• depression_113875279-thumb-large

  Απειλή για την ψυχική υγεία και την επαγγελματική καταξίωση το «σύνδρομο του απατεώνα»

  Η επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να δώσει περισσότερη προσοχή στο «σύνδρομο του απατεώνα», που μπορεί να υποσκάψει την ψυχική υγεία και την επαγγελματική σταδιοδρομία αρκετών ανθρώπων, σημειώνουν Ελληνες επιστήμονες.

 • china-health

  Κορωνοϊός Covid-19: Κάθε ασθενής κολλάει τον ιό σε άλλα δύο έως τέσσερα άτομα

  Ο νέος ιός μπορεί τελικά να μολύνει έως το 60% της ανθρωπότητας καθώς ακόμα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτόν, δεν υπάρχει θεραπεία και κανένας άνθρωπος δεν έχει ανοσία σε αυτόν. Τα καλά νέα; Οι αρχικές εκτιμήσεις για θνησιμότητα 2% έως 4% έχουν υποχωρήσει στο 1% περίπου, δηλαδή ότι πεθαίνει ο ένας ασθενής στους 100.

 • xexsy

  Πληρώνουμε το ΕΣΥ, πάμε στα ιδιωτικά

  Εξαιρετικά προβληματική εικόνα εμφανίζει ο χώρος παροχής υπηρεσιών υγείας. Σε ποσοστό 35% οι συνολικές δαπάνες υγείας είναι ιδιωτικές, με το 90% αυτού του ποσού να προέρχεται απευθείας από τους πολίτες και το 10% από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ποσοστό «καταστροφικών δαπανών υγείας». Οι βασικές στρεβλώσεις του ΕΣΥ καταγράφονται σε έρευνα της διαΝΕΟσις, μαζί με μια πρόταση για την ανασυγκρότησή του.

 • ygeia-8

  Το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό θα αργήσει

  Στην περιδίνηση του κορωνοϊού 2019-nCoV βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα, με τις υγειονομικές αρχές και τους ειδικούς επιστήμονες να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας.

 • gkka_29_0902_page_1_image_0001

  Η παραπληροφόρηση βλάπτει την υγεία

  Τον κώδωνα του κινδύνου για τις απατηλές έρευνες που παραπληροφορούν την κοινή γνώμη σε θέματα υγείας, και οι οποίες χρηματοδοτούνται από κερδοσκοπικές εταιρείες, κρούουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

 • ygeia-griph

  Συνολικά 38 θάνατοι από την εποχική γρίπη - Οι 17 την τελευταία εβδομάδα

  Δεκαεπτά άτομα έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από επιπλοκές της εποχικής γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 38, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του ΕΟΔΥ, βρισκόμαστε σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα.

 • karkinikakytara--2

  Καρκίνος: Οι «ένοχες» μεταλλάξεις στα γονίδια συμβαίνουν ακόμα και 35 χρόνια πριν τη διάγνωση

  Περισσότεροι από 1.000 επιστήμονες από 37 χώρες, οι οποίοι συνεργάστηκαν για πάνω από δέκα χρόνια, έδωσαν στη δημοσιότητα την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα γενετική εικόνα του καρκίνου μέσα από μια σειρά επιστημονικών μελετών που δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα στο περιοδικό «Nature».

 • europarliament

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου

  H Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε σήμερα δημόσια διαβούλευση για να ετοιμάσει έως το τέλος της χρονιάς ένα σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου, της νόσου που είναι η αιτία για έναν θάνατο στους τέσσερις στην Ευρώπη. «Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά: με την πρόληψη και την έρευνα, με μια νέα στρατηγική όσον αφορά τα δεδομένα και με την ίση μεταχείριση σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 • ygeia-diatrodh

  Το 30% των περιστατικών καρκίνου μπορεί να προληφθεί με την τήρηση καλών συνηθειών

  Στην υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής και στις τακτικές προληπτικές εξετάσεις εστιάζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, καλώντας τους πολίτες να ενημερώνονται από τους γιατρούς για την περιοδικότητα και το είδος των προληπτικών εξετάσεων που χρειάζονται και να προβαίνουν σε αυτές χωρίς να τις αμελούν.

 • shutterstock_682136029

  Κορωνοϊός: Η τρέχουσα επιδημία και οι ευθύνες του ανθρώπου

  Ο πιο πρόσφατος απειλητικός κορωνοϊός, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του έντρομου κόσμου, που προκάλεσε την επιβολή καραντίνας σε τουλάχιστον 56 εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα, διατάραξε παγκοσμίως τα ταξίδια και που πυροδότησε έναν «υπέρ πάντων αγώνα» για χειρουργικές μάσκες, από τη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι μέχρι το Μπράιν του Τέξας, ονομάστηκε 2019-nCoV. Πρόκειται για ένα μάλλον κοινό όνομα, για μια τόσο τρομερή απειλή.

 • dhmopoylos-thumb-large-thumb-large

  Θ. Δημόπουλος: Mήνυμα εγρήγορσης και αισιοδοξίας για την ημέρα κατά του καρκίνου

  Ο καρκίνος αποτελεί πλέον τη συχνότερη νόσο που προκαλεί το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες. Περίπου 4 στους 10 ανθρώπους θα διαγνωστούν με καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής τους. Περίπου το 30% των περιστατικών αυτών θα είχε προληφθεί αν αντιμετωπίζονταν παράγοντες όπως: παχυσαρκία, κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή - σωματική αδράνεια, συγκεκριμένες λοιμώξεις.