια κοντά στα ουκρανικά λιμάνια. Το Κίεβο διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό, χαρακτηρίζοντάς τον παραπληροφόρηση και προσπάθεια αποκλεισμού τμημάτων της θάλασσας.

17:45

Πληροφορίες για πτώση του Διαδικτύου στην Ουκρανία

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται σε διεθνή ΜΜΕ, υπάρχει μεγάλη διακοπή του Διαδικτύου σε ολόκληρη την Ουκρανία, στον εθνικό πάροχο Ukrtelecom.

Τα δεδομένα δικτύου σε πραγματικό χρόνο δείχνουν ότι η συνδεσιμότητα καταρρέει στο 13% των προπολεμικών επιπέδων.

Η ακριβής φύση του ζητήματος δεν είναι σαφής σε αυτό το στάδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε προχωρήσει σε σειρά κυβερνοεπιθέσεων πριν από την εισβολή.

17:38

Ουάσιγκτον: Δεν φαίνεται έτοιμος για συμβιβασμό ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν φαίνεται έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία προετοιμάζονται για τις πρώτες τους πρόσωπο με πρόσωπο ειρηνευτικές συνομιλίες έπειτα από περισσότερες από δύο εβδομάδες.

«Από ό,τι έχω δει, δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί σε αυτό το σημείο», δήλωσε στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον καθεστώς της ανωνυμίας.

17:27

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα προκαταγραφής προσφύγων από την Ουκρανία

Ξεκίνησε σήμερα, η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προκαταγραφής προσφύγων από την Ουκρανία. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στον ειδικό σύνδεσμο: apps.migration.gov.gr/temporary-protection.

17:26

Η Ρωσία θα περιορίσει την είσοδο σε άτομα από «μη φιλικές χώρες»

Η Ρωσία ετοιμάζεται να περιορίσει την είσοδο σε πολίτες «μη φιλικών» χωρών, στις οποίες θα περιλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, όλες οι χώρες της ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε μια σειρά δηλώσεων, ο Λαβρόφ είπε: «Επεξεργάζεται σχέδιο προεδρικού διατάγματος για αντίποινα για τη χορήγηση θεωρήσεων ως απάντηση στις "μη φιλικές" ενέργειες ορισμένων ξένων κρατών».

Πρόσθεσε ότι η πράξη θα εισαγάγει «ορισμένους περιορισμούς στην είσοδο στη Ρωσία», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η Ρωσία διεύρυνε τον κατάλογο των «μη φιλικών» χωρών μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα. Οι χώρες που ανήκουν πλέον σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και πολλά άλλα. 

17:18

Ο Χοντορκόφσκι υποστηρίζει ότι Πούτιν προήγαγε τον Καντίροφ στον βαθμό του αντιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας

17:17

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του Ιρπίν

Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε τη Δευτέρα οι ουκρανικές δυνάμεις ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, η οποία υπήρξε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα - το Ιρπίν απελευθερώθηκε», δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε μια ανάρτηση βίντεο στο Telegram.

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις στην πόλη μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

Η πληροφορία δεν ήταν δυνατόν επαληθευτεί άμεσα από το Reuters. 

17:14

Ο Ζελένσκι ευχαριστεί για τις διαδηλώσεις υπέρ της Ουκρανίας

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό του καλού σε αυτή τη μάχη με το κακό. Και αν οι πολιτικοί δεν ξέρουν πώς να ακολουθούν τους ανθρώπους, θα τους διδάξουμε. Αυτή είναι η βάση της δημοκρατίας του εθνικού μας χαρακτήρα».

Φωτογραφία: Theresa Wey, Yevhen Perebyinis, Tom Nicholson, Πρεσβείες της Ουκρανίας σε Πολωνία, Τσεχία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία. 

16:51

Οι τύχες των κατοίκων της Μαριούπολης είναι στα χέρια των κατακτητών, λέει ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι «οι τύχες των κατοίκων της Μαριούπολης είναι στα χέρια των κατακτητών» μετά από εβδομάδες πολιορκίας από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν άγνωστο αριθμό αμάχων νεκρών και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Δεν είναι όλα στη δύναμή μας», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήμαρχος της Μαριούπολης, σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών». Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

16:47

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν είναι πρόθυμη να παραδώσει έδαφος 

Ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο πρόγραμμα World at One του BBC Radio 4, είπε ότι η Ουκρανία δεν είναι «πρόθυμη να παραχωρήσει οποιοδήποτε έδαφος».

Μιλώντας την παραμονή των περαιτέρω συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι τόνισε ότι «τώρα η πίεση είναι στη Ρωσία».

«Σαφώς, δεν μπορούν να αντέξουν αυτόν τον πόλεμο για χρόνια και το ηθικό τους είναι τόσο χαμηλό που δεν μπορούν καν να διατηρήσουν τις προμήθειες και την επιμελητεία τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Ροντνιάνσκι, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν θα θυσίαζε την «εδαφική της ακεραιότητα».

«Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές, δεν θα ήθελαν να ζήσουν στη Ρωσία. Πώς μπορούμε να τους αφήσουμε; Πόσο μάλλον την όλη ιδέα να τεμαχίσουμε τη χώρα μας», πρόσθεσε.

16:30

Βίντεο Καντίροφ από τις μάχες στη Μαριούπολη

Ο ηγέτης των Τσετσένων Ραχμάν Καντίροφ ανάρτησε στο Twitter βίντεο που απεικονίζει Τσετσένους μαχητές να υψώνουν τη σημαία της χώρας του, όπως λέει, στη Μαριούπολη.

Το σχόλιο της ανάρτησης Καντίροφ σημειώνει: «Η στιγμή της έπαρσης της σημαίας της Τσετσενίας στο κέντρο της Μαριούπολης μετά τον καθαρισμό των γειτονιών από τους ναζί εξτρεμιστές».

16:24

RIA: Ρώσος βουλευτής λέει ότι η άρνηση της G7 να πληρώσει ρούβλια θα οδηγήσει σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου

Ο Ρώσος βουλευτής Ιβάν Αμπράμοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η άρνηση της G7 να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι υπουργοί Ενέργειας από την Ομάδα των Επτά βιομηχανικών χωρών απορρίπτουν τα αιτήματα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσουν οι «μη φιλικές» χώρες για το ρωσικό αέριο με ρούβλια, δήλωσε τη Δευτέρα η Γερμανία.

Ο Αμπράμοφ συμμετέχει στην επιτροπή οικονομικής πολιτικής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, της άνω αίθουσας του ρωσικού κοινοβουλίου.

16:16

Το Κίεβο δεν βλέπει σημάδια ότι η Ρωσία έχει παραιτηθεί από το σχέδιο της να περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα

Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, αν όχι να καταλάβει, τότε να περικυκλώσει το Κίεβο. Προς το παρόν δεν βλέπουμε την κίνηση των εχθρικών δυνάμεων μακριά από το Κίεβο».

Την ίδια στιγμή το Reuters αναφέρει ότι ο Νικολάι Πατρούσεφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι η αλλαγή κυβέρνησης στην Ουκρανία δεν είναι ο στόχος της «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας.

16:14

Interfax: «Δεν επιθυμούμε αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουκρανία», λέει ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος

«Ο στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας δεν είναι η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο Πατρούσεφ ανέφερε επίσης ότι οι ισχυρισμοί της Δύσης πως αυτός είναι ο στόχος της Ρωσίας είναι ανακριβής, όπως μετέδωσε το Interfax.

16:12

Το Κίεβο ζητάει από όλες τις χώρες να αλλάξουν το όνομα των δρόμων που στεγάζουν ρωσικές πρεσβείες σε «Οδός Ουκρανίας»

16:10

NEXTA: Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ραμζάν Καντίροφ έφτασε στη Μαριούπολη και συναντήθηκε με τον διοικητή της 8ης Στρατιάς, Στρατηγό Μορντβίτσεφ 

16:08

Η Heineken, η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

Σε μια κίνηση που θα κοστίσει στην ολλανδική ζυθοποιία 400 εκατομμύρια ευρώ, η εταιρεία σε ανακοίνωσή της ανέφερε: Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μας στη Ρωσία δεν είναι πλέον βιώσιμη.

Η Heineken είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα σταματήσει μόνο νέες επενδύσεις και εξαγωγές στη Ρωσία.

Η Heineken είναι η πρώτη διεθνής εταιρεία ζυθοποιίας που αποχωρεί από τη χώρα και η εξέλιξη αυτή πιθανότατα θα αυξήσει την πίεση στη Δανή αντίπαλό της, Carlsberg, η οποία κατέχει τη μεγαλύτερη ζυθοποιία της Ρωσίας, την Baltika. 

16:05

Μ. Σχοινάς: Τα κράτη-μέλη στη γραμμή υποδοχής προσφύγων δεν είναι μόνα τους

Τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στη γραμμή υποδοχής των προσφύγων που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία «ξέρουν ότι δεν είναι μόνα στην αντιμετώπιση της κατάστασης, στεκόμαστε στο πλευρό τους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

16:02

Γερμανία: Καλεί σε πιο ομοιόμορφη κατανομή των Ουκρανών προσφύγων εντός της Ε.Ε.

Η Γερμανία κάλεσε σε μια πιο ομοιόμορφη κατανομή των Ουκρανών προσφύγων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφότου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εισέλθει στην περιοχή του μπλοκ από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πρέπει να κατανείμουμε πιο ενεργά τους πρόσφυγες εντός της Ε.Ε. και να δείξουμε αλληλεγγύη με την υποδοχή τους», ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο δεν στοχεύει σε συγκεκριμένα ποσοστά αλλά περισσότερο σε έναν ενδεικτικό αριθμό που να σχετίζεται με τον αριθμό των προσφύγων που ήδη φιλοξενούνται σε σύγκριση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

15:55

Ρώσος βουλευτής λέει ότι η Ρωσία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Ομάδα των Επτά (G7) συμφώνησε να απορρίψει το αίτημα της Μόσχας για αγορά φυσικού αερίου μόνο σε ρωσικό νόμισμα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα είχε προχωρήσει σε αυτή την απόφαση για «μη φιλικές» χώρες - προφανώς εκείνες που έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Είχε δώσει εντολή στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να επεξεργαστεί μια διαδικασία για τους αγοραστές ώστε αποκτήσουν ρούβλια, σε μια κίνηση που προφανώς αποσκοπούσε στη στήριξη του νομίσματος.

Ο υπουργός Ενέργειας της Γερμανίας είπε ότι η ικανοποίηση του αιτήματος θα ήταν μια «μονόπλευρη και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων». Πρόσθεσε ότι «η πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι αποδεκτή και θα παροτρύνουμε τις εταιρείες που επηρεάζονται να μην ακολουθήσουν το αίτημα του [Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ] Πούτιν».

Σε αντίποινα, ο Ρώσος βουλευτής Αμπράμοφ είπε ότι η άρνηση της G7 θα οδηγήσει σίγουρα σε διακοπή των προμηθειών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται στο ρωσικό φυσικό αέριο, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές.

15:53

Ρωσία: Θα περιορίσει τις βίζες για άτομα από «μη φιλικές χώρες»

Η Ρωσία ετοιμάζει μέτρα αντιποίνων σε σχέση με τις βίζες εισόδου στην χώρα, τα οποία θα περιορίσουν την είσοδο πολιτών από «μη φιλικές χώρες», ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

15:47

Ουκρανός πρέσβης στη Ρώμη: Θέλουμε και την Ιταλία στους εγγυητές για την ασφάλειά μας

Ο Ουκρανός πρέσβης στην Ιταλία Γιάροσλαβ Μέλνικ τόνισε σήμερα ότι «ο πρόεδρος Ζελένσκι, με την πρωτοβουλία U24, United for Peace, παρουσίασε πρόταση η οποία στοχεύει στο να δημιουργηθεί μια ομάδα κρατών ικανή να δώσει μια απάντηση, μέσα σε 24 ώρες, σε περίπτωση που δεχθούμε επίθεση από τρίτη χώρα».

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ιταλία εξήγησε ότι «ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιθυμεί την ομάδα αυτή, να την απαρτίσουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Τουρκία και η Ιταλία».

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, η πρόταση του προέδρου της Ουκρανίας προβλέπει την αντίδραση της ομάδας εγγυητριών χωρών με στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση που η Ουκρανία ως «ουδέτερο κράτος» δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα. Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι δεν θα είναι εύκολο να γίνει δεκτή η συγκεκριμένη πρόταση, διότι με τον τρόπο αυτό θα αυξανόταν ο κίνδυνος άμεσης εμπλοκής μεγάλου αριθμού χωρών σε νέα ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία.

15:43

Πέντε Ρώσοι διπλωμάτες απελαύνονται από τη Βόρεια Μακεδονία

Στην απέλαση πέντε Ρώσων διπλωματών προχωρά η Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, προσεκλήθη σήμερα στο υπουργείο ο πρέσβης της Ρωσίας στα Σκόπια Σεργκέι Μπαζντίκιν και του επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση, με την οποία πέντε υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας χαρακτηρίζονται personae non gratae.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, οι πέντε Ρώσοι διπλωμάτες που θα απελαθούν προέβαιναν σε δραστηριότητες αντίθετες προς τη Συνθήκη της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και ως εκ τούτου πρέπει να εγκαταλείψουν την επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας εντός πέντε ημερών.

15:41

Ρωσία: Απέλαση τριών Σλοβάκων διπλωματών

Η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση τριών Σλοβάκων διπλωματών, σε απάντηση αντίστοιχης πρόσφατης απόφασης της Σλοβακίας για την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών.

15:11

Η Τουρκία κινδυνεύει με κυρώσεις, ενεργώντας ως «ασφαλές καταφύγιο» για Ρώσους ολιγάρχες

Από τη στιγμή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε σειρά κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα, τουλάχιστον ένας ολιγάρχης και χιλιάδες ακόμη Ρώσοι μετέβησαν στην Τουρκία, η οποία θεωρείται ασφαλές μέρος για να μείνουν, να επενδύσουν και να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ωστόσο, το γεγονός πως η Άγκυρα λειτουργεί ως «ασφαλές καταφύγιο» για τους Ρώσους ολιγάρχες, εγκυμονεί κινδύνους για την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις της Τουρκίας που θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με σκληρές αποφάσεις και ποινές, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες εντείνουν την πίεση στη Μόσχα υιοθετώντας ευρύτερες «δευτερεύουσες» κυρώσεις, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του.

15:00

Αναστέλλει την έκδοσή της η Novaya Gazeta

Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την έκδοσή της έως το τέλος της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Novaya Gazeta στην ιστοσελίδα της, η Roskomnadzor (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας Επικοινωνιών, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) εξέδωσε μια δεύτερη προειδοποίηση εναντίον του Μέσου και αυτό οδήγησε στην απόφαση της αναστολής των εργασιών.

14:50

Ουκρανία: Πάνω από μισό τρισ. δολάρια το κόστος του πολέμου

Ζημιές άνω των 564 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν προξενήσει μέχρι στιγμής στην ουκρανική οικονομία οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, Γιούλια Σβιριντένκο.


   

14:46

Το ένα τρίτο των κατοίκων του Χαρκόβου έχει εκκενώσει την πόλη

Πάνω από το 30% των κατοίκων του Χάρκοβο έχουν πλέον εγκαταλείψει την πόλη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ihor Terekhov. 

14:31

Πεσκόφ: Δεν υπάρχουν σχέδια για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, λέει ότι ο Πούτιν δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τον τέταρτο γύρο των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας-Ρωσίας στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. 

14:29

Τι σημαίνει για την Ουκρανία το «καθεστώς ουδετερότητας»;

Στην κυριακάτικη συνέντευξή του με τους Ρώσους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε για την ετοιμότητα της Ουκρανίας να συνομιλήσει για καθεστώς ουδετερότητας, εάν οι μάχες σταματήσουν. 

«Εγγυήσεις ασφάλειας και ουδετερότητα, ένα μη πυρηνικό καθεστώς για τη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», είπε ο Ζελένσκι.

Εκ πρώτης όψεως, αυτό μοιάζει με μία σημαντική εξέλιξη.

Με την ουδετερότητα, η Ουκρανία θα αποκήρυσσε τη φιλοδοξία της να προσχωρήσει στην Νατοϊκή Συμμαχία, έναν από τους λόγους που η Ρωσία επικαλείται για την αρχική έναρξη της εισβολής

Υπάρχουν όμως μία σειρά από σημαντικές επιφυλάξεις.

Πρώτον, οι εγγυήσεις ασφάλειας: Ο Πρόεδρος Ζελένσκι κατέστησε σαφές στη συνέντευξή του ότι για να αποδώσει μία συμφωνία, οι δυτικές χώρες θα πρέπει αν δεσμευτούν σε μία σοβαρή συμφωνία υποστήριξης της Ουκρανίας. 

Δεύτερον, ο Πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι η Ρωσία θα έπρεπε να επιστρέψει στις προ 24ης Φεβρουαρίου θέσεις της. Όμως έχοντας δώσει τόσο σκληρές μάχες για να κερδίσει έδαφος, είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς τη Ρωσία να συμφωνεί σε αυτό, ειδικά για το Νότο και τα ανατολικά της χώρας.  

Τρίτον, είναι η διαδικασία. Εάν η Ουκρανία πρόκειται να υιοθετήσει την ουδετερότητα, ο Πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι θα έπρεπε να υπάρξει δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και έναν χρόνο. 

Θα δεχόταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να συμφωνήσει στο τέλος των μαχών  εάν ο ουκρανικός λαός θα μπορούσε μετά να απορρίψει τις βασικές παραχωρήσεις που ο ίδιος ο Πούτιν θα μπορούσε να αποσπάσει από τον Ζελένσκι;

Και τέλος –και το πιο σημαντικό όλων-  υπάρχει μία ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί για το τι πραγματικά θέλει η Ρωσία από τον αυτόν τον πόλεμο.

Έχει να κάνει με την ασφάλεια και τις φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ όπως αρχικά ισχυριζόταν η Μόσχα; Έχει να κάνει με ακόμη περισσότερο έδαφος στην Ανατολική Ουκρανία; Ή ο Πρόεδρος Πούτιν είναι αποφασισμένος να αδρανοποιήσει οριστικά την δυνατότητα της Ουκρανίας να λειτουργεί ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος;

BBC

14:15

Η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου κατά του Meta  

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του ρωσικού meduza, η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου σημειώνει ότι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το Facebook και το Instagram, εφόσον δεν τα χρησιμοποιούν για παράνομη δραστηριότητα. «Η ίδια η χρήση δεν απαγορεύεται», τονίζει ο δημοσιογράφος. 

14:04

Ζελένσκι: Κάποιοι δήμαρχοι που απήχθησαν από τη Ρωσία βρέθηκαν νεκροί.

«(Οι Ρώσοι) απαγάγουν τους δημάρχους των πόλεων μας. Μερικούς από αυτούς δεν μπορούμε να τους βρούμε. Μερικοί από αυτούς έχουν ήδη βρεθεί νεκροί», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο «The Economist». 

14:02

Interfax: Ο επόμενος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών ξεκινά αύριο

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας θα ξεκινήσουν ξανά αύριο στην Τουρκία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι συνομιλίες είναι απίθανο να ξεκινήσουν σήμερα όπως αναμενόταν. 

Ο Ντέιβιντ Αραχαμίγια, μέλος της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας, είπε ότι οι διαπραγματευτές ήταν ακόμη στο δρόμο και πιθανότατα θα φτάσουν «πολύ αργά» λόγω «υλικοτεχνικών δυσκολιών». Είπε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να εξετάσει και άλλες πόλεις για διαπραγματεύσεις, όπως το Βελιγράδι της Σερβίας. 

«Ο τόπος για τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι αποδεκτός και για τις δύο ομάδες. Πραγματοποιήσαμε τρεις γύρους συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο στη Λευκορωσία, μετά έγινε ένα διάλειμμα για τεχνικούς λόγους, ήταν δύσκολο να συναντηθούμε απευθείας», είπε. 

«Τώρα έχει επιτευχθεί συμφωνία για μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, αντικατοπτρίζει το γεωγραφικό σημείο για το οποίο συνέπεσαν οι δυνατότητες και των δύο πλευρών. Αν και, επαναλαμβάνω, φυσικά θα είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε άλλες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Βελιγραδίου», πρόσθεσε.

13:32

Ουκρανικό ΓΕΣ: 17.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί

Για απώλειες περίπου 17.000 Ρώσων στρατιωτών έως τώρα στην Ουκρανία κάνει λόγο το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του ουκρανικού ΓΕΣ, το Κίεβο έχει καταστρέψει 123 ρωσικά αεροσκάφη, 127 ελικόπτερα, 586 τανκς, 1.694 οπλισμένα οχήματα, 66 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 73 τάνκερ και 7 σκάφη. 

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 302 ρωσικά συστήματα πυροβολικού, 95 εκτοξευτήρες ρουκετών και 54 συστήματα αεράμυνας. 

13:25

Πέσκοφ: Έρευνα για βίντεο που δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να κακομεταχειρίζονται Ρώσους αιχμαλώτους

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε  ότι Ρώσοι ερευνητές θα εξετάσουν το βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποστηρίζεται ότι δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να κακομεταχειρίζονται ρώσους αιχμαλώτους.

Ο Πεσκόφ είπε ότι το βίντεο περιέχει «τερατώδεις εικόνες», που πρέπει να αξιολογηθούν νομικά ώστε όσοι συμμετείχαν σε αυτό που χαρακτήρισε βασανιστήρια να καταστούν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.

13:24

Ρωσία: Στη λίστα των «ξένων πρακτόρων» η DW

Στη λίστα των ΜΜΕ που έχουν χαρακτηριστεί ως «ξένοι πράκτορες», με βάση την εγχώρια νομοθεσία, πρόσθεσε τη γερμανική Deutsche Welle το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι η ιστοσελίδα της DW έχει μπλοκαριστεί στη Ρωσία από τις αρχές Μαρτίου.

 

13:22

Κρεμλίνο: Η Μόσχα επεξεργάζεται τρόπους για την πληρωμή των εξαγωγών φυσικού αερίου σε ρούβλια

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται μεθόδους για να δεχθεί πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου και θα λάβει αποφάσεις σε εύλογο χρόνο αν οι ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν σε ρωσικό νόμισμα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι θα υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για την πραγματοποίηση αυτών των πληρωμών.

 

12:43

Λαβρόφ: Διασφαλίζουμε ότι δεν θα υποφέρει ξανά το Ντονμπάς από το Κίεβο

«Η Ρωσία είναι πλέον υποχρεωμένη να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι στο Ντονμπάς δεν θα υποφέρουν ποτέ ξανά από το καθεστώς του Κιέβου», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ντονμπάς είναι η ανατολική περιφέρεια τους Ουκρανούς όπου τμήματα δύο επαρχιών κυριαρχούμενα από Ρωσόφωνους έχουν κυρήξει την ανεξαρτησία τους.

Ο κ. Λαβρόφ τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει την «πλήρη αποτυχία της» ως εγγυητής για τη διευθέτηση ορισμένων συγκρούσεων, ενώ έκανε λόγο για αντιρωσική εμμονή και ρωσοφοβία.

«Αυτή η εμμονή που έχει κυριεύσει σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με οτιδήποτε ρωσικό - πολιτισμό, τέχνη, εκπαίδευση, μόνο στους Ρώσους πολίτες, μόλις μιλούν τη γλώσσα τους στους δρόμους πολλών ευρωπαϊκών χωρών Αυτό, φυσικά , μου έκανε εντύπωση, γιατί αποκάλυψε αυτή τη "σπηλιά" μέσα στη ρωσοφοβία, η οποία, όπως αποδεικνύεται, έζησε για πολύ καιρό. Είναι αδύνατο να ξυπνήσεις τέτοια συναισθήματα σε μια μέρα. Ήταν προσεκτικά κρυμμένα», είπε.

12:40

Ζελένσκι: Την Πέμπτη 7 Απριλίου η ομιλία του στην ελληνική Βουλή

Την Πέμπτη 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της «Κ».

12:35

Κίεβο: Μικρότερη πλέον η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Τον περιορισμό των ωρών κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε νύχτα η κυκλοφορία στο Κίεβο ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, με δεδομένη και τη μεγαλύτερη ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, η απαγόρευση θα ισχύει από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί, αντί για τις 8 το βράδυ έως τις 7 το πρωί μέχρι και την Κυριακή.

12:26

Λαβρόφ: Η Μόσχα ενδιαφέρεται να επιτύχει ο επόμενος γύρος συνομιλιών

«Η Ρωσία ενδιαφέρεται να είναι επιτυχημένος ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε σερβικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας πάντως ότι μια συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι δεν θα ήταν παραγωγική σε αυτό το στάδιο.

Φωτ.: Reuters

Επεσήμανε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «θεωρεί θεμελιωδώς σημαντικό αυτές οι συναντήσεις να είναι καλά προετοιμασμένες. Τώρα η κατάσταση είναι τέτοια και η κατάσταση κρίσης στην Ουκρανία, η "ενδοουκρανική" σύγκρουση, έχει ωριμάσει τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια που ένα τεράστιο έχει συσσωρευτεί ένας αριθμός προβλημάτων, επομένως η απλή συνάντηση και η ανταλλαγή "τι πιστεύετε και τι πιστεύετε" αυτή τη στιγμή θα ήταν απλώς αντιπαραγωγική», είπε.

«Η συνάντηση [του Πούτιν και του Ζελένσκι] είναι απαραίτητη μόλις έχουμε σαφήνεια για το αποτέλεσμα σε όλα τα βασικά ζητήματα», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα γνωρίζει καλά την ικανότητα της Ουκρανίας να υποκρίνεται στις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτή τη φορά δεν θα λειτουργήσει έτσι.

12:25

Απορρίπτει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι το Κρεμλίνο

Αρνητικός στο ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι εμφανίστηκε ο Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι μία πιθανή συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να ανταλλάξουν απόψεις θα ήταν αντιπαραγωγική.

12:24

Η στιγμή που Ουκρανός στρατιώτης στοχεύει ρωσικό άρμα μάχης με κατευθυνόμενο βλήμα

 

12:21

Και η Eurojust της Ε.Ε. στην έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Ο οργανισμός Eurojust, αρμόδιο όργανο της Ε.Ε. για τη συνεργασία σε ζητήματα ποινικής δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι στηρίζει τη δημιουργία μιας κοινής διερευνητικής ομάδας σχετικά με τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

 

12:21

Κρεμλίνο: Σημαντικές οι άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι οι πρόσωπο-με-πρόσωπο συνομιλίες με τους Ουκρανούς είναι σημαντικές, αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη μιλήσει για πρόοδο σε αυτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν αποτελεί θέμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Μόσχας και του Κιέβου.

12:02

Σ. Λαβρόφ: Η Δύση ήθελε να ποδοπατήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων

«Η Δύση ήθελε να ποδοπατήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών. Ωστόσο η Ρωσία διαθέτει τεράστιο αριθμό εταίρων στον κόσμο και δεν τίθεται θέμα απομόνωσής της», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Με τρόπο ειρωνικό ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε ότι η Δύση «δεν έδωσε δεκάρα για την κυριαρχική ισότητα όλων των κρατών και το διεθνές δίκαιο». 

Πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ έχουν πρόσφατα αποκτήσει ολοένα και περισσότερο αντιρωσικό χαρακτήρα.

12:00

Η Heineken αποσύρει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της από τη Ρωσία

Η ολλανδική εταιρεία ζυθοποιίας Heineken ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της να αποσύρει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της από τη Ρωσία αφού προηγουμένως είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να αναστείλει τις νέες επενδύσεις και τις εξαγωγές στη συγκεκριμένη χώρα αναμένοντας επιβάρυνση 400 εκατομμυρίων ευρώ.

«Καταλήξαμε ότι η ιδιοκτησία της επιχείρησης που έχει η Heineken στη Ρωσία δεν είναι πλέον βιώσιμη στο σημερινό περιβάλλον», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προσθέτοντας ότι δεν θα αποκομίσει κέρδη από την όποια μεταβίβαση της ιδιοκτησίας.

Η Heineken, η οποία στη ρωσική αγορά κυκλοφορεί τις μπίρες με την επωνυμία Botsjkarev, Ochota en Tri Medvjedja, ανακοίνωσε ότι στοχεύει σε μια «ομαλή μετάβαση» και ότι θα συνεχίσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες με μειωμένες λειτουργίες στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για να αποφύγει τον κίνδυνο κρατικοποίησης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι θα εγγυηθεί τους μισθούς των 1.800 υπαλλήλων της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

11:58

Το Τσερνίχιβ έχει καταστραφεί πλήρως – Χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση

Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα τον πληθυσμό του Τσερνίχιβ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία.

Η παροχή φυσικού αερίου εξακολουθεί να λειτουργούν εν μέρει, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης.

11:52

Λαβρόφ: Η ΕΕ πιέζει τα Βαλκάνια να συμμετάσχουν στις κυρώσεις

Η Ρωσία βλέπει πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βαλκανικές χώρες για να ενταχθούν και αυτές στην ομάδα των χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Μόσχας, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε σερβικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Δύση θα βρίσκει πάντα ένα λόγο για να μας επιβάλλει κυρώσεις», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η παραδοσιακά ρωσόφιλη Σερβία έχει τηρήσει ουδέτερη στάση στη ρωσο-ουκρανική διένεξη.

11:50

ΟΗΕ: Εφθασαν τους 1.119 οι νεκροί άμαχοι

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε την Κυριακή (27/03) ότι 1.119 άμαχοι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στην Ουκρανία και 1.790 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων νεκρών βρίσκονται 99 παιδιά, ενώ 126 έχουν τραυματιστεί.

Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι πληροφορίες από ορισμένες περιοχές όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες (όπως η πολιορκιμένη Μαριούπολη) φθάνουν πολύ αργά ενώ ορισμένες πληροφορίες εξακολουθούν να χρειάζονται επιβεβαίωση.

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή διασποράς, περιλαμβανομένου του βομβαρδισμού από βαρύ πυροβολικό και από συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και από πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις, σημειώνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

11:45

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν να προχωρήσουν

Η ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία.

Η ίδια πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθουν να ενισχύσουν θέσεις που κρατούν ήδη και να διασπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά δεν έχουν ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

«Από σήμερα, ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει πουθενά στην Ουκρανία», δήλωσε η Μαλιάρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, χωρίς να παράσχει στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

11:23

Το Κίεβο δεν ανακοινώνει νέους ανθρωπιστικούς διαδρόμους φοβούμενο ρωσικές «προβοκάτσιες» 

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ υπογράμμισε πως το Κίεβο δεν σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.

«Οι πληροφορίες μας ανέφεραν πιθανές προκλήσεις από τους κατακτητές κατά μήκος των διαδρομών των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Επομένως, για την ασφάλεια των πολιτών, δεν ανοίγουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους σήμερα», τόνισε η Βερεστσούκ.

11:16

Δήμαρχος Μαριούπολης: 160.000 άμαχοι έχουν παγιδευτεί στην πόλη

Η Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δήμαρχος τόνισε ότι 160.000 άμαχοι έχουν παγιδευτεί στην πόλη χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Περίπου 26 λεωφορεία περίμεναν για να πάρουν πολίτες, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν δώσει άδεια για ασφαλή διέλευση, είπε. «Η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας», πρόσθεσε.

11:11

Γιγαντώνεται ο ρωσικός πληθωρισμός

Έως και 22.3% αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στη Ρωσία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται το ίδιο το κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ της Ρωσίας. Κατακρημνίζεται και το ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με ειδικούς που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο, ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 18,5-22,3% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ταυτόχρονα, για το τέλος του 2022 οι αναλυτές αναφέρουν παρόμοια μεγέθη σε ευρύτερο φάσμα - από 15% έως 23%.

Στους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη ρωσική οικονομία, οι αναλυτές περιλαμβάνουν τις κυρώσεις της Δύσης, την αποδυνάμωση του ρουβλιού, την αυξημένη ζήτηση για ορισμένα αγαθά που προκαλούνται από προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και την επιβράδυνση του καταναλωτικού δανεισμού και την περιορισμένη προσφορά εισαγωγών.

Παράλληλα το ακαθάριστο εθνικό προϊόν προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 11-12,5% στο δεύτερο τρίμηνο, με κάποια εξομάλυνση στο υπόλοιπο του έτους - προφανώς με τη λογική ότι ο πόλεμος δε θα συνεχιστεί.

10:57

Σήμερα φτάνουν στην Τουρκία οι διαπραγματευτές Ρωσίας - Ουκρανίας

Στις 4 το απόγευμα αναμένεται να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη οι Ρώσοι διαπραγματευτές για τις τριήμερες συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά με στόχο μια κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για ειρήνευση, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Καθημερινής και τους ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να φτάσει και η ουκρανική αντιπροσωπεία.

10:45

Κατεστραμμένο όχημα πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων και κατεστραμμένο άρμα μάχης της Ρωσίας

 

10:40

Χάρτης: Οι ρωσικές κινήσεις γύρω από τις μεγάλες πόλεις

Πηγή: Washington Post

  • Κίεβο: Οι πληροφορίες του Πενταγώνου αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει «παγώσει» τις εδαφικές επιχειρήσεις της με στόχο την πρωτεύουσα, μεταθέτοντας το επίκεντρο προς τον έλεγχο του Ντονμπάς, στα ανατολικά.
  • Λβιβ: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, ότι έχει χτυπήσει «στρατιωτικούς στόχους» στην πόλη της δυτικής Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας. Ο δήμαρχος του Λβιβ, από την πλευρά του, είπε ότι έχει καταστραφεί μια δεξαμενή βενζίνης.
  • Tσερνίχιβ: Η πόλη αυτή, 95 χλμ. βόρεια του Κιέβου, βρίσκεται υπό συνεχή επίθεση. Τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από τον βομβαρδισμό μιας μεγάλης γέφυρας από τις ρωσικές δυνάμεις, απομονώθηκε ακόμη περισσότερο. Τα τρόφιμα και άλλες προμήθειες ολοένα και λιγοστεύουν. 
  • Μαριούπολη: Οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να επιχειρούν την περικύκλωση των ουκρανικών στις περιοχές που βρίσκονται στα χέρια των αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, προσπαθούν να το επιτύχουν κινούμενες από δύο πλευρές: βορειοανατολικά από το Χάρκοβο και νοτιοδυτικά από τη Μαριούπολη. 

 

10:37

Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη

10:32

Βρετανός αναλυτής: Η κατάληψη των ουκρανικών πόλεων, πραγματικός στόχος της Ρωσίας

Στόχος της Ρωσίας είναι η αργή και μεθοδική κατάληψη των ουκρανικών πόλεων, τόνισε ο αναλυτής του έγκριτου ινστιτούτου στρατιωτικών μελετών RUSI του Λονδίνου Δρ Τζακ Γουότλινγκ.

Όπως ανέφερε, οι Ρώσοι έχουν δεσμεύσει τις περισσότερες από τις δυνάμεις που έχουν συγκεντρώσει για αυτό τον σκοπό, χωρίς ωστόσο να μπορούν να τις αναδιατάξουν.

«Επομένως, αυτό που καθορίζει πού θα σημειώσουν πρόοδο τώρα είναι το πού θα ρίξουν το βάρος των επιχειρήσεων, όσον αφορά τους πόρους και τον ανεφοδιασμό. Ο κυριότερος στόχος αυτή τη στιγμή είναι ο νότος, όπου προσπαθούν να ολοκληρώσουν την κατάληψη της Μαριούπολης και στη συνέχεια να περικυκλώσουν τις ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στο Ντονμπάς».

10:13

Kινεζική εταιρεία διαψεύδει ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν drones της

«Παντελώς ψευδείς» χαρακτηρίζει η κινεζική εταιρεία κατασκευής drones, DJI, τις κατηγορίες ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι επικαλούμενη τις εν λόγω πληροφορίες, η γερμανική αλυσίδα ηλεκτρονικών, MediaMarkt, είχε αποσύρει από τα ράφια της τα προϊόντα της DJI.

 

10:02

Κίεβο: Η Τουρκία θα μπορούσε να είναι μεταξύ των χωρών που θα προσφέρουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας

Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα μπορούσαν να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος..

«Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυητές της ασφάλειάς μας στο μέλλον», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Ιχόρ Ζόβκβα, ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας στην Τουρκία.

Το Κίεβο θέλει δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα προσφέρουν στην Ουκρανία προστασία σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης.

09:58

Χαμηλές προσδοκίες από τις συνομιλίες

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν περιμένει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα από τις σημερινές διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών στην Τουρκία.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στα κύρια ζητήματα», δήλωσε ο Βαντίμ Ντενισένκο.

09:49

Η Zurich Insurance αφαιρεί το σύμβολο «Z» από το logo της

Η ελβετική ασφαλιστική Zurich Insurance αφαιρεί το σύμβολο «Z» από το logo της, καθώς η χρήση του έχει συνδεθεί με τα ρωσικά στρατεύματα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η εταιρεία είπε ότι αφαίρεσε το σύμβολο από το λογότυπο, επειδή δεν ήθελε να παρερμηνευθεί ότι υποστηρίζει τη Ρωσία στη σύγκρουση.

09:22

Γερμανία: Κρατίδια καθιστούν ποινικό αδίκημα τη χρήση του φιλορωσικού συμβόλου «Z»

Αρκετά γερμανικά κρατίδια διεμήνυσαν ότι η δημόσια χρήση του συμβόλου «Z», που χρησιμοποιείται ως ένδειξη υποστήριξης στη ρωσική «νίκη» στον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι στο εξής ποινικό αδίκημα.

Η αξιωματούχος που είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών στην κρατιδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου, η Ίρις Σπράνγκερ, εξήγησε σε δηλώσεις της που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel ότι «σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι η χρήση του λευκού ‘Z’ συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως σε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, αυτό φυσικά σημαίνει υποστήριξη του επιθετικού πολέμου. Αυτό θα είναι ποινικά κολάσιμο και θα επεμβαίνουμε αμέσως».

09:19

294 Ουκρανοί πρόφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (27/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 294 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 62 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 173
  • Από Ευζώνους: 18
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 45
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 47, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 10 και σε άλλα αεροδρόμια 1.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 15.051 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 4.731 ανήλικοι.

09:12

Χάρτης: Η εξέλιξη της ρωσικής εισβολής

09:03

Πυρκαγιά μετά από αναχαίτιση πυραύλου

Οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης της Ουκρανίας ανέφεραν ότι μία κατοικία στο Κίεβο έχει τυλιχθεί στις φλόγες ως αποτέλεσμα αναχαίτισης πυραύλου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

08:59

Ουκρανός στρατιώτης στα περίχωρα του Κιέβου

Φωτ. Reuters

08:21

Η τελευταία αναφορά των Βρετανών για την κατάσταση στην Ουκρανία

Καμία σημαντική αλλαγή στην διάταξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν έχει γίνει τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Μ.Βρετανίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν κερδίσει έδαφος στη Μαριούπολη όπου συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις.

08:19

Η Μεγάλη Αικατερίνη, ο Ζντάνοφ και η Μαριούπολη

Στις 13 Ιανουαρίου 1989, η υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ Κ.Ε. του ΚΚΣΕ ενέκρινε ένα ψήφισμα «σχετικά με την κατάργηση των νομικών πράξεων που σχετίζονται με τη διαιώνιση της μνήμης του Αντρέι Ζντάνοφ», ιστορικό για τους Ελληνες της Μαριούπολης. Η κοιτίδα του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας έπαιρνε πίσω την ιστορική της ταυτότητα, που της είχε αφαιρέσει ο Στάλιν. Ο αγώνας των κατοίκων της για να επιστραφεί το ελληνικότατο όνομα (Μαργιουπόλ) που έφερε όταν η αυτοκράτειρα Αικατερίνη μετεγκατέστησε αναγκαστικά εκεί τους Ελληνες της Κριμαίας, και ο Στάλιν άλλαξε το 1948, για να της δώσει αυτό του Αντρέι Ζντάνοφ, στενού συνεργάτη του, δικαιωνόταν.

 

08:00

Τα σχολεία στο Κίεβο θα ανοίξουν ξανά μέσω τηλεκπαίδευσης

Οι μαθητές στην πρωτεύουσα Κίεβο θα μπορούν να ξαναρχίσουν το σχολείο σήμερα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε την επαναλειτουργία την Κυριακή, λέγοντας ότι τα μαθήματα θα είναι «πιο προσαρμοσμένα στις τρέχουσες συνθήκες».

07:46

Όλαφ Σολτς: Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει αντιπυραυλική ασπίδα

Η κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αργά το βράδυ της Κυριακής.

«Αυτό είναι ασφαλώς ένα από τα θέματα που συζητάμε, κι υπάρχει λόγος», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ερωτηθείς εάν και κατά πόσον η χώρα θα αγοράσει σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ανάλογο με αυτό του Ισραήλ, που είναι γνωστό με την ονομασία Σιδηρούς Θόλος.

07:40

Νέες αεροπορικές επιδρομές το βράδυ, το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για «απάνθρωπες» τακτικές

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής.

Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Χώρος αποθήκευσης καυσίμων βρίσκεται στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά).

Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε πρακτικά όλες τις περιφέρειες της χώρας.

07:39

ΗΠΑ: Στην 94η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, ενός λεπτού σιγή για την Ουκρανία

Ενός λεπτού σιγή σε απότιση φόρου τιμής στην Ουκρανία, όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, τηρήθηκε κατά τη διάρκεια της 94ης τελετής απονομής των βραβείων της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου στο Χόλιγουντ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης διακοπής του πάρτι του αμερικανικού κινηματογράφου, στις γιγαντοοθόνες προβάλλονταν μηνύματα που καλούσαν τους θεατές να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, απαριθμώντας τις ανάγκες των Ουκρανών για βασικά είδη, ανάμεσά τους «τροφή», «ιατρική φροντίδα» και φάρμακα, ή ακόμη για «κουβέρτες». «Σας ζητάμε να βοηθήσετε την Ουκρανία με όποιο τρόπο μπορείτε», ανέφερε άλλο μήνυμα.

07:36

Ουκρανικό επιτελείο: Η Ρωσία μεταφέρει κι άλλους πυραύλους στη Λευκορωσία

Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε.

Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα Ισκαντέρ μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.

07:36

Νέες πυρκαγιές στην περιοχή του Τσερνόμπιλ

Νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη όπου βρίσκεται το εν μέρει κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, την οποία κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

«Μεγάλες φωτιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη αποκλεισμού, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες», ανέφερε χθες βράδυ μέσω Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Είναι αυτή τη στιγμή αδύνατο να ελεγχθούν και να κατασβεστούν πλήρως οι πυρκαγιές, εξαιτίας της κατάληψης της ζώνης αποκλεισμού από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», επέμεινε η ίδια.

07:34

Ουκρανία: Για επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο μιλά ουκρανός αξιωματικός

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, κατά τον διοικητή των δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές τοποθεσίες.

«Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο αξιωματικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατοικία χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο χωριό Οσκίλ, στην περιφέρεια Ιζιούμ, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της τετραμελής οικογένεια.

07:33

Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει πως «όχι», δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Κυριακή ότι δεν καλούσε να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία όταν είπε προχθές Σάββατο ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν γίνεται να παραμείνει στην εξουσία».

«Όχι» απάντησε μονολεκτικά ο κ. Μπάιντεν εξερχόμενος από λειτουργία σε εκκλησία της Ουάσινγκτον ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν αξίωνε αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσική Ομοσπονδία με τη δήλωσή του αυτή, που προκάλεσε οργή στη Μόσχα και προβληματισμό σε συμμάχους.

07:33

Ζελένσκι: Να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της χώρας στις συνομιλίες με τη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αργά χθες Κυριακή.

«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του. «Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

07:32

Η Ρωσία συνεχίζει τον αποκλεισμό των ακτών της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζει η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας συνεχίζει να επιβάλει από απόσταση αποκλεισμό των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, να την αποκόπτει από τη μεταφορά εμπορευμάτων που γίνεται θαλάσσια, σημείωσε χθες Κυριακή η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

Το ρωσικό ΠΝ συνεχίζει επίσης να εξαπολύει σποραδικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων σε όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.